Fokustema
V75 Gävle
Läs senare

Pullande Dibaba överlägsen

Dibaba pullade innan loppet, pullade sig nästan i galopp i loppet, vann pullandes på 1.13,1a/2.140 och pullade fortfarande på väg hem till stallbacken. Det slår verkligen gnistor om denna Ready Cash-dotter.
Av
Lars G Dahlgren
Dibaba var löpsugen i årsdebuten. Foto Christer Norin/ALN
Dibaba var löpsugen i årsdebuten. Foto Christer Norin/ALN

Dibaba vann inget av de stora treåringsloppen för ston. Hon var tvåa i Oaks och Breeders Crown bakom dansktränade Candy La Marc och galopperade i E3. I samtliga dessa tre lopp var hon favoritspelad.

Fakta

Dibaba

sto 4 år e. Ready Cash – Moonlight Kronos e. Viking Kronos
13 st: 8–3–0
Rekord: 1.15,3m* – 1.12,6am
Insprunget: 2.890.000 kr
Uppfödare: Whap Trotting AB, Sandviken
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Malin Boman-Friberg

Expandera

Dibaba fick inleda fyraåringssäsongen i Påskägget på Gävletravet med 150.000 kronor till vinnaren och hon var överlägsen. Men inte i någon direkt tilltalande stil. Dibaba låg på så hårt att hon knappt höll sig i trav och även om Örjan Kihlström gjorde sitt bästa för att ge henne ett lopp i ryggar blev han tvunget att låta stoet svischa till ledningen 1.100 kvar. Där drog Dibaba iväg i 1.10-tempo mellan 1.000 och 500 kvar och landade med 1.11 sista kilometern – fortfarande hårt på bettet.

Som sagt, resurserna behöver ingen tvivla på…utan Dibabas storloppsäventyr som fyraåring kommer i känd Ready Cash-dotter-stil att handla om huruvida hon sköter sig och inte slösar bort krafterna.

Tränaren Roger Walmann verkade i ATG Live dock inte se så negativt på Dibabas uppträdande.

– Det är så här hon ser ut med järnskor och när det blir lågt tempo. Då har hon svårt. Det här var en bra årsdebut. Nu fortsätter vi till Breeders Crown i Örebro den 12 april och därefter uttagningar till Drottning Silvias Pokal, sade han.

Konstellationen Walmann/Kihlström och SRF Stable som ägare räknade också in en V75-seger med Italienfödde Urban Kronos (e. Muscle Hill – Playgirl November). Denne stod med den föga upphetsande uppgiften bakspår på tillägg över sprinterdistans, och det hade inte direkt löst sig med positionerna när Örjan i sista kurvan backade loss Urban Kronos från köposition och vred till attack långt ut i banan. Sexåringen växlade ner hela fältet och vann på 1.13,3/1.660.

Queer Fish (e. Varenne – Gambari) nådde över miljonen kronor i årsinkomst under 2017 och kommer att skörda bra i snabbloppsklassen i år också, Kaj Widell hittade andra par utvändigt från niondespår med Magnus Träffs valack som avgjorde Lars Axelssons lopp enkelt på vassa 1.11,3a/1.640 efter ett slutvarv i 1.10-klippet. Gulddivisonsfinalen på Solvalla nästa lördag planeras bli nästa anhalt.

Art Nökkve miljonär

Norske Art Nökkve (e. Lome Kongen – Jerkila) tog klivet över miljonen kronor i samlad prisssumma. Håkan Skoglund körde från kön fram utvändigt ledande Björlifant inför slutvarvet och Art Nökkve rätt och slätt krossade medtävlarna på 1.25,5/2.660.

– När jag vred på bet han i och sedan var det bara att hålla i sig, sade Skoglund.

Timo Nurmos och Jorma Kontio räknade in två V75-segrar. Fyraårige S.G.Charpentier (e. Chocolatier – Plesant Memories) hade lite småknepigheter för sig bitvis i Sören Erikssons lopp, men när Jorma skickade iväg i fjärdespår i slutkurvan bet det ordentligt fram till seger på 1.14,6a/2.140. USA-födde Velocity de Vie (e. Yankee Glide – Fleur de Vie) fick en enkel resa i 3.140-metersloppet, Kontio körde från 20 meters tillägg till ledningen efter ett varv och stannade där in i mål på 1.16,8/3.160.

Jim Oscarssons USA-import Person of Interest (e. Explosive Matter – Transgressive) blev årets hittills snabbaste treåring i Sverige i år när han vann försöket i Norrlands Treåringsserie där endast fem hästar kände sig manade att starta. Jim körde resolut till ledningen i första kurvan (1.09,5 första 500 meterna) och Person of Interest såg inte trött ut i mål på 1.14,4a/1.640 efter 1.13,1 sista 500. Nu har hingsten två raka segrar i lopp med 100.000 kronor till vinnaren eftersom han kom till Gävle med vinst i Active Bowlers lopp i bagaget.

Fyraårige Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M. – Timba) är på väg att trava in i årgångstoppen. Han tog sjätte segern i sjunde starten och rekordsänkte till 1,28,0a/2.140 efter att ha fått press i ledningen.

– Det var fulla linor över mål, konstaterade Jan-Olov Persson.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:

7–15–3–2–9–13–9
Utdelning:
Sju rätt: 598 kr
Sex rätt: jackpot
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 27.064.758 kr

Sjurättspotten i V75 på Romme på söndag fick påfyllning med ytterligare drygt tio miljoner kronor eftersom det blev jackpot på både sex och fem rätt. Ssammanlagt har spelarna nu samlat ihop mer än 42 miljoner kronor till jackpotten.

Expandera

 

Fokustema
Åby Stora Pris
Läs senare

Proppen utan problem

Åttaårige Propulsion (e. Muscle Hill) visade inga ålderskrämpor i Åby Stora Pris. Efter att ha fått en fin resa avgjorde han plättlätt över Åbys upplopp för att inkassera ytterligare två miljoner på 1.12,8a/3.140 meter. Den snabbaste tiden någonsin över tre varv på tusenmetersbana med bilstart.
Av
Ola Lernå
Foto: Sidmakarn
Foto: Sidmakarn

Örjan Kihlström kunde vänta med attacken i tredje ytter och med ”Propulsion-mått” så blev det en perfekt tripp där endast sista 650 meterna avverkades i tredjespår utan rygg.
Samtidigt hade värsta konkurrenterna bråkat lite om positioner, vilket dragit kraft ur såväl Milligan’s School (spets) och Carat Williams (dödens).

”Hårdast genom tiderna”

Istället var det Makethemark som var värsta hotet över upploppet, men Propulsion kom i mål med krafter kvar.
– Lite nervös var jag när tempot var lugnt, men Proppen är Proppen. För mig är han den bästa hästen genom tiderna, men det måste väl vara den hårdaste hästen genom tiderna, sade Daniel Redén.
Ulf Ohlsson var nöjd med Makethemarks andraplats.
– Jag var jättenöjd med vår häst, han går på 1.600 meter och på 3.100 meter. Han visade vilken topphäst han är, sade Ulf Ohlsson.

Mot Masters-finalen?

Propulsion vann Åby Stora Pris även ifjol då han spurtade ned Readly Express, efter det loppet gick han vidare till Masters-finalen, men denna avgörs i år på Vincennes den 7 september. Propulsion är förstås inkvalad till finalen om Daniel Redén så önskar, eller om han vill till Sundsvall Open Trot om två veckor.
– Så länge han har den här viljan att han tycker han är vackrast och bäst så ska han få fortsätta tävla. Vi får se när sagan tar slut, sade Redén.
Milligan’s School höll fullt godkänt till tredjeplatsen och är även han klar för Mastersfinalen, precis som måltvåan Makethemark och målfemman Handsome Brad.

Fokustema
V75 Åby
Läs senare

”Pulsen stiger lite extra”

GÖTEBORG. På förhand skvallrade väderleksrapporterna om att det skulle bli kymigt väder och de visade sig tyvärr ha rätt även denna gång… Lagom till invigningen inför Åby Stora Pris började det regna och fortsatte så att göra under hela V75-omgången.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Undecided Foto: Sidmakarn
Global Undecided Foto: Sidmakarn

Innan den första V75-avdelningen strulade det med startbilen och starten försenades med sju minuter. Detta bekom dock inte Timo Nurmos Global Undecided (e. Prodigious). Trots att han fick trava hela första varvet i tredjespår innan Örjan Kihlström hittade ner i dödens kunde Global Undecided på väldigt lätta ben gå undan och vinna med många längder på 1.11,9a/2.140 meter i bronsdivisionens final.

– Det ska inte gå. Vilka sjuka prestationer han gjort på sistone, sa en rörd skötare i vinnarcirkeln och ägarna hyllade henne för det jobb hon gör med deras häst:

– Vi måste berömma Hanna Vestfält för det jobb hon gör med Global Undecided.

I klass II-finalen var det spel mot ett mål för Jeroen W.M. Engwerdas Velten Versailles och här fick Prodigious sin andra vinnare för dagen. Efter att Rick Ebbinge fått varva på 1.15,3 höll han undan till seger på 1.13,8a/2.140 meter via 1.11,6 sista 500 meterna.

Fakta

V75-resultat Åby 10 augusti

Rätt rad:

V75-1: 4 Global Undecided
V75-2:  3 Velten Versailles
V75-3: 2 Ragazzo da Sopra
V75-4: 9 Short In Cash
V75-5: 11 Tae Kwon deo
V75-6: 8 Baron Gift
V75-7: 9 Propulsion

Utdelning:

Sju rätt: 1.012 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot

Omsättning: 93.305.250 kronor
Antal system: 1.320.152 stycken

Expandera

– Det är en jättefin häst, men i sista sväng hade jag ingen känsla av att vi skulle vinna. Han var inte på topp idag och jag vet inte om det var banan eller vad det var som spökade, sade kusken efter att Velten Versailles fortsatt är obesegrad efter sin sjunde start i karriären. Dock har en insats till Svenskt Travderby missats att betala in och kretsen kring hästen får sikta på något annat lopp istället.

Björn Goop tog en dubbel inom V75-spelet med egentränade hästar och först ut var Ragazzo da Sopra (e. From Above) som vann på 1.12,6a/2.140 meter efter en resa i andra- och tredje par utvändigt. Attacken via tredjespår sattes in på bortre långsidan och Ragazzo da Sopra höll undan med en nos före snabbt avslutande Partizan Face (e. Raja Mirchi). Loppet efter var det Short In Cashs (e. Ready Cash) tur att vinna och Goop körde fram för att överta ledningen efter 500 meter som travats på 1.13,5. I spets stannade ekipaget hela vägen in i mål och segertiden landade på 1.12,9a/2.140 meter.

Adrian Kolgjini tog det lugnt från sitt elftespår i Ragnar Thorngrens Minne och sist i andraspår i stort sett hela vägen med Tae Kwon Deo. Kolgjini följde med i attacken i tredjespår 500 meter från mål och över upploppet bet det bäst för Muscle Hill-sonen. Segertiden landade på 1.11,8a/2.140 meter och förstapriset var 250.000 kronor.

– Pulsen stiger lite extra då man kör såna här hästar och han vet vad det handlar om i loppen. Framförallt siktar vi mot Breeders Crown och Solvalla Grand Prix innan vi gör bokslut för året, sa segerkusken.

Baron Gift (e. Gift Kronos) serverades en resa i positionen utvändigt om ledaren av Rickard Svanstedt i V75-6, men det var inga problem och han var bara starkast över upploppet. Segertiden blev fina 1.10,0a/1.640 meter på en väldigt regnvåt bana.

– Han var bättre än jag trodde idag och även om han var väldigt fin i värmningen trodde jag väl kanske inte att vi skulle vinna från dödens. Det kändes riktigt bra hela vägen idag och det är en tacksam häst att jobba med, sa tränare och kusken efter loppet.

Så kördes Åby Stora Pris

Fokustema
Åby Stora Pris
Läs senare

Så kördes Åby Stora Pris

Propulsion tog förstapriset på två miljoner kronor tillsammans med kusken Örjan Kihlström för tränaren Daniel Redén. Så här kördes loppet:
Av
Ola Lernå

9 PROPULSION tredje utvändigt. På i tredjespår 650 kvar, avgjorde lekande lätt 200 kvar och kom hem ut att tömmas på 1.12,8/3.140 meter. 8 MAKETHEMARK femte utvändigt. Stötte 750 kvar, fick rygg att gå i kort senare. På själv 200 kvar, höll farten fint. 4 MILLIGAN’S SCHOOL ledningen, fick släppa efter 400, ut igen och övertog efter 700. Slagen 200 kvar, gav sig aldrig helt. 6 RECKLESS mestadels andra utvändigt. Utåt till slut, höll farten fint. 12 HANDSOME BRAD sjunde invändigt. Bra upplopp i skymundan. 7 MINDYOURVALUE W.F. snabb ut, till ledningen, men fick släppa efter 700. Hakade på fint. 5 CARAT WILLIAMS utvändigt ledaren efter 500 meter. Höll till 200 kvar.
Tempo:
1.000 – 1.11,0
2.000 – 1.14,0