Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

En helkväll i Järvsöfaks anda

Dubbla hyllningslopp till Järvsöfaks, Drottningkvalvinnare tvingades kvala, 47 lopp i Sverige idag och toppduon i Kriteriet möts redan i försöket.
Det är några av Sulkysports ”Sju nyheter vid sju”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson vid en av duons tio (!) segrar i SM för kallblod, nämligen 2005. Foto Stalltz.se
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson vid en av duons tio (!) segrar i SM för kallblod, nämligen 2005. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Den 19 oktober förra året fick den störste i svensk kallblodssport somna in. Åldern hade tagit ut sin rätt när Järvsöfaks lämnade jordelivet 26 år gammal. Han hyllades ack så många gånger såväl under som efter sin aktiva karriär, där han blev en ambassadör både för kallblodssporten och travsport i stort.

Att Järvsöfaks minne ska hedras på hemmabanan Hagmyren är förstås självklart och ikväll sker det dessutom dubbelt. Sleipners Elitlopp har sedan tidigare fått tilläggsnamnet Järvsöfaks lopp och i år har femåringsloppet Linje 5  blivit Linje 56 – Järvsöfaks Minne och även öppnats för sexåringar hästar.

Samtidigt berättas i Hagmyrens banprogram till kvällens fina tävlingar med kallblodsfokus att Stiftelsen Järvsöfaks ska lanseras senare i sommar. Detta sker under tre tävlingsdagar på en dryg vecka med start på Hagmyren den 31 juli, fortsättning med Derbykvällen i Östersund den 4 augusti och avslutning på Danneros Kriteriedag. Då kommer mer besked om stiftelsens tänkta upplägg.

***

2Det närmaste Järvsöfaks svensk kallblodssport har idag är nog Gunnar Melanders stjärna Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.), som testar den för honom tämligen ovana sprinterdistansen ikväll i Sleipners Elitlopp – Järvsöfaks. Fjolårets svenske mästare Månlykke A.M. hade en fläckfri inledning på 2021 med fyra raka segrar, men i kallblodsdivisionens final i Östersund för drygt tre veckor sedan blev det en oväntad galopp in i första sväng och så var den dagen förstörd.

– Jag har analyserat och sett vad det skulle kunna vara, men det är svårt att säga. Hästen är pigg och kry så det finns inget att ta på, allt verkar bra, sade Gunnar Melander till TV12.

Månlykke A.M. och Gunnar Melander. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu väntar alltså sprinterdistans och startbil för hästen. Med de förutsättningarna har han bara tävlat tre gånger tidigare, varav en start de senaste tre åren.

– Det är roligt att starta igen och vi hoppas att vi kan visa att vi ska vara med och slåss om det. Tar han loppet så bra som jag förväntar mig laddar vi för start i Bollnäs den 17 juli, sade Gunnar.

Loppet han funderar på är Bollnästravets Elitsprint med samma förutsättningar som kvällens lopp på grannbanan Hagmyren och 125.000 kronor i förstapris.

När det gäller Sleipners Elitkamp har förstås Järvsöfaks flest segrar i historien, hela åtta gånger var han först över mållinjen tillsammans med Jan-Olov Persson. Med 15 tränarsegrar (fem olika hästar) är Persson dominant i den kategorin. Förra året segrade norska stoet Åsrud Vilja (e. Järvsöviking), som ikväll gör årsdebut i loppet.

Flest segrar i Sleipner Elitkamp

  • Järvsöfaks (e. Trollfaks) – 8
  • Hallsta Lotus (e. Järvsöfaks) – 4
  • Babsson (e. Lill Babsen ) – 2
  • Lapp Nils (e. Lapp Lasse) – 2
  • Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar) – 2

***

3Sprintermästaren och Stosprintern med extra V75 på torsdag – vanlig V75-omgång på lördag. Alla blickar riktas mot Halmstad i slutet av veckan och Sulkysports tipsexpert Emil Persson har gjort en första genomgång av V75-loppen. Så här ser hans analys av gulddivisionsloppet över medeldistans ut:

Cyber Lane var jättefin då han spårade hem Copenhagen Cup, men hade inte sin bästa dag i Elitloppet. Nu har han pausat i sex veckor, men hästen brukar gå bra efter uppehåll och bör ha chans att kunna hålla ut Stepping Spaceboy när de står sida vid sida. Heart of Steel bet i bra över upploppet i Kalmarsundspokalen trots att han såg slagen ut i slutkurvan. Han missgynnas inte av medeldistans, men behöver lite klaff på den här nivån för att räcka till vinst. Forfantone Am har återigen fått ett bra läge och kan slå till om han får spara speeden. Short In Cash har återfallit i gamla galoppsynder två starter i följd. Han kan vara gynnad av att inleda i andra ledet för att lirkas iväg felfri och vad det gäller formen finner vi ingen anledning att tro att det är fel på det området utan snarare verkar hästen vara lite väl laddad för dagen.”

Här är hela genomgången inför V75 i Halmstad på lördag!

***

4Efter tre raka segrar i mars-april – däribland försök till Drottning Silvias Pokal! – har de tre senaste starterna slutat med diskvalifikation för galopp. Då var goda råd dyra för Jägersrotränaren Joakim Lövgren med kapabla fyraåriga stoet Namaste (e. Muscle Hill), 1.12,9am*/419.000 kr. Blott ett par banor inom någorlunda lämpligt avstånd har kvallopp på programmet hade kvallopp på programmet innan anmälningstiden till Stochampionatetskvalen går ut på måndag morgon.

Mantorp igår var möjligheten och förutom att lasta en handfull starthästar fick Namaste följa med på hästbussen för att genomgå kvallopp. Att trava under kvalgräsen 1.23 gör förstås stoet i sömnen, men det gäller att hålla sig i rätt gångart. Det gjorde hon inte, men eftersom Namaste klarade sig från att galoppera så långt att hon blev diskvalificerad, så löstes kvalet på 1.20,0 – och därmed kan hon anmälas till Stochampionatskval som avgörs nästa fredag.

Lövgren kunde också glädja sig åt att topphästen Fascinations (e. Super Arnie), 1.12,5ak/5.885.250 kr, treårige son Andover Heaven (e. Andover Hall) tog karriärens första seger när han vann ett treåringslopp på 1.15,8/2.140 meter.

***

Celine och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

5Det är en fullspäckad tisdag på svenska banor. Förutom huvudrätten på Hagmyren (första start 18.20) serveras det nämligen trav på ytterligare fyra banor!

Tingsryd (12.20) är först ut med lunchtävlingar med ”vanliga” prispengar efter att ha inlett säsongen med två breddagar. Smålandsbanan är som bekant landets enda milebana och numera är dessutom upploppet Sveriges längsta: 285 meter!

Eskilstuna (17.45) har tolv breddlopp, där bland annat All Star (e. Triton Sund) jagar nya startpoäng i andra starten för nygamle tränaren Peter G Norman.

Andra dagen av tre under Lyckseles (18.25) travvecka ser Lyckselepokalen som huvudnummer för två försök och final samma kväll. Bland annat tar Hanna Olofsson ut rikstotohärdade stoduon Ava (e. Orlando Vici) och La Norna (e. Gift Kronos) i försöket för den högre klassen. Ava var knappt slagen trea i den täta slutstriden i Diamantstoets final på Solvalla under Elitloppshelgen.

På Axevalla (18.30) jagar Robert Bergh-tränade Celine (e. Charly du Noyer) andra segern i karriären. I sitt senaste framträdande slutade hon fyra i E3-kval för ston, där finalfyran Glorious U.M. segrade.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

6Ikväll startar Cabourg upp sitt intensiva sommarmeeting med tävlingar varje tisdag och fredagkväll under juli och augusti. En svensktränad häst finns med i startlistorna då Tomas Malmqvist sänder Inferno Ceke (e. Ready Cash) till strandbyns bana som är platt och mäter 1.275 meter i omkrets.

Tävlingarna körs i högervarv och för Inferno Ceke står står 9.900 euro på spel till vinnaren i Prix des Criste Marine (€22.000) över 2.725 meter autostart.

Det travas även i Vichy som dessutom står som värd för tisdagens High Five-lopp. Jarmo Niskanen finns på plats med Graceful (e. Brilliantissime) som ska starta i Prix de Savoie (€19.000) där de femåriga stona slåss om segerchecken på 8.550 euro.

Här är startlistorna till Vichys tävlingar med High Five i eftermiddag.

***

7Till Sprintermästaren i Halmstad på torsdag anmäldes 24 fyraåringar. Intresset för att vara med i den norska motsvarigheten Jarlsberg Grand Prix dagen efter var desto svalare. Blott 13 norska fyraåringar dyker upp i uttagningsloppen, där endast tre hästar slås ut inför finalen senare på fredagskvällen där 300.000 norska kronor väntar vinnaren.

Mest meriterad av de 13 är Custom Cheval (e. Farifant), som var tvåa i Örebros storlopp Svampen som tvååring, och vann Prinsesse Märtha Louises pokallopp och slutade tvåa i norska Kriteriet ifjol. I det sistnämnda loppet fick han stryk av High Flyer (e. Bold Eagle) och de båda – enda miljonärerna bland de anmälda – möts igen redan i försöket.

Här är startlistorna till Jarlsbergs fredagsgiv.

Fokustema
Marjaana Alaviuhkola
Läs senare

ST får leta efter ny ordförande

Svensk Travsport får leta efter en ny ordförande till våren. Marjaana Alaviuhkola lämnar sin post vid nästa årsstämma.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marjaana Alaviuhkola slutar som ordförande för Svensk Travsport nästa år. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag har suttit i tolv år och man ska inte sitta längre än så, säger Marjaana Alaviuhkola till förbundstidningen Travronden ikväll.

Marjaana Alaviuhkola lämnar inte några större avtryck efter sig som ordförande och det kommer inte heller som någon större överraskning att hon väljer att kliva av sin post.

Enligt uppgifter till Sulkysport har det funnits intern kritik mot Marjaana Alaviuhkola i ST:s styrelse och sådana vindar brukar inte vara svårt att upptäcka…

 

Fokustema
Åby
Läs senare

”Stark och väldigt speedig”

På fel sida om den ”vita linjen” på upploppet, men ändå starkast i spurten.
S:t Leger blev en ren speeduppgörelse där ledande Samson höll undan för Hannibal Face på Åbytravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Robert Bergh vann ett nytt storlopp för fyraåringar på Åby ikväll med Samson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag vände mig om och sade till Adrian (Kolgjini) 250 kvar att nu får du ta mig på stretchen, berättar Robert Bergh efter loppet.

Men Hannibal Face kunde aldrig få fatt i ledande Samson (e. Googoo Gaagaa-Prada Hall) som höll undan knappt, men säkert på nya rekordet 1.14,7/3.140 meter efter ett 1.11-varv till slut.

– Det gick fort sista 700 meterna och framför allt sista 200.

Fakta

Samson

Mörkbrun hingst 4 år e. Googoo Gaagaa-Prada Hall e. Andover Hall
Rekord: 1.14,7l* – 1.15,3am
Prissumma: 418.500 kr
Resultat: 18 st: 4-5-0
Ägare: Tord Olsson, Malmö
Uppfödare: Broline International AB, Svenljunga
Tränare: Robert Bergh, Åby
Körsven: Robert Bergh, Åby

Expandera

Robert Bergh skräddad i en röd dräkt med gula stjärnor tog tidigt hand om ledningen och hade ställt klockan på 1.16-fart inledningsvis, men det blev desto bättre tempo på tillställningen på sista bortre långsidan.

– Samson är rätt sorts Googoo Gaagaa, men han har haft svårt att få till det och framför allt har han varit ofräsch, travat dåligt och inte varit med i loppen. I tävlingssammanhang är han väldigt grön, men det är jättefin kapacitet i hästen och det är bra gjort att med så få starter i kroppen att vinna ett sådant här lopp även om han stod start.

Samson gjorde sin blott 18:e start i karriären när han tog hem S:t Leger och 150.000 kronor.

– Det är en häst som är stark, men också väldigt speedig och därför tror jag att 2.140 meter blir hans bästa distans framöver.

Kostade 170.000 kronor

Samson ropades in på Kriterieauktion för tre år sedan av Joakim Lövgren för 170.000 kronor och var då namngiven Weasley Broline. Där började han också sin karriär innan han flyttades till Robert Bergh för drygt ett år sedan.

Prada Hall. Foto: Stalltz.se

Modern Prada Hall (e. Andover Hall), 1.11,6ak*/1.844.625 kr, tävlade för Roger Walmann i Sverige och slutade bland annat tvåa i Fyraåringsstjärnan i Gävle, men gjorde desto bättre ifrån sig på andra sidan Atlanten för framlidne Harald Lunde med närmare 200.000 dollar intjänat.

Prada Hall är undan Yankee Dazzle (e. Speedy Crown) och ingår i samma syskonskara som Doggone Yankee (e. Dancer’s Victory), 1.11,5/$148.579.

Mormor Yankee Dazzle är också mormor till Varekai (e. Cherry Hills), 1.13,4*/$520.114, Vessillo As (e. Mondiale Ok), 1.12,3*/€247.840, Industrial Strenth (e. Angus Hall), 1.13,4*/$199.994, och Primavera As (e. Daguet Rapide), 1.12,1*/€103.103.

Samson. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.