Fokustema
Utblick Finland
Läs senare

Sist 200 kvar – då vann From The Mine

Resan över Bottenviken gjordes inte förgäves.
Catarina Norqvists sprinter From The Mine plockade hem Festival-Ajo i finska Kaustinen eftermiddag.
Trots att han var sist 200 kvar!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Catarina Norqvist-tränade From The Mine. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Catarina Norqvist-tränade From The Mine. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

För första gången i karriären tävlade From The Mine (e. From Above) utanför Sveriges gränser. Umåkeramatören Catarina Norqvist tog färjan från Umeå till Vasa och sedan vidare till Kaustinen för banans sprinterlopp Festival-Ajo (€22.000) med 10.000 euro i förstapris.

Urgångsläget var inte det bästa på förhand – spå sju – och flera hästar ut finska elitskiktet stod för motståndet. Samu Sundqvist valde att inte ladda något från start och efter tredjespår en bra bit av första sväng satt From The Mine näst sist, i sjätte utvändigt efter 400 meter.

Fast det gjorde inget denna dag. M.S.Triple J. (e. Cantab Hall) stack till ledning i en tuff öppning är klockan visade 1.09,0. Sedan sjönk tempot till varvning på 1.12,5 i sprinterloppet.

På sista bortre långsidan sattes attackerna in i tredjespår och From The Mine följde som fjärdehäst där ut. Genom slutsvängen tågade han med som trea i fjärdespår, innan Samu Sundqvist gav full marschorder 250 kvar. Då var fortfarande From The Mine jumbo!

Men över upploppet flög Catarina Norqvists tioåring fram och i god tid före mållinjen var hästen först.

Samu Sundqvist bjöd på en härlig segergest bakom From The Mine i finska Kaustinen.

Segertiden skrevs till 1.11,7a/1.609 meter och triumfen var värd 10.000 euro. Tapiro Jet (e. Igor Font) tog andraplatsen på 1.12,0a, medan ledande M.S.Triple J. föll tillbaka till femteplatsen.

Här går det att se From The Mines raketspurt!

Andra årssegern för Gogobet Sisu

Svenskfödde sexåringen Gogobet Sisu (e. Googoo Gaagaa) tävlade som fyra- och femåring i regi Bergsåkertränaren Mika Haapakangas och vann bland annat STL-lopp förra våren, men sedan början av året finns han i Finland.

Lång distans handlar det allt om ofast om för Gogobet Sisu och idag plockade han hem ett sådant lopp efter att ha avgjort med huvud tillsammans med Santtu Raitala på 1.15,6/3.120 meter. 4.000 euro var vinster värd och det var årets andra på sju starter. Gogobet Sisu har även tre andrapris 2022.