Fokustema
Spelstugan
Läs senare

PDA-tips: Raffins tur nu?

Av
Emil Persson
Horsy Dream. Foto: Gerard Forni
Horsy Dream. Foto: Gerard Forni

Om loppet:

Vi tycker att en trio utmärker sig I årets Årets Prix d’Amerique. I Pierre Belloche regi har Horsy Dream funnit nya växlar och tillsammans med Eric Raffin som kusk är hästen obesegrad efetr fyra starter tillsammans.

Fakta

Ranking

A-hästar
2 Horsy Dream
6 Idao de Tillard
9 Hooker Berry

B-hästar
14 Flamme du Goutier
13 Don Fanucci Zet
3 Hussard du Landret
4 Ampia Mede Sm

C-hästar
18 Vivid Wise As
8 Italiano Vero
10 Moni Viking
16 Delia du Pommereux
11 Hohneck
1 Hip Hop Haufor
7 Honey Mearas

D-hästar
12 Vernissage Grif
5 Decoloration
15 Cokstile

Den franske mästarkusken är alltjämt utan seger i Frankrikes största lopp för äldre hästar, men har en rimlig chans att ändra på den saken i år.
Idao de Tillard lär få bära på favoritskapet. Han besegrade äldre elithästar redan under fyraåringssäsongen, men Prix d’Amerique är taktiskt sett en svår utmaning för en mindre erfaren kusk och vi påminner om att Clement Duvaldestin kör loppet för allra första gången.

Vår tredje A-häst blir Jean-Michel Bazires Hooker Berry. Få är så duktiga på att sätta hästarna i toppslag till Prix d’Amerique som Bazire som dessutom har en häst som är rimlig att nå en god position långt fram i fältet med per omgående.

Startögonblicket:

Jean-Michel Bazire brukar vända upp långt in på banan med Hooker Berry. Han kommer säkert vara mån om få en position långt fram i fältet, men kör knappast i tät. I lag med superoffensive Yoann Lebourgeois är Don Fanucci Zet en het spetskandidat, men även hästar som Vivid Wise As och Decoloration kan trampa iväg snabbt. I andra änden förväntar vi oss att Vernissage Grif och Hip Hop Haufor inleder i maklig takt.

Startlista:

Analys – häst för häst:

 • Horsy Dream har Pierre Belloche gjort ett jättejobb med och utvecklat till en elithäst. Vid segern i Prix Tenor de Baune kom luckan sent från vinnarhålet, men Scipion du Goutier-sonen visslade till häftigt och tog hem Prix de Belgique av bara farten trots att han tävlade på skor och fick göra en del jobb själv. Nu blir det barfota runt om precis som vid segern i Prix Tenor de Baune och här har Eric Raffin en riktigt duglig chans att fixa sin första Prix d’Amerique-seger. Duon är alltjämt obesegrade tillsammans efter fyra försök.
 • Idao de Tillard mötte elithästar i Bordeaux i oktober och besegrade dem redan den gången. Det var starkt gjort med tanke på att han bara var fyra år i det skedet och fick gå i dödens de sista 1.300 meterna. I Criterium Continental skiftade Clement Duvaldestin andra utvändigt mot dödens kilometern före mål och Severino-sonen fullkomligen exploderade när han drog ner skygglapparna in mot upploppet! I genrepet i Prix de Croix blev det ett likvärdigt upplägg och då blev resultatet detsamma trots att hästen tävlade med öppet huvudlag och inte pressades över spurtrakan. Det kommer bli tufft för hästen att vinna den tunga vägen och Clement Duvaldestin gör därtill debut i Prix d’Amerique, men tveklöst kan drömmen bli verklighet om han inte behöver offra för mycket kraft under loppets första halva.
 • Hooker Berry är Jean-Michel Bazires enda bidrag i årets Prix d’Amerique. Hästen vann det andra B-loppet Prix du Bourbonnais efter att kommit loss ur tredje invändigt 500 meter före mål och växlat ner trötta konkurrenter. Hästen var absolut bra och så sådär ”trivsamt trög” ut i genrepet inför detta som fyra i Prix de Belgique. Vi förväntar oss att han är betydligt mer på tårna under söndagen och kan se honom slåss om segern.
 • Flamme du Goutier gick från Prix du Cornulier-seger till en tredjeplats i Prix d’Amerique ifjol och har chans att upprepa – eller förbättra – de meriterna i år. Hon packades in fint i fältet i Cornulier i söndags och fick en förhållandevis smärtfri väg fram vilket givetvis var viktigt inför denna start. I Prix de Bourgogne fick hon rygg på Delia du Pommereux, men kunde inte ta sig förbi densamma i spurten vilket vi kanske tycker att hon borde lyckats med, men det kan också varit så att hon inte riktigt var ”formsatt” till fullo till det loppet utan ska peaka nu i slutet av denna månad.
 • Don Fanucci Zet är vårt stora svenskhopp, men ett otroligt svårbedömt sådant då han inte startat sedan tredjeplatsen i Svenskt Mästerskap den 8 oktober. Steget därifrån till att vinna Prix d’Amerique tre månader senare utan lopp i kroppen känns som ett ”sjumilakliv” att ta, men samtidigt går det inte ta miste om att Daniel Redén verkar ytterst tillfreds med vad hans häst sänt för signaler i träningen. Yoann Lebourgeois är i mångt och mycket Örjan Kihlströms raka motsats som kusk då det handlar om en offensiv – ja, närmast aggressiv – kusk som inte verkar underkasta sig något. Med Etonnant borta ur fältet kan Don Fanucci Zet vara den som anför fältet och den där givna hästen som sätter upp tempot på utsidan är inte så enkel att hitta.
 • Hussard du Landret var måltvåa i såväl Prix de Bretagne som Prix du Bourbonnais, men flyttades ner till femteplatsen i det förstnämnda loppet på grund av störning. Han var riktigt stark trots oöma resor i de nämnda loppen och har därefter byggts upp med rena preparélopp på skor i de två efterföljande B-loppen. Nu blir det åter barfota runt om vilket varit fallet i just Bretagne, Bourbonnais samt vid segern i Criterium des 5 ans där han besegrade Hohneck.
 • Ampia Mede Sm tog åtta raka segrar på Vincennes och Enghien år 2021. Segrarna duggar inte lika tätt numera, men hon är inte en milimeter sämre för det. Insatsen i Prix de Bourgogne från djup köposition var riktigt vass och hon spurtade in som trea efter att avslutat 1.09,2 sista kilometern; snabbast av samtliga deltagare i det loppet.
 • Vivid Wise As var svag i genrepet och har inte synts på tävlingsbanan sedan dess. Han tycks dömas stenhårt på den prestationen vilket kan vara livsfarligt för vi påminner om att hästen faktiskt var fyra i det här loppet ifjol och därefter vann Prix de France. Vid sunda vätskor och med en ryggresa är det inte alls någon utopi att nioåringen slåss om en pallplacering.
 • Italiano Vero ska tävla barfota runt om för blott tredje gången i karriären. Han har en seger och en andraplats på sitt cv från tidigare försök och vi påminner om att han slutade tvåa i det inledande B-loppet Prix de Bretagne redan som fyraåring trots att han ”bara” tävlade barfota bak den gången och fick jaga från femte utvändigt. Hästen höll helt okej i spåren på skor runt om i Prix Prix de Belgique och kan säkert komma att stå för en riktigt bra prestation här i lag med taktiskt slipade och ofta spårsnåle David Thomain.
 • Moni Viking är hästen med nio liv. Han studsade tillbaka och vann såväl Åby Stora Pris som Sundsvall Open Trot i somras innan han blev skadad. I comebacken i Prix de Belgique kördes han snällt invändigt som trea och hakade på helt okej som åtta i mål med tanke på att det var skor på hovarna. Nu blir det barfota runt om och hästen är säkert vassare med lopp i kroppen samtidigt som han har en pilot bakom sig som verkligen vet hur man hittar rätt stigar i Prix d’Amerique.
 • Delia du Pommereux fick ett perfekt lopp i andra utvändigt i Prix de Bourgogne och avgjorde lekande lätt i spurten. Hon fick ett rent preparélopp efter det på skor runt om och nu är det givetvis barfotabalans som gäller på nytt när stoet gör sitt femte PDA-framträdande. Fyra, sexa, oplacerad samt diskvalificerad har hon blivit i de föregående försöken.
 • Hohneck var femma i Prix d’Amerique ifjol och har på intet vis varit dålig i vinter även om han står utan seger. I Prix Tenor de Baune blev det i mångt och mycket fel då han fick gå först i andraspår på avstånd merparten av loppet och i Prix de Belgique spurtade han helt okej som femma (uppflyttad till tredjeplatsen) från sjätte utvändigt.
 • Hip Hop Haufor var först ut att kvalificera sig till Prix d’Amerique genom seger i Prix de Bretagne. Han mosade på fint i spåren sista kilometern i det loppet och avgjorde snyggt sista 50 meterna, men det var inte det lopp där ”allt och alla” var påställd utan snarare det enklaste B-loppet. Hästen har körts relativt snällt i efterföljande starter och lär vara mer påställd nu, men Christian Bigeon hamnar väldigt ofta bland de sista i fältet med den här hästen och då tror vi att vägen fram kan bli för svår för att han ska kunna slåss om en placering bland de tre främsta.
 • Honey Mearas hamnade långt bak i Prix Tenor de Baune och fick göra jobbet själv i tredjespår sista 900 meterna när Örjan Kihlström läste loppet fel och inte fick draghjälp. Det var inget att säga något om att hon inte hade något med segerstriden att göra utifrån det perspektivet och nu lär det jobbas på att hon ska få ett mer vilsamt lopp. Att hon gillar långa lopp vet vi genom segrarna i Stochampionatet och C.L.Müllers Memorial, men vi har ändå svårt att se henne nå en pallplacering i detta lopp.
 • Vernissage Grif har vi sett leverera å det grövsta på svensk mark med flera storloppssegrar, men för oss känns han inte som en klockren Vincennes-häst. Han fick ett riktigt tufft lopp i Prix de Belgique och även om han satt fast bakom en trött rygg i Prix de Belgique på skor så var det inget ”wow-intryck”. Nu blir det åter barfota runt om, men hästen såg ut att vara nära att slå på galopp från start senast i denna startmetod och då risken är stor att han hamnar långt bak känns uppgiften tuff.
 • Decoloration gör Prix d’Amerique-debut som tioåring. Hon bärgade sin plats i Prix de Belgique efter att fått fritt i grevens tid från andra utvändigt och tog sig därmed in i hetluften efter två försmädliga fjärdeplatser i tidigare B-lopp. Nu när allt och alla kör för bästa möjliga placering talar det mesta för att hon för spela en statistroll.
 • Cokstile har det inte stämt för i vinterns lopp på Vincennes, men det ska tilläggas att det var ett rent preparélopp som han fick senast. Körande Vincenzo P Dell’annuziata kör sitt första Prix d’Amerique och vi har svårt att se fjolårets International Trot-vinnare få med sig någon större del av priskakan.
Fakta

Så tippar fransk media:

Tippad 1:a:

6 Idao de Tillard – 12
2 Horsy Dream – 6
3 Hussard du Landret – 1
14 Flamme du Goutier – 1

Tippad 2:a:

2 Horsy Dream – 10
6 Idao de Tillard – 7
9 Hooker Berry – 2
14 Flamme du Goutier – 1

Tippad 3:a:

14 Flamme du Goutier – 10
9 Hooker Berry – 3
2 Horsy Dream – 2
4 Ampia Mede Sm – 2
1 Hip Hop Haufor – 1
3 Hussard du Landret – 1
6 Idao de Tillard – 1

Tippad 4:a:

9 Hooker Berry – 7
4 Ampia Mede Sm – 3
8 Italiano Vero – 3
14 Flamme du Goutier – 3
1 Hip Hop Haufor – 1
2 Horsy Dream – 1
16 Delia du Pommereux – 1
18 Vivid Wise As – 1

Tippad 5:a:

8 Italiano Vero – 6
4 Ampia Mede Sm – 3
9 Hooker Berry – 3
3 Hussard du Landret – 2
14 Flamme du Goutier – 2
1 Hip Hop Haufor – 1
2 Horsy Dream – 1
11 Hohneck – 1
16 Delia du Pommereux – 1

Listan är publicerad i Paris-Turf och visar 20 franska tipsmediers ranking. Blott en av de 20 tipsmedierna har rankat Don Fanucci Zet bland de åtta första hästarna och då handlar det om Turfomania som har hästen sexa i sin rank.
Två andra tipsmedier har Honey Mearas samt Moni Viking som åtta i sina respektive ranker.

Expandera