Fokustema
V86 Solvalla/Åby 12 september
Läs senare

”Så sjukt kul”

Den 20-åriga lärlingen Alice Engström sken upp höstmörkret på Solvalla.

 Tillsammans med sin egna passhäst Stern (e. Manofmanymissions) skrällvann hon ett V86-lopp och passade samtidigt på att ta karriärens första kuskseger.

– Det är så sjukt kul att få vinna med honom, sade segerkusken.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stern och Alice Engström. Foto Lars Jakobsson /TR Bild.
Stern och Alice Engström. Foto Lars Jakobsson /TR Bild.

Innan onsdagen var kommen hade Alice Engström kört 30 lopp utan att få segerdefilera, men nu var det alltså dags.
Stallets egna Stern var hennes styrning i ett kombinerat lärlings- och ungdomslopp vilket länge och väl såg ut att vara vikt åt den ledande favoriten Maximus M.M. (e. Beanie M.M.), men Stern ville annat.
Trots att han satt sist i slutkurvan och fick ”runda korvkiosken” kom han flygandes längst ut i banan i så pass hög fart att han hade fram i god tid. Alice Engström kunde till och med kosta på sig att göra en segergest innan mållinjen var passerad.
– Det här är min första seger. Jag vet inte vart jag ska börja, men… det här är min passhäst, sjukt kul att få vinna med honom och jag hoppas att Jim (Oscarsson, red.anm.) jublar nere i Italien. Jag har varit tvåa alldeles för många gånger med honom tidigare. Det här är helt otroligt, jag har varken vunnit lopp med ponny eller stor häst på Solvalla. I slutkurvan satt vi i princip sist, men jag fick chansa i alla fall och ta ut honom i banan. Han kan springa; det kan han!

Engström var i allra högsta grad med och bidrog till att en ensam vinnare tog hem hela åttarättspotten på V86-spelet.
Hela 21.907.496 kronor blev utdelning på 8 rätt, den högsta utdelningen i V86:s historia.
Kupongen innehöll tre spikar, kostade 230 kronor att lämna in och gav en total vinst på 22.670.896 kronor.

”Blivit stark i kroppen”

Christoffer Eriksson kunde räkna hem en dubbel i stayerloppet där 28-oddsaren Nonstop Cheri (e. Andover Hall) vann före 84-oddsaren Invincible H.C. (e. Zola Boko).

Fakta

RESULTAT V86 12 SEPTEMBER

Rätt rad: 8-1-5-4-10-4-11-9

Utdelning 8 rätt: 21.907.496 kr (1 st)
Utdelning 7 rätt: 32.537 kr
Utdelning 6 rätt: 1.241 kr

Omsättning: 35.995.912 kr

Expandera
Eriksson styrde själv in vinnaren som som han även fött upp. Mellby Diamant (e. Muscle Hill) togs ner från dödens och favoriten Victory Kåsgård (e. Ens Snapshot) hade inte alls sin bästa dag utan galopperade dubbelt.
– Han har visat bra form ett bra tag. Han kanske var lite bortglömd idag med tanke på att Flemming Jensens häst hade varit så bra. Jag vet att han klarar att gå tuffa vägen och i takt med att han blivit stark i kroppen har också resultaten kommit, sade Eriksson.
Därtill vann han med Johan Untersteiners Dear Friend (e. Orlando Vici) som fortsätter gå från klarhet till klarhet. Efter en rykande avslutning i vida spår så har hon nu tjänat 650.000 kronor under året.
För Untersteiner blev det ytterligare en tränarseger då Hip Hurray Boko (e. Chocolatier) spurtade till knapp vinst i ett fyraåringslopp.

Comebackvinnare

Halmstadtränaren Magnus Dahlén har fortsatt toppform på stallet. Veiled (e. Zola Boko) missade bra prispengar på grund av galopp i Stochampionatet, men fick nu in fina 125.000 kronor på ett brädde då hon vann ett Diamantstoförsök i lag med Carl Johan Jepson.
– Hon har inte öppnat sådär jättebra förut, men idag höll hon sig lugnare. Då förstod jag att vi skulle ha chans att komma till ledningen om vi bara kom förbi Tahiti Lady, sade Jepson.

Kan en häst se bättre ut i en comeback efter nio månaders frånvaro än vad Global Trust (e. Yankee Glide) gjorde denna kväll? Tveksamt!
Timo Nurmos femåring gjorde sitt första framträdande som valack och spänstade från konkurrenterna i urläcker stil via 1.13,6/2.140 meter. Hur mycket fanns det egentligen sparat? En sekund? Ännu mer?
– Jag tycker han var jättefin och kändes hundraprocentig redan i värmningen. Travet stämde bra; han kommer säkert kunna tjäna mycket pengar framöver, sade Jorma Kontio.
Ett annat comebackintryck som hette duga levererades från Global Unprotected (e. S.J.’s Caviar). Magnus Jakobssons nya stjärnhäst fick förvisso duglig draghjälp, men tog fart direkt så fort han veks ut in mot upploppet. Triumfen var den åttonde i karriärens tolfte start och då hästen bara fyllde på med 40.000 kronor denna gång så står han alltjämt 96.000 kronor från den övre klassgränsen i Klass I om Magnus Jakobsson vill prova den vägen.
Jan Wickströms Jas var ett annat segervapen signerat Jorma Kontio. Från ledningen var Classic Photo-sonen aldrig i förlustfara någon gång.

Svante Båth kan förbereda sig för Breeders Course-final för tvååringar efter att hans Uruguay Broline (e. Weingartner) vunnit onsdagens försök på Solvalla på 1.16,9a/1.640 meter.
Erik Adielsson kuskade och styrde in ytterligare två vinnare i form av Indras Secret (e. Love You) från samma stall samt Hot Chocolate (e. Scarlet Knight) hämtad från Fredrik Wallin.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fulstyrning gav dubbelseger

Storfavoriten Dorgos de Guez gjorde sin plikt i Grand Prix Federation Regionale du Nord (€75.000) i La Capelle även om Jean-Michel Bazires manöver på upploppet inte var speciellt snygg...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Jean Michel Bazire vann storlopp på La Capelle-banan idag. Foto Simon Hagen
Bazire går ner och stänger Express Jet.

Inne på upploppet bröt Dorgos de Guez (e. Romcok-de Guez-Lady Fromentro) ut ett spår och stallkamraten Valokaja Hindö följde med ut i rygg. När Express Jet såg ut att utgöra ett hot mot dubbelsegern från tredje inner styrde helt enkelt Bazire ner och stängde Express Jets möjligheter.

Därmed blev det dubbelt Jean-Michel Bazire och vinnaren Dorgos de Guez hade blivit svår att överhuvudtaget rå på. Han kunde överta ledningen varvet från mål på La Capelles milebana och därifrån segrade han på 1.13,5a/2.700 meter.

Valokaja Hindö (e. Great Challenger) var tvåa på samma tid, medan Express Jet (e. Goetmals Wood) noterade 1.13,7.

För sjuårige valacken Dorgos de Guez var det tredje raka triumfen och hans sjunde seger för året. Bland tidigare segrar sticker Prix du Plateau de Gravelle (€90.000) och Prix de Lille (€80.000) ut på Vincennes.

Vid en av fjolårets segrar satt för övrigt nybakade Åbyproffset Evelina Månsson i sulkyn – på julafton vann hon amatörloppet Prix de Saint-Leonard (€11.000) med Dorgoz de Guez på franska huvudstadsbanan.

Loppet kan ses här!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anthem övertygade i Skellefteå

En resa utvändigt om ledaren var inget hinder för Anthem (e. Going Kronos) vid en övertygande seger under tisdagslunchen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Skellefteå var skådeplatsen, Irene Worrsjö-Johansson tränaren och Sandra Eriksson agerade kusk.

Den femåriga Going Kronos-dottern var med i den initiala körningen, men Sandra Eriksson plockade snabbt upp då hon insåg att hon inte skulle nå ledningen.
Istället körde andra konkurrenter i omgångar mot varandra och täthästarna avlöste varandra. Det upplägget passade Anthem bra som kunde glida fram på ledarens utsida inför slutrundan.

Därifrån avgjorde hon loppet på 1.14,5a/2.140 meter med två och en halv längd som marginal. Segern var värd 25.000 kronor.

Anthem har funnit en härlig sensommar och höstform. Första årssegern togs i augusti på 1.13,5a/2.140 meter, något som följdes av en andraplats innan stoet nu vann på nytt.

Med drygt 300.000 kronor på sig står dock Anthem helsnett inne i Diamantstoförsöket i just Skellefteå lördag den 3 oktober.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Krönika