Fokustema
Yonkers Raceway
Läs senare

Regerande mästaren ute efter att försvara titeln

Fjolårets världsmästare Cruzado Dela Noche har fått en inbjudan och tackat ja till att vara med International Trot 2019.
Av
Simon Hagen
Cruzado Dela Noche efter förra årets seger i International Trot. 
Foto Gerard Forni
Cruzado Dela Noche efter förra årets seger i International Trot. Foto Gerard Forni

Efter förra årets seger i International Trot har målet för för den här säsongen varit att försöka försvara VM-titeln som är det mest penningstina ($1.000.000) loppet för äldre travhästar i USA.

Under eftermiddagen tackade Marcus Melander och Stall Courant ja till inbjudan och därmed är det två hästar klara för storloppet som avgörs den första oktober på Yonkers Raceway.

– Han fick en träningsperiod under vintern och det gjorde honom väl. Han har utvecklats ännu mer i år och har varit riktigt bra i dom senaste starterna, säger Marcus Melander.

Hur ser matchningen ut inför VM-loppet? 

– Planen är att starta i John Cashman Memorial nästa lördag och sen siktar vi på VM-loppet efter det om allt är som det ska, avslutar Marcus.

Sedan tidigare idag är förra årets Hambletonian-vinnare Atlanta klar för loppet.

Fokustema
VM-loppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Det har VM-hästarna fått i sig

Behandlingslistan för hästarna i VM-loppet på Yonkers är publicerad på New York Gaming Commission. Sulksyport har tittat på vad hästarna har fått för behandlingar före start.
Av
Ola Lernå

Veterinären på banan är det som har hand om hästarna i detention barn och viktigt att påpeka är att samtliga behandlingar är tillåtna enligt regelverket i New York.

Slide So Easy (Flemming Jensen)
8/10 Gastrogard
9/10 Gastrogard
9/10 80 cc DMSO invtravenöst
10/10 3 liter Saline
10/10 Akupunktur

Bahia Quesnot (Junior Guelpa)
Inga behandlingar

Atlanta (Ron Burke)
10/10 4 liter Saline

Uza Josselyn (René Aebischer)
10/10 Fenylbutazon

Zacon Gio (Holger Ehlert)
Inga behandlingar

Marion Marauder (Paula Wellwood)
8/10 Gastrogard
9/10 Gastrogard
10/10 Gastrogard
11/10 Akupunktur
11/10 Gastrogard

Cruzado dela Noche (Marcus Melander)
10/10 6 liter saline
10/10 Akupunktur

Lionel (Göran Antonsen)
Inga behandlingar

Guardian Angel Ås (Anette Lorentzon)
Inga behandlingar

Norton Commander (Conrad Lugauer)
Inga behandlingar

Fokustema
VM-loppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

VM: ”För mig smäller…”

Ska Erik Adielsson få sätta pricken över i på Yonkers?
Pulsen steg rejält efter spårlottningen igår när det stod klart att Uza Josselyn (e. Love You) tar sats mot titeln världens bästa travhäst med en fyra på vojlocken.
Av
Ola Lernå
Kan Uza Josselyn ge Erik Adielsson en seger i VM-loppet? Foto Simon Hagen
Kan Uza Josselyn ge Erik Adielsson en seger i VM-loppet? Foto Simon Hagen

För Erik Adielsson är VM-äventyret inget nytt. När loppet återuppstod 2015 efter 20 år i dvala var han oplacerad bakom On Track Piraten och året efter tvåa bakom Oasis Bi. Men frågan är om han haft en bättre möjlighet än i år. Uza Josselyn tändes efter spårlottningen igår upp som en sexoddsare i International Trot, favorit är ett annat sto; Atlanta (e. Chapter Seven).
Totalt har elva ston vunnit ”VM-loppet” som kördes första gången 1959, men hade ett 20 års uppehåll mellan 1995-2015.
– Uza Josselyn borde passa på 800-metersbana, men helt säker är man aldrig, säger Erik Adielsson.

Värmde upp på hemmaplan

Åttaåriga Uza Josselyn är danskfödd, körs av svensk kusk, ägs av ett franskt bolag, men tävlar i schweiziska färger då tränaren Rene Aebischer har sitt ursprung i alplandet.
Uza Josselyn fick värma upp inför USA-resan med start i hemlandet. På Avenches vann hon i ett fyrahästarsfält 29 september på måttliga 1.21,7/2.350 meter med sin tränare René Aebischer i sulkyn.
Senaste starten i Sverige var Sundsvall Open Trot där hon satt fast som oplacerad, gången före tog hon hem EM för ston på Solvalla.

Fakta

Alla ston som vunnit VM-loppet

1966 Armbro Flight
1967 Roquepine
1968 Roquepine
1969 Une de Mai
1970 Fresh Yankee
1971 Une de Mai
1973 Delmonica Hanover
1974 Delmonica Hanover
1980 Classical Way
1989 Kit Lobell
1991 Peace Corps

Expandera

Och i form kan Uza Josselyn tampas med de bästa travarna i världen.
– Jag har respekt för flera av motståndarna, men jag måste studera dem i detalj närmare loppet. En sådan som Zacon Gio har jag för dålig koll på ännu för att bedöma några segerchanser.

Erik Adielsson, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson

Hur ”stort” är VM-loppet?
– Det är ju det ett av de högst doterade loppet i världen när det gäller prispengar, men för mig smäller Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambletonian högre. Men ett VM är alltid ett VM. Det är också fina kringarrangemang och jag ser verkligen fram emot att åka, sade Erik Adielsson som körde sista loppet på svensk mark den här veckan igår på Solvalla.
VM-loppet avgörs 21:00 svensk tid på lördag och lockar med en halv miljon dollar till vinnaren.

 

Startlista:

Yonkers International Trot ($1.000.000)
2.011 meter, autostart.

  1. Slide So Easy – Åke Svanstedt (Flemming Jensen)
  2. Bahia Quesnot – Junior Guelpa (Junior Guelpa)
  3. Atlanta – Yannick Gingras (Ron Burke)
  4. Uza Josselyn – Erik Adielsson (René Aebischer)
  5. Zacon Gio – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
  6. Marion Marauder – Scott Zeron (Paula Wellwood)
  7. Cruzado Dela Noche – Brian Sears (Marcus Melander)
  8. Lionel – Göran Antonsen (Göran Antonsen)
  9. Guardian Angel Ås – Tim Tetrick (Anette Lorentzon)
  10. Norton Commander – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
Fokustema
Scioto Downs
Läs senare

Hambo-vinnare tillbaka!

Atlanta var tillbaka i vinnarcirkeln i natt på Scioto Downs, men det var inte långtifrån att hon blev snuvad på segern av Åke Svanstedt och Plunge Blue Chip när de tog köksvägen på upploppet i Charlie Hill Memorial ($220.000) för äldre travare.
Av
Claes Freidenvall
Manchego och Yannick Gingras vann lopp igår på Scioto Downs och det var hennes tredje seger i år. Foto: Lisa Photo
Manchego och Yannick Gingras vann lopp igår på Scioto Downs och det var hennes tredje seger i år. Foto: Lisa Photo

Plunge Blue Chip var snabbast ut bakom bilen, men Åke Svanstedt valde att släppa täten till Mission Accepted efter 300 meter och som i sin tur lämnade över taktpinnen till Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) och Yannick Gingras varvet från mål samtidigt som favoriten Guardian Angel Ås fick tugga dödens.

Atlanta. Conrad Photo

Inne i sista sväng skruvade Yannick Gingras upp farten bakom Atlanta och såg stark ut i det läget, medan Åke Svanstedt letade lucka med Plunge Blue Chip. Inne på målrakan nyttjade Svanstedt open stretch och hans sto plockade meter för meter på Atlanta, utan att riktigt nå fram efter sin vassa avslutning – 1.07,1 sista 400 meterna.

Samma tid som vinnaren

Med huvud lyckades Atlanta hålla undan på 1.09,5/1.609 meter och samma tid noterade Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) som tvåa. Guardian Angel Ås (e. Archangel) höll till fjärdeplatsen på 1.09,7, medan Pinkman slutade oplacerad.

För Stefan ”Order By Stable” Balazsi-uppfödda Atlanta var det sjunde årssegern i tionde starten och dessutom har hon satt världsrekord på milebana med tiden 1.07,9 för äldre ston.

Atlanta är undan ostartade Hemi Blue Chip (e. Cantab Hall), som är halvsyster med Hot Shot Blue Chip (e. Revenue), 1.09,2*/$1.214.044, Munis Blue Chip (e. Credit Winner), 1.11,1/$471.127, Epona Blue Chip (e. Conway Hall), 1.11,8/$174.466, och Dupree (e. Andover Hall), 1.10,2ak/1.944.778 kr.

Manchego i topp

Nancy Johanssons Manchego (e. Muscle Hill-Secret Magic) och Yannick Gingras vann också på Scioto Downs och gjorde sitt jobb från spets. Med 1,5 längder segrade det fyraåriga stoet på 1.10,1 och kunde inkassera 25.000 dollar.

Scioto Downs bjöd också på consolation i Ohio Sire Stakes ($75.000) för två- och treåringar. De tvååriga stonas consolation gick till Delovely Hall (e. Cash Hall-Daylon Mystique) på 1.13,5, hingstarnas och valackernas uppgörelse togs hem av Buxton (e. Dejarmbro-Love U Overandover) på 1.13,0.

Buckeye Starlet (e. Uncle Peter-Vitamin M) vann på 1.12,1 i de treåriga stonas consolation och Homer Hall (e. Broadway Hall-Cynthia Illiad) vann bland hingstarna och valackerna på 1.11,2.