Fokustema
V75 Gävle
Läs senare

Pullande Dibaba överlägsen

Dibaba pullade innan loppet, pullade sig nästan i galopp i loppet, vann pullandes på 1.13,1a/2.140 och pullade fortfarande på väg hem till stallbacken. Det slår verkligen gnistor om denna Ready Cash-dotter.
Av
Lars G Dahlgren
Dibaba var löpsugen i årsdebuten. Foto Christer Norin/ALN
Dibaba var löpsugen i årsdebuten. Foto Christer Norin/ALN

Dibaba vann inget av de stora treåringsloppen för ston. Hon var tvåa i Oaks och Breeders Crown bakom dansktränade Candy La Marc och galopperade i E3. I samtliga dessa tre lopp var hon favoritspelad.

Fakta

Dibaba

sto 4 år e. Ready Cash – Moonlight Kronos e. Viking Kronos
13 st: 8–3–0
Rekord: 1.15,3m* – 1.12,6am
Insprunget: 2.890.000 kr
Uppfödare: Whap Trotting AB, Sandviken
Ägare: SRF Stable
Tränare: Roger Walmann
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Malin Boman-Friberg

Expandera

Dibaba fick inleda fyraåringssäsongen i Påskägget på Gävletravet med 150.000 kronor till vinnaren och hon var överlägsen. Men inte i någon direkt tilltalande stil. Dibaba låg på så hårt att hon knappt höll sig i trav och även om Örjan Kihlström gjorde sitt bästa för att ge henne ett lopp i ryggar blev han tvunget att låta stoet svischa till ledningen 1.100 kvar. Där drog Dibaba iväg i 1.10-tempo mellan 1.000 och 500 kvar och landade med 1.11 sista kilometern – fortfarande hårt på bettet.

Som sagt, resurserna behöver ingen tvivla på…utan Dibabas storloppsäventyr som fyraåring kommer i känd Ready Cash-dotter-stil att handla om huruvida hon sköter sig och inte slösar bort krafterna.

Tränaren Roger Walmann verkade i ATG Live dock inte se så negativt på Dibabas uppträdande.

– Det är så här hon ser ut med järnskor och när det blir lågt tempo. Då har hon svårt. Det här var en bra årsdebut. Nu fortsätter vi till Breeders Crown i Örebro den 12 april och därefter uttagningar till Drottning Silvias Pokal, sade han.

Konstellationen Walmann/Kihlström och SRF Stable som ägare räknade också in en V75-seger med Italienfödde Urban Kronos (e. Muscle Hill – Playgirl November). Denne stod med den föga upphetsande uppgiften bakspår på tillägg över sprinterdistans, och det hade inte direkt löst sig med positionerna när Örjan i sista kurvan backade loss Urban Kronos från köposition och vred till attack långt ut i banan. Sexåringen växlade ner hela fältet och vann på 1.13,3/1.660.

Queer Fish (e. Varenne – Gambari) nådde över miljonen kronor i årsinkomst under 2017 och kommer att skörda bra i snabbloppsklassen i år också, Kaj Widell hittade andra par utvändigt från niondespår med Magnus Träffs valack som avgjorde Lars Axelssons lopp enkelt på vassa 1.11,3a/1.640 efter ett slutvarv i 1.10-klippet. Gulddivisonsfinalen på Solvalla nästa lördag planeras bli nästa anhalt.

Art Nökkve miljonär

Norske Art Nökkve (e. Lome Kongen – Jerkila) tog klivet över miljonen kronor i samlad prisssumma. Håkan Skoglund körde från kön fram utvändigt ledande Björlifant inför slutvarvet och Art Nökkve rätt och slätt krossade medtävlarna på 1.25,5/2.660.

– När jag vred på bet han i och sedan var det bara att hålla i sig, sade Skoglund.

Timo Nurmos och Jorma Kontio räknade in två V75-segrar. Fyraårige S.G.Charpentier (e. Chocolatier – Plesant Memories) hade lite småknepigheter för sig bitvis i Sören Erikssons lopp, men när Jorma skickade iväg i fjärdespår i slutkurvan bet det ordentligt fram till seger på 1.14,6a/2.140. USA-födde Velocity de Vie (e. Yankee Glide – Fleur de Vie) fick en enkel resa i 3.140-metersloppet, Kontio körde från 20 meters tillägg till ledningen efter ett varv och stannade där in i mål på 1.16,8/3.160.

Jim Oscarssons USA-import Person of Interest (e. Explosive Matter – Transgressive) blev årets hittills snabbaste treåring i Sverige i år när han vann försöket i Norrlands Treåringsserie där endast fem hästar kände sig manade att starta. Jim körde resolut till ledningen i första kurvan (1.09,5 första 500 meterna) och Person of Interest såg inte trött ut i mål på 1.14,4a/1.640 efter 1.13,1 sista 500. Nu har hingsten två raka segrar i lopp med 100.000 kronor till vinnaren eftersom han kom till Gävle med vinst i Active Bowlers lopp i bagaget.

Fyraårige Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M. – Timba) är på väg att trava in i årgångstoppen. Han tog sjätte segern i sjunde starten och rekordsänkte till 1,28,0a/2.140 efter att ha fått press i ledningen.

– Det var fulla linor över mål, konstaterade Jan-Olov Persson.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:

7–15–3–2–9–13–9
Utdelning:
Sju rätt: 598 kr
Sex rätt: jackpot
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 27.064.758 kr

Sjurättspotten i V75 på Romme på söndag fick påfyllning med ytterligare drygt tio miljoner kronor eftersom det blev jackpot på både sex och fem rätt. Ssammanlagt har spelarna nu samlat ihop mer än 42 miljoner kronor till jackpotten.

Expandera

 

Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst fyra år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av treåringssäsongen. I Sverige inledde hingsten i år med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.