Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Paris i blickfånget

Blågula intressen på Vincennes, drag till V75 i Eskilstuna och toppmöte i Frankrike.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Har ni tagit del av Sulkysports V75-tips? Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag. Rapide Cash (V75-2) är en av två spikar och så här säger tränaren Eric Martinsson:

– Rapide Cash har varit duktig i båda starterna hos mig och senast var hon mycket bra från dödens. Hon känns fin och allt verkar normalt i träningen. Hon är både snabb och stark och distansen spelar ingen roll. Det känns som att Rapide Cash även går bra i rygg, men ambitionen är hon inte ska ha någon framför sig och helst ser jag henne i ledningen. Jag tycker att hästen är bra för klassen och har god tro på henne även om jag har respekt för motståndet. Inga ändringar.

Här hittar du tipsen i sin helhet.

***

2 Vincennes värmer upp inför morgondagens Prix d’Amérique med att köra nio lopp. Det största är Prix du Luxembourg (€100.000) med 45.00 euro till vinnaren. Loppet körs över 2.100 meter autostart och en svenskfödd travare är med i det 14 hästar stora fältet. Det är Mindyourvalue W.F. som ska försvara de blågula färgerna och Robert Berghs häst körs av Björn Goop från spår åtta. För motståndet står bland andra svenskägde Earl Simon, tränas av Jarmo Niskanen, och Jerry Riordans italienska Shadow Gar. Den senaste svenske vinnaren av Prix du Luxembourg är On Track Piraten 2015.

Övriga hästar med svenskintresse som startar i Paris idag:

Lopp 2 – Jerry Riordan-tränade Aura SL.
Lopp 4 – Conrad Lugauers Harran Boko och svenskfödde Prosperous. Den sistnämnde tränas numera av Henrik Grift.
Lopp 5 – Anders Lindqvists Frise Pont Vautier.
Lopp 6 – Balzac du Chatelet som tränas av Jörgen Westholm.
Lopp 7 – Stall Courants Hand Full, som tränas av Ron Kupier och körs av Björn Goop.
Loop 8 – Ett amatörlopp där Mats Holmstedt kör Pasi Aikios Uppohopppa. Stall Goops trio Juvels Boy, Västerbo Hard Cash och M.T.James delar också. Samt Robert Bergh-tränade Jet Voice och Staro Ivy League. Den sistnämnde tränas av Ron Kuiper.

Harran Boko med skötaren och ägaren Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tävlingarna börjar 14.00 och här är startlistor till dagens lopp.

***

3 Snittpriset på Arqana Trot-aukionen gick ner, men en hel dyra travare såldes. Av svenskarna var Lennart ”Srf Stable” Ågren hetast på gröten och betalade 200.000 euro för ett treårigt sto vid namn Haiti Dream. (e. Love You-Tahiti Dream), 1.17,0am/€12.700. En Propulsion-ettåring såldes också för 80.000 euro. Hela resultatlistan hittar ni här!

***

4 Marjaana Alaviuhkola är sedan ett åt tillbaka ordförande för UET och idag är det dags för den 75:e Generalförsamlingen för den europeiska travunionen. Svenskt Travsport skriver på förbundets sida att bland annat följande punkter finns med på dagordningen:

 • Förslag till förändringar i UET:s tävlingsreglemente (The International Agreement On Trotting) avseende licenser och drivning.
 • Publicering av UET-broschyr
 • UET-databas – API system
 • Internationell tävlingskalender 2020 (Group I & II-lopp, Trotting Masters, Grand Prix de l´UET, European Championship för 3- och 5-åringar, Lärlings EM, Kusk-EM)
 • Årsredovisning och budget för UET
 • UET:s årsstatistik
 • Presentation av travsporten i Rumänien
 • World Trotting Conference 2021

***

5

trav, travsport, sulkysport, goop, elitloppet, bold eagle, solvalla
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I Fredagsintervjun den här veckan berättar Björn Goop om hans tankar inför Prix d’Amérique med Face Time Bourbon.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg, säger Goop.

Här hittar ni intervjun.

***

6 Vi är inne i en intensiv galaperiod och ikväll ska två- och fyrbenta profiler hyllas på två banor. Det är Umåker och Östersundstravet som bjuder upp till fest.

***

7 På hemmaplan är Eskilstuna ensam bana om köra (V75) idag.
Här är startlistor i pdf-format till tävlingarna.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Protester stoppar banbygge?

Byggstopp för Flyinge-ridbana efter protester? Extrachans att vara med i Derbyt och Uppfödningslöpningen. Kampanj för att nå 2.000 åskådare. Det är tre av de sju punkterna i dagens nyhetssvep.
Av
Lars G Dahlgren

1Riks- och utbildningsanläggningen Flyinge Kungsgård i Skåne, som drivs med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse och därigenom i praktiken av travsportens ”extraskatt” på 55 miljoner kronor årligen till HNS, är på väg att bli inblandat i ett bråk som tagit kommunpolitiska dimensioner. Det handar om en stor byggnation av en ridbana där Flyinge sålt mark till en entreprenör.

För anläggandet av denna ridbana ska enorma mängder schaktmassor – tillståndet omfattar 200.000 ton – köras dit med lastbil och byggas upp till en hög vall. Det har nu fått både byinvånarna och kommunpolitiker i Lund att gå i taket. Nu höjs röster om att försöka stoppa det pågående bygget, åtminstone tillfälligt för att klara ut saker och ting. Sydsvenska Dagbladet har i flera artiklar, liksom bland annat även sajten Hippson.se, berättat om detta. I en artikel erkänner ordföranden i byggnadsnämnden, Klas Svanberg (m) att Lunds kommun kanske varit lite för snabb och vidlyftig i tillståndsgivningen gällande anläggandet av ridbanan.

***

2Svensk Travsport glömde först att ta med Uppfödningslöpningen och Derbyt när man i mitten av januari påminde om att sista anmälningsdagen till dessa storlopp var månadsskiftet januari-februari via travsport.se. I inbjudan till storloppen står det tydligt att 31 januari  är sista anmälningsdag. Nu har Jägersro gått ut med vad som kan kallas en möjlighet till efteranmälan, så att 29 februari i praktiken som gäller för årets Uppfödningslöpning och Derbyt 2022, om man missade att anmäla sin häst född 2018 till dessa storlopp för senast en månad sedan. ”För att få första insatsen dragen på februariavräkningen via ST måste man anmäla till loppet i januari, annars kommer det inte med på avräkningen. Men eftersom betaldatum för första insatsen är sista februari har det alltid gått att, direkt via Jägersros bankgiro, också anmäla till storloppen under februari”, förklarar Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

***

3 Solvalla (start 18.15) och Bergsåker (start 18.27) delar på kvällens expresstrav med V86. Bland annat plockar Reijo Liljendahl ut sitt amerikanska nyförvärv, fyraåriga stoet Matter of Fact (e. Explosive Matter – Chips N’Caviar) 1.10,9ak/693.302 kr, som gör Europaderbut mot äldre hästar i ett stolopp på Solvalla. Matter of Fact tävlade i regi Marcus Melander som unghäst, innan hon kom till Sverige i september. Lunchtravet körs i Kalmar (start 12.20). Här är startlistorna till onsdagens tre tävlingsdagar på svensk mark.

***

4Axevalla kampanjar via Facebook för att nå över 2.000 i publiksiffra på V75-dagen på lördag. Förra året räknades 1.875 travsjälar in på västgötaovalen denna V75-omgång.
Till Mantorp i lördags kom 1.749 personer. Det kan vara värt att påminna om vad publik- och omsättningssifforrna dessa februariveckor var 2015, några månader innan ATG tvingade fram en omgörning av tävlingsschemat på lördagar för att passa in i ett nytt tv-sändningsschema.

 • Kalmar lördag 14 februari 2015: publiksiffra 3.187 (ska alltså jämföras med Mantorps 1.749 i lördags).
 • Gävle lördag 21 februari: 3.018 (ska jämföras med vad det blir på Axevalla på lördag).
 • V75-omsättningar: Kalmar 14/2 2015: 92.618.175 kronor (det var jackpot den lördagen). Mantorp 15/2 2020: 81.198.645 kr (utan jackpot).
 • Gävle 21/2 2015: 88.981.521 kr (jackpot). Axevalla 22/2 2020: ?

Jackpotar ansågs 2015 schablonmässigt av ATG ”vara värt” elva miljoner kronor i ökad omsätttning. Ååtminstone var det den siffran som användes när V75-omgörningen schemamässigt analyserades av ATG självt i augusti 2016.

***

5 Menhammars redan tionde födda föl för året såg dagens ljus igår: Ett hingstföl efter Villiam och Unaffected Laugh (e. Maharajah – Giggling). Det är Unaffected Laughs, vilken är syster med miljonärerna Parodie (e. Viking Kronos) och Omelette (e. Varenne) och stammar tillbaka på Ourasi-dottern Ourasine, första föl.

***

6Hästägaren Roy Bendz, Sikroma Horse AB, har flyttat fyra hästar från Magnus Dahlén till Fredrik Persson. Det handlar om The Real Star (valack sex år e. Quite Easy U.S. – Jullan Star) 1.12,9am/664.800 kr, Anna S.H. (sto fem år e. Muscle Massive – Jullan Star) 1.12,0ak/330.600 kr, Pagano (valack sex år e. Nu Pagadi – All American Star) 1.14,4am*/318.000 kr och Arvid S.H. (e. valack fem år e. Scarlet Knight – Stargirl) 1.15,1am/158.800 kr. Alla fyra stammar tillbaka på familjen Bendz lyckade avelssto Classic Almahurst (e. Arndon – Cassatt Almahurst) som gett upphov till bland annat miljonärerna Stargirl (e. Juliano Star – All American Girl), All American Chill (e. Giant Chill – Classic Almahurst), Dacke Håleryd (e. Goetmals Wood – All American Chill) och All American Boy (e. Buvetier d’Aunou – Classic Almahurst).

***

7 Vagninfo, vilken införs den 1 mars, i all ära, det finns andra saker som Svensk Travsport kan fixa till när man ändå håller på och jobbar med informationen till spelarna. Efter licensomgörningarna vid årsskiftet finns det inte längre i banprogrammen med om hästen är i träning hos en proffslicensinnehavare, eller om tränaren i huvudsak bedriver travsporten på ledig tid med att träna egenägda hästar.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Ny medlem i Tusenklubben ikväll?

Tusen kusksegrar kan tas ikväll på hemmabanan Jägersro, anmälan till Mohawk Million och Fredrik Wallin är nominerad till "Årets Prestation". Det är några av Sulkysports rubriker vid sju.
Av
Cecilia Kristoffersson

1Tusenklubben kan få en ny medlem denna vecka – kanske redan ikväll på Jägersro. Christoffer Eriksson har två pinnar kvar tills milstopen passeras och denna vecka är han i elden tisdag, onsdag (Kalmar), torsdag (Åby) och i V75 på Axevalla på lördag.

Ikväll på hemmabanan Jägersro har Eriksson följande tre vapen i sin jakt på att nå 1.000 segrar:

Lopp 2: Wild Jupp (tränare: Claes Bengtsson (a))
Lopp 5: Wood Lane (egentränad)
Lopp 10: Undine Face (egentränad)

***

2 Idag går första anmälningsfristen ut till ”Mohawk Million”. Ägare får köpa en plats i tvååringsloppet som ska köras på Mohawk 26 september med en miljon US-dollar i förstapris.
55.000 dollar ska slantas in och minst nio platser måste säljas (den tionde platsen går till vinnaren av William Wellwood). Ytterligare 55.000 dollar ska satsas 1 juni. Blir det fler än nio sålda platser kommer det bli lottdragning som ska genomföras innan 15 mars enligt loppets propositioner.

***

3 Fartfyllda italienska stoet Umaticaya, som vann Fyraåringseliten för ston 2017 på 1.10,2 i regi Alessandro Gocciadoro, köptes nyligen av Lutfi Kolgjini. I väntan på avelskarriär tävlar hästen vidare och ikväll på Jägersro gör hon andra starten i Adrian Kolgjinis regi i snabbloppet. Här är startlistorna till Jägersros kvällstävlingar (första start 18.20) och lunchtravet i Gävle (start 12.20).

***

4 Häng med på Pär Gustafssons tidiga tankar till V75; ”Puro ramar in, ett fuxigt drag, ett sto som har samlat ihop till första vinsten på svensk mark och en varning i högsta klassen.”

***

5 Vid Gästriklands Idrottsgala är Fredrik Wallin nominerad till Årets Prestation med nomineringen ”Vann under året segrar i anrika storlopp som Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal med hästen Activated och i stora tvååringsloppet Svampen med Sayonara. Hans år var resultatmässigt det bästa en Gävletränare noterat.”

***

6www.assisesletrot2020.com heter en fransk sajt som öppnades igår. Vad är det då för speciellt med den? Jo, där ska det franska travförbundet samla upp – som man hoppas – tusentals förslag och idéer på hur fransk travsport ska kunna förbättras och utvecklas i vad som kan liknas vid en nationell brainstorming. Det är det franska travförbundets nya ordförande Jean-Pierre Barjon som är idégivaren till denna gigantiska ”digitala förslagslåda”.

***

7 Vintermeetinget tuffar på på Vincennes och i dagens första lopp, Prix de Fontainbleau, som startar 13.50 drabbar Björn Goops Majestic Man samman med Adrian Kolgjinis Kennedy.

 

***

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Goop avstängd – tronskifte på gång!?

Regn i Australien. Goop avstängd i Paris. Och dags för tronskifte? Det och mycket mer hittar du i dagens nyhetssvep sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Vädret har inte varit nådigt ”down under” denna säsong. På Melton fick man ställa in tävlingarna i fredags då ihållande regn fullständigt dränkt banan, det kom 20 millimeter på 20 minuter. Därför körs Knight Pistol Melton (Gr1) idag. Loppet över 2.240 meter lockar med 50.000 dollar i prissumma.
Här är startlistan:

***

2 En häst med 145.000 kronor på kontot möter en flerfaldig miljonär som travat ihop 2,8 miljoner kronor – från lika start. Så ser det ut ikväll i Eskilstuna, där propositionen till ett av loppen är skriven utifrån startpoäng istället för insprungna pengar. ”För hästar med högst 2.000 poäng, tillägg 20 meter vid 500 poäng och 40 meter vid 1.000 poäng” lyder förutsättningarna till ett av V64-loppen. Här är startlistan till loppet och övriga nio lopp under Eskilstunas kvällstävlingar!
Länk startlistor!

***

3 Vincennes vintermeeting sjunger på sista versen. 29 februari blåser man av meetinget, men det återstår trots allt åtta tävlingsdagar. Idag drar Vincennes igång 13:30 och ett lopp öppet för europeiskfödda hästar står på programmet. I Prix de Bracieux (43.000 euro) gör sex- och sjuåringar upp över 2.850 meter voltstart.

***

4 Criterium des Jeunes (Gr1) är, tillsammans med Criterium des 3 ans (som körs i december), det viktigaste loppet i Frankrike för kullen. För tredje året i följd och sjätte gången de senaste tio åren, vann ett sto! Havana d’Aurcy (e. Royal Dream) med Jean-Michel Bazire går verkligen i mammas hovspår. Mamma Avila vann också Criterium des Jeunes 2013 med Thierry Duvaldestin i sulkyn. Segertiden för Havana d’Aurcy var 1.14,9/2.700 meter.

***

5 Björn Goop var med i samma lopp och slutade trea bakom bildsköne Heartbreaker One. Domarna var inte alls nöjda med Goops framfart och ansåg att han stört Hermine Girl. Goop stängdes av 27 februari till 6 mars. Björn hade annars en grym söndag i Paris: sex uppsittningar gav placeringarna 4-1-5-3-2-3 och 81.410 euro inkört. Vinsten kom med Always Ek (e. Filipp Roc) i Prix d’Orthex (Gr3) som tränas av Alessandro Gocciadoro.

***

6 Är det månne på gång ett skifte i kusktoppen i Sverige? Rikard N Skoglund ångar på för fullt och verkar ha motivation och kraft att verkligen utmana i toppen 2020. Med 35 vinster är han fem före Jorma Kontio och 14 före Ulf Ohlsson. Rikard har 27 uppsittningar klara nästa vecka – innan fredagens startlistor är definitivanmälda…Ulf Ohlsson har varit allsvensk champion de fyra senaste åren.

***

7 Granithårde Grainfield Aiden dyker på nytt upp i V75-listorna. Det är Axevalla som står som värd på lördag och Grainfield gör årets sjunde start på de inledande 53 dagarna. Du hittar en länk till V75-listorna här.

 

Sport