Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Titan rätt grundämne

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jennifer Persson-tränade Titan Yoda kan bli svårslagen i bronsdivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jennifer Persson-tränade Titan Yoda kan bli svårslagen i bronsdivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter fyra V75-omgångar under föregående vecka känns det skönt att det är vardag på nytt och bara en omgång som ska analyseras.
Den är därtill saltad med en rejäl sudd jackpotpengar då det inte blev någon utdelning på fem rätt vid söndagens omgång på Romme och prognosen säger att en ensam vinnare kan komma att belönas med 50 miljoner kronor.

Fakta

BANFAKTA HALMSTAD

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,0 m (2140 m), 23,0 m (1640 m)
Upplopp: 203 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Sportsligt sett är Paralympiatravsuttagningen (V75-3) höjdpunkten med redan inbjudne Extreme som en av deltagarna, men här behöver vi verkligen veckan på oss för att försöka lista ut hur offensiva man avser vara i detta lopp innan vi bestämmer oss för om han ska ställas ensam eller ej på vårt spelförslag.

Desto mer säkra känner vi oss redan nu på att Titan Yoda (V75-7) spikas i Bronsdivisionen. Han såg väldigt stark ut i årsdebuten och vi tycker inte att det här bronsförsöket håller superklass för årstiden.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Halmstad.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Sweetman fick se sig passerad från ledningen i samma klass på Åby i mars, men då handlade det om full väg. Därtill var det Unico Broline han hade för sig i mål och det är sannerligen inget att skämmas över att bli besegrad av den hästen. Lars I Nilssons häst var struken på grund av pågående veterinärbehandling den 9 april, men har inte uppehållet påverkat formen så går det inte blunda för att detta är en väldigt passande uppgift för sexåringen. Andre Ward stod för en stark debutinsats i Steen Juuls regi i Halmstad då han vann ett överpacat lopp på rejält vis. Normalt sett har föredrar hästen längre distanser, men vi ser ofta hästar som blir allt mer sprinterbetonade på ålderns höst. Toto Barosso galopperade 800 meter före mål i comebacken och det var omöjligt att få något besked kring hans dagsstatus i den årsdebuten. Normalt sett är han liksom Upper Face tidiga bud. Four Guys Dream drog nitlotten i spårtombolan i sin återkomst efter två månaders paus. Notera att hästen är anmäld barfota runt om samt med jänkarvagn; det förstnämnda blir i sådana fall första gången någonsin!

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter autostart

Som vanligt är det mycket ettor i resultatraderna på hästarna i lägsta klassen och numera känns de här loppen som lite av omgångarnas höjdare då springarna är osynade mot varandra. Kagan är en häst som gått lite under radarn, men som vi fattat tycke för. Han såg stark ut i årsdebuten där han förvisso fick bestämma i måttligt tempo, men gick undan på lätta hovar. Puycheric Wine har redan testat i Klass II vid ett tidigare tillfälle, men då blev det galopp i första kurvan. Han har varit fin vid segrarna dessförinnan, men riskerar en tuff väg fram från spår sju. All In Sox blandade och gav lite på svensk mark ifjol, men topparna var riktigt tilltalande. Han står perfekt inne i det här loppet och lär vara ordentligt förberedd när man väljer att årsdebutera i såhär pass tuff omgivning. Leandro Boko är i sin tur den häst i loppet som står sämst inne på pengarna, men det behöver inte betyda så mycket. Han har vunnit via flera olika löpningsförlopp och verkligen lyft sig i början av detta år. Gliding Eagle slog det inte gnistor om i fredags vid årsdebuten, men nu är hästen anmäld barfota runt om! för första gången. Sangria Pellini har varit rejäl, men den här uppgiften är tuff från spår tolv mot hingstar.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Hur offensivt vill man köra med Extreme i detta lopp som kommer tre veckor före finalen av Paralympiatravet? Det kan vara den avgörande frågan för att reda ut hur det här loppet kommer sluta. Sexåringen såg lysande ut i årsdebuten, är klar för såväl Paralympiatravet som Elitloppet och lär tillhöra den absoluta världseliten den här säsongen; inget tyder på något annat. Night Brodde lär dock vinna starten och vi inbillar oss att Conrad Lugauer vill köra i den positionen. Hästen var strålande bra i årsdebuten då han spårade hela vägen och han skulle kunna upprepa den saken här om han får fuska bort en bit av loppet. Pacific Face sprang nytt rekord på Åby och gick en stark långspurt till andraplatsen bakom Upstate Face i Paraförsöket på Jägersro. Ble du Gers går alltid hela vägen hem, men hinner han med de bästa som elvaåring nu när det går fortare i loppen under våren?

Avd 4 – Diamantstoet/Lärlingslopp, 2.140 meter autostart

Normalt sett ska Darlington Fame vända in och ut på det här motståndet, men hur är egentligen hennes dagsstatus? Det har blivit galopp i de två senaste starterna – två gånger om i den senaste – och det är givetvis något som oroar. Hon styrs av en duktig pilot i Gustav Johansson vilket är ett klart plus, men samtidigt ska det tilläggas att det är första gången han kör stoet i lopp och just för dagen så verkar hon ju inte vara helt enkel. Hattusa har vi tidigare uppfattat som effektivast när hon gått i ledningen, men senast fick hon gå bakifrån och då tror vi att det var segern som rök när hon galopperade 250 meter före mål. Al’s Boozy Suzy gör årsdebut och är givetvis svårbedömd. Hon tillhörde skiktet under eliten bland stona i kullen ifjol och vann vid sitt tidigare försök tillsammans med Dante Kolgjini. Readly’s Dream har årsdebuten avklarad och nu är hon anmäld med såväl jänkarvagn som barfota runt om.

Avd 5 – Klass I, 2.640 meter autostart

Hannibal Face återkommer efter tre månaders tävlingspaus, men lär vara väl förberedd då han står perfekt inne på pengarna i det här loppet. Hästen var aldrig nära att släppa Hilltop Hawk eller Digital Indy förbi sig vid segern i januari, men gick sig trött i spåren i den efterföljande starten i just Klass I. Är han tillbaka och tävlar på sin högstanivå skulle han kunna vinan ett sådant här lopp från dödens. Velten Red Red Red övertygade stort vid segern på Jägersro i februari. Han hade samma startspår vid senaste segerloppet i Münchengladbach och var aldrig nära att missa ledningen i den gången. Twigs Honor höll storstilat i spåren bakom Napoleon Cash i årsdebuten. Hästen har två segrar på tre försök från ledningen, men har haft innerspår två gånger bakom bilen med blandat resultat. Första gången höll han upp vinnarhålet, men andra gången var han på tok för laddad och galopperade innan bilen släppt fältet. Hurricane Woodland spurtade jättebra i skymundan i Klass II-finalen och känns tidig liksom Rossi Garline som var stor i nederlaget från dödens på Skive.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

LaFerrari Dimanche var strålande bra då hon vann första testet inför Stochampionatet på 1.14,1a/2.640 meter. Faktum är att ingen häst vunnit ett testlopp inför Axevallas stora slag på en snabbare tidsnotering någonsin och det säger en hel del om hur stora steg det här stoet tagit i sin utveckling. Nu står hon på tillägg i lag med äldre konkurrenter, men med tanke på hur pass bra hon varit så måste hon ses som en faktor även denna gång. Velten Isabel har redan en seger och en andraplats på svensk mark detta år. Hon spurtade riktigt starkt från fjärde utvändigt till andraplatsen i senaste starten i Gelsenkirchen och känns som ett starkt kort på startvolten. Det gör även Honesty som skulle ha startat inom V75 på Åby den 12 mars, men som fick strykas den dagen på grund av kolik. Flemming Jensen väljer sina uppgifter på svensk mark omsorgsfullt och skulle inte skicka stoet till Sverige om han inte trodde att hon skulle hävda sig. Bahama Passion trodde vi hårt på vid V75-starten i Momarken, men då var hon helt under isen. Insatsen i årsdebuten dessförinnan lovade mer och vi påminner om att hon bland annat var finalist i Breeders Crown under fjolåret. Nina Ginto är en miniversion av stallkamraten Unico Broline på så vis att hon bara lyfter och lyfter hela tiden.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

Titan Yoda är alltjämt kvar i en överkomlig klass med tanke på hur han stod sig i årgångsloppen ifjol. Årsdebuten lovade mer och det kändes verkligen inte som Örjan Kihlström tog ur hästen en millimeter mer än vad som krävdes. Han har inlett från snäva startspår i voltstart två gånger tidigare och trampat iväg såväl snabbt som stabilt. Vi tycker att den här uppgiften ser väldigt passande ut och kan se oss avsluta med ett singelstreck när vi presenterar fredagens fullständiga tips och spelförslag. Bravo Sabotage har blandat och gett lite i den här klassen. Han står med god spetschans från springspår och har rent historiskt trivts väldigt bra i tät, men frågan är om han verkligen är redo att gå där över full väg i sådana här konkurrens. Ture L.A. har stärkt upp självförtroendet i lite mer vardagsbetonad konkurrens. Han var riktigt fin vid segern senast och kan må gott av att inte behöva göra allt själv. Cruise har lyft sig markant i de två senaste starterna och känns inte chanslös.