Fokustema
Koboltdoping
Läs senare

Souloys utrustning provocerar

PARIS. Fabrice Souloy avtjänar ett års avstängning för doping både som kusk och tränare. Men det syns inte. De hästar som nu står på svågern Philippe Billards träningslista startade på Vincennes i helgen i Fabrice Souloys grejor – täcken, selar, vagnar – all utrustning var Souloys.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

När svenskfödde toppsexåringen Cash Gamble vann Prix Jean Rene Gougeon under Prix d’Amerique-dagen satt Fabrice Souloy på Vincennes restaurang. Där får han vara. Men inte på stallbacken.

Att Philippe Billard är en ”målvaktstränare” för Souloy visades alltså helt öppet, ja till och med så att det är att anse som provocerande, gentemot kollegor och franska travförbundet.

Under fransk travsports viktigaste och största tävlingsdag på hela året, Prix d’Amérique-dagen med 37 000 åskådare på plats på Vincennes, var en ”halv stallavdelning” reserverad för Billards/Souloys startande hästar. Runt boxarna såg det ut precis som det gjorde när Fabrice Souloy tränade hästarna. All utrustning tillhörde den just nu dopingavstängde tränaren. Det var Souloys vinröda färger, det var täcken med initialerna FS, selpåsar, vagnar – ja allt bar den dopingavstängde tränarens signum.

allt bar den dopingavstängde tränarens signum

Pinsamt, provocerande, ja det går att sätta många negativt klingande adjektiv på hur det såg ut. Det liksom visades upp för hela trav-Europa att ett års avstängning endast synes ha medfört en pappersförändring – att Philippe Billard står som tränare för de hästar som i praktiken fortfarande är Fabrice Souloys.

Målvaktsproblematiken, om det nu är ett bra ord, var uppe för diskussion under den europeiska travunionen U.E.T:s möte i Paris förra veckan. Det resulterade i att en juridisk kommitté till Elitloppet i maj ska komma med förslag till regelverk och åtgärder som kan vidtas för att stoppa, eller försvåra, ”målvaktsarrangemang” när licensinnehavare blir avstängda länge för svåra förseelser.

Man behöver inte gå långt för att hitta framåt i den intentionen. Norge, som i många år haft en svår varböld att hantera i och med den dubbelt fängelsestraffdömde och från sporten utestängde Atle Hamres, och dennes bror Frodes, arrangemang gällande stallets verksamhet, har nu tagit initiativ som kan bli europeisk standard på detta område.

– Vid årsskiftet skrev vi in i licensbestämmelserna att det är förbjudet att samarbeta med tränare som avtjänar avstängning för dopingbrott. Vi föreslog nu vid mötet i Paris att detta ska skrivas in i U.E:T:s regelverk, så det kan gälla i hela Europa, säger Det Norske Travsällskaps generalsekreterare Svein Morten Buer.

förbjudet att samarbeta med tränare som avtjänar avstängning för dopingbrott

Norrmännen gjorde denna ändring vid en väl vald tidpunkt. Förra året dömdes tränaren Bo Westergård till två års licensindragning för doping. DNT hade yrkat på betydligt hårdare straff än så, men valde ändå att inte överklaga till travförbundets högre rättsinstans. Istället har man gått en annan väg och försöker göra de två årens avstängning så verkningsfulla som möjligt genom att aktivt motverka ”målvaktsupplägg”.

Westergårds tidigare anställda Anette Skårnes har sökt och fått proffstränarlicens och ska vara verksam på gården Holt, samma som Bo Westergård. Det ser alltså ut som ett papperstränarupplägg, likt det Fabrice Souloy/Philippe Billard nu uppenbart har gällande hästarna på Haras de Ginai. Med hänvisning till de nya licensbestämmelserna har DNT kunnat skriva ett tilläggsavtal för Anette Skårnes licensiering.

– Ja, vi har ett avtal med henne där det framgår att Bo Westergård inte får ha med verksamheten att göra. I samband med tävling gäller att det inte får finnas någonting som anknyter till Westergård. Det får inte vara Westergårds hästtransporter, inte hans täcken, inte hans selar, inte hans vagnar, ingenting. På gården gäller också regeln, Bo Westergård får inte vara där, berättar Svein Morten Buer.

Olika regelverk finns i olika länder, bland annat beroende på lagstiftning. Till exempel har fransmännen redan aviserat att om det norska travförbundets yrkande på livstidsavstängning för Fabrice Souloy för de fyra positiva dopingproven avseende kobolt Oslo Grand Prix-dagen ”går igenom” i de dömande instanserna så kan det inte gälla i Frankrike. Livstids avstängning håller inte lagstiftningsmässigt där.

– Det har vi fått klart för oss och då får vi inom sporten söka andra vägar att få det så att ett hårt straff som utmäts i ett land via U.E.T. kan anpassas så mycket som möjligt till de olika lagstiftningarna i unionens länder så de blir verkningsfulla även där, säger Svein Morten Buer.

Å andra sidan har det franska dopingreglementet något viktigt det svenska/nordiska inte har. Nämligen att hästar som ertappas med att ha tävlat dopade blir utestängda från att tävla. En bestämmelse som alltså i praktiken drabbar hästägaren. Det har man ansett vara orättvist i Norden.

I fallet Fabrice Souloy visar sig denna ”missanpassning” mellan länderna konkret. Svenske och svenskägde Lover Face, som var den häst som ertappades med otillåtet hög kobolthalt i kroppen i Frankrike, har nu tävlingsförbud. Å andra sidan fick norske och norskägde Lionel, som var en av de Souloy-hästar som var koboltdopad i Oslo Grand Prix, starta i Prix d’Amérique. Om Lionel lämnat positivt dopingprov i Frankrike istället för Norge hade han också haft tävlingsförbud.

– Det här är också en sak vi nu ska titta på inom U.E.T. Fransmännen motiverar hästens tävlingsförbud med att den sannolikt tävlat under inflytande av det otillåtna medlet även innan den så att säga åkt dit i ett dopingprov och därför kan ha tjänat prispengar och tagit meriter på otillåtet sätt, säger Svein Morten Buer.

Han vill dock påpeka att fransmännen och norrmännen driver koboltdopingfallen utifrån olika utgångspunkter.

– I Frankrike är Souloy fälld för brott mot dopingreglerna, alltså ungefär att Lover Face-fallet är en tävlingsteknisk fråga. Vi siktar däremot in oss på allmänna djurhållnings- och djurskyddsaspekter i vårt yrkande på livstidsavstängning.

Vi siktar däremot in oss på allmänna djurhållnings- och djurskyddsaspekter

Fransmännen delar upp positiva dopingprov i A- och B-förseelser, där A är mindre allvarliga saker, typ karenstidsmissar och felmedicineringar, och B är allvarliga dopingbrott. Vid A-förseelser får hästen tävla vidare, men inte när det är B-förseelse. Souloy/Lover Face bedömdes alltså som ett grovt dopingbrott, B-förseelse.

– Det är ett intressant förhållningssätt som kanske kan kopieras. En aspekt på detta är ju att om hästar kan få tävlingsförbud så kanske hästägare tänker till en extra gång om att ha sina hästar hos någon som döms för ett allvarligt dopingbrott. Allt vi kan göra för att få påföljder för grova dopingförseelser att bli verkningsfulla ska vi titta på. Det är klart att det inte är bra för sporten och dess anseende om en dopingdömd tränare kan ”fortsätta som tidigare”, avslutar Svein Martin Buer.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Toppsto debuterar i ny regi

Hon kvalade in till tre stora finaler i Sverige ifjol som treåring.
På tisdag debuterar miljonärskan och ett av kullens vinstrikaste ston, Chablis Ribb, i ny regi.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Josefine Ivehag med sin tidigare stjärna Rock Me. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) har hela karriären tränats av Rättviks Leif Witasp,. Samtidigt har B-tränaren Josefine Ivehag med licens på Axevalla stått som delägare i det leasade stoet.

Ifjol kvalade Chablis Ribb in till båda E3-finalerna efter försökssegrar (trea som bäst i finalen av långa E3), samt till Oaks. Över en miljon kronor sprang hon in under treåringssäsongen efter bland annat fem segrar.

Efter att ha slutat oplacerad i uttagningsloppet till Drottning Silvias Pokal i slutet av april lämnade Chablis Ribb Leif Witasp och tog istället plats i Josefin Ivehags stall.

På tisdag på Solvalla blir det debut för den nya tränaren i ett blott fem hästar stort fält med fyraåriga ston över sprinterdistans. Förstapriset är 60.000 kronor och Chablis Ribb, som får Carl Johan Jepson i sulkyn, drog perfekta innerspåret.

Motståndet kommer från Timo Nurmos-duon Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Queen Ratzeputz (e. Miscle Hill) samt Alessandros Gocciadoros Bressa du Kras (e. Irving Rivarco) och Sybille Tinter-tränade Namanga Bo (e. Maharajah).

På Solvalla på tisdag startar också fjolårets fyraåriga drottning på svenska banor, Daniel Redén-tränade Diana Zet (e. Hard Livin), i ett stolopp. I sitt senaste framträdande galopperade hon i Prins Daniels Lopp på Solvalla.

Här är startlistorna till Solvallas tävlingar på tisdag.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.