Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

De är Sveriges bästa tjejer i sulkyn

Tre chanser till revansch, Sveriges vassaste tjejer i sulkyn, svenskfödd segermaskin i fransk debut och klassisk trea jagar karriärens första seger.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ready Tonight är en av Peter Untersteiners – och Leif Bergwalls – tre hästar i E3-revanschen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ready Tonight är en av Peter Untersteiners – och Leif Bergwalls – tre hästar i E3-revanschen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Den ene har matchats mot tyska Derbyt, den andre var med i långa E3 och den tredje debuterade först i juli. Gemensam nämnare? Tränaren Peter Untersteiner – och hästägaren Leif Bergwall AB i Grumslöv förstås!

Trion Toto Barosso (e. Ready Cash), Furies Rain (e. Muscle Hill) och Ready Tonight (e. Muscle Hill) har tjänat omkring halvmiljonen kronor vardera och ikväll startar de i den första av december månads tre E3-revanscher, i Kalmar.

Toto Barosso siktades mot tyska Derbyt i september, där han efter andraplatsen i försöket slutade trea i finalen. Här är Claes Freidenvalls genomgång av Europas 19 (!) Derbyvinnare 2020!

Furies Rain var efter en uppmjukningsstart som tvååring igång i april och i långa E3-finalen spurtade han hem tredjeplatsen. Ready Tonight å sin sida debuterade först Sprintermästarveckan i somras och har vunnit dubbla tröstlopp i Breeders Course-serien och vann i senaste starten treåringsfinalen i Kalmar.

Tre treåringar med tiotalet starten innanför västen och intressanta fyraåringssäsonger i sikte. Men det finns ett tråkigt samband också. De tre hästarna startar bredvid varandra i E3-revanschen, men från bakspåren nio, tio och elva…

***

Emilia Leo. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Hagmyrenamatören Hanna Forslin är i färd med att dra igång som proffstränare och på Bergsåker i onsdags gjorde hon reklam för sig själv genom att vinna både Ungdomsfinalen och B-tränarfinalen med Heavenly May (e. Yarrah Boko) respektive Balotelli Crown (e. Liquidator). Det tog in henne på tio-i-topp bland landets kvinnliga körsvenner.

Dominanten i sammanhanget är en nybliven proffstränare, Emilia Leo som plockat ut proffslicens på Romme. Emilia har vunnit 46 lopp i sulkyn under 2020. Lägg därtill 53 segrar i monté och 100-vallen sprängs vilken dag som helst. Med 99 årssegrar tar hon Bollnästravet besittning ikväll med tre styrningar och en montéritt.

Emilia kör även in mest pengar. Med 4,8 miljoner i sulkyn har hon dubbelt så mycke som tvåan i den listan, Kajsa Frick. Här är listan med de segerrikaste kvinnliga körsvennerna i år.

Segerrikaste kvinnor i Sverige – sulkylopp

Namn, bana – Resultat – Inkört (kr)

 1. Emilia Leo, Romme – 591 st: 46–50–55
 2. Kim Moberg, Solvalla – 114 st: 29–12–8
 3. Kajsa Frick, Rättvik – 401 st: 27–31–39
 4. Hanna Olofsson, Boden – 268 st: 21–21–24
 5. Sofia Frilén, Bergsåker – 267 st: 19–22–12
 6. Sandra Eriksson, Boden – 165 st: 18–20–18
 7. Hanna Lähdekorpi, Halmstad – 107 st: 18–17–17
 8. Henna Halme, Åby – 148 st: 17–16–14
 9. Rebecca Dahlén, Solvalla – 119 st: 16–14–11
 10. Hanna Forslin, Hagmyren – 113 st: 15–7–7

***

3Finskan Katja Melkko storsatsar på tränarrörelsen i Sverige. 45 hästar finns på träningslistan, där den stora stjärnan förstås heter Elian Web (e. Like A Prayer), vinnare av Paralympiatravet i våras. Idag startar hon tre hästar på två svenska banor och två av dem kommer ut med tre raka segrar. Det handlar om finskfödda duon Mas Capacity (e. Conway Hall) och James Gonzales (e. Muscle Hill).

Mas Capacity tar lunchbanan Solvalla (första start 12.20) i besittning, medan James Gonzales gör resan norrut till kvällens saxbana Bollnäs (17.45). Huvudbanan är som bekant Kalmar (18.20) med E3-revanschen.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4För en månad sedan avgjordes Breeders Crown-finalerna för tre- och fyraåringar i Eskilstuna. På onsdag sätts punkt för hela BC-säsongen i Sverige med det sista tvååringsloppet med 175.000 kronor till vinnaren. Jägersro är skådeplatsen och nio hästar sluter upp bakom startbilen på Jägersro.

Bland dessa finns Per Nordströms trea i Svensk Uppfödningslöpning Felix Orlando (e. Orlando Vici), som trots 438.800 kronor på kontot fortfarande väntar på första segern. Bland motståndarna kan fyra i Uppfödningslöpningen, Dowhatyoudodowell (e. Maharajah), och Aquarius Face (e. Mosaique Face), som Breeders Crown-loppet på Åby i oktober.

Här är startlistorna till Jägersros onsdagstävlingar (Breeders Crown går som lopp 5).

Vinnare av BC för tvååringar 2020

Bana/datum – Häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • B 28/8 – Global Catwalk (e. Broadway Hall) – Daniel Wäjersten – Daniel Wäjersten – 1.15,6a
 • S 7/10 – Mi Ma Ohrtus (e. Jocose) – Rikard N Skoglund – Joakim Elfving – 1.16,1a
 • Å 7/10 – Aquarius Face (e. Mosaique Face) – Adrian Kolgjini – Adrian Kolgjini – 1.14,8a

***

Burning Man. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

5Under kvällens tävlingar på Vincennes gör svenskfödde Burning Man (e. S.J.’s Caviar) högintressant debut på fransk mark. Den forne Petri Puro-hästen finns numera hos Jarmo Niskanen och får ikväll Franck Ouvrie som tömförare i Prix Melusina (€32.000) över 2.100 meter autostart.

Burning Man tog fyra raka segrar mellan januari och mars, men har inte startat sedan han galopperade bort sig i ett stayerlopp på Jägersro den 13 maj.

Björn Goop har ett par lånestyrningar på Vincennes, men väl så intressanta egentränade hästar i Chartres. I montéloppet Prix de la Vilel de Brou (€23.000) jagar Close to Heaven (e. S.J.’s Photo) sin första sadeltriumf på fransk mark efter två raka andraplatser och tidigare under tävlingsdagen startar stallet även tvåårige Issalio (e. Doberman) i Prix Boulangerie Atelier de l’Ozanne (€11.000) som inlett med en fjärdeplats som bäst på fem starter.

***

6Rommetränaren Oskar J Andersson har passerat 50 hästar på träningslistan. De senaste tillskotten är två halvsyskon som ägs av Ogd Invest AB i Borlänge. Det handlar om sexårige My Dream Art (e. Sinou Madrik-Ina Dreamcatcher), som via Nicklas Westerholm, Jörgen Westholm och Timo Nurmos passerat miljonstrecket efter nio segrar på 57 starter och rekordnoteringen 1.09,9ak.

Fyraårige lillebrodern One Kind Of Art (e. One Too Many) kommer också närmast från Timo Nurmos. Kvartsmiljonären har vunnit fem av 15 starter, fyra av dessa segrar i år varav en i rikstotoförsök i Skellefteå. Oskar J har varit förstekusk till båda hästarna under 2020.

***

7Franck Leblancs sexåriga euromiljonärska Erminig d’Oliverie (e. Scipion du Goutier) gjorde nyligen comeback då hon slutade oplacerad i Prix de Bretagne (€95.000) och idag är det dags för ett nytt framträdande. Det sker dock inte i födelselandet Frankrike utan i belgiska Mons vars tävlingar inleds redan under tidig förmiddag för att kunna profileras med full kraft i den franska trav- och galoppkanalen Equidia.

Julien van den Putte Jr får chansen bakom Erminig d’Oliverie i Winter Cup (€5.000) över 2.840 meter voltstart och precis som i återkomsten ska hästen tävla med skor på hovarna. Skulle Erminig d’Oliverie lyckas vinna så blir det första segern på 23 månader!

Fokustema
Prix de Cornulier
Läs senare

Unique Juni ensam svensk?

Första strykningsomgången till Prix de Cornulier (€700.000) skedde idag och det återstår 23 hästar, varav 18 får plats i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Westholm är tränare till Uptown Yankee. Blir hon enda svenska bidraget i Prix de Cornulier? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På söndag på Vincennes rids Prix de Cornulier över 2.700 meter och i dagsläget är en svensktränad travare klar för loppet – Jörgen Westholms Unique Juni. Bankar på dörren gör också Malin Bergströms Galactica som är andrareserv.

Av 23 hästar som återstår är fyra redan inkvalade via tre olika löpningar: Gladys des Plaines genom seger i Prix Emile Riotteau (€100.000) och Fado du Chene via vinst i Prix Joseph Lafosse (€85.000).

Fado du Chene vann också Prix du Calvados (€130.000) och därifrån tog sig också duon Freeman de Houelle och Daida de Vandel vidare.

Den definitiva startlstan till Prix de Cornulier blir klar imorgon klockan 12.00.

Anmälda:

Prix de Cornulier (€700.000)
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro.
2.700 meter, monté.

Namn (kön/ålder/far) – Tränare

 • Bahia Quesnot (s 10 e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 • Feeling Cash (h 6 e. Ready Cash) – Philippe Allaire
 • Fado du Chene (h 6 e. Singalo) – Julie Le Mer
 • Dexter Fromentro (h 8 e. Qwerty) – Pierre Levesque
 • Etoile de Bruyere (s 7 e. Kenor de Cosse) – Charles Dreux
 • Bilooka du Boscail (s 10 e. Look de Star) – Yves Hurel
 • Looking Superb (h 8 e. Orlando Vici) – Jean-Michel Bazire
 • Etonnant (h 7 e. Timoko) – Richard Westerink
 • Carla du Chatelet (s 9 e. Jag de Bellouet) – Sébastien Guarato
 • Daida de Vandel (s 8 e. Real de Lou) – Laurent-Claude Abrivard
 • Unique Juni (s 8 e. Uptown Yankee) – Jörgen Westholm
 • Jerry Mom (h 8 e. Ready Cash) – Luc Roelens
 • Gladys des Plaines (s 5 e. Opus Viervil) – Gilles Curens
 • Dayana Berry (s 8 e. Scipion du Goutier) – Jean-Michel Bazire
 • Crepe de Satin (s 9 e. Le Retour) – Stéphane Provoost
 • Flamme du Goutier (s 6 e. Ready Cash) – Thierry Duvaldestin
 • Flicka de Blary (s 6 e. Sam Bourbon) – Thomas Levesque
 • Freeman de Houelle (h 6 e. Vigove) – Franck Leblanc

Reserver:

 • Dynamit Marceaux (s 8 e. Ready Cash) – Jonathan Groizeau
 • Galactica (s 9 e. Super Photo Kosmos) – Malin Bergström
 • Altea de Piencourt (s 11 e. Ni Hop Ped d’Ombree) – Junior Guelpa
 • Dynasty Peji (s 8 e. Prodigious) – Damien Bonne
 • France Bresil (s 6 e. Vaillant Cash) – Pierre-Emmanuel Mary
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Ny framgång för Lubrano

Tre dagar efter att Pacific Face vunnit Gulddivisionen på Jägersro följde Giuseppe Lubrano upp med att presentera ett fint treårssto på samma bana.
– Jag håller Al's Boozy Suzy högt och tror det finns mycket kvar att utveckla i henne, säger Åbytränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Giuseppe Lubrano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Faktum var att tisdagens spetstriumf var hennes andra seger inom loppet av 13 dagar. Vid debutvinsten på Åby travade hon 1.17,2/2.140 meter, men nu räckte det med 1.19,2/2.140 meter för att kamma hem segerchecken på 30.000 kronor.
– Banan var krävande, jag tror den kan ha varit två sekunder tyngre än vanligt. Precis som i debuten sprang hon bara och lekte och väntade på de andra. Thomas Uhrberg som körde samma sak, säger Giuseppe Lubrano.

Crazed-dottern kvalade på 1.18,3 halvvägs in i december som tvååring och Lubranos grundtänk var att hon skulle kommit igång ännu tidigare.
– Hon har varit lovande hela tiden och tanken var att hon skulle startat som tvååring, men hon kom in i en växtperiod. Jag fick ta det lite lugnt med henne under fyra månader. Hästen har varit i mitt stall sedan första stund, jag har kört in henne och gjort allt jobb med hästen och tror det finns mycket kvar att utveckla.

Dubbla storlopp?

Fakta

Al's Boozy Suzy

3-årigt brunt sto e. Crazed-Nancy Tilly e. Offshore Dream

2 st: 2–0–0, *1.17,0m

Intjänat: 60.000 kr

Tränare: Giuseppe Lubrano, Åby
Ägare: Barqusen KB, Bohus
Uppfödare: Lasual Stable KB, Bohus

Expandera
Nu spänner han bågen och tar sats mot Margaretas tidiga Unghästserie på Solvalla den 6 februari. Där tävlar stona i en egen klass i jakten på de 300.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Är allt bra med henne nu efter det här loppet så ska hon starta där. Pacific Face är ju dessutom inkvalad till Gulddivisionsfinalen, det vore kul att kunna starta båda i de stora loppen den dagen.

Åbytränaren har verkligen rivstartat året. Stallet har gjort sju starter vilket resulterat i tre segrar, tvåa andraplatsen och lika många tredjeplatser.
– Jag har ytterligare en treåring som var tvåa i förra veckan på Åby och tycker att vi fått en bra start med Arno dell’Est (e. Exloit Caf) som vi köpt in och gjort andelshäst av. Han har varit tvåa och trea i de två senaste starterna och jag är nöjd med hur bra hästarna går, men hoppas givetvis få in fler i träning nu när vi visar upp bra resultat, säger Åbytränaren.

Fokustema
Danmark
Läs senare

Det går åt rätt håll

Inte sedan 2013 har det fötts så många travare i Danmark som 2020.
Hittills har det registrerats in 463 föl.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Uppåt i Danmark.
Uppåt i Danmark.

Travservice.dk i Danmark berättar om den glada nyheten. För fyra år sedan var det bottenrekord och då såg endast 363 föl dagens ljus. Nu har den siffran bättrats på, vilket är glädjande på alla sätt och vis.

Inregistrerade föl i Danmark:

År – Antal föl

 • 2010 – 668
 • 2011 – 581
 • 2012 – 527
 • 2013 – 527
 • 2014 – 449
 • 2015 – 397
 • 2016 – 380
 • 2017 – 363
 • 2018 – 421
 • 2019 – 455
 • 2020 – 463

Källa: trav.dk.