Fokustema
Finlandia-Ajo
Läs senare

Riordan jagar Elitloppsplats i Finland

Igår kvalade finske 1.08-travaren Next Direction in på egen hand.
Idag fick han sällskap av en Halmstadhäst i Finlandia-Ajo.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Zarenne Fas tog årets första seger. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Zarenne Fas tog årets första seger. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Startfältet i finska storloppet Finlandia-Ajo på Vermo nästa söndag med 110.000 euro och en Elitloppsbiljett till vinnaren tar allt mer form. Åtta hästar är nu klara för årets upplaga på Helsingforsbanan, sedan finske Next Direction (e. Orlando Vici) kvalat in via seger på Vermo igår kväll – läs mer här – och Halmstadtränaren Jerry Riordan tackat ja till den inbjudan som givits till sexårige Zarenne Fas (e. Varenne).

Zarenne Fas tävlade med stor framgång i Finlandia-Ajo redan förra året. Han vann nämligen loppet, som på grund av coronapandemin flyttats till början september, på fina 1.09,9a/1.620 meter. Hästen årsdebuterade i lördags i Halmstad, men slutade oplacerad.

– Det var ett konstigt lopp helt enkelt. Zarenne Fas trivdes inte i när tempo gick upp och ner hela vägen. Nu har han i alla fall ett lopp i kroppen och han kommer att vara bättre i Finlandia-Ajo, säger Jerry Riordan i ett pressmeddelande från Vermo.

Hela startfältet ska vara klart i slutet av veckan och spårlottning sker på måndag vid lunchtid.

Inbjudna till Finlandia-Ajo

 • Dear Friend
 • Grainfield Aiden
 • Hickothepooh
 • Le Gros Bill
 • Milliondollarrhyme
 • Next Direction
 • Ubertino Grif
 • Zarenne Fas
Fokustema
V86
Läs senare

Rivstart efter 25 års paus

Efter ett 25 år långt uppehåll som hästägare har Jerry Rodin, 50, gjort en storsatsning.
På två månader har han gått ifrån att inte äga en enda travhäst till att ha åtta i sin ägo, men han nöjer sig inte med det!
– Vi börjar med tio i första satsningen, säger Rodin som har Immigrant Am till start i kvällens Kriterierevanschen på Solvalla.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen S Eriksson-tränade Immigrant Am och Peter Ingves vid senaste segern på Sundbyholm. I kväll startar Jerry Rodins häst i Kriterierevanschen på Solvalla. Foto Martin Langels/ALN
Jörgen S Eriksson-tränade Immigrant Am och Peter Ingves vid senaste segern på Sundbyholm. I kväll startar Jerry Rodins häst i Kriterierevanschen på Solvalla. Foto Martin Langels/ALN

I en travvärld där oftast samma namn snurrar vecka ut och vecka in är det befriande när det kommer fram nya ansikten.
Just ett sådant är den 50-årige Mölnlycke-bon Jerry Rodin som funnit vägen tillbaka till hästägandet efter ”ett litet uppehåll” som han själv uttrycker saken.
– Jag ägde 20 procent i två hästar för uppskattningsvis 25-30 år sedan. Min bror tog med mig till Åby när jag var 12-13 år och jag blev frälst direkt så travet har funnits där sedan lång tid tillbaka. Jag vann på mitt första vinnarspel som jag vill minnas var en häst som hette Abbey Rozz och kördes av Sven Berggren, säger Rodin.

De delägda hästarna gick dock inget vidare. Ingen av dem kom till start och hans upplevelse som hästägare var minst sagt mindre bra.
– Det var ingen återkoppling från tränaren över huvud taget. Det var en direkt dålig upplevelse kan jag säga. Sedan försökte jag köpa en ny häst fem-tio år senare av en stortränare på Åby. Jag kom till stallet och skulle betala, men då hade han sålt den till en annan som hade betalat mer…

”Förbannat roligt”

Med en sådan start på hästägandet så ger de flesta upp. Steget därifrån till att göra omtag är stort och det låter mer eller mindre som Rodins väg tillbaka till att bli hästägare var en slump.
– Jag hade jobbat mycket en period, blev sjuk och låg hemma i en dunderförkylning. Jag vaknade mitt i natten, läste mejl och sedan tog jag en titt på startlistorna till V75 för det har jag spelat varje vecka. Jag tror det dök upp en annons om att köpa häst som ledde mig vidare till Travera.

Väl där fick Rodin se en auktionsportal med starthästar till salu.
– Jag tyckte det lät förbannat roligt. En bra avkoppling från företagandet och kände att det kunde vara roligt att ge det en chans till. Jag ringde till Jörgen S Eriksson som hade en häst till salu och det var jättegod stämning i samtalet. Jag fick ett väldigt gott intryck av Jörgen; vi pratade i en timme och det var ett helt annat intryck än vad jag fått av travtränare tidigare.

Oche Trot (e. Andover Hall), Ottens Hero (e. The Bank) och Bentley Laday (e. Orlando Vici) inhandlades på kort tid och vips så fylldes det på än mer.
På två månader har nu Rodin gått från noll till åtta hästar och verkar inte nöja sig med det utan avser att steppa upp till tio i ”första satsningen”.

Hyllar servicen

Bland hästarna som inhandlats – den senaste i följden – finns kvällens starthäst Immigrant Am (e. Southwind Frank).
– Jag var med uppe på Solvalla och hämtade honom i samband med den näst senaste starten och var även på plats när han vann senast på Sundbyholm. Hästen vann oerhört lätt på 1.13,2 den dagen så visst har jag förhoppningar även till det här loppet, men kan han vara trea så har han gjort det jättebra. Det är hästar med här som han både besegrat och förlorat mot tidigare.

Samtliga åtta hästar är placerade hos Jörgen S Eriksson som Rodin utdelar plusomdöme efter plusomdöme till.
– Han är fantastisk på att dela klipp och kontakta mig varje vecka för information om hästarna. Det är något helt annat än vad jag upplevde för 25 år sedan som hästägare. Jag åkte faktiskt upp till. hans gård och låg över en natt med husbilen och jobbade därifrån på dagen samtidigt som jag kunde kolla på hästarna. Hela familjen tycker det är väldigt roligt att jag har funnit något som ger mig avslappning vid sidan om allt arbete.

I kväll har Rodin förhinder att följa sin springare på plats, men även om inte Immigrant Am skulle räcka hela vägen till seger denna gång så kan vi säkerligen räkna med att få höra mer om Rodin vad det lider.
Travhästägandet må ha legat på is i många, många år, men det var längesen undertecknad pratade med en person som tycks tycka travsporten är så pass rolig som Rodin signalerar.

Fortsättning följer!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Jätteskräll i GNT-uttagning

Sista försöksomgången i Grand National du Trot (€85.000) hölls idag i Le Mans och när Tomas Malmqvists Express Jet galopperade i spets 850 kvar öppnade det upp för jätteskrällen Bad Julry.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Anthony Barrier satt bakom 79-oddsaren Bad Julry (e. Prince Gede-Milady de Bas), vilken serverades en resa i fjärde inner sedan Tomas Malmqvist-tränade Express Jet hittat till täten från 25 meters tillägg redan efter 700 meter.

Bad Julry spurtar invändigt till seger.

Väl i spets fick Express Jet och Gabriele Gelormini bestämma tempot, men en galopp 850 kvar satte stopp för segerplanerna. Istället blev det Bad Julry som slickade innerspåret hela vägen som kunde spurta till vinst för Barrier.

Favoriten Gout Barouque (e. Offshore Dream) var alldeles för sent ute och slutade tvåa för Alexandre Abrivard, medan Clarck Sotho (e. Oiseau de Feux) tog hand om tredjeplatsen.

Final 5 december

Segertiden skrevs till 1.13,8/2.950 meter i den 14:e och sista etappen i Grand National du Trot, vars final avgörs på Vincennes den 5 december och då ligger 130.000 euro i potten.

För Bad Julry var det andra årssegern i 25:e starten och karriärens största triumf för den tioårige valacken, tränad av Stéphane Provoost. Modern Milady de Bas (e. Shining), 1.14,7/€151.690, har sin främsta avkomma i Bad Julry, 1.12,0/€351.500.

Fakta

Grand National du Trot-serien 2021:

 • 10 mars: Reims

  Be Cool d’Eb (e. Kuadro Wild) – Anthony Barrier – 1.13,1/2.550 meter

 • 31 mars: Marseille-Borély

  Decoloration (e. Prince d’Espace) – Tony le Beller – 1.12,4/3.025 meter
 • 14 april: Lyon La Soie
  Eden Basque (e. Singalo) – Pierre Vercruysse – 1.13,8/3.250 meter
 • 28 april: Maure-de-Bretagne
  Crack Money (e. Singalo) – Cedric Terry – 1.13,2/2.850 meter
 • 26 maj: Le Croisé-Laroche
  Fire Cracker (e. Quaro) – Eric Raffin – 1.12,5/2.850 meter
 • 9 juni: Laval
  Crack Money (e. Singalo) – Cedric Terry – 1.13,2/2.850 meter
 • 23 juni: Toulouse
  Fakir Merite (e. Uaukir) – Franck Marty – 1.14,0/2.950 meter
 • 16 juli: Les Sables-d’Olonne
  Euro du Chene (e. Neoh Jiel) – Matthieu Abrivard – 1.11,3a/2.650 meter
 • 11 augusti: Saint-Malo
  Bugsy Malone (e. Ready Cash) – David Thomain – 1.12,7/3.000 meter
 • 8 september: Pornichet
  Fly Speed (e. Neutron du Cebe) – Jean-Philippe Monclin – 1.12,5/2.725 meter
 • 29 september: Argentan
  Fire Cracker (e. Quaro) – Eric Raffin – 1.14,2/2.900 meter
 • 20 oktober: La Capelle
  Gout Baroque (e. Offshore Dream) – Alexandre Abrivard – 1.13,2/2.750 meter
 • 10 november: Nantes
  Eddy du Vivier (e. Rolling d’Heripre) – Franck Nivard – 1.12,2/3.000 meter.
 • 24 november, Le Mans
  Bad Julry (e. Prince Gede) – Anthony Barrier – 1.13,8/2.950 meter.
Expandera
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Slutar – efter segrar tolv år i rad

En Elitkampsvinnare lägger av.
Femfaldige norske miljonären Lome Brage har gjort sin sista start.
– Jag hoppas att han kan verka som avelshingst i Sverige igen, säger ägaren Bengt Erik Persson.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Lome Brage hade allt under kontroll från spets i Elitkampen 2018. Foto Mia Törnberg
Lome Brage hade allt under kontroll från spets i Elitkampen 2018. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det här berättar norska Trav- og Galopp-Nytt. Det som slutligen tvingas 14-årige Lome Brage (e. H.B.Balder) att lägga tävlingsskorna på hyllan är skada.

– Han har fått en känning på ett gaffelband i höger bakben. Därmed är det slut, säger Bengt Erik Persson som köpte Lome Brage som tvååring.

Totalt har hingsten gjort 114 starter (45–17–12) och sprungit in 4.843.165 norska kronor efter att ha tävlat under tolv säsonger – och vunnit lopp varje år!

Fakta

Lome Brage

Hingst 14 år e. H.G.Balder – Lomestjerna e. Gullbrun
Resultat: 114 st: 45–17–12
Rekord: 1.21,5k – 1.19,3ak
Prispengar: 4.843.165 norska kronor
Uppfödare: Erling Hasle, Norge
Ägare: Bengt Erik Persson, Norge
Noterat: Åtta gånger har Lome Brage travat under kallblodens drömgräns 1.20. Första gången 2015 och sista gånger i livets näst sista start på Solvalla under Elitloppshelgen i år.

Expandera

Lome Brages två sista starter gjordes i Elitkampen på Solvalla respektive Alm Svartens Äreslopp på Bjerke i maj-juni i år. Där slutade han trea och fyra och just i Elitkampen tangerade han sitt personbästa 1.19,3ak.

Som elvaåring 2018 hade Lome Brage sin främsta säsong och då tog han karriärens största seger när han vann just Elitkampen tillsammans med Erik Adielsson. Totalt sprang han in 1,1 miljoner kronor det året – samtidigt som han betäckte 58 ston på Jan-Olov Perssons Hudik Stallion den säsongen.

Bland Lome Brages andra stora segrar finns Unionskampen (Färjestad 2015), Alm Svartens Äreslopp (Bjerke 2015), Moe Odins Äreslopp (Klosterskogen 2017 och 2019), Jacob Meyers Pokallöp (Bjerke 2019), Steggbests Minne (Skellefteå 2017 och 2018), samt Vårbjörken (Umeå 2019 och 2020).

”Då slog han Lannem Silje”

Bengt Erik Persson har många glada minnen från tävlingskarriären och lyfter framför allt fram segern i Alm Svartens Äreslopp 2015.

– Då slog han Lannem Silje! Vi valde att stå över Elitkampen det året för att ha honom i toppform till Bjerke. Det var bara de två hästarna som dundrade fram sida vid sida. Då hade han fått press i omgångar, först från Neslands Loke och sedan kom Tekno Odin. Ändå klarade han av att hålla undan för Lannem Silje som hade fått loppet, berättar Bengt Erik för TGN.

Efter starten på Bjerke i juni, som blev karriärens sista, har Lome Brage gått på frigång bland dussintalet ston i norska fjällen i Sikkilsdalen, men nu bär det av till – Danmark och Stutteri Laser för ett behagligare klimat under vintern. Var han ska stallas upp som avelshingst 2022 är inte bestämt.

– Jag hoppas att han kan verka i Sverige. Hans första stora kull är svensk och blir tre år nästa år, säger Persson.

Lome Brages främsta avkomma hittills är svenskfödde toppfyraåringen Soldhöjdens Drake, som i regi Bergsåkeramatören Ola Åsebö vunnit sex lopp och sprungit in 768.900 kronor. Bland annat slutade han fyra i Kallblodsderbyt i somras.

Soldhöjdens Drake. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport