Fokustema
V75 Romme
Läs senare

”Piraten” till Olympiatravet

BORLÄNGE. Hans R Strömberg gav On Track Piraten en drömresa.
Tioåringen tackade med att spurtvinna Rommeheatet och nu kan Rättviktränaren börja ladda för Olympiatravet.
Av
Pär Gustafsson
On Track Piraten vann första deltävlingen i Olympiatravet. Foto Micke Gustafsson/Kanal75
On Track Piraten vann första deltävlingen i Olympiatravet. Foto Micke Gustafsson/Kanal75

Dagens försök i gulddivisionen var den första uttagningen till Olympiatravet och det blev en rafflande avslutning. Digital Ink och Robert Bergh hittade till ledningen och fick Zenit Brick och Björn Goop på utsidan. I vinnarhålet smög On Track Piraten (e. Kool du Caux) och Hans R Strömberg med, men tempot vara bara i underkant 1.15 första 1.000 meterna.

I slutsvängen försökte Digital Ink rycka, men nioåringen hade inget svar och fick släppa både Zenit Brick och On Track Piraten förbi sig. Lägsta strået drog dalahästen efter sylvasst upplopp på 1.12,7a/2.140 meter.

Fakta

On Track Piraten

Kön: svartbrun valack
Född: 27 april 2008
Härstamning: Kool du Caux-Monroiva
Intjänat: 16.070.505 kronor
Resultat: 125 st: 40-22-15
Rekord: 1.09,4ak
Ägare: Stall Mörkermasse
Uppfödare: Eva Eriksson, Simrishamn
Tränare och körsven: Hans R Strömberg, Rättvik
Skötare: Lina Pergenius

Expandera

– Det blev som det blev, men det är inte så mycket hästar i gulddivisionen och det löste sig perfekt. När Bergh drog på i ledningen kom luckan och jag behövde inte styra på förrän in på upploppet. De hade fått bestämma i täten och jag trodde inte på seger, men On Track Piraten var jättestark. Han tycker att det är roligt att springa, sade Hans R Strömberg.

Förstapriset var 200.000 kronor och nu har ”Piraten” tjänat över 16 miljoner kronor. Olympiatravet avgörs lördag den 28 april med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Förutom On Track Piraten är titelförsvaren Lionel klar för storloppet på Åby.

Femte raka för Månprinsen

Gunnar Melander presenterade Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) i strålande skick i finalen i Dubbelcupen med 200.000 kronor i förstapris. Elvaåringen lyftes direkt ut i andraspår och 900 kvar lämnade kallblodet fjärde ytter. Hästen hade kopplat grepp redan in på upploppet och vann enkelt på 1.23,2/2.180 meter efter att ha avverkat sista 1.000 meterna efter 1.21,5.
– Han kändes väldigt fin och vann åkandes, sade Dannerotränaren.

Månprinsen A.M. är obesegrad efter två starter 2018 och kallblodsstjärnan ståtar med fem raka segrar.

”Kan gå en rejäl bit”

Femårige Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) spurtade storstilat i bronsförsöket. På sista bortre långsidan styrde Carl Johan Jepson på tredjespår och via underkant 1.09 kopplade hästen grepp på ledaren Knifetown Winner.
– Han skulle inte kunna hinna fram, men hästen är väldigt snabb. Han mötte de bästa i kullen som fyraåring och har fått skinn på näsan. Handsome Brad kan gå en rejäl bit, sade tränaren Ulf Stenströmer.

Femårige Ready Cash-valacken Djorkaeff Sisu var starkast till slut i söndagens klass II-försök över lång distans. Den Svante Båth-tränade hästen fick fin draghjälp och han avgjorde bekvämt den sista biten.
– Hästen har bekymmer med tekniken, men en inställning som är mycket värd, sade körande Erik Adielsson.

Dubbel Nurmos

Timo Nurmos bärgade en dubbelseger. Credit Winner-dottern Ile Saint Louis var slagen, men femåringen kontrade till seger i ett stolopp. Globalsatisfaction imponerade när han vann silverförsöket från dödens på 1.11,6a/1.640 meter.
– Globalsatisfaction var riktigt i ordning och insatsen var grym, sade Ulf Ohlsson.

Som även satt dit Catarina Lundström-tränade Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) i klass I-försöket. Trots bakspår satt femåringen i ledningen redan 1.500 kvar och därifrån kom fjärde raka segern.

Fakta

V75 Romme 1 april

Rätt rad: 6-4-1-8-5-10-9
Sju rätt: 2.398 kronor
Sex rätt: 23 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 113.747.968 kronor
System: 1.491.893 stycken
Publik: 4.155 personer

Expandera
Fokustema
V86 Eskulstuna
Läs senare

Pinto Bob starkast i Fyraåringstestet

Från i princip ingenstans kom Pinto Bob och slutade tvåa i Sprintermästaren. Det följde han upp med att vinna det fina loppet Fyraåringstestet på Sundbyholm, med 300.000 kronor till vinnaren, på 1.13,4a/2.640. Vilket förde upp Pinto Bob till 1.050.000 kronor i inkomst i juli!
Av
Tobias Nilsson
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN
Pinto Bob vann Fyraåringfstestet på Sundbyholm och tar nu helt logiskt sikte på Derbyt. Foto: Martin Langels/ALN

– Vi kom igenom fint från start och fick ett bra lopp. Pinto Bob kändes stark hela vägen och i slutkurvan hade jag mycket att köra med, men tog det lugnt där för att inte riskera att det skulle bli galopp. På upploppet gick han ifrån hur lätt som helst, sade körande Torbjörn Jansson om den Robert Bergh-tränade hästen i segerintervjun.

Fakta

Pinto Bob

valack fyra år e. Maharajah – Harkeröds Wilma e. Dreamaster
20 st: 5–2–1
Rekord 1.13,9m* – 1.11,3ak*
Insprunget: 1.241.500 kr
Uppfödare: Robert Stejdahl, Mariannelund
Ägare: Zachrizz AB, Göteborg
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Therese Sjödin

Expandera

Torbjörn fyllde 65 år och det var väl ett bra sätt att fira födelsedagen på, att vinna detta fina lopp med Pinto Bob.

Årsdebuterande Kriterievinnaren Inti Boko fungerade inte alls, tog inte trav i uppkörningen bakom startbilen och var aldrig ens med i loppet, italienske Derbyvinnaren Zlatan galopperade också och finske Kriterievinnaren Lewis Ale tröttnade till slut efter att mitt i loppet ha försökt överta ledningen av Zabul Fi.. Pinto Bob (e. Maharajah – Harkeröds Wilma) visade sig alltså vara starkast.

Who’s Who (e. Maharajah – Reality Pride) visade att han blir att räkna med i Jubileumspokalen. Örjan Kihlström tog en lugn start och värsta motståndaren Vainqueur R.P galopperade. Snowstorm Hanover tog ledningen och när Örjan begärde lite av Who’s Who tog han tag i sakerna och joggade 1.09,2 sista varvet. Segertiden för den Pasi Aikio-tränade stjärnan blev 1.12,0a/2.140 meter.

– Han är unik på så sätt att han kan springa på slaka tömmar fram till 600 kvar, sedan tar han tag i grejorna. Who’s Who påminner mycket om Maharajah, berättade Örjan Kihlström för Kanal75.

Alessandro Gocciadoro hade två hästar som stod för topprestationer.

I Gregers Minne fick Visa As (e. Varenne – Etioile Rob) ett riktigt tufft lopp då hon var ute i tredjespår i stort sett hela loppet. I sista sväng tröt krafterna för konkurrenterna medan Varenne-dottern fortsatte kämpa på och vann enkelt på 1.12,8a/2.140. I klass I-försöket övertog Zanzibar Wise As (e. Muscle Massive – Lovely Fame) ledningen och vann på 1.13,3a/2.640, svenskt rekord för icke svenskfödda fyraåriga ston över lång distans.

Det blev galopp för favoriten Ghostintheshell i treåringsloppet för ston. Efter 500 meter övertog Carl-Johan Jepson ledningen med Ola Samuelsson-tränade Schweppes (e. Muscle Hill – Swept To Victory) och på upploppet stegade Muscle Hill-dottern undan och vann säkert på 1.14,5a/2.140 meter.

Banrekord av Coktail Fortuna

I sprinterloppet tog Ajlexes Cubano som väntat ledningen, men Robert Bergh gasade ordentligt bakom Coktail Fortuna (e. Love You – Dalloah No) och tog över. Första 500 metrarna avverkades på 1.06,7. På upploppet visade Coktail Fortuna vilken klasshäst han är då segermarginalen skrevs till tre längder på nya banrekordet alla kategorier 1.09,8a/1.640.

– I värmningen kändes Coktail Fortuna mjuk och spänstig, han har en otrolig spänst som nioåring. Han är riktigt rolig att köra, sade Robert Bergh till Kanal75.

Robert Bergh körde återigen till ledningen med Corroded och varvade på 1.12,6. Vinnaren av loppet var svår att hitta varvet från mål, då han satt långt bak i kön. På upploppet spurtade Morten Waage-tränade Track Angle (e. Scarlet Knight – Quoura du Boscail) snabbast av alla för Anders Eriksson och vann på 1.11,9a/1.640 meter.

Fakta

Spelfakra

Rätt V86-rad:
5–4–11–5–10–15–2–9
Utdelning:
Åtta rätt: 17.319 kr
Sju rätt: 214 kr
Sex rätt: 25 kr
Omsättning: 23.264.958 kr

Expandera

I diamantstoförsöket tog Darshana (e. Lavec Kronos – Laker O.K) sin första seger i karriären. Carl Johan Jepson körde Jerry Riordans sto till seger på 1.13,7a/2.140.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla