Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Ny klass inget hinder

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gennaro Castillo-tränade Charliebrown Effe segrade tillsammans med Rick Ebbinge vid segern i Klass I-finalen under Elitloppshelgen. Nu ska hästen göra debut i Bronsdivisionen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Gennaro Castillo-tränade Charliebrown Effe segrade tillsammans med Rick Ebbinge vid segern i Klass I-finalen under Elitloppshelgen. Nu ska hästen göra debut i Bronsdivisionen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Tradtionsenligt är det Kalmar som arrangerar V75-omgången under midsommarveckan då tävlingarna avgörs under söndagen.
Det är lite blandad klass på loppen och inte riktigt lika vassa startlistor som vi tyckt att de varit de senaste åren, men visst finns det undantag.

Fakta

BANFAKTA KALMAR

Längd: 1.000 m
Bredd: 25,5 m (2.140 m), 26,0 m (1.640 m)
Upplopp: 207 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Vi finner två hästar som vi tycker ser ut att ha stå inför väldigt lämpliga uppgifter såhär under måndagsförmiddagen.
Som Palmyra (V75-2) avslutade i Tingsryd så talar mycket för att hon spårar hem Klass II-försöket och i Bronsdivisionen ser Charliebrown Effe (V75-7) ut att möta ett överkomligt gäng. Vi tycker inte konkurrensen känns tuffare nu än vad den var vid segern i Klass I-finalen utan det mesta talar för Gennaro Casillo i söndagens lopp.
Däremot är Gulddivisionen – klassiska Kalmarsundspokalen – desto mer öppen och kan bli ett av omgångens mer streckkrävande lopp.

Här kan du ta del av startlistor till söndagens tävlingar i Kalmar.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

Det är inget superlopp som inleder omgången utan här känns det rätt så skiktat. Black Fire trodde vi hårt på senast på Axevalla och han övertygade också vid sin seger från dödens via drygt 1.12 sista varvet. Klarar han av det snäva startspåret blir han svårstoppad. Rossi Garline vann i samma klass och över just lång distans i april. Han har hamnat helt fel till positionsmässigt i de efterföljande loppen och fått klen utdelning, men det finns inget som tyder på att det ska vara något knas med formen. Oskar Run kan bli loppets ”surrhäst”. Han stod för en stark insats i skymundan senast i Mantorp som trea utan att det stämde särskilt bra under vägen och skoryck såg tveklöst ut att lyfta honom ett snäpp. Loyal Cash fick se sig besegrad från ledningen i senaste starten, men trivs normalt sett fint från den positionen och känns inte golvad vid träff från springspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter autostart

Palmyra flög fram över upploppet i Tingsryd och såg närmast ut att gå dubbelt så fort som sina konkurrenter över spurtrakan. Gången innan vann hon från ledningen på Jägersro efter att visat prov på god startsnabbhet och det mesta talar för att den tar henne till samma position här. Joakim Lövgrens häst är tveklöst springaren att slå för de övriga. Real Scotch har radat upp sex raka segrar efter galoppmisslyckandet i debuten. Han har övertygat och det känns alltjämt ovisst vart botten är i hästen, men vi ställer oss lite frågande till om han verkligen har snabbheten som krävs för att utmana Palmyra. La Merida stod för en mycket fin comebackinsats och lurar i vassen från innerspår.

Avd 3 – Stoeliten, 2.140 meter autostart

Digital Class. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Digital Class avslutade starkt bakom Lady Beluga i Diamantstoets final och gjorde därefter en toppinsats som fyra lite i skymundan i Jämtlands Stora Pris. Det råder ingen som helst tvivel om att hon har höjt sig ett pinnhål under vårkanten, men därifrån till att hon bara ska kliva ut och städa av stoelitsgänget är inte alls givet i våra ögon. Iceland Falls vann i samma klass i slutet av april, var därefter tvåa bakom Oscar L.A. på ett mersmakande sätt i Silverdivisionen på Åby innan det blev lite för tuff i Harper Hanovers lopp. Nu har hon ett gynnsamt utgångsläge så till vida att det borgar för ett smyglopp. Devs Daffodil avslutade jättebra som fyra i Stoeliten under Elitloppshelgen och känns skrällduglig liksom Audrey Effe som var klart positiv i comebacken bakom Lucifer Lane och Gretzky B.R.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

LaFerrari Dimanche var vårens raket bland de fyraåriga stona, men de två senaste insatserna har lämnat en del övrigt att önska. Från bakspår på 20 meters tillägg så står hon verkligen inte för någon enkel uppgift på en sannolikt snabbsprungen bana. Whispering Hills spurtade bra i comebacken senast i Eskilstuna via 1.11,5 sista 800 meterna. Från ett lämpligt utgångsläge är hon spetsfavorit och det kan absolut hålla hela vägen. Stallkamraten Coco Chanel Effe var trea i italienska Oaks ifjol och har en hög högstanivå, men känns väldigt svår att sätta in i det här sammanhanget. Heartbeat Julie var markant förbättrad på barfotabalans senast på Axevalla och löste uppgiften från dödens. Biscuit har gjort två vettiga insatser efter uppehåll och känns inte heller utan chans. Nej, som vanligt är det väldigt öppet i Diamantstoet och det här loppet kan bli streckkrävande.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Natorp Bo fick ta dödens halvvägs in i silverförsöket i Mantorp och höll ställningarna väl som trea bakom Sam the Man och Golden Guard. Hästen ä riktigt startsnabb vid laddning, men här finns det flertalet raketer på insidan som skulle kunna sätta käppar i hjulet för hans framfart och det är på intet vis givet att han hittar till ledningen. Champ Lane gjorde nyligen debut i Magnus Jernemyr och Linda Sedströms regi och det kunde inte ha slutat på ett bättre vis än vad som var fallet. Nog för att loppet blev överpacat, men hästen trampade runt sina konkurrenter på ett riktigt snyggt vis via 1.10,5 sista 700 meterna och bör rimligtvis gå framåt rätt så rejält med ett sådant lopp i kroppen. Rotate sköt till positivt via vinnarhålet i sin vårcomeback och känns inte utan chan som han kommer till från sitt svåra startspår. Adde S.H. trivs i ledningen, men frågan är om han verkligen kan stå emot de här hästarna över full väg? Stallkamraterna Laradja Vrijthout och Sandsjöns Enzo har tuffa uppgifter framför sig från dåliga utgångslägen.

Avd 6 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Med Elitloppsfemman Click Bait från bakspår öppnas Kalmarsundspokalen upp rejält. Stefan Melanders häst har varit tapper i nyss nämnda lopp liksom i Jämtlands Stora Pris där han fick elak press på ett kladdigt underlag, men den här uppgiften är något helt annat från bakspår. Stallkamraten Milligan’s School har inte övertygat under senvåren och början av sommaren. Nu körs han av Björn Goop för andra gången i karriären; vid duons tidigare försök tillsammans vilket ägde rum föregående vår så blev det en andraplats. Gareth Boko tyckte vi det var lite dåligt klös i när han testade lyckan i Jämtlands Stora Pris, men han är vinnaren i spårtombolan denna gång. Rackham gör intressant debut i guldsammanhang och känns som typen som bara gynnas av att möta bra hästar då det ofta blir kört på ett lite annat sätt. Ultion Face var grym vid segern på Axevalla och lika bra i efterföljande snabblopp på Åby där han avslutade 1.09,5 sista 800 meterna från fjärde utvändigt bakom Holy Water. Racing Mange slog det inte gnistor om från vinnarhålet i Tingsryd. Händer det mer nu om han når ledningen?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Charliebrown Effe har inlett sin sejour på svensk mark med tre raka segrar och övertygat stort varje gång. Han krossade sina konkurrenter från dödens i Klass I-finalen under Elitloppshelgen och vi tycker faktiskt inte att konkurrensen är tuffare i det här loppet som bara håller mediumklass för att vara ett bronslopp på sommaren. Han lär bli klar favorit och vi köper åtminstone honom som förstahäst; den saken är det ingen tvekan om. Frodo Cash avslutade starkt som trea i samma klass senast i Tingsryd. Han har just två tredjeplatser i den här klassen under året och står helt perfekt inne på pengarna. Stenson kom aldrig riktigt till i Klass I-finalen senast från svårt utgångsläge. Han visade prov på god startsnabbhet från samma utgångsläge näst senast, men vi är tveksamma till om Thomas Uhrberg verkligen vill köra honom i ledningen mot såhär bra hästar utan här lutar det mer åt att Hat Trick övertar taktpinnen.