Fokustema
Kallblodskriteriet
Läs senare

Skidstjärnor fick del i Grisle Odin G.L.

Frida Karlsson tog hela Sverige med storm när hon i sitt första skid-VM i vintras tog ett guld och visade sig kunna rå på även den norska superstjärnan Therese Johaug. Nu har Frida blivit hästägare – i ingen mindre än kallblodige Kriteriefavoriten Grisle Odin G.L!
Av
Lars G Dahlgren
Grisle Odin G.L. efter segern i Kriteriekvalet tillsammans med Öystein Tjomsland och Frida Karlsson. Foto: Girlpower HB
Grisle Odin G.L. efter segern i Kriteriekvalet tillsammans med Öystein Tjomsland och Frida Karlsson. Foto: Girlpower HB

Frida Karlsson var med på Dannero igår, när Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin – Tangen Mari) imponerade stort i Kriteriekvalet för Öystein Tjomsland på 1.26,1a/2.140. Grisle Odin G.L. har sex segrar på sju starter och endast besegrats av stoet Nordli Alma, när han startade 20 meter bakom henne och dessutom galopperade.

Fakta

Grisle Odin G.L.

hingst tre år e. Moe Odin – Tangen Mari e. Lome Kongen
7 st: 6–1–0
Rekord: 1.26,9m* – 1.26,1am*
Insprunget: 252.598 kr
Uppfödare: Gustav Larsen, Norge.
Ägare: Stall Kungslaget 2016, Norge.
Tränare och körsven: Öystein Tjomsland, Norge.

Expandera

Delägare i Grisle Odin G.L. är Stig Wiklund (också delägare i de två senaste årens svenska Derbyvinnare Philip Ess och Nordsjö Odin, och toppstoet Brenne Blesa) och det är han som släppt in svenska skidstjärnor som delägare i Grisle Odin G.L. Wiklund är mental coach till professionen och inte minst anlitad av just toppskidåkare, däribland Johan Olsson som har fyra OS- och VM-guld. Olsson är en av de som blivit delägare i Grisle Odin G.L. De andra tre är utöver ovan nämnda Frida Karlsson också Johans fru Anna Olsson, också toppskidåkare, och Frida Karlssons pojkvän William Poromaa som förra året dominerade junior-SM.

Öystein Tjomsland är begeistrad över sina nya hästägare.

– Frida Karlsson är 19 år och tar upp kampen med Therese Johaug. Nu är hon med på en travhäst som är Kriteriefavorit. Frida har tusentals följare på sociala medier och nu ser de att hon börjat med trav. Det är klart att det är värdefullt för sporten, säger Öystein Tjomsland till trav365.no.

Dessutom upptäckte han att Frida Karlsson är en ”själsfrände” när de började prata om träning på Dannero.

Fakta

Nya delägarna i Grisle Odin G.L.

Stig Wiklund har gett bort andelar i Kriteriefavoriten Grisle Odin G.L. till dessa fyra svenska skidåkarstjärnor:

  • Johan Olsson, 39 år. OS-guld i stafett 2010 och 2014. VM-guld 50 km 2013 och 15 km 2015. Ytterligare tio VM- och OS-medaljer. Fått Svenska Dagbladets bragdguld två gånger.
  • Anna Olsson, 43 år. OS-guld i lagsprint 2006. Ett VM-silver.
  • Frida Karlsson, 19 år. VM-guld i stafett i Seefeld vintras (yngsta världsmästaren i längdskidåkning någonsin). Två VM-medaljer till i Seefeld-VM. Tre VM-guld och tre ytterligare medaljer som junior.
  • William Poromaa, 19 år. Två junior-SM-guld 2018.
Expandera

– Hon var med i stallet hela dagen. När jag började prata mjölksyra, mätningar, laktat och sådant så är det precis vad idrottarna håller på med. Det är roligt och Frida var uppriktigt intresserad, säger Öystein Tjomsland till trav365.no.

Här förtjänar att påpekas att Tjomsland går vetenskapligt till väga när han intervalltränar sina hästar på sandbanan hemma i Norge, bland annat just med regelmässiga laktatprover efter träningspassen.

Att norrmannen Tjomsland nu bland sina hästägare har den svenska skidåkare som förväntas peta norska nationalikonen Therese Johaug från tronen som världens bästa har han inga bekymmer med:

– Nej, Frida har Petter Northug som förebild. Så då är det ”innanför”.

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svensktränad montévinst på 1.10-tid

Tomas Malmqvists framgångar på fransk mark avtar inte en millimeter.
Under tisdagens tävlingar på Vincennes bärgade Estelle Nordique (e. Real de Lou) sin tredje sadelseger för året då hon dundrade runt på 1.10,9/2.175 meter.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Estelle Nordique vann på 1.10,9/2.175 meter på Vincennes. Foto: Gerard Forni.
Estelle Nordique vann på 1.10,9/2.175 meter på Vincennes. Foto: Gerard Forni.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Adrien Lamy satt upp på det åttaåriga stoet i Prix de Viry-Chatillon (€57.000) och vilade inte på hanen. Tvärtom red han stoet till ledningen, inledde de första 1.175 meterna på 1.09,5, men likväl hade stoet mod nog för att hålla ifrån sig Eldorado Castelets (e. Jag de Bellouet) med en längd över upploppet.

Segertiden skrevs till 1.10,9/2.175 meter, förstapriset uppgick till 25.650 euro och för Tomas Malmqvist var detta hans 26:e tränarseger på fransk mark under 2022.

Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

Toppstoet jagar semifinal i BC

Hon tillhörde de bästa stona i kullen förra året och vann långa E3.
Som fyraåring är hon bara anmäld till ett storlopp.
På måndag kan Red Lady Express säkra en plats i Breeders Crown-semifinalerna.
Av
Mathias Hedlund
Red Lady Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Red Lady Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Amatörtränaren Christian Persson kunde se tillbaka på en treåringssäsong som innebar sex segrar på tolv starter och 1.866.500 kronor sedan Red Lady Express (e. Readly Express) tillsammans med Carl Johan Jepson tagit sin största seger i långa E3-finalen på Färjestad. Dessutom var Red Lady Express målfotoslagen som tvåa i Europeisk Treåringschampionat bakom fransyskan Ivensong (e. Ready Cash).

Däremot fick hon lottlös ur finalerna av både Oaks och Breeders Crown efter att ha vunnit försök respektive semifinal.

I år är Red Lady Express inte anmäld till något av kullens stora insatslopp förutom Breeders Crown och när Halmstad arrangerar årets andra uttagningsomgång på måndag dyker Red Lady Express upp i startlistan bland de fyraåriga stona. Björn Goop sitter i sulkyn bakom fuxan som dragit bakspår i lottningen.

Johan Untersteiner hade inte heller någon vidare tur i spårlottningen för sina toppfyraåringar på den manliga sidan, Global Cashflow (e. Ready Cash) och Indy Rock (e. Readly Express), som drog spår elva och tolv… Fjolårets Kriterietvåa Global Cashflow gör årsdebut, medan Breeders Crown-tvåan Indy Rock har gjort två starter som dock båda slutat med galopp.

Ett spännande test i ny konkurrens får STL-kometen Il Forte (e. One Too Many), som dessutom drog innerspår.

Bland treåringarna sticker Roger Walmanns duo Bedazzled Sox (e. Brillantissime) och Coquaholy (e. Orlando Vici).

De fem främsta i varje försök är kvalificerade för semifinalerna på Solvalla i höst.

Här är startlistorna till alla lopp i Halmstad på måndag.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Sista inbjudningen till Elitkampen

Ett norsk kallblod i Finland.
Den sjätte hästen till Elitkampen på Solvalla är presenterad.
Nyland tar sista wildcardet.
Av
Mathias Hedlund
Nyland och Mika Forss i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nyland och Mika Forss i Elitkampen 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sex hästar är nu inbjudna till Elitkampen på Solvalla för kallblod med en miljon kronor till vinnaren. Norskfödde Nyland (e. Feseth Lynet) får plats i tidernas rikaste lopp för rasen. Nu åretstår fyra platser som nås genom anmälan och startpoäng.

Nyland var med i Elitkampen redan förra året, då han efter galopp slutade sjua på 1.20,2a när Odd Herakles vann på 1.18,6a/1.640 meter. Den tolvårige hingsten kom till Finland strax före jul 2020 och gjorde hela 38 starter (7–3–2) förra året. I år har han redan hunnit med 15 (3–3–4), den senaste på Umåker i lördags där han slutade sexa på 1.21,4a när Månlykke A.M. hade lekstuga på 1.20,8.

I Norge hade Nyland sin hemvist i Stavangerräjongen och på Forus har han gjort flest starter. En av karriärens största segrar kom på grannbanan i Bergen i Nils A. Skjolds Äreslopp som treåring då han som klar favorit bland annat besegrade kullkamraten Odd Herakles och plockade hem 100.000 norska kronor.

Han tog sjundeplatser i både Kriteriet och Derbyt – Lannem Silje vann båda loppen – som unghäst och har totalt gjort 154 starter (36–21–14) och sprungit in 150.942 euro. Rekordet är från fjolårets Elitkamp, 1.20,2ak.

Inbjudna till Elitkampen:

Sverige: Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) och Stjärnblomster (e. B.W.Modde)

Norge: Odd Herakles (e. Moe Odin) och Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld)

Finland: Nyland (e. Feseth Lynet) och Stallone (e. Frans)