Fokustema
SM
Läs senare

SM: Global Upper Style bästa sto

Allt såg klappat och klart ut för favoriten Mellby Free (e. Muscle Hill) som kopplat grepp om ledaren redan 500 kvar. På ett par steg föll hon ur aktionen och lämnade fältet öppet för skrällen Global Upper Style (e. S.J.'s Caviar) som kom via open stretch för att vinna på 1.12,3a/2.140 meter.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Upper Style kan titulera sig Svensk Mästare för ston. Foto Mia Törnberg
Global Upper Style kan titulera sig Svensk Mästare för ston. Foto Mia Törnberg

Cash Crowe (e. Ready Cash) kördes till ledningen efter 500 meter och fick sedan dämpa farten. Varvet före mål kom Mellby Free upp på utsidan, men den förväntade duellen kom av sig. Mellby Free tog tidigt grepp om ledarinnan, men galopperade vid ingången i sista sväng.
När Johan Untersteiner lämnade ledarryggen samtidigt med Dear Friend kom Global Upper Style fram ett hack i väntan på open stretch.
Ulf Ohlsson fick fin snurr på den femåriga damen som varit med i princip alla stora finaler som unghäst, men inte fått sätta pricken över i. Hon har varit tvåa i Drottningpokalen, femma i Stosprintern, trea i Stochampionatet och trea i Breeders Crown, men nu fick hon sätta pricken över i!
– Hon har varit svår att få igång i år, men vi har inte hittat några fel och det var ju tur att vi provade igen, sade tränare Peter Untersteiner som serverade sin tredje V75-skräll på Åby!

Fokustema
Årsbästa
Läs senare

1.09,5 – redan innan Elitloppshelgen

På söndag avgörs Elitloppet på Solvalla.
Nu finns ett nytt mål att slåss emot.
Årets snabbaste tid i Sverige noterades nämligen på Hagmyren ikväll!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Antonio Tabac. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Antonio Tabac. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jörgen Westholm-tränade Antonio Tabac (e. Crazed) gjorde fjärde starten i Rommetränarens regi och som han gjorde det. Körande Mika Forss lade inga fingrar emellan i spetskörningen när han dundrade till ledningen och tog emot Zack’s Zoomer. Via 1.08,3 första 500 meterna och 1.09,7 första rundan fortsatte Antonio Tabac i samma tempo när han lämnade konkurrenterna till övertygande vinst. Eller rättare sagt ökade farten till 1.08,9 sista halvkilometern.

Segertiden skrevs till finfina 1.09,5a/1.640 meter – årets snabbaste tid i Sverige!

– Han var fantastiskt fin i Solänget senast (duktig tvåa när Queer Fish vann, reds. anm.) och jag sade till Mika Fors att ”låt han få chansen” och han fick chansen, sade tränare Westholm till ATG live efteråt.

Segern var Antonio Tabacs första sedan han vann i regi Oskar Kylin Blom Prijs der Giganten på Wolvega i Holland i november 2018, alltså 18 månader sedan. Därefter drabbades Antonio Tabac av en gaffelbandskada som höll honom borta från tävlingsbanan länge efter en säsong som innebar klassklättring från silverdivisionen till absoluta eliten. Åtta segrar på 14 starter och 1,6 miljoner kronor intjänat innebar säsongen.

Förra sommaren gjorde han comeback efter skadan, men trots bland annat dubbla 1.10-tider blev han segerlös 2019. I januari bytte hästen tränare till Jörgen Westholm och i fjärde starten kom första fullträffen.

Antonio Tabac har gjort 75 starter (18–11–9) och tjänat 2,7 miljoner kronor så här långt.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Mara Bourbon-dotter skriver rubriker

I Laval idag vann toppstammade Headline (e. Brillantissime-Mara Bourbon) och Jean-Pierre Dubois Prix Marcel Pearlbag (€44.000) på 1.15,5/2.225 meter från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mara Bourbons dotter Headline vann i Laval idag för Jean-Pierre Dubois. Foto: Scoop Dyga
Mara Bourbons dotter Headline vann i Laval idag för Jean-Pierre Dubois. Foto: Scoop Dyga

Det var andra raka segern för det treåriga stoet, vars mor Mara Bourbon (e. And Arifant), 1.10,7/€1.657.405, tidigare lämnat Follow You (e. Ready Cash), 1.11,7/€335.050, och själv var en storstjärna på tävlingsbanan.

Andra raka under sadel

Guide Moi Forgan (e. Neutron du Cebe-Trajane) var starkast i semi-classique-löpningen Prix Lavater (€85.000) under sadel sedan fyraåringen tryckte sig till täten in på sista bortre långsidan.

Inne i sista sväng såg utvändiga Galloway ut att kunna utmana, men hon orkade inte fullfölja riktigt och fick dessutom släppa ifrån sig andraplatsen till vinnarhålets Gospel Pat.

Vann gjorde Guide Moi Forgan och Christopher Corbineau och den Pascal Castel-tränade hingsten kom hem på 1.12,5/2.875 meter och det var andra raka semi-classique-vinsten. I starten innan vann han Prix Henri Balliere (€85.000).

Tvåan Gospel Pat (e. Uriel Speed) noterade 1.12,7 och trean Galloway (e. Ready Cash) travade 1.12,8.

Vinnarens mor Trajane (e. Laetenter Diem), 1.14,3/€71.560, har sin första avkomma i Guide Moi Forgan. Trajane ingår i samma syskonskara New Runner (e. Epicondyle), 1.14,2/€133.740.

Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace-Popstar) var starkast i spurten för Gabrile Gelormini och flög fram till vinst över upploppet i Prix Pythia (€56.000) på 1.12,8/2.875 meter.

Fokustema
Solvalla lördag
Läs senare

V75-tips: ”Kan vara en god idé att…”

Solvalla bjuder på en högklassig V75-omgång.
Ta del av Sulkysports V75-paket från papperstidningen och nyttig information om sju hästar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180211
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180211

Sulkysports V75-paket i pdf-format.
Nio sidor med startlistor, ranker, analyser och intervjuer.

Sju rubrikhästar

 • 1 Willow Pride (V75-1) är kvick ut och imponerade i genrepet inför Lady Snärts lopp. Kort distans är inget minus och vid gardering av Double Exposure är hon given.
  – Hästen har optimala förutsättningar. Jag tror knappast att hon missar spets, men det kan vara en god idé att släppa till Double Exposure. Det är upp till kusken att bestämma. Willow Pride är kraftigt på gång och är forfarande under utveckling. Jag tycker inte att man ska glömma min häst, säger Markku Nieminen.
 • 1 Velten Limelight (V75-2) kunde inte fronta från innerspår på Charlottenlund senast och spåret kan bli en fälla. Näst senast gjorde femåringen debut på svensk mark och vann lätt från spets med krafter kvar.
  – Han har varit duktig i båda starterna i år och det här en häst som går framåt med loppen i kroppen. På Charlottenlund senast fick han sent fritt, men avslutade strålande och han känns stark i träningen. Motståndet är tufft och vi har bricka ett igen, men jag tror att innerspår är bättre på Solvalla och han ska kunna öppna lite snabbare. Inga ändringar, det blir barfota bak igen, säger Jeroen Engwerda.
 • 5 Wild Love (V75-3) var ursäktad i dödens senast. Gången före avslutade hon sylvasst och sexåringen blir segerfarlig med lopp på rulle.
  – Wild Love kändes jättefin senast, men det blev fel för hennes del. Hon är bara medelsnabb iväg och när jag valde att testa framåt blev det dödens. Hon klarar inte av att gå där i såhär hög klass. Bengt har kört henne efteråt och varit nöjd med henne så hon tycks tagit loppet bra. Allt tyder på att hon ska gå bra på lördag, säger Kevin Oscarsson.
 • 5 Waiting Hill Hall (V75-4) är tillbaka hos Steen Juul och fyraåringen ska tävla barfota runt om för första gången.
  – Hon känns faktiskt riktigt bra i jobben, meddelar den danske tränaren.

Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre

 • 5 Armour As (V75-5) var bara slagen av Ecurie D. i Ina Scots Ära senast och han är favorit att hitta till ledningen.
  – Jag var jättenöjd med Armour As senast. Han stod emot Ecurie D. på riktigt bra sätt och det känns som att de hälsoproblem Armour haft är på väg att försvinna. Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre. Han går barfota och med jänkarvagn igen och jag har bra känsla för den här hästen, han har verkligen tagit ett steg till utan skor på hovarna, säger Jerry Riordan.
 • 1 Seismic Wave (V75-6) fick perfekt resa i årsdebuten och vann lätt med krafter kvar. Femåringen har bra chans om han vinner starten, men det är inte givet och Giant Shadow och Vikens High Yield är tuffa konkurrenter.
  – Planen är att Seismic Wave ska tävla barfota runt om och eventuellt blir det norskt huvudlag, säger Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos.
 • 13 Ble du Gers (V75-7) vann ett stayerlopp i samband med Copenhagen Cup på rejält sätt och efter segern bytte den franske valacken regi från Jean-Michel Bazire till Frode Hamre. På nytt körs nioåringen av Joseph Verbeeck, som vann Harper Hanovers lopp 2016 med Bird Parker.
  – Hästen kom till stallet i början av förra veckan och har gått ett fint intervalljobb. Det var en intetsägande seger på Charlottenlund med tanke på att motståndet är helt annat på lördag. Ble du Gers är en otroligt stark häst som kommer att gå barfota runt om och utan murphy. Moni Viking är loppets favorit och hästen att slå för oss alla”, säger Frode Hamre.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.