Fokustema
V75 Årjäng
Läs senare

Pappa ordnade Jimmys största seger

Pappa Alf var hemma i Njurunda, men det gjorde inget. Jimmy Jonsson skötte sina kort utmärkt bakom femåriga Granetta när hon vann Erik Perssons Minne, dubbelcupens final, på Årjängstravet inför jublande åskådare och ägare från Åmål på plats.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy Jonsson skötte sina kort perfekt bakom det av pappa Alf tränade stoet Granetta, som enkelt speedade hem Erik Perssons Minne i Årjäng. Foto Urban Kihlman/ALN
Jimmy Jonsson skötte sina kort perfekt bakom det av pappa Alf tränade stoet Granetta, som enkelt speedade hem Erik Perssons Minne i Årjäng. Foto Urban Kihlman/ALN

Årjängstravet bjöd på folkfest med V75 och banans stora sprinterlopp som russinet i kakan, men det fanns fler godbitar. En av dessa var femåriga kallblodsstoet Granetta (e. Tekno Odin), som i sin 31:a start satte sina äldre konkurrenter på plats i Erik Perssons Minne tillsammans med tränarsonen Jimmy Jonsson.

Pappa Alf hade satt stoet i finfin författning till finalen och Jimmy gjorde inga misstag. Han sökte per omgående ryggen på favoriten Nordby Fröy och fick femte utvändigt. Sedan släppte han inte kontakten med den norska hästen förrän in på upploppet. Då vreds Granetta ut till attack och joggade ifrån konkurrenterna till överlägsen seger värd 200.000 kronor för ägarna Lars-Erik och Hans-Åke Karlsson.

– Vi kom iväg bra och fick en perfekt rygg. Sedan kunde jag sitta still och bara finåka på upploppet, sade Jimmy Jonsson efter sin största kuskseger i karriären.

Segertiden skrevs till 1.24,5/2.160 meter, åtta tiondelar långsammare än storasyster Grandinas svenska rekord för femåriga kallblodsston.

Tekno Odin-dottern tränas av tränarnestorn Alf Jonsson på Bergsåker och har tagit det tuffa klivet från årgångslopp till att möta äldre hästar utan prut.

– Pappa har alltid en röd tråd och han tar fram nya hästar varje år. Nu har han också material att jobba med, säger Jimmy.

Granetta kom till Alf under sommaren som treåring och klev som fyraåring fram som ett av kullens allra främsta ston, i konkurrens med Uggla I Mossen. Granetta var klar favorit i Derbystoet förra sommaren, men fick då nöja sig med fjärdeplatsen. Fjolåret gav ändå fem segrar, 360.000 kronor intjänat och 1.25-rekord både i volt och auto. Största segern kom i stoloppet Hambostinta under Sleipnerdagarna i Bollnäs.

I år har hon matchats en hel del mot äldre hästar och elddopet kom alltså idag. Det löste Granetta med glans!

Hästens mamma Granina (e. Elding) är en riktig guldklimp i aveln och har lämnat två miljonärer i Puma Jerva och Kriterievinnaren Lome Felix. Bakom skuggar stona Granetta, 835.600 kr, Grandina, 781.100 kr, och Granessa, 528.350 kr.

”Skönt visa hur bra han är”

Lånekuskarna inledde på V75-kupongen. Solvallatränaren Pasi Aikio hade Uppohoppa (e. Triton Sund) i fin författning och Örjan Kihlström var offensiv från start. Det bäddade för ledning och säker seger, även om Monfalcone närmade sig efter lucka från rygg ledaren.

– I sista sväng kändes det klart, men på upploppet fick jag dra ned det norska huvudlaget. Det svarade han bra på. Det har krånglat lite i några starter och det var skönt att han fick visa hur bra han är, sade Örjan Kihlström.

Uppohoppa tog efter en skral treåringssäsong stora steg under fjolårssäsongen, där han bland annat kvalade in till Derbyt.

Carl Johan Jepson var likaledes offensiv bakom formtränaren Magnus Dahléns fyraåring Cavidendron (e. S.J.’s Caviar) och valde dödens i stoloppet. Därifrån kontrollerade han fältet och Cavidendron kopplade grepp på upploppet för att säkert hålla undan före vasst spurtande Qanthis Amazing.

Gynnades av körspö

Björn Goop hade bakspår med storfavoriten Bear Hope (e. S.J.’s Caviar), men kunde sitta och gotta sig i andra utvändigt när det blev ett rivit kört klass II-försök. 700 meter från mål sattes stöten in och Bear Hope gled snabbt fram utvändigt om Magnolia Boy, som från dödens övertagit täten dryga 500 meter från mål. Därifrån avgjorde Bear Hope säkert.

Norrmännen spelade in i den svenska potten och hade ingen egen V75-omgpng idag. Många norska streck satt säkerligen på fyraårige Zelov (e. Love You), som avgjorde på imponerande sätt från femte utvändigt i klass I-försöket. Åsbjörn Tengsareid skötte tömmarna bakom hästen som tränas av Anders Wolden Lundström. Hästen vann fyra lopp förra året, men var segerlös i fem starter i år innan dagens insats.

– Jag visade honom körspöet i sista sväng och då var det klart direkt, sade Tengsareid.

Ville presenterade sig

Omgångens största skräll stod lärlingen Ville Karhulahti för med Stig H Johansson-tränade Han Herred (e. Infinitif). Eller lärling och lärling förresten – den 1 augusti kvitterar Ville ut proffslicensen och drar igång egen verksamhet på Julmyra Gård.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 5–2–12–8–9–4–7

Omsättning: 87.231.460 kr

Antal system: 1.151.694 st

Att utdela: 61.079.474 kr

Utdelning:

Sju rätt: 1.020.646 kr (26 st)

Sex rätt: 2.653 kr

Fem rätt: 124 kr

Expandera

– Jag har haft proffsplanerna ett tag. Åren hos Stig H har betytt mycket och jag har lärt mig mycket, säger Ville.

Bakom arbetsgivarens femåring Han Herred körde Ville till spets, släppte till Baron Gift och avgjorde säkert när luckan kom på upploppet.

När sedan Propulsion (e. Muscle Hill) satte punkt stod det klart att 26 vinnande system med sju rätt på V75 fick drygt en miljon kronor vardera.

Utanför V75-kupongen tangerade Betting Gangster (e. Going Kronos) årsbästa för svenska treåringar, 1.11,6a/1.640 meter (Maze Runner i Lindesberg den 4 juli), när han vann ett uttagningslopp till Breeders Course tillsammans med Carl Johan Jepson.

Betting Gangster fick göra jobbet själv utvändigt om hårddragande ledaren Night Brodde, som varvade på 1.11,7. Det bekom inte Betting Gangster, som när ledaren fick problem med aktionen i sista sväng tog över och försvann undan till övertygande seger på nytt banrekord för treåringar. Jerry Riordan tränar hästen som har stjärnstoet Viola Silas som mamma.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.

Fokustema
Kouvala
Läs senare

Franska toppar i finska ramlopp

Utöver de tre fransktränade hästarna i Kymi Grand Prix har Kouvala-banan även lyckats samla inslag från trikolorens land till ramlopp.
I motsvarigheten till Stoeliten dyker självaste Billie de Montfort upp trots att prispengarna är förhållandevis begränsade.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Billie de Montfort (1) höll emot Hevin Boko (2) i Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen. På lördag syns hon åter på tävlingsbanan då hon finns med i Kouvala. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Billie de Montfort (1) höll emot Hevin Boko (2) i Lady Snärts lopp under Elitloppshelgen. På lördag syns hon åter på tävlingsbanan då hon finns med i Kouvala. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sebastien Guarato sänder den tvåfaldiga euromiljonärskan till Kouvala som står för flygtransport och därmed kunnat lasta på några ytterligare inslag i ramloppen.

Nämnda Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) dyker upp i Jouni Kaikko Memorial för ston med 12.000 euro till vinnaren och ser ut att stå inför en mycket lämplig uppgift från spår fyra bakom bilen.

I femåringsloppet bidrar Delia du Pommereuxs (e. Niky) tränare Sylvain Roger med Girolamo (e. Uriel Speed) och i fyraåringsloppet syns Philippe Allaires sto italienskfödda sto Beautiful Colibri (e. Ready Cash) bland deltagarna.

Samtliga hästar körs av David Thomain som även kör Delia du Pommereux i Kymi Grand Prix. Det blir andra gången fransmannen sätter sig bakom toppstoet som han första gången fick bekanta sig med vid tredjeplatsen i Prix du Bourgogne (€110.000) i början av detta år.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

E3 nästa för ”Tarzans” nya unghästhopp

Stefan Melander har bantat sin träningsrörelse rejält de senaste åren.
Men han fortsätter plocka fram talangfulla travare.
Senast i raden: treåriga stoet Polar Operation.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stefan ”Tarzan” Melander har under många år slagits högt upp i den svenska travsportens ligor när varje kalenderår avslutats. Oavsett om det gällt som tränare, uppfödare eller hästägare.

De senaste åren har han dock kontinuerligt dragit ned kraftigt på alla verksamheter. För två år sedan sålde han till exempel stora delar av sin egna kull född 2018 på Kriterieauktionen.

– Någon ungdom är jag inte längre och idag har jag 160 hästar i träning. Jag behöver helt enkelt trappa ner och därför väljer jag att sälja ut 2018-kullen på auktion, sade Stefan Melander till Sulkysport inför Kriterieauktionen 2019.

Han bjöd ut 56 ettåringar, 49 av dem såldes för tillsammans närmare 5,3 miljoner kronor.

Det var första stora steget i förändringen av verksamheten och knappt två år senare har hans träningslista krympt från en bra bit över 100 hästar i träning till dagens 40.

Fakta

Polar Operation

Sto 3 år e. Uncle Lasse – Integrated e. Scarlet Knight
Resultat: 3 st: 2–0–1
Rekord: 1.15,5m* – 1.15,2am*
Intjänat: 91.000 kr
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Sovlalla
Körsven: Mika Forss, Solvalla
Skötare: Mikael Pettersson

Expandera

Stoet Polar Operation (e. Uncle Lasse) klubbades för 80.000 kronor, men blev ändå kvar i Melanders ägo och träning. Igår i Lindesberg gjorde det treåriga stoet sin tredje start – och tog andra raka segern. Dessutom travade hon en 1.15-tid för tredje gången i rad under försommaren.

Efter tredjeplatsen i debuten bakom Highway To Hill (e. Muscle Hill) tog Polar Operation för två veckor sedan första segern från ledningen i Eskilstuna och följde upp det med ny viktoria igår.

Polar Operation behöver verkligen inte skämmas för sin insats i treåringsloppet i Lindesberg. Större delen av loppet travade hon utan rygg som första häst i andraspår – enda gången hon vilade var genom slutsvängen i rygg på hårddraganade ledaren Martin V. (e. Love You). När Mika Forss bad Polar Operation om en sista ansträngning klev hon knappt men säkert förbi ledaren kort före mål till seger på 1.15,2a/2.140 meter efter 1.14,5 sista kilometern.

Redan på söndag är Polar Operation tillbaka på banan. Då handlar det om E3-kval för ston i Eskilstuna, från spår åtta bakom startbilen i ett försök där halvmiljonärskan Lacille Boko (e. Readly Express) sticker ut.

Sprintermästarens första kull

Polar Operation är en dotter till toppstammade avelshingsten Uncle Lasse (e. Donato Hanover-Solveig e. Yankee Glide). Uncle Lasse tävlade framgångsrikt i USA i Jimmy Takters regi, men fick inte sätta nosen först i de största loppen. Han var tvåa i Peter Haughton Memorial och Valley Victory Trot som tvååring, tvåa i Earl Beal J: Memorial och trea i Hambletonian som treåring.

Uncle Lasse vid segern i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se

Sedan köptes hingsten till Sverige av Stefan Melander och gjorde stora avtryck under fyraåringssäsongen – hans enda i Europa. Framför allt när han tillsammans med Örjan Kihlström dundrade runt på Europarekordet 1.09,3a/1.609 meter när han i stor stil vann Sprintermästaren i Halmstad sommaren 2016.

Hingsten togs till avel året efter och 2018 föddes hans första stora kull med 93 svenskfödda avkommor.

Polar Operations mamma Integrated (e. Scarlet Knight), 1.12,3ak*/346.700 kr, vann tre lopp för sin ägare, tränare och uppfödare Stefan Melander. Rekordet noterades vid klass I-seger i Kalmar som femåring.

Hennes första avkomma är fyraårige Digital Eye (e. Super Photo Kosmos), 1.13,2am*/226.700 kr, som Melander såldes till hästägare hos Björn Goop sent i höstas.

Mödernet är franskt. Stefan Melander köpte mormor Quoura du Boscail (e. Elvis du Rossignol) som treåring och provade henne i två starter på svensk mark, men båda slutade med diskvalifikation för galopp. Istället blev det avel och Integrated, född 2010, är första avkomman. Totalt fick Quoura du Boscail sju avkommor, alla kom till start och bäst är valacken Track Angle (e. Scarlet Knight), 1.10,9ak/1.113.600 kr.

Källa breedersbible.com