Fokustema
Kallblod
Läs senare

Sista inbjudningen till Elitkampen

Ett norsk kallblod i Finland.
Den sjätte hästen till Elitkampen på Solvalla är presenterad.
Nyland tar sista wildcardet.
Av
Mathias Hedlund
Nyland och Mika Forss i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nyland och Mika Forss i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sex hästar är nu inbjudna till Elitkampen på Solvalla för kallblod med en miljon kronor till vinnaren. Norskfödde Nyland (e. Feseth Lynet) får plats i tidernas rikaste lopp för rasen. Nu åretstår fyra platser som nås genom anmälan och startpoäng.

Nyland var med i Elitkampen redan förra året, då han efter galopp slutade sjua på 1.20,2a när Odd Herakles vann på 1.18,6a/1.640 meter. Den tolvårige hingsten kom till Finland strax före jul 2020 och gjorde hela 38 starter (7–3–2) förra året. I år har han redan hunnit med 15 (3–3–4), den senaste på Umåker i lördags där han slutade sexa på 1.21,4a när Månlykke A.M. hade lekstuga på 1.20,8.

I Norge hade Nyland sin hemvist i Stavangerräjongen och på Forus har han gjort flest starter. En av karriärens största segrar kom på grannbanan i Bergen i Nils A. Skjolds Äreslopp som treåring då han som klar favorit bland annat besegrade kullkamraten Odd Herakles och plockade hem 100.000 norska kronor.

Han tog sjundeplatser i både Kriteriet och Derbyt – Lannem Silje vann båda loppen – som unghäst och har totalt gjort 154 starter (36–21–14) och sprungit in 150.942 euro. Rekordet är från fjolårets Elitkamp, 1.20,2ak.

Inbjudna till Elitkampen:

Sverige: Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) och Stjärnblomster (e. B.W.Modde)

Norge: Odd Herakles (e. Moe Odin) och Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld)

Finland: Nyland (e. Feseth Lynet) och Stallone (e. Frans)