Fokustema
Sulkysport nummer 14
Läs senare

Populär serie tillbaka!

Denna vecka är den populära serien Träna med proffsen tillbaka och Sulkysports reporter flög till Gotland, krönika, tips och startlistor till hela helgen, V75-bana i fokus och mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
 • Uppfödarsatsning i växande skala
 • Träna med Proffsen – Sten O Jansson
 • Krönika – Fredrik ”Frasse” Fransson
 • Ledare
 • Historia – Ryktet om Hambotvåan
 • Kriterietvåan gör årsdebut
 • Lopp i tiden – Tekno Eld mot elithästarna
 • Förra veckans höjdare
 • V75-referat Solvalla – Via bredden till toppen
 • Margaretas Tidiga Unghästserie
 • Season leaders
 • Tips och startlistor till V86 onsdag, V64 på Åby torsdag och Bollnäs fredag, V75 på Jägersro och GS75 på Romme.
 • … Och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

 

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Firren på hugget, men får inte försvara titeln

Fullt fokus på monté på Bergsåker, banmästare i pension, lyckat koncept testas i Norge och V75-vinnare har bytt regi.
Det är ett par av rubrikerna i torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Eriksson var strålande glad efter vinsten i Sweden Cup ifjol bakom Magnus Träffs Queer Fish. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Ulf Eriksson var strålande glad efter vinsten i Sweden Cup ifjol bakom Magnus Träffs Queer Fish. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

1

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Emilia Leo var överlägsen i svenska montéligan förra året med 60 segrar i sadeln. Detta att jämföra med tvåan Sofia Adolfsson (27) och Anna Erixon (23). Hittills under 2020 är Emilias dominans ännu större och hon har vunnit tre gånger så många lopp som tvåan i montéligan.
Idag väntar en av montésportens största dagar, när Bergsåkers tävlingsdag innehåller enbart sadellopp och landets montéelit är självklart samlad utanför Sundsvall.

Ryttarna får maximalt rida i fyra av de åtta loppen och hela tolv ryttare tar den chansen.
Högsta klassen för både varm- och kallblod bjuder på 75.000 kronor till vinnaren och Emilia sitter på två vassa bud. Egentränade Sign Me Up Too har aldrig förlorat på fyra försök i monté, medan Jan-Olov Perssons kallblod Wilda Fille redan vunnit 24 lopp under sadel och tagit Monté-SM-titeln de två senaste åren.

Monteligan 2020

Ryttare, bana – Starter – Segrar

 1. Emilia Leo, Gävle – 60 – 27
 2. Sofia Adolfsson, Örebro – 45 – 9
 3. Tova Bengtsson, Halmstad – 30 – 7
 4. Jonathan Carre, Åby – 44 – 4
 5. Anna Erixon, Örebro – 47 – 5
 6. Christina A Hande, Romme – 32 – 5
 7. Jennifer Persson, Solvalla – 46 – 5
 8. Jenni H Åsberg, Bollnäs – 15 – 4
 9. Lena Fritz, Dannero – 23 – 4
 10. Iina Aho, Åby – 19 – 3

***

2 Solvalla kör som bekant färre lopp under stundande Elitloppshelg och Sweden Cup är en uppgörelse som strukits från schemat. 2019 skrällde Queer Fish (e. Varenne) och den numera elvaårige valacken visade form på Solänget i tisdags där han vann på 1.13,7a/2.140 meter. Tränaren Magnus Träff tycker såklart att det är trist att ”Firren” inte får någon chans att försvara titeln.

– Hästen har känts fantastiskt fin och i tisdags visade Queer Fish att han är i form. Jag kollade med Mathias Gustafsson på Gävletravet om vi kunde få vara med i guldfinalen, men han vågade inte lova oss någon plats. Det var många hästar som vill vara med och dåligt med lopp. Därför åkte vi till Solänget istället, säger Bollnästränaren.

Sweden Cup har varit årets stora mål och hästen har inlett året bättre än förra

Queer Fish har startat 98 gånger (30-15-11) och tjänat nästan 3,8 miljoner kronor. Rekordet 1.09,7a/1.640 meter sprang han vid segern i ”Lilla Elitloppet” 2019.
– Sweden Cup har varit årets stora mål och hästen har inlett året bättre än förra, men Queer Fish har bara 1.600 startpoäng och kommer inte med i storloppen av egen maskin. Vi får hoppas på någon inbjudan och annars får vi nöta på i vanliga lopp.

Förra året följde han upp fullträffen i Sweden Cup med att sluta trea i Jämtlands Stora Pris.
– Jag tror att hästen är strået vassare i år än förra året och medel är bättre än kort distans. Givetvis hade det varit roligt att vara med i Östersund i år igen.

***

3 Det var klurigt på V86 under onsdagskvällen och största överraskningen var var 77-oddsaren Queen Adele (e. Dream Vacation). Den finskfödda femåringen gynnades av högt tempo och fällde samtliga till slut på 1.14,5a/2.140 meter. Hon kördes av Janne Korpi och stoet tränas av segerkuskens far Pekka Korpi.

Onsdagens snabbaste vinnare var Ingo (e. Infinitif) och Christoffer Eriksson. Femåringen fick inte sitta ifred i ledningen, men han svarade en tapper dödenstravare Kennedy ärligt hela vägen och landade på 1.10,9/1.640 meter.

V86-resultat 20 maj

Rätt rad: 4-9-4-6-9-2-4-1
Åtta rätt: 1.872.664 kronor
Sju rätt: 7.125 kronor
Sex rätt: 287 kronor
Omsättning: 31.691.246 kronor

På Solvalla sprang Nimbus C.D. godkänt kvallopp.

Här är startlistor till nästa veckans V86-tävlingar som delas mellan Åby och Örebro.

***

4 Athos Race (e. Zola Boko) har lämnat Åke Lindbloms stall och återfinns numera på Ulf Stenströmers träningslista. Åttaåringen har totalt startat 46 gånger (16-3-6) och tjänat 829.200 kronor. 2018 sprang hästen in över 400.000 efter bland annat andrapris i Walter Lundbergs Memorial och seger i Lärlings-SM med Micael Lindblom.

***

5 Hattparaden på Bergsåker och Gentlemannadagen på Jägersro är två klassiska publikevenemang på Kristi Himmelsfärdsdag, men även om det tävlas på banorna är förstås familjeaktiviteterna inställda. Bergsåker (12.20) är först ut med lunchtävlingar och enbart monté, Jägersro (13.30) tar vid med V64-tävlingar, innan Skellefteå (17.45) rundar av denna helgdag med nio breddlopp.
Bland de fyrbenta godbitarna på Jägersro finns hollandstränade Velter Versailles (e. Prodigious), som efter sju starter fortfarande inte vet hur det känns att förlora. Nu gör hästen sin första start sedan augusti förra året.

Startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

6 Gävletravets banmästaren Roger Fyhr har gått pension. Han började på banan för 40 år sedan och haft titeln banmästare sedan drygt 1988. Till Gävletravets hemsida berättar Fyhr om två minnen.
Det är ju världsrekorden med Järvsöfaks och Going Kronos. När Järvsöfaks vann på 1.17,9 så sade jag att ingen kommer att slå det här innan jag slutar och det rekordet står ju sig fortfarande”.

Fyhr fyller 66 år senare i år och helt släpper han inte travbanan.
Jag har sagt att jag står till förfogande om någon av grabbarna blir sjuk eller behöver hjälp. Då kan jag tänka mig att rycka in, men något arbetsschema kommer jag inte finnas med på längre”.

Gävletravet kommer att tacka av Roger Fyhr i samband med någon större travdag när publik åter är tillåten på banan.

***

7 Breddlopp har funnits i Sverige sedan 2014 och nu ska norsk travsport prova upplägget, rapporterar Trav og Galopp-Nytt. Bjerke kör breddtävlingar på lördag och två dagar senare är det Bergens tur.

DNT:s sportchef Tron Gravdal säger till tidningen att breddtrav inte är spikat i det norska travschemat utan det här handlar om två extradagar där man väljer att prova konceptet. I Bergen får samtliga kuskar delta, medan det på Bjerke är stängt för körsvenner som körde över 400 lopp 2019.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Aldrig haft bättre material”

Välfyllt i stallarna och hästmaterial av hög kvalité.
Travlivet leker för Riccardo Bianchi som ikväll startar två italienska nyförvärv på Åby.
– Det är två fina starthästar och en av dem vill jag till och med säga är en riktig klasshäst, säger Halmstadtränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Riccardo Bianchi startar två nyförvärv på Åby. Foto Micke Gustafsson/ALN
Riccardo Bianchi startar två nyförvärv på Åby. Foto Micke Gustafsson/ALN

I boxarna finns för dagen 26 hästar efter att det fyllt på friskt bara under de senaste veckorna. Sist i ordningen är Kensington Bros (e. Muscle Hill) som vann på 1.14,5a/2.140 meter på Solvalla för två veckor sedan.
Efter att Alessandro Gocciadoros rätt att ha filial på svensk mark återkallats har ägarna Scuderia Pink & Black fått se sig om efter ny tränare till den svenskfödde hingsten som är startberättigad i såväl E3 som Breeders Course och Breeders Crown i födelselandet.
– Jag körde honom för första gången idag och han var fin. Det är bara att leta lopp direkt, säger Bianchi vars material ser klart vassare ut nu än det gjort tidigare:
– Jag håller med. Jag har aldrig haft ett så här bra material att jobba med som jag har just nu. Det underlättar väldigt mycket; det gör det roligt att jobba.

Vad jag känner i honom i träningen och vill till och med säga att det handlar om en riktig klasshäst

Ikväll debuterar han två italienskfödda hästar inom V86-spel på Åbytravet. Femårige Zecchinodoro F.K.S. (e. Raja Mirchi) tävlade mestadels i södra Italien under unghäståren, men fick mäta sina krafter mot äldre förmågor i ett Grupp III-lopp i Bologna i början av året.
Då avslutad han fint som tvåa bakom Vandalo Gio och sände signalen att han kommer hävda sig även som äldre.
– En jättefin travare som jag tror är mogen att göra ett bra lopp direkt. Jag gillar verkligen vad jag känner i honom i träningen och vill till och med säga att det handlar om en riktig klasshäst. Nu har han varit i Frankrike en period innan han kom hit och inte startat på ett par månader så det är givetvis lite svårt att säga hur han kommer prestera denna gång.


Filmen visar Zecchinodoro F.K.S. segerlopp i Taranto i juni ifjol då han vann på 1.11,6a/1.600 meter, en tidsnotering som också är hästens rekord.

Så du tror det blir svårt att vinna?
– Nej, jag skulle faktiskt inte bli helt förvånad, men jag kommer låta honom börja tävla med skor i min regi och lära känna honom mer innan jag vill ändra något till nästa start.

Bortlottad?

Ett år äldre Valbondione Luis (V86-7) är inte lika betrodd och det tycks vara rätt när man lyssnar på Bianchi.
– Det är en fin tävlingshäst som känts bra när jag tryckt av honom i lite högre farter på rakbanan. Jag är dock lite osäker kring hur han kommer kunna prestera såhär i första starten efter uppehåll och så har han ju spår sju över kort distans. Jag ligger lite lågt.

Jag har anmält till Stoeliten i första hand

För tre veckor sedan presenterade han dessutom en fin vinnare på V75. Southwind Queen (e. Muscle Hill) vann klass I-försöket på 1.11,0a/1.640 meter och kommer därmed vara med på Solvalla nästa lördag.
– Men det är inte säkert att det blir i klass I-finalen. Jag anmäler givetvis dit också, men jag har anmält till Stoeliten i första hand eftersom jag anser att hon är vassare över 1.640 meter. Dock är det väl inte så sannolikt att hon kommer med i det loppet, det kommer säkert krävas höga startpoäng, avslutar Riccardo Bianchi.