Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

PMU och Svenska Spel förstärker samarbete

Ecurie D. klar för Europaderbyt. Verkställande direktör blir ordförande. Publik på Hambot. Topplopp i natt för nattsuddare. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Samarbetet mellan Svenska Spel och PMU utökas från 21 september. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Samarbetet mellan Svenska Spel och PMU utökas från 21 september. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Förra året tecknade Svenska Spel ett avtal med franska PMU för spel på hästar. Nu förstärks samarbetet ytterligare med det franska spelbolaget Pari Mutuel Urbain (PMU).

Helena Hallman. Foto: Svenska Spel

– Vi har haft ett samarbete med PMU ganska länge med fasta odds under vintern och nu är vi jätteglada att kunna fördjupa det samarbetet. Det här ger oss nya möjligheter till ny affärsutveckling, säger Helena Hallman, produktansvarig för hästar på Svenska Spel.

Spelinspektionen gav grönt ljus för en tid sedan till att Svenska Spels licens inte endast omfattar landbaserad vadhållning och vadhållning online, utan också ett utökat internationellt samarbete med PMU, vilket är ATG:s motsvarighet i Frankrike inom hästspelbranschen.

– Vi har fått en justering i vår licens av Spelinspektionen, men vi kan inte kommentera detaljerna och våra planer förrän efter sommaren, säger Helena Hallman.

***

2

Halmstadtravets tidigare verkställande direktör Dag Ekner har utsetts till ordförande i Hallands Travsällskap och han är dessutom ny medlem i Halmstadtravets styrelse sedan banans tidigare klubbförare Clas-Göran Carlsson valt att avgå.

***

3 Meadowlands har stora förhoppningar om att kunna ta emot 3.000 gäster under Hambletonian-meetinget och nu undersöker banan möjligheterna att kunna ordna faciliteterna på bästa sätt, inte bara för besökarna utan även också så att myndigheterna blir nöjda.

***

4 Ecurie D. blir den första hästen som tar chansen och köper in sig i Europaderbyt, Grand Prix d’l.U.E.T, vilket också har skett.

Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten. Foto: Mathias Hedlund

– Nu är vi med i matchen och det är en dröm, säger Ecurie D:s delägare Marko Kreivi.

Enligt en inköpsklasul i Grand Prix de l’U.E.T.-propositionen kan hästägaren för 20.000 euro – ska betalas senast 1 augusti i år – skaffa sig starträtt i loppet om första insatsen på 150 euro 2018 är erlagd, vilket Ecurie D:s tidigare ägare Jean-Pierre Dubois gjort.

Danskfödde Infinitif-sonen Ecurie D. är obesegrad i tio starter. Han vann på 1.09,2a/1.609 meter under Elitloppshelgen och siktet är inställt på Hugo Åbergs Memorial senare i sommar.

Marko Kreivi (Göteborg Smart Repair Center AB) äger Frode Hamre-tränade Ecurie D. tillsammans med Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).

***

5

 

Mascate Match. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Storloppet Kymi Grand Prix avgörs i Kouvola idag, men det handlar inte bara om äldre topphästar som ska tävla om ett förstapris på 100.000 euro. Pekka Korpis toppsto Mascate Match är ute efter fjärde raka segern i Kymen Tarvemetalli (€17.600) efter ha vunnit försök och final i Kuopio Stakes i senaste framträdandet. Här är startlistorna till tävlingarna.

***

6 Bergsåker (14.45) står som värd för dagens V75-omgång med E3-finalerna i centrum. ”Ungtupparna” Markus B Svedberg och Daniel Wäjersten har det förspänt inför dagens finaler. Mer trav blir det senare på kvällen när Vaggeryd (18.30) slår upp portarna. Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7 Andra försöksomgången i Graduate Series ($50.000) avgörs på Meadowlands i natt. I den första blev det full pott för Marcus Melander genom svenskägde Gimpanzee och nyförvärvet Grand Swan.

Gimpanzee. Foto: Fred Brown

Nu ställs de mot varandra i samma försök och där årsdebuterar också Åke Svanstedts Marseille.

I det andra försöket i Graduate Series startar fem svensktränade travare. Årsdebuterar gör Nancy Takters Don’t Let’Em och Åke Svanstedts duo Beautiful Sin och Soul Strong. Startar gör även Marcius Melanders Reign of Honor och Anette Lorentzons Shake N Bake.

Ett nyinstiftat treåringslopp för hästar som är Hambletonian-aktuella bjuds också på Meadowlands och sex av åtta hästar är tränade av svenskar. 25.000 dollar står på spel och här är startlistan.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Silverdivisionare slog eliten

Grupp I-vinnarna Heart of Steel och Zarenne Fas hade ingenting att sätta emot då Kick off Classic flög fram över upploppet i Hallandsmästaren.
Det stod 93 gånger pengarna på toton när Trond Anderssens häst överraskade på ett sätt som knappast någon kunnat tro.
– Hade han slutat fyra-femma hade jag varit helt nöjd, men detta var en helt otrolig prestation, säger Trond Anderssen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det skriver vi under på. Trots att Quite Easy U.S.-sonen fick ta upp jakten på några av Europas bättre hästar från femte utvändigt så hann han fram i allra sista steget.
Stoletheshow (e. Dream Vacation) fick en småvarm Zarenne Fas (e. Varenne) på sin utsida vilket föranledde att tempot hölls uppe; något som var direkt nödvändigt för att det skulle kunna gå vägen för Kick of Classic.

Fakta

KICK OFF CLASSIC

sjuårig svartbrun hingst e. Quite Easy U.S.-Kicking Promessa e. Chergon

St: 65: 19-10-6, 1.1 640.265 kr, 1.11,2ak

Tränare: Trond Anderssen, Norge
Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro

Ägare: Stall Bitt av Basillen, Norge
Uppfödare: Anderssen Trond, Norge

Skötare: Marie Gustavsson

Expandera
Hästen avslutade i 1.10-tempo sista varvet och slog av Pastore Bob (e. From Above) som suttit snäppet framför i allra sista steget.
– Vi kör om 60.000 norska kronor i gulddivisionen här i Norge och jag ville inte starta två hästar i samma lopp på Leangen i lördags utan lät den här gå till Halmstad istället. Förhoppningarna på förhand var inte de största utan skulle han sluta fyra-femma hade jag varit helt nöjd, medger Trond Andersen vars förhoppningar steg under vägen.
– När Zarenne Fas fick dödes blev det fart på loppet och det var vad som krävdes för min häst. Han är en flink liten kämpe som det är bra distans i, han går alltid hela vägen in till mål.

Trots att Kick off Classic nu fyllde på med 125.000 kronor så står han kvar i silverdivisionen på svensk mark!
– Nu siktar vi mot silverdivisionen på Gävle den 17 oktober, då kan vi ta med Floris Baldwin och starta i gulddivisionen samma dag, det blir helt perfekt, avslutar Trond Anderssen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Montéstjärna under klubban

En av landets främsta montéhästar går ikväll under klubban. Därtill rapporterar vi inför kvällens Europaderbykval på Vincennes, om Vagabond Bis eventuella utlandsäventyr och en norskamerikansk segermaskin.
God morgon och välkommen till morgonsvepet!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ladyofthelake och Anna Erixon inför karriärens sista start på Solvalla i augusti. Ikväll säljs hästen på auktion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.se
Ladyofthelake och Anna Erixon inför karriärens sista start på Solvalla i augusti. Ikväll säljs hästen på auktion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.se

1Tre banor tävlar i Sverige under tisdagen med Eskilstuna (först start 18.20) som huvudbana. Mest intressanta hästen som startar? Ja, kanske är en i P21-loppet! Där gör nämligen Magnus Jakobssons femåring Global Weather (e. S.J.’s Caviar) comeback efter drygt 14 månaders uppehåll.

Någon P21-häst handlar det förstås inte med över 2.400 startpoäng på kontot och fyra segrar på sju starter hittills i karriären. Hästen inledde med två raka segrar som treåring, men efter galopp i ett Breeders Crown-försök i Rättvik i juni 2018 försvann hästen på grund av skada. Fyraåringssäsongen innehöll två nya segrar och diskvalifikation för glopp innan nytt långt uppehåll väntade. Blir det tredje gången gillt i hästens återkomst ikväll?

Lunchtävlingarna på Romme (12.20) bjuder bland annat på ett möte mellan Marrakesh (e. Ready Cash) och Indra’s Secret (e. Love You), medan Mantorps breddloppstävlingar saxar kvällstävlingarna.

Här finner du tisdagens startlistor.

***

2

Efter söndagens uttagningslopp till Grand Prix de l’U.E.T. på Solvalla så är det dags för Vincennes dito ikväll.
Björn Goop finns på plats för att köra såväl Sebastien Guaratos Gamble River (e. Un Mec d’Heripre) som Nathalie Gonins Gipson Creek (e. Rieussec). Vinnaren av respektive lopp tar hem 30.000 euro vilket blir drygt 10.000 euro mer än vinnarna fick på Solvalla.

Loppen körs 18:45 respektive 19:15 och går bland annat att se på svenskaspel.se.

Försök I:

Namn – Körsven

 1. Gondole Jenilou – Louis Baudron
 2. Goulette – Franck Nivard
 3. Aston Bar – Mathieu Abrivard
 4. Velten von Flevo – Hugo Langeweg Jr.
 5. Gotland – Eric Raffin
 6. Golden Bridge – David Thomain
 7. Gamble River – Björn Goop

Försök II:

 1. Gelati Cut – Alexandre Abrivard
 2. Green Grass – Matthieu Mottier
 3. Get Happy – Eric Raffin
 4. Give Me Cash – Gwen Junod
 5. Gipson Creek – Björn Goop
 6. Gallant Way – Anthony Barrier
 7. Gospel Pat – David Thomain
 8. Gu d’Heripre – Franck Nivard

***

3

David Persson tränar Vagabond Bi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På tal om Frankrike så kan det bli nästa anhalt för den färska Walter Lundbergs Memorial-vinnaren Vagabond Bi (e. Varenne).
David Perssons häst testades i Sundsvall Open Trot i augusti och inkom som femma, något som var positivt för möjligheterna att starta i just Frankrike. En placering bland de tre främsta i ett Grupp I-lopp hade däremot utestängt hästen från en hel del lämpliga lopp.
– Jag kommer helt klart att undersöka om det finns något i Frankrike. Han står ju kvar i silverdivisionen dessutom och trivs i långloppen här hemma så det finns lite alternativ att fundera på, men faktum är att grundtanken var att han skulle fått en paus nu. Vi får se hur vi lägger upp det, säger David Persson.

***

4 Trots att det finns mängder av starka snabbloppskort på italiensk mark har söndagens Coppa di Milano (€80.080) blott lockat sex deltagare.

Som vanligt är det Alessandro Gocciadoro som spelar huvudrollen och denna gång gör han det genom att ha fyra av sex hästarna som startar i loppet. Favoritskapet kommer tveklöst Citta di Montecatini-vinnaren Vernissage Grif (e. Varenne) att få bära på.

Startlista Coppa di Milano
1.650 meter autostart, samlad prissumma: 80.080 euro

 1. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 2. Verdon Wf – Federico Esposito
 3. Zefiro d’Ete – Gaetano di Nardo
 4. Zlatan – kusk ej klar
 5. Vanesia Ek – Rene’ Legati
 6. Sharon Gar – Roberto Vecchione

***

5Det är auktionstider i hela världen just nu med fokus på ettåriga hästar och den fjärde av Kriterieauktionens fem dagar avslutades i söndags kväll. Men intresset är stort att sälja hästar i andra åldrar också. Ikväll blir det internetauktion i ASVT Trottex regi och 50 hästar i alla åldrar är anmälda.

Bland fölstona som går under internetklubban finns tioåriga Ladyofthelake (e. Offshore Dream), vars karriär avslutades med tredjeplatsen i montéloppet under Jubileumspokalkvällen på Solvalla i mitten av augusti. Ladyofthelake, 1.12,7am/1.987.459 kr, vann 26 lopp på 131 starter och största segern togs i Åby Nordic Monté Trophy med 300.000 kronor till vinnaren förra sommaren. Ladyofthelake vann även montélopp i Frankrike i vintras och tränades hela karriären av Lise-Lotte Nyström i Eskilstuna.

Här går det att följa internetauktionen.

***

6 I fredags tog Frode Hamre-tränade Canali (e. Cantab Hall) sin sjunde raka seger på norsk mark och redan på lördag är det dags för ny start.

Den treårige hingsten dyker upp på Forus där han står inför karriärens hittills svåraste uppgift med bricka tolv över sprinterdistans.

Här kan du se lördagens lopp på Forus i sin helhet.

***

7
Jean Michel Bazires storstjärna Cleangame (e. Ouragan de Celland) skulle ha startat i onsdagens Grupp III-lopp Grand Prix Anjou-Maine (€75.000) i Le Mans, men hästen plockades ur startlistan under måndagen på grund av att en senskada upptäckts.
Enligt Paris-Turf:s twitterkonto så kommer inte hästen att starta mer än detta år.

Startar gör däremot en hel del andra bekanta namn såsom Tomas Malmqvists Calle Crown (e. Great Challenger) och Bazires nyförvärv Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee).

Malmqvists stjärna mot norsk Bazire-debutant

Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Sire Stakes-vinst för Svanstedt

Åke Svanstedt-tränade Incommunicado tog hem Massaschusetts Sire Stakes ($29.000) för tvååriga hingstar och valacker på Plainridge Park igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt tog en tränarseger igår i USA. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedt tog en tränarseger igår i USA. Foto Stalltz.se

Scott Zeron serverade Incommunicado (e. Chapter Seven-Gran Cavalla) en resa i rygg på ledande Beantown Madness och valacken kunde avgöra med en halv längd på 1.12,6/1.609 meter.

Deläger gör Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg och triumfen var värd 14.500 dollar. Incommunicado kommer närmast från en tredjeplats i finalen i New York Sire Stakes. Tidigare har han vunnit ett försök i New York Sire Stakes ($35.450) och på sex starter har den tvåårige valacken två segrar, lika många andra- och tredjeplatser.

Ifjol på Lexington Selected Yearling Sale köptes Incommunicado för 80.000 dollar. Modern Gran Cavalla (e. Cantab Hall), 1.13,4/$18.036, är undan Moni Maker-dottern Touch of Moni (e. Valley Victory), 1.12,5/$80.375, vilken har sin främsta avkomma i French Moni (e. Love You), 1.10,3/$122.327.

Första segern – mot äldre!

Seger igår blev det också för Lucas Wallins Preacher Man (e. Father Patrick-Choir Robe), vilken mötte äldre motståndare på Pocono Downs. Från spets vann den tvåårige valacken för George Napolitano Jr. på 1.14,2/1.609 meter.

Lucas Wallin sulk, Travsport, Sulkysport
Lucas Wallin. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lucas Wallin deläger och triumfen var värd 4.800 dollar. Det var Preacher Mans första seger i tredje starten.

Han köptes för 40.000 dollar i Harrisburg förra året och är undan Choir Robe (e. Kadabra), 1.11,8/$184.230.

Modern ingår i samma syskonskara som Smoke and Mirrors ($375.199), In the Mean Time ($233.654) och Tight Paints ($172.680).

Sjätte vinsten i åttonde starten

Ett försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$158.000) hölls på Mohawk Raceway i natt och valacken Pemberton (e. Wheeling N Dealin-Dayshifter) var starkast över upploppet och vann med 1,5 längder för Trevor Henry på 1.11,1.

Pemberton. Foto: New Image Media

För Paul Walker-tränade Pemberton var det sjätte segern i åttonde starten. Sedan tidigare har han också en vinst i ett försök i OSS Gold.

Pemberton är undan ostartade Dayshifter (e. Muscle Mass) och hennes första avkomma. Modern ingår i samma syskonskara som Dayplanner (e. Oaklea Julian), 1.12,4/$169.353, och Dayliner (e. Muscle Mass), 1.11,3/$111.166.

Sport
Krönika