Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Populäraste leasingbilar hos ATG

ATG ökar antalet leasingbilar. Greenshoes avkommor ”stoppas”. Fjärde året med Margareta-serien och Propulsion blev Årets Häst. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Fler leasingbilar hos ATG – färre hos Svensk Travsport. ATG har utökat sin bilpark från 61 till 63 under 2020, medan ST har gått åt andra hållet och minskat från 22 till 17 bilar. ATG har flera BMW, Lexus och Mercedes-Benz, medan ST är lite mer återhållsamma och nöjer sig med två bilar av märket BMW.

En bil – men ingen leasingbil – i travsportens tjänst. Foto: stalltz.se

Här är listan över de populäraste märkena hos ATG…

 • Volkswagen – 20
 • Volvo – 11
 • BMW – 5
 • Lexus – 5
 • Audi – 4
 • Mercedes – 4
 • Mitsubishi – 4
 • Toyota – 4
 • Kia – 2
 • Nissan – 2
 • Mini Cooper – 1
 • Renault – 1
 • Skoda – 1

…och hos Svensk Travsport:

 • Volvo – 6
 • Volkswagen – 5
 • BMW – 2
 • Kia – 1
 • Mazda – 1
 • Skoda – 1
 • Umesläp – 1

***

2 Det är jackpot på V75 med över 17 miljoner extra i sjurättspotten. Så här säger Jaap Van Rijn om betrodde Hector Boko (V76-6).

”Hästen var bra senast, men faktiskt inte som bäst. Resan var inte perfekt upplagd och vi ändrar lite på rutinerna och åker två dagar innan för att han ska få övernatta i lugn och ro. Han är mer stark än snabb och högt tempo skulle vara ett plus. Vi gör inga ändringar i balans eller utrustning.”

Här hittar ni Sulkysports V75-tips i sin helhet med intervjuer, ranker, rubrikhästar, analyser och spelförslag.

***

3 När Margareta Walllenius-Kleberg fyllde 80 år introducerades Margaretas Tidiga Unghästserie och i år körs den för fjärde gången. Idag på Solvalla är det dags för årets första upplaga av fyra – de kommande avgörs 28 mars, 6 maj och 30 juni.

Margareta Wallenius-Kleberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Margareta Wallenius-Klebergs del blir lördagens lopp extra intressanta med både Anxiois to Matters och Blownaway bakom startbilen. Deras gemensamma mormor heter April Storm och hon är undan Erva Scout, som var det första egenbeslutade stoköpet när Margareta bestämde sig för att göra en nysatsning på Menhammar Stuteri 1972.

***

4 Årets första V75-finaler har lockat en hel del topphästar till Solvalla (första start 14.45). Gulddivisionen ser ett möte mellan Disco Volante och Gareth Boko, som båda ståtar med två raka segrar. Men det är inte nog med det under lördagen. Redan på förmiddagen drar årets första breddlopp igång. Både Skellefteå (start 11.00) och Romme (11.10) kör tävlingar. På söndagen vänds blickarna mot Medelpad och Bergsåker (första start 13.45), där GS75-omgången avgörs. Här är startlistorna till helgens fyra svenska tävlingsdagar!

***
5 För den ”morgonpigge” så bjuds ett intressant samtal mellan Örjan Kihlström och Sveriges Radios Bengt Hansell i Arkaden på Solvalla idag klockan 12.45. Det är Solvalla Veteraner som står bakom arrangemanget.

***

6 Tuffa papper. Bar Hoppings och Greenshoes avkommor stoppas från att vara med i flera av Meadowlands, Tioga Downs och Vernon Downs prestigelöpningar för unga travare.

Greenshoe. Foto: Simon Hagen

Meadowlands ägare Jeff Gural vill inte att hingstar går till avel efter treåringssäsongen och därför införde han en regel på ovannämnda banor att dessa hästars avkommor – det gäller bara första kullen! – inte får delta i exempelvis Peter Haughton Memorial, Jim Doherty Memorial (f.d. Merrie Annabelle), Goldsmith Maid och Valley Victory. Undantag finns för hingstar som skadat sig och därför var det exempelvis grönt ljus för topptreåringen Tactical Landing.

***

7 Igår arrangerades Året Häst-galan i Stockholm och det finaste priset tog Stall Zets Propulsion. Alla vinnare hittar ni här!

Fokustema
Umåker
Läs senare

13-åring i topp

Svensk Travsport har höjt åldersgränsen för varmblodiga hingstar och valacker från tolv till 14 år och idag segrade en 13-åring i Umeå.
Av
Pär Gustafsson

Från rygg ledaren fick Prince Hall (e. Banker Hall) luckan mitt på upploppet och avgjorde i händerna på Heidi Hiltunen. 13-åringen noterade 1.19,9/2.140 meter på Umåkers is och förstapriset i det här poängloppet uppgick till 10.000 kronor.

Nils Elfving tränar Prince Hall, som bärgade karriärens första seger i 45:e försöket. Hästen har som snabbast sprungit 1.17,0k och har 88.650 kronor på kontot.

ST satsar på ”pensionärer”

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
ATG:s årsrapport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.