Fokustema
Norge
Läs senare

”Räddad av en bra häst”

Tredjespår sista 1.200 meterna, men det spelade ingen som helst roll för Aquarius Face. Han var starkast i spurten i Europamatchen för fyraåringar på Bjerke idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Aquarius Face och Adrian Kolgjini vid en tidigare seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Aquarius Face och Adrian Kolgjini vid en tidigare seger. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag var på väg att köra bort loppet, men blev räddad av en bra häst. Som det blev kört trodde aldrig jag skulle vinna loppet och jag är nästintill i chock, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Adrian Kolgjini gav sig iväg från andra ytter 1.200 kvar, men Aquarius Face (e. Mosaique Face-Babsane Face) fick svar av Type A. som satt utvändigt om ledande Asteroid, vilken öppnade första rundan på 1.12,0.

Trots att Adrian Kolgjinis fyraåring blev kvar ute i tredjespår resten av loppet kämpade han ner Type A. (e. Southwind Frank), medan favoriten Asteroid (e. Creatine) fick nöja sig med tredjeplatsen. Segertiden blev 1.12,6a/2.100 meter.

– Han kan bli riktigt bra och som pappa är han en late bloomer, sade

Förstapriset uppgick till 200.000 norska kronor. Bland tidigare större segrar ska vinsten i Breeders Crown som tvååring nämnas och i våras slutade Aquarius Face trea i Konung Gustaf V:s Pokal.

Banrekord från spets

Sayonara (e. Donato Hanover-Moviestar) svarade för en hejgjuten insats från ledningen i Trond Anderssens Minneslopp för ston sedan hon tvingats öppna 1.07,2 första 500 meterna och passerat varvet på en 1.09-tid.

Den hårda öppningen satte förstås sina spår, men hon hade ändå krafter kvar för att hålla undan för toppspurtande Zeudi Amg (e. Ideale Luis) på banrekordet 1.09,9a/1.609 meter för ston.

– Det var läge för att prova i ledningen idag och det var verkligen starkt gjort av henne att vinna, sade Björn Goop i vinnarcirkeln på Bjerke.

Vinsten i Trond Anderssens Minneslopp uppgick till 300.000 norska kronor.

– Nu får hon pausa och huvudmålet för året är Sto-EM i höst, sade tränaren Fredrik Wallin i ATG live.

Fler dödensvinnare

Daddy Pop (e. Papagayo E.-Alphabet St) vann DNT:s Auktionslopp för Erlend Rennesvik sedan duon klivit fram i dödens 1.100 kvar.

Ledande Painted Genius hade inget att sätta emot Daddy Pop vid upploppets början och sedan höll Daddy Pop säkert ifrån sig Cresco H. (e. Papagayo E.) på 1.15,4a/2.100 meter.

Förstapriset uppgick till 200.000 norska kronor för den treårige valacken som ropades åter för 80.000 kronor på den norska Derbyauktionen.

Överlägsen för Leo

Boston Terrie (e. Kesaco Phedo-Nouvelle Idole) och Emilia Leo tog hem finalen i Summer Meeting Monté i överlägsen stil trots en inte alltför enkel resa. Vinnartiden skrevs till 1.11,3a/1.609 meter och belöningen för den elvaårige valacken – tränad av Henk A.J. Grift – var 100.000 norska kronor.

I Stayerloppet vann svenskfödde Elegant Ima (e. Maharajah-Ellie America) och Magnus Teien Gundersen efter ha hittat till täten och därifrån höll duon säkert undan till vinst på 1.14,7/3.160 meter.

Förstapriset uppgick till 200.000 norska kronor och det var första vinsten sedan 5 augusti 2020. Ingemar Ahlins uppfödning inledde karriären med sju raka triumfer.

Imponerade från spets

Tioårige Floris Baldwin (e. Passing Renka-Tanja de Bruin) svarade för en mäktig insats från ledningen i Energima-loppet med 150.000 norska kronor i förstapris och där det blev körning hela vägen. Segertiden skrevs till 1.10,7a/1.609 meter.

– En gammal häst med en fantastisk inställning till sitt jobb, sade Kristian Malmin efter vinsten i vinnarcirkeln på Bjerke.

I första sväng pressades Floris Baldwin stenhårt av utvändige Always on Time och tvingades släppa efter 300 meter. Always On Time kom upp till 500 meter på 1.06,4 och varvet från mål gick Kristian Malmins häst till spets igen.

Floris Baldwin varvade på 1.09,6 och ingen av hans konkurrenter kunde följa över upploppet.

– Jag tyckte att han skulle få gå i sin egen fart och tog helt enkelt en chans och låta honom fortsätta i det höga tempot, fortsatte Malmin.

Floris Baldwin har vunnit storlopp tidigare och i Sverige tog han hem Algots Minne förra året.