Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vem klarar Maraton-distansen bäst?

Sveriges längsta lopp, Grupp I-vinnare köpt till Gocciadoro och reducerat förstapris i ett av helgens storlopp.
Det är tre av de sju punkter som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Pacific Face blev diskvalificerad på Vincennes. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Pacific Face blev diskvalificerad på Vincennes. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Ikväll körs Sveriges längsta travlopp på Axevalla då banan arrangerar Axevalla Maraton över 4.140 meter.
Trots att det bjuds på 150.000 kronor till vinnaren så tycks det ha skrämt bort en och annan deltagare för de är blott elva till antalet som gör upp.

Bland dem finns Harper Hanovers-fyran Pacific Face (e. Igor November). Giuseppe Lubranos häst slutade tvåa bakom Lucky Base (e. Akjas Funnymaker) i Kalmarsundsstayern i senaste starten och jagar denna gång från 40 meters tillägg ihop med Ready Ribb (e. Ready Cash).
– Pacific Face var med i detta lopp förra året och satt då fast till slut som fyra. Jag vet alltså att han klarar fyra varv utan problem, men det kan lätt bli ett taktiklopp, vilket kan försvåra det hela, säger Giuseppe Lubrano till Axevallas banprogram.

Trippeltravets inledande dag innehåller i övrigt sedvanliga inslag som ett treåringslopp för ston, ett fyraåringslopp i ”semihög” klass och ett öppet femåringslopp.
Däremot har Axevalla valt att stryka tvååringspremiären ur lopputbudet eftersom det varit alldeles för få anmälda hästar under de senaste åren och loppet flera gånger varit nära att få ställas in.

Dagens övriga travutbud hämtas från Umåker (12.20), Bollnäs (17.45) samt Romme (18.25).

Klicka här för att ta del av fredagens startlistor.

2 Det har handlats friskt med nordiska topphästar till Italien på sistone och nu har även en noterbar hästaffär inom landet gjorts upp.
Alessandro Gocciadoros fru Sinead Sernicoli har tillsammans med Leonardo Cecchi köpt Grupp I-vinnaren Zaccaria Bar (e. Ready Cash) 1.11,5/€188.740 vilken närmast kommer från Erik Bondos stall.

Femåringen vann Gran Premio Nazionale som treåring och slutade under fjolåret tvåa bakom Zacio Gio (e. Ruty Grif) i ett annat Grupp I-lopp i form av Gran Premio Tino Triossi.

3Hugo Åbergs-klare Bel Avis (e. Ganymede) kördes extremt avvaktande i torsdagens Grand Prix des Sables d’Olonne (€42.000) i Les Sables d’Olonne. Nicolas Bazire satt i sulkyn bakom pappa Jean Michel Bazires häst och inkom som femma på behörigt avstånd.

Bel Avis vid segern i fjolårets upplaga av Gran Premio della Lotteria. Igår genrepade hästen inför Hugo Åbergs Memorial. Foto: Gerard Forni

Han gjorde det på 1.13,4/2.800 meter medan Feliciano (e. Ready Cash) vann loppet före Carat Williams (e. Prodigious) på starka 1.12,2/2.800 meter med full fart över mållinjen.

På tal om Frankrike så syns svensktränade hästar i kvällens startlistor i Cabourg. I EU-loppet Prix de la Ville de Cabourg (€38.000) startar Tomas Malmqvist Confidence (e. Great Challenger) och Björn Goop testar med Juvels Boy (e. Olimede).

4 Finalerna av Norrlands Grand Prix och Norrlands Elitserie var de sportsliga höjdpunkterna i svensk travsport under torsdagskvällen.

I Norrlands Grand Prix vann Aramis Bar (e. Napoleon Bar) på nya löpningsrekordet 1.11,0a/2.140 meter och i treåringsfinalen var det Hector Sisu (e. Zola Boko) som var bäst på 1.13,6a/2.140. meter.

Du kan läsa mer om de loppen här.

5 På söndag avgörs årets största lopp på Nyköbing Falster, men det med ett reducerat förstapris. I år får vinnaren av Harald Lunds Minneslopp nöja sig med 40.000 danska kronor och det finns en klar favorit till segern i form av Flemming Jensen-tränade Slide so Easy (e. Quite Easy U.S.), körd av Jeppe Juel.

Elvaåringen har matchats snällt i inledningen av denna säsong och bara startat hemma i födelselandet. Thomas Uhrberg finns med i loppet med Thunder Peak (e. Quattre Julillet) och därtill kör Jörgen Sjunnesson Da Vinci Peak (e. Gift Kronos).

Startlistorna till tävlingsdagen i sin helhet finner du här.

6 I italienska Montecatini gjorde en riktig auktionsdyring tävlingsdebut under torsdagskvällen. Med Father Patrick som pappa och Orsia (e. Angus Hall) 1.10,6/€818.458 som mamma klubbades stoet vid namn Camelia iväg på 100.000 euro under fjolårets Aste-auktion och avbetalningen är nu påbörjad.
Erik Bondo tränar och körde själv stoet till debutvinsten värd 3.680 euro på 1.18,3a/1.640 meter.

7

Mats Karlsson är tillbaka i travets elitserie med fyraårige Lord Horse (V75-1). Hästen är efter Lord Capar (e. Varenne), 1.10,8ak/4.869.810 kr. Han var en unghästtopp i Italien hos Sven ”Plåt-Sven” Andersson och tävlade de sista åren på tävlingsbanan hos Karlsson.
– Lord Horse står i boxen mittemot Lord Capar, så han kan både tacka och buga för sin far, skämtar Örebrotränaren.

Lord Horse kommer med två raka segrar i ryggen och totalt har han vunnit fyra av karriärens nio starter. Valacken har 212.000 kronor på kontot och är en av favoriterna i lördagens klass II-försök.
– Han hade lite plumpar i början av säsongen. Vid ett tillfälle kördes hästen för tufft och en gång sprang han hem, men han har utvecklats och kommit igen. Hästen har lärt sig gå i ryggar och det har varit trevligt att Lord Horse fungerat så fint på sistone. Allt var bra i tisdagens träning och om han är lika bra igen så finns segerchansen. Tidigare var han trög, men numera är hästen allround och det är skönt att vi fick samma körsven igen, säger Mats Karlsson.

Här är startlistor till lördagens V75-tävlingar.

Sulkysports V75-tips med tips och analyser publiceras klockan 12:00.

Fokustema
Solvalla/Åby onsdag
Läs senare

Månlykke A.M. intar Solvalla

Sveriges bästa kallblod på Solvalla.
Auktionslopp med 150.000 kronor till vinnaren på Åby.
Så ser det ut i trav-Sverige nästa onsdag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gunnar Melander har ställt in siktet på den norska klassikern Jacob Meyers Pokal på Bjerke den 13 november med 200.000 norska kronor till vinnaren med sin dubble svenske mästare Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.). Den dagen är Bjerke värd för den svenska V75-omgången.

– Vi vann det loppet med ”Prinsen” och det vore roligt att åka dit igen, sade Gunnar efter senaste segern i Nordgubbens lopp på Solänget.

Vägen till Bjerke går via Verners lopp på Solvalla på onsdag med 100.000 kronor till vinnaren över medeldistans med bilstart. Gunnar och Månlykke ställs inför en intressant uppgift: innerspår bakom startbilen! Vinstlott eller en fälla?

Det har Månlykke haft en gång tidigare, i Gävle i mars i år då hästen öppnade raskt men fick släppa snabbstartarna Art Kjarvald och Hellin Faxen förbi sig efter 100 meter. Gunnar hittade snabbt ut i fritt slagläge, körde till ledningen och sedan var loppet över den gången.

Månlykke A.M. har en stark säsong bakom sig där enda plumpen kom med galopp i Östersund i juni. Nu ställs han mot tre (!) forna Derbyvinnare – samtliga från Öystein Tjomslands stall. Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) vann norska Derbyt ifjol, Nordsjö Odin (e. Tekno Odin) vann både svenska och norska upplagan för två år sedan och Philip Ess (e. Briskeby Philip) segrade i svenska Derbyt 2018.

Auktionslopp utan auktionshästar

På Åby bjuds den största prischecken nästa onsdag när 150.000 kronor väntar vinnaren i Mixed Sales Stora Auktionslopp 2021. I loppet har hästar som sålts på mixedauktionerna på Åby ifjol och i år företräde, men tyvärr saknas auktionshästar i startlistan.

Christoffer Eriksson plockar ut fyraåriga stoet Rarity A.F. (e. Maharajah) som visat härlig sensommar- och höstform. När hon vann Diamantstoets final på Solvalla under Kriteriehelgen var det fjärde segern på de fem senaste starterna och totalt har segerstaplaren plockat åtta vinster på 13 starter i livet.

Startlistor och resultat till alla svenska tävlingsdagar hittar Ni i Sulkysports spelkalender.

Fokustema
Breeders Crown – Nordamerika
Läs senare

Stort svenskintresse i finaler

Meadowlands bjuder på stortävlingar fredag-lördag med Breeders Crown-finaler med totalt 3.750.000 dollar i potten.
I de sex finalerna finns hela 26 hästar (!) med svenskintresse.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Joviality är en av tre svenskfödda travare som kvalat in till finalerna i Breeders Crown på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Joviality är en av tre svenskfödda travare som kvalat in till finalerna i Breeders Crown på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Breeders Crown-finalerna ($600.000) för tvååringarna är först ut på fredag och i stonas uppgörelse startar två svenskfödda travare, Marcus Melanders Joviality (e. Chapter Seven) och Åke Svanstedts Jiggy Jog (e. Walner).

På lördag finns ytterligare en svenskfödd finalist och det är Åke Svanstedts Felicity Shagwell (e. Maharajah) i BC-finalen ($300.000) för äldre ston.

Nedan hittar ni startlistorna till samtliga finaler på Meadowlands fredag och lördag:

Fredag:

Tvååriga hingstar/valacker ($600.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Cool Papa Bell (e. Chapter Seven) – Brian Sears/Jim Campbell
 2. Testing Testing (e. Walner) – Andrew McCarthy/George Ducharme
 3. Branded By Lindy (e. Chapter Seven) – Yannick Gingras/Domenico Cecere
 4. Rebuff (e. Muscle Hill) – Tim Tetrick/Lucas Wallin
 5. Gigondas (e. Trixton) – Todd McCarthy/Tony Alagna
 6. Double Deceiver (e. Cantab Hall) – David Miller/Carter Pinske
 7. Temporal Hanover (e. Walner) – Scott Zeron/Marcus Melander
 8. Duly Resolved (e. Resolve) – Paul MacDonnell/John Bax
 9. Majestic J (e. Walner) – Mark MacDonald/Tony Alagna
 10. Fast As the Wind (e. Cantab Hall) – Dexter Dunn/Tony Alagna

Tvååriga ston ($600.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Valentina Blue (e. Chapter Seven) – Andrew McCarthy/Tony Alagna
 2. Selfie Queen (e. Muscle Hill) – Scott Zeron/Nancy Takter
 3. Lilbitalexis (e. Walner) – Dexter Dunn/Nifty Norman
 4. Delilah Hanover (e. Muscle Hill) – Todd McCarthy/Nifty Norman
 5. Raised By Lindy (e. Walner) – Yannick Gingras/Domenico Cecere
 6. Jiggy Jog (e. Walner) – Andy Miller/Åke Svanstedt
 7. Ebbies Lady (e. Southwind Frank) – Åke Svanstedt
 8. Brickhouse Babe (e. Walner) – Mark MacDonald/Ray Schnittker)
 9. Jaya Bae (e. Walner) – David Miller/Marcus Melander
 10. Joviality (e. Chapter Seven) – Brian Sears/Marcus Melander

Lördag:

Treåriga hingstar/valacker ($650.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Inaminute Hanover (e. Bar Hopping) – Bob McClure/Luc Blais
 2. Ambassador Hanover (e. Chapter Seven) – Åke Svanstedt
 3. Ritson (e. Cantab Hall) – David Miller/Mark Steacy
 4. Cuatro De Julio (e. Trixton) – Lucas Wallin/Marie Ortolan Bar
 5. Delayed Hanover (e. Southwind Frank) – Yannick Gingras/Åke Svanstedt
 6. Jujubee (e. Creatine) – Andrew McCarthy Jr./Greg Wright Jr.
 7. Fly Light (e. Father Patrick) – Dexter Dunn/Åke Svanstedt
 8. In Range (e. Bar Hopping) – Tim Tetrick/Marcus Melander
 9. Dancinginthedark M (e. Readly Express) – Brian Sears/Marcus Melander
 10. Logan Park* (e. Archangel) – James MacDonald/Robert Fellows

Treåriga ston ($650.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Amazone Duharas (e. Muscle Hill) – James MacDonald/Denis Gueriel
 2. Shirley Goodness* (e. Swan For All) – Peter Wrenn/Melaine Wrenn
 3. Bella Bellini (e. Bar Hopping) – Dexter Dunn/Nifty Norman
 4. Chablis (e. Muscle Hill) – Tim Tetrick/Jonas Czernyson
 5. Altar (e. Muscle Hill) – Yannick Gingras/Nancy Takter
 6. Anoka Hanover (e. Donato Hanover) – Andrew McCarthy/Noel Daley
 7. Splash Blue Chip* (e. E L Titan) – Åke Svanstedt
 8. Iteration (e. Chapter Seven) – Brian Sears/Marcus Melander
 9. You Ato Dream (e. Donato Hanover) – Jeff Gregory
 10. Herculisa* (e. My MVP) – Brett Miller/Virgil Morgan Jr.

Äldre hingstar/valacker ($650.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Warrawee Roo* (e. Majestic Son) – Daniel Dube/Luc Blais
 2. Forbidden Trade* (e. Kadabra) – Bob McClure/Luc Blais
 3. Ecurie D. (e. Infinitif) – Åke Svanstedt
 4. It’s Academic* (e. Uncle Peter) – Yannick Gingras/Ron Burke
 5. Beads* (e. Archangel) – David Miller/Per Engblom
 6. Sermon* (e. Muscle Hill) – Kasper Foget/Per Engblom
 7. Majestic Player (e. Majestic Son) – Brett Miller/Walter Haynes Jr.
 8. Ready For Moni* (e. Ready Cash) – Andrew McCarthy/Nancy Takter
 9. Amigo Volo* (e. Father Patrick) – Dexter Dunn/Nifty Norman
 10. Back of the Neck (e. Ready Cash) – Scott Zeron/Åke Svanstedt
 11. Chin Chin Hall* (e. Cash Hall) – Todd McCarthy/Nifty Norman

Äldre ston ($300.000)
1.609 meter, autostart.

Häst (far) – Körsven/tränare

 1. Refined* (e. Uncle Peter) – Brett Miller/Virgil Morgan Jr.
 2. Atlanta* (e. Chapter Seven) – Yannick Gingras/Ron Burke
 3. Thankful (e. Muscle Hill) – Trond Smedshammer
 4. Sorella* (e. Muscle Hill) – Dexter Dunn/Nancy Takter
 5. Ramona Hill* (e. Muscle Hill) – Andrew McCarthy/Tony Alagna
 6. Felicity Shagwell (e. Maharajah) – Åke Svanstedt
 7. When Dovescry* (e. Muscle Hill) – David Miller/Brett Pelling
 8. Hypnotic Am (e. Chapter Seven) – Brian Sears/Marcus Melander
 9. Weslynn Quest* (e. Manofmanymissions) – Joe Bongiorno/Per Engblom
 10. Next Level Stuff* (e. Sebastian K.) – Tim Tetrick/Jim Campbell

Fotnot: *tävlar på lasix.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Rekord bryr vi inte oss om”

Två tiondelar från svenska rekordet för andra starten i rad, men det var inte något som Torbjörn Jansson lade någon större vikt vid när han tog andra raka segern bakom tvåårige Bedazzled Sox på Solvalla.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann obesegrade tvååring Bedazzled Sox tjänade 60.000 kronor vid segern på Solvalla igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Roger Walmann obesegrade tvååring Bedazzled Sox tjänade 60.000 kronor vid segern på Solvalla igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Några rekord bryr vi oss inte om. Här är det frågan om att vinna loppen, sade Torbjörn Jansson på vinnartribunen om den Roger Walmann-tränade tvååringen.

Bedazzled Sox (e. Brillantissime-Out of the Kitchen) slapp vara med i körningen från start, vilket utmynnade i en duell mellan invändiga Diva Vendil och A Sniper där den sistnämnde gick segrande efter att duon öppnat första 500 meterna på 1.13,6.

Torbjörn Jansson och Bedazzled Sox följde som trea på innerspår och valde att gå ut i dödens varvet från mål sedan tempot dämpats till 1.17,2 första kilometern.

Sju säkra längder

– Vi fick en bra start och jag körde lite lugnt med honom. När vi kom ikapp gick det väldigt sakta därframme och då valde jag att gå ut för att inte få för långt fram. Hade jag vetat att Bedazzled Sox skulle vara så här överlägsen hade jag väntat längre, fortsatte Jansson.

Genom slutsvängen lade Bedazzled Sox hård press på ledaren och redan 300 kvar var loppet avgjort. På upploppet gick Roger Walmanns tvååring enkelt undan med sju säkra längder och noterade 1.16,5 över 2.140 meter för andra starten i rad, vilket var två tiondelar från McSprits svenska rekord från november 2015.

Fakta

Bedazzled Sox

Ljusbrun hingst 2 år e. Brillantissime-Out of the Kitchen e. Here Comes Herbie
Rekord: 1.16,5m*
Prissumma: 85.000 kr
Resultat: 2 st: 2-0-0
Ägare: Srf Stable
Uppfödare: Joakim Boholm, Tom Holm & Craig Mitchell
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Isabell Ahlin

Expandera

– Det här en jättefin talang och vi får hoppas att det fortsätter fungera för honom och i så fall tror jag att han går rätt upp i toppen.

Sålts två gånger på auktion

Storhästägaren Lennart ”Srf Stable” Ågren äger Brillantissime-sonen och han ropades in för 400.000 kronor på Yearling Sale på Åby ifjol.

USA-födda modern Out of the Kitchen (e. Here Comes Herbie), 1.12,7/$62.871, började starkt i avelsboxen med duon Betting Rebel (e. Orlando Vici), 1.10,6ak/1.114.400 kr, och Hochthereitis Sox (e. Pilgrims Taj), 1.11,8ak/778.642 kr, men har haft en lite trevande fortsättning innan Bedazzled Sox klev in i bilden.

Bedazzled Sox inför Yearling Sale på Åby förra året. Foto: Yearling Sale

Out of the Kitchen såldes som ettåring för 40.000 kanadensiska dollar på Forest City Yearling Sale och 2012 ropades hon in – dräktig med Pilgrims Taj – för 10.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion av agenten Robert Lindström.

Hennes mor Too Busy T Cook (e. Dream Vacation), 1.16,3/$1.643, startade bara två gånger innan hon sattes i avel. Förutom Out of the Kitchen har hon lämnat duon Orderingin (e. Majestic Son), 1.11,1/$244.942, och Haileysgonedancing (e. Manofmanymissions), 1.11,2/$133.183.

Vilket möderne!

Mödernet går tillbaka till Ah So – mor till bland andra Breeders Crown-vinnaren och avelshingsten Workaholic ($870.869) plus Hambletonian Oaks-ettan Working Gal ($384.650).

Andra topphästar som kommer från det här mödernet är Stochampionatsvinnaren Pine Dust (6,4 miljoner), italienske Derbyvinnaren Nadir Kronos (4,0 miljoner), Hambletonian Oaks-vinnande duon Ariana G ($2.600.995) och All the Time ($1.026.356), Derbyvinnaren Attraversiamo (10,0 miljoner), Merrie Annabelle-ettan Honorable Daughter ($979.236) och E3-vinnaren Coin Perdu (5,8 miljoner).

Bedazzled Sox stamtavla. Källa: breedersbible.com