Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Dagen är kommen

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Örjan Kihlström kör ett av våra två singelstreck inom lördagens V75-omgåg på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Örjan Kihlström kör ett av våra två singelstreck inom lördagens V75-omgåg på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Rommetravet arrangerar årsinledningens sista V75-omgång där det råder skotvång. Något som lätt hade kunnat orsaka en markant kvalitetssänkning rent sportigt då man kan tänka sig att många kunde vänta med att starta till STL-loppen som stundar inom de närmsta veckorna, men vi tycker inte omgången känns kall på något vis.

Den där riktiga känslan av att utdelningen kommer skjuta i höjden har vi inte utan det hela känns mer ”medelsvårt”.

Vi väljer att spika B.W.Rune (V75-2) i kallblodsdivisionen som har etablerat sig som en absolut topp inom rasen och nyttjar därtill D.Day Zet (V75-4) som bank i lägsta klassen.

Vi tror att Daniel Redéns häst har mycket utveckling kvar i sig trots att han hunnit bli fem år gammal och tycker lördagens uppgift ser smaskig ut då vi läser in honom som sannolik ledare.

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • Ett öppet lopp där vi slutligen föll för Ara som tipsetta, trots att vi inte hade en tanke på att tippa honom i början av veckan. Sexåringen satt fast med sparade krafter i klass I-försöket näst senast och fick inte heller helt fritt i finalen två veckor senare. Nu finns det utrymme för Jörgen Westholm att vara mer offensiv och då Westholm har Rommes startkommado ”i ryggen” bör chansen att han kan hålla upp innerspåret vara ganska god. Från tät ka nAra bli svårluggad.
 • Tullibardine Boe hamnade ”helt åt råttorna” senast på Sundbyholm i deras klass I-försök, men avslutade mycket bra som fyra och hade faktiskt inte helt fritt över målpassagen. Det femåriga stoet har inte riktigt fått utdelning i lopp med sexsiffrigt förstapris, men på intet vis gått dåligt. Hon inleder i rygg på Ara och oavsett om hon följer den eller om Richard L Jansson tar sig ut och kan hamna någorlunda långt fram i andraspår så är hon ett tidigt bud.
 • Cash Cowboy har bärgat två raka segrar i lite enklare sällskap även om det handlat om Solvalla-sammanhang. Här hårdnar konkurrensen och han står småtufft inne i klassen, men då det finns en viss öppning för att han kan ta sig förbi Ara direkt så vågar vi inte sänka honom i ranken.
 • Red Hot Roadster släpptes till tät senast och dansade undan på lätta hovar. Han avslutade jättebra bakifrån gången innan, men visst kan det bli långt fram från bricka elva.
 • Power Blaster tog dödens på Demon Ima mitt i klass II-finalen senast och höll strålande som tvåa. Hästen är under häftig utveckling och ska likt Red Hot Roadster räknas trots det besvärliga utgångsläget.

Rank:

A: 1-8 B: 3-11-12-2-4 C: 7-6-5-9-10

Spetsstriden: Öppnar Ara lika bra ur volten som han gjort tidigare får Cash Cowboy svårt att ta sig förbi honom initialt.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • B.W.Rune var mycket rejäl vid senaste segern då han tog ner värsta konkurrenten Roli Eld från utsidan. Gången innan stod han för en ruskig upphämtning efter galopp och det är tveklöst så att hästen tagit ytterligare steg i sin utveckling och gått från att vara en riktigt bra häst till en absolut topp bland landets kallblod. Vi säger inte att han kommer till dukat bord, men utifrån hur han presterat i de senaste starterna så tror vi att det går vägen igen.
 • Roli Eld fick som nämnt se sig nerplockad av B.W.Rune i senaste starten, men inledningen blev ganska tuff och det var honom förlåtet. Hästen har bara gjort bra insatser sedan han anslöt till Daniel Redéns stall, men även om hästen är väl så vass med ett rygglopp så tycker vi egentligen att sprinterdistans är mer fördelaktigt för hans del.
 • Eld Rask hade inget bra fjolår, men var väldigt positiv i årsdebuten som femma bakom de tidigare nämnda hästarna. Han såg rentav ut att ha lite sparat i mål och det kan vara så att den här forna unghäststjärnan är på väg att ta fort på allvar nu igen.
 • Bellfaks satt också fast i det tidigare nämnda loppet bakom topparna. Han har stabiliserat sig och går bra varje gång, men det känns inte som att han besegrar B.W.Rune eller Roli Eld när de står på samma startvolt.
 • Guli Rubin hade sänt väldigt positiva vibbar fram tills senaste loppet då han gav sig från ledningen och verkligen var en besvikelse. Den här gången körs han av Erik Adielsson för första gången.

Rank:

A: 13 B: 10-12-11-4-5 C: 7-3-8-9-6-2-1

Spetsstriden: Med bara två hästar på startvolten tror vi Hönn Blesa frontar och släpper till den som kommer först från tillägg. Vi tippar på att det bli Guli Rubin som lyckas med den saken.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Disco Volante får starta tätt trots att han var ute på en väldigt krävande bana i Mantorp i lördags. Med tanke på vad det var för banunderlag den dagen så höll han helt okej efter en rätt så snabb öppning och vi dömer honom inte för att han ”bara” var trea den gången. Häst är väldigt startsnabb och normalt sett effektiv från ledningen och vi utesluter inte att han kan ta sig hela vägen till tät på nytt.
 • Hazard Boko studsade snabbt tillbaka efter den sämre insatsen näst senast. Han såg väldigt fin ut vid segerloppet och oavsett om han når ledningen här eller kan serveras ett rygglopp så blir han att räkna med.
 • Zenit Brick galopperade i första kurvan i lördags, men det var det flera som gjorde på den svårbemästrade bana som var i Mantorp. Han var mycket positiv i starten innan som trea efter att gjort en sämre insats dessförinnan och ska räknas som ett tidigt bud bakom Disco Volante i det här loppet.
 • Västerbo Grosbois är en fin vinterhäst som går över alla distanser och på alla underlag. Han är startsnabb, brukar skickas iväg och kan sitta långt fram i fältet på nytt. Sedan återstår det att se om han kan vinna i klassen eller om han mer ska kategoriseras som en nyttig medhängare.
 • J.H.Mannerheim fick ett perfekt smyglopp senast på Bergsåker och spurtade till knapp seger. Från spår åtta över sprinterdistans blir det mycket tuffare även om hästen tycks vara i riktigt bra slag.
 • Fartfyllde Giveitgasandgo har haft så stora problem i ”vuxen ålder” att vi vill se honom vinna lopp mot eliten innan vi verkligen kan tro helhjärtat på honom.

Rank:

A: 7 B: 5-3-6 C: 8-2-12-11-4-10-1-9

Spetsstriden: Vi har inte uppfattat den forne startraketen Giveitgasandgo som riktigt lika startsnabb efter skadeuppehållet och kan faktiskt se Hazard Boko, Västerbo Grosbois samt Disco Volante utmana.

Avd 4 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • D.Day Zet har inte ställts inför några större prövningar i årets två starter vilka båda resulterat i segrar, men han har gjort vad han ska och har sett klart fin ut båda gångerna. Nu hårdnar konkurrensen tveklöst för detta är ett riktigt dugligt klass II-försök, men vi tycker ändå att han ska ha toppchans då det känns sannolikt att han når ledningen på nytt.
 • Global Above All hade vi valt att gardera med om hästen hade haft ett vettigt framspår och kunnat ta dödspositionen utan att det skulle kosta nånting. Nu är det en påtaglig risk att han får arbeta om han ska ta sig fram på ledarens utsida och då kan det bli kämpigare även om han var – som det lät på tränaren – överraskande bra direkt i comebacken då han brottade ner bra hästar trots att det blev långt fram.
 • Again Kronos har höjt sig på finsk mark. Femåringen avlade Maiden i senaste starten via underkant 1.12 sista 700 meterna på en allt annat än snabbsprungen bana, men känns lite sårbar då han inte visat prov på någon större startsnabbhet.
 • Zeolit stod för en stark upphämtning efter galopp i ett V86-lopp nyligen som vanns av Mellby Goofy. Fyraåringen får nu åter proffskusk i vagnen i form av Magnus A Djuse och blickar vi tillbaka till segerloppen så har hästen varit så pass rejäl trots ganska tuffa lopp att han sak kunna duga bra även i klass II-sammanhang.
 • Pacific Kingdom vann förvisso över distansen näst senast samt i november, men nu börjar det gå allt snabbare i loppen och vi ser nioåringen som en mer stark än snabb sort. Hästen är tuff och bra, men det kan bli svårt för honom att hinna med här om det blir tempofattigt med vår spik i ledningen.

Rank:

A: 5 B: 12-4-3-9-1-7 C: 8-6-2-10-11

Spetsstriden: Den startsnabbhet som D.Day Zet visat bör räcka för att kunna få en halv längds övertag om B.G.Arne och Mascaprone Doc och då tror vi att deras respektive kuskar drar sig ur ”bråket” och nöjer sig med ryggen på favoriten.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Algot Zonett kommer med rätta bli favorit i det här silverförsöket. Han vann redan i silverdebuten på Bergsåker om än med knapp marginal från dödens och fick traska i samma position senast på Solvalla i finalloppet. Då fick han se sig nerspeedad av Night Brodde, men det var inte så mycket att säga något om. Konkurrensen har i vilket fall hårdnat i de senaste lopp han gått och faktum är att han antingen vunnit med nos eller fått se sig besegrad. Även om vi tror att han är bäst och starkast här vågar vi inte spika för han lär inte få någonting gratis.
 • Sign Me Up Too var tapper dödesntvåa bakom Zooropa på Bersåker och vann därefter från ledningen i Bollnäs via 1.12,3 sista varvet. Hästen är väldigt effektiv i ledningen och lyckas Emilia Leo – som säkert vässat lite extra när det är STL på hemmaplan – nå täten med sin startsnabba häst så ger han sig ogärna.
 • Global Undecided spurtade starkt senast på Solvalla utan att för den skull vara nära at hota Hazard Boko. Vi tyckte att han såg rappare ut den dagen än vad som varit fallet tidigare och det kan helt enkelt vara så att han börjar komma in i ”zonen” igen.
 • Donners Am tycker vi har varit klart förbättrad i sina senaste silverstarter och det känns verkligen som att han har vuxit in i klassen. Genrepet i Östersund var av det enklare slaget och hästen gjorde helt enkelt vad man kunde förvänta sig. Här är det givetvis tuffare, men från ett bra läge måste han räknas med outsiderchans.
 • Remarkable Feet fick inleda rätt tufft i lördags på den krävande Mantorpbanan. Han fick bara se sig passerad av Beartime sista biten som hade liftat med i rygg, men höll övriga ifrån sig med klar marginal. Efter lördagens öppning kan han må gott av att anfalla bakifrån denna gång.

Rank:

A: 5 B: 2-3-4-9-6-12 C: 7-1-8-11-10

Spetsstriden: Klaus Kern tycks vara spetssugen med Give Me Ten, men frågan är om han står fast vid det om Sign Me Up Too får ett visst övertag direkt. Den sistnämnde är rysligt effektiv i ledningen.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.640 meter voltstart

 • Donna Leonora har imponerat på svensk mark. Efter att hon satt fast i Eskilstuna har hon tagit en seger och ett andrapris på Solvalla efter toppinsatser där hon verkligen stått för häftiga avslutningar. Ny distans, snävt startspår och tätt startande är faktorer som gör att vi väljer att gardera henne, men nej… vi skulle inte bli förvånade om hon vänder ut och in på det här motståndet med ett vettigt rygglopp fram tills slutkurvan.
 • Zooropa fick press i ledningen senast, men hade ändå mod och kraft för att kunna stå emot Sign Me Up Too hela vägen in till mållinjen. Hon kan vara fältets mest distansgynnade häst och känns bäst av de som står på tilläggsvolten.
 • Pappajonnys Ilse hade vi måhända tippat etta om hon bevisat att hon har samma form som var fallet i höstas då hon vann ett klass II-försök mot pojkar över lång distans. I comebacken var hon tränarkörd och insatsen var totalt omöjlig att bedöma då hon i princip inte deltog i loppet, men det är klart att det finns utrymme för att det ska bli något annat här med Örjan Kihlström som tömförare.
 • Lyx Håleryd är otroligt jämn och börjar kännas som Diamantstoets vintervariant av Billie de Montfort. Det har blivit lite långt mellan segrarna på senare tid, men Scarlet Knight-dottern känns verkligen inte oärlig på något vis och vi tror att hon är mer tillfreds med den långa distansen än flera av motståndarna i det här loppet.
 • Valborg Marje sköt till väldigt rappt i återkomsten på Axevalla bakom Caiprinha Razz och hade sannolikt vunnit med fritt lite tidigare.

Rank:

A: 4-14 B: 1-13-11-6-8-5-3-2 C: 15-12-9-10-7

Spetsstriden: Vi tror att Smaragd Norrgård frontar initialt, men kommer Pappajonnys Ilse ut direkt räknar vi kallt med at hon får överta.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Oxidizer fick traska utvändigt ledaren i V75 Champions senast och därtill i hög fart, men det spelare mindre roll. Dream Vacation-sonen antog utmaning och trampade förbi till vinst på ett mycket övertygande vis. Tränare David Persson hade sänt väldigt tydliga signaler om att han bedömde hästen vara bättre inför det loppet än vad han hade varit i någon av de tidigare V75-starterna och det visade sig stämma väldigt väl. Trots att det handlar om bronsdebut här och hästen står småtufft inne så måste vi tippa honom etta för det lopp hästen gjorde på Åby var verkligen av god ”bronskaraktär”.
 • Balotelli Crown står till skillnad från Oxidizer perfekt inne på pengarna. Han var helt okej som fyra vid V75-starten på Bergsåker i december och har sett ut att lyft ytterligare formmässigt i loppen efter det. Senast avslutade han 1.11 sista varvet i det lopp Twinkle Face vann i Gävle och det gjorde han med full fart in till mållinjen. Hanna Forslin vann V75-lopp så nyligen som för en månad sedan och kan göra det igen.
 • Global Winner har precis som Timo Nurmos stall rent allmänt haft en stigande formkurva de sista två månaderna. Sexåringen hade samma utgångsläge senast och tålde då en tuff öppning, men det kan knivigare att inleda loppet på det viset ånyo över halvvarvet längre distans.
 • Mas Capacity har gjort två toppinsatser i följd, men då har han gått med invändigt och det uppfattar vi som gynnsamt för den här hästen som mellan varven inte får till kurvtekniken optimalt.
 • Showtimejackflower släppte man ledningen med senast, men frågan är om det är lika aktuellt att anamma den taktiken ånyo i ett bronslopp som kan uppfattas som öppet.

Rank:

A: 5-2-7 B: 11-1-8-12-4 C: 10-3-6-9

Spetsstriden: Här finns två tydliga spetskandidater i form av Showtimeackflower och Walther På G. Det är öppet de två i mellan, men oavsett vem av dem som frontar så tror vi att de körs i tät även om någon betrodd testar.

Fakta

SYSTEMFÖRSLAG 27 FEBRUARI

Avd 1: 1,2,3,4,8,11,12 (7,6)
Avd 2: 13 B.W.Rune (10,12)
Avd 3: 3,5,6,7 (8,2)
Avd 4: 5 D.Day Zet (12,4)
Avd 5: 2,3,4,5,6,9,12 (7,1)
Avd 6: 1,4,5,6,8,11,13,14 (3,2)
Avd 7: 2,5,7 (11,1)

4.704 rader / 2.352 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Chansspik & statistikvinnare

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Målgången i Svenskt Travderby 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Målgången i Svenskt Travderby 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

När Jägersro arrangerar V75-omgångar brukar svårighetsgraden inte alltid vara den allra största, men den här veckan tycker vi oss faktiskt stå inför en utmaning.

Det kommer finnas några tunga favoriter ska sägas som absolut kan vinna, men vi vågar inte lita på någon av dem.

Larada Vrijthout (V75-1) är jättebra, men gör voltstartsdebut på svensk mark vilket känns som ett frågetecken och Under Armour (V75-4) i stayerloppet möter ett helt annat gäng än det han sprang på vid den så övertygande segern i Kalmar för två veckor sedan.

Vi chansar istället och tar ställning för Picadilly (V75-3) i lägsta klassen. Dödensrisken är påtaglig, men den här hästen tror vi ”är på riktigt”. Nu aviseras skoryck och ovanpå det är hästen obesegrad över sprinterdistans efter tre försök. Tro på din häst, Lövgren!

Vi tar därtill ställning för Cyber Lane (V75-7) i Paralympiatravsuttagningen. Johan Untersteiners häst har 10-0 till sin favör i inbördes möten gentemot Racing Mange och har historiskt sett svarat för väldigt starka årsdebuter. De allra värsta är inte med i detta lopp och vi tror det kommer räcka till vinst även om han bara tävlar på 85-procentig nivå.

Här kan du ta del av startlistor till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • Larada Vrijthout är förmodligen ”helt klar” om han trampar iväg bra från ett springspår och når ledningen, men det känns inte helt givet att han gör det. Vi uppfattar det som att hästen har lite varma tendenser i sig och skulle det till exempel bli en omstart eller två så kan det bli väl tufft för honom att hantera. Kunnandet är det dock inget fel på för segrarna från tät har verkligen varit tilltalande och vid andraplatsen på V75 på Åby den 6 mars så var han tvåa bakom Bronsdivisionsvinnaren Oxidizer.
 • Gazza B.R. mötte Laradja Vrijthout i årsdebuten. Han fick göra allt jobb själv från fjärde utvändigt de sista 750 meterna den gången, men kämpade på mycket starkt via 1.10 sista 700 meterna. Klarar han av det snäva fjärdespåret och rentav går framåt lite till med loppet i sig kan det bli match.
 • Lucky Truc tog dödens mitt i klass II-finalen senast och höll starkt. Nu är hästen anmäld barfota fram för första gången och vi tycker att han är så pass rejäl att han måste räknas i A-gruppen även här.
 • M.T.Oscar står kvar i klass I och det råder ingen tvekan om att hans kunnande räcker till i sammanhanget. Däremot är han sårbar då han har en tendens att hamna lite punschigt till i loppen.
 • Gravity Pace galopperade som slagen utvändigt ledaren i slutkurvan senast i Halmstad. Han har gått bra i starterna dessförinnan och kan få rena drömloppet längs sargen här.

Rank:

A: 6-4-12 B: 9-1-2-3-5-8 C: 11-7-10

Spetsstriden: Run Brodde Run kan tänkas hetsa upp sig nu när det var längesen han startade i voltstart. Omstart skulle inte passa honom och knappast heller Larada Vrijthout som gör sin första start i svensk voltstart. Scorpion’s Madness lär vara aspirant på tät, men han ska tävla barfota runt om första gången och det kan även göra honom lite tassig i accelerationsögonblicket. Vidöppet!

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Laleh Pellini blir vårt tipsval i ett DIamantstoförsök som vi tror oss kunna lösa på fem streck. Hon stod för en stark årsdebut på Solvalla där hon fick vandra utvändigt om formtoppad Gitte Silvåkra, men likväl höll ställningarna starkt till tredjeplatsen. Readly Express lillasyster har haft en del stolpe ut i sådana här gäng förut, men vi tyckte verkligen årsdebuten lämnade ett gott besked och har en tro på att hon går en intressant säsong till mötes.
 • Sharp Dream är kanske allra vassast när hon är med där framme direkt och det lär hon ju knappast vara nu från 40 meters tillägg… Vi säger allra vassast för hon är inte dålig när hon får anfalla bakifrån. Det fick hon faktiskt göra i senaste starten på Åby, men då satt hon ändå så pass hyggligt till som andra utvändigt och hon slapp att gå i tredjespår genom slutkurvan.
 • La Plus Belle fick gå utan rygg de sista 800 meterna senast på Jägersro och höll starkt som trea. Hon har blivit allt mer travsäker och bör klara av ett snävt startspår.
 • Mellby Harissa tycker vi är väldigt svår att bedöma utifrån hur det såg ut i årsdebuten. Hon kastade sig i galopp kort efter start och gick sig trött till slut efter att tryckts ganska så tufft i upphämtningen. Robert Berghs hästar brukar kunna lyfta sig med lopp i kroppen och täta starter så vi känner att vi vill behandla henne med viss respekt åtminstone även om uppgiften med dubbla tillägg är komplicerad.
 • Kali Smart återkommer efter drygt tre månaders uppehåll. Hon avslutade fjolåret med att slå svenskt rekord två gånger om och tongångarna inför återkomsten verkar positiva. Vi påminner dock om att hon ”bara” är fyra år gammal och att bara kliva ut och bomba förbi ett sådant här gäng direkt i återkomsten är inte helt enkelt.

Rank:

A: 11-15-9 B: 14-12-1-3-8-13-7 C: 6-5-2-10-4

Spetsstriden: Domingoa tror vi frontar initialt från innerspåret, men lär utmanas av Lady Beluga i första kurvan. Från tillägg kan Kali Smart vara snabbare än Laleh Pellini som har galopperat kort efter start tidigare i voltstart så frågan är hur hårt Björn Goop vågar ladda initialt?

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Picadilly var superfin i debuten för Joakim Lövgren näst senast då han aldrig var nära att släppa någon över bron från ledningen. Vi trodde att han skulle stå för en riktig toppinsats gången efter i Margaretas tidiga Unghästserie då han mötte ett gäng som vi tveklöst tror att han kan matcha, men hästen tappade trots ett bra lopp den dagen. Han har fått en och en halv månads paus efter det och nu laddar Joakim Lövgren om med ett sprinterlopp. Hästen är obesegrad över 1.640 meter efter tre försök och därtill aviseras det barfota runt om denna gång vilket känns hyperspännande.
 • Bravo Sabotage kommer bli loppets favorit. Vi säger inte att det är konstigt då han stod inför en liknande sprinteruppgift senast på Jägersro och löste den från tät på 1.12,7a/1.640 meter utan att Alert Vendel kom hotfullt nära. Här tror vi dock att den initiala körningen kan bli lite mer utdragen och får han därefter Picacdilly på utsidan så kan det bli stumma ben sista 100 meterna.
 • Valeria Wareco är en av utmanarna i spetsjakten. Hon har vunnit sitt enda framträdande över sprinterdistans och nu kan det bli aktuellt med skoryck. Vi kan inte se ett annat scenario att man verkligen försöker tävla ordentligt med henne här och inte jagar småslantar.
 • Aloha Chip höll helt okej från ledningen senast på Åby i ett lopp som vanns av Flemming Jensens tuffing Cadiz. Det blir svårare för honom att hålla upp innerspår och få löpa ut i tät ånyo, men ett bra lopp i draget kan det åtminstone bli.
 • Black Mission kunde inte haka på Önas Prince senast på Jägersro, men det var givetvis ingenting att säga något om då det är en häst hämtad från ett helt annat ”hyllplan”. Fyraåringen har gjort vettiga insatser dessförinnan och kan tänkas göra upp om segern om loppet blir överpacat.

Rank:

A: 7 B: 3-5-1-10-9-2 C: 11-6-8-4-12

Spetsstriden: Vi är inte helt övertygade om att det bara är ”spets och över” för favoriten Bravo Sabotage utan här kan det bli körning. Classic Gal är rask iväg och kan ta striden på insidan och utifrån lär mycket raska Valeria Wareco laddas.

Avd 4 – Vårstayern, 3.140 meter voltstart

 • Under Armour är en av veckans stora snackhästar efter den övertygande segern senast i Kalmar. Han fick ett riktigt styggt lopp då med tredjespår i 1.600 meter totalt och det var närmast ofattbart att han inte tröttnade. Insatsen var verkligen femstjärnig, men frågan är vart det loppet sätter samtidigt som han jagas av mer meriterade hästar som snabbt kan komma ikapp då de bara är tre på startvolten.
 • Rotate såldes dagen före den överraskande V75-vinsten – från dödens – i Mantorp. Det var verkligen en toppinsats och han följde upp det med att vinna ett stayerlopp från samma position under skärtorsdagen. Hästen står perfekt inne i det här loppet och påverkas han inte negativt av de täta starterna är han med i segerstriden på nytt.
 • Quite Special avgjorde knappt, men på ett snyggt vis vid V75-segern i Halmstad på påskdagen. Även han startar tätt, men hästen har visat toppform en längre period och hade verkligen samlat ihop till en vinst så vi tror att han har mer att ge.
 • Ganyboy var riktigt rejäl vid segern senast på Jägersro där det var samma förutsättningarna som nu är fallet. Motståndet här är dock tuffare och för oss är han ”bara” en outsider.
 • Tyson Dimanche trivs förträffligt över distansen och gnetar på bra, men på senare tid har det blivit allt längre mellan segrarna. Aktionsmässigt har det dock flutit bättre än kanske någonsin tidigare och vi kan se honom överraska om någon av de betrodda har en sämre dag.

Rank:

A: 2-8-7 B: 14-5-6-13-1-11 C: 9-10-4-3

Spetsstriden: Typhoon Face tar säkert ledningen initialt, men vi tror inte att man bråkar utan lämnar över till Under Armour per omgående.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Farlander Am var ett av höstens stora utropstecken i svensk travsport och det finns inget som tyder på att han inte ska kunna gå en ny, fin säsong till mötes även om han traskat upp i klass. Sexåringen har årsdebuten avklarad och även om det blev en galopp – till synes av ren friskhet – från start den dagen så var det verkligen inget fel på upphämtningen. Med det loppet i kroppen tror vi att han är redo att prestera på en riktigt hög nivå och han blir vårt tipsval.
 • Ubiquarian Face överraskade med att hålla upp innerspåret bakom bilen senast på Solvalla. Han såg ut att vara på väg mot en klar seger när galoppen plötsligt kom 300 meter före mål. Det var oturligt, men han är snabbt tillbaka och har alla chanser att hävda sig här bara han inte blir fast för att hålla upp ledningen denna gång kan bli mer kämpigt.
 • Spickleback Face är en sådan där häst som kan allt när han löper upp till sin högstanivå, men som sedan faller i frågan mellan varven. Så var fallet senast på Solvalla då han galopperade dubbelt medan han krossade Remarkable Feet från dödens i starten innan. Som sagt; hästen är ojämn, men högstanivån är så pass hög att han måste räknas.
 • Sweetman fick dämpa en bit i ledningen senast i bronsfinalen och kunde hålla undan ganska säkert. Nu handlar det om silverdebut och hästen tävlade faktiskt i klass I-sammanhang så nyligen som för två månader sedan. Vi tror att han kan få kämpigt att hålla undan här även om han tar ledningen.
 • Staro Leonardo fick långt fram senast, men lyckades ändå spurta till knapp seger före Payet D.E. Han brukar gå bra även i de här sammanhangen, men därifrån till att slå de bästa är det ändå ett steg.

Rank:

A: 9-1-6 B: 3-2-11-10 C: 5-7-4-12-8

Spetsstriden: Det blir tufft för Ubiquarian Face att upprepa bedriften från senast och fronta från innerspår när han har katapulten Sweetman två hack längre ut.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Demon Ima fick segerraden bruten senast på Åby, men var på intet vis dålig. Femåringen började ta upp jakten från andra utvändigt i samma skede som Robert Bergh ökade farten med Easy Cash och det blev helt enkelt för svårt att nå ikapp. Därtill hade inte hästen startat på sex veckor och vi förväntar oss att han lyfter ytterligare med det loppet i kroppen. Hade vi känt oss säkra på att Demon Ima vinner starten i det här loppet hade vi spikat, men helt givet känns det inte.
 • Oxidizer fick ta dödens på Sweetman i bronsfinalen senast på Solvalla och tog in tog in rejält sista 100 meterna. Sexåringen är en riktig krigare vars utvecklingskurva fortsätter peka spikrakt uppåt. Han står alltjämt kvar i klassen och måste räknas.
 • Rackham galopperade under anfall 300 meter före mål i årsdebuten. Det såg ut att gå för fort i det skedet samtidigt som han hade lagt en häftig speed över sista bortre långsidan. Den nivå han uppvisade i fjol med andraplatser bakom Hail Mary och Power under höstkanten säger mycket om vad detta är för typ av häst.
 • Pere Ubu är färsk i klassen efter at bombat hem klass I-finalen från tät. Med jänkarvagn och på tätkänning är han en helt annan häst än vad han är med andra upplägg så att Peter Untersteiner har taktiken klar här behöver man inte vara raketforskare för att lista ut.
 • Romero fick för långt fram senast på Åby i ett lopp som gick fort hela vägen. Även om hästen är bra så har han haft lite svårt att duga i tuffare sällskap förut, men nu är han anmäld med jänkarvagn samt barfota runt om och det kittlar verkligen.

Rank:

A: 1-10-9-3 B: 2-4-6 C: 5-8-11-7-12

Spetsstriden: Även om Demon Ima är väldigt rask initialt så kan det bli svårt att hålla ut Pere Ubu som står ”lagom långt ifrån” med bricka tre. Även Red Mile Brodde är rask från start, men det ska knappast kunna gå för hans del att komma förbi.

Avd 7 – L.C. Peterson-Broddas Minne, 2.140 meter autostart

 • Cyber Lane väljer vi att ta ställning för i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet. Åttaåringen har årsdebuterat i det här loppet även 2019 och 2020 vilket då resulterat i en andraplats på 1.11,5 samt en seger på 1.11,4. Han brukar med andra ord vara på tårna direkt och av tongångarna från Johan Untersteiner att döma så tycks hästen vara redo även nu. Vi är väl medvetna om att han har spår utvändigt om värsta konkurrenten, men Johan Untersteiner är en mästare på att lösa det taktiska när han sitter bakom sina elithästar och skor runt om är inte heller en faktor som avskräcker oss då skillnaden på denna häst är marginell kontra barfotabalans.
 • Racing Mange vann direkt i årsdebuten vilket var blott andra gången han lyckades med i sin karriär. Intrycket var tveklöst bra, men det ska samtidigt sägas att loppet blev ganska så rätt för hans del då han kunde undvika den initiala körningen och ta dödspositionen på en Lionel som hade fått öppna i överljudsfart. Den här uppgiften är tuffare och vi är inte säkra på att vägen till tät blir smärtfri här även om han är explosiv från start.
 • Floris Baldwin kördes slalom i guldfinalen senast på Solvalla och blev fast med sparade krafter. Han såg åter uppåt ut efter en sämre insats på Biri gången innan och kan spurta till vinst om de tidigare nämnda krigar för intensivt mot varandra.
 • Mellby Free är svårbedömd såhär i en årsdebut mot hingstar, men låt oss påminna om att hon vann ett Gulddivisionslopp under Derbyhelgen i fjol och då besegrade självaste Racing Mange.
 • Night Brodde såg jättefin ut senast i Gulddivisionen på Axevalla där han aldrig riktigt kom till. Kan Marc Elias rentav vara sugen på att testa och köra i ledningen nu om han når dit?

Rank:

A: 7 B: 6-9-10-5 C: 2-1-8-3-4-11

Spetsstriden: Osterc är väldigt startsnabb och bör hålla ut Giveitgasandgo utan problem om Thomas Uhrberg så vill. Därefter är Night Brodde aspirant att få överta innan en av de mest namnkunniga hästarna gör entré. Kan Racing Mange få ta över när körningen lagt sig?

Fakta

V75-FÖRSLAGET 10 APRIL

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,8,9,11,12 (7,10)
Avd 2: 9,11,12,14,15 (1,3)
Avd 3: 7 Picadilly (3,5)
Avd 4: 2,7,8,14 (5,6)
Avd 5: 1,6,9 (3,2)
Avd 6: 1,2,3,9,10 (4,6)
Avd 7: 7 Cyber Lane (6,9)

3.000 rader / 1.500 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Risk för favoritkavalkad?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten förra året. I kväll är han tillbaka på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund
Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten förra året. I kväll är han tillbaka på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund

Det är ovanligt många storfavoriter på kvällens V86-spel. Under onsdagsförmiddagen var fem av de åtta favoriterna spelade till över 40 procent och bland dem var två spelade till över 65 procent.

Duon som är ”brakfavoriter” stavas Ecurie D. (V86-6) och Bitcoind’ Arc (V86-8) och vi har i ärlighetens namn svårt att se dem förlora sina respektive lopp.

Visst möter Ecurie D. meriterade hästar, men tongångarna inför hans återkomst låter väldigt positiva och frågan är hur sugna några av konkurrenterna är i det här loppet att ta striden när det antingen handlar om comeback eller när man blott har en genomkörare innanför västen…

Nej, på Solvalla är risken påtaglig att några tunga pjäser står pall, men på Åby tror vi det kan hända desto mer då vi till exempel bara bedömer storfavoriten i ungdomsloppet – Fromming (V86-3) – som en av flera segerkandidater och som utifrån det perspektivet känns alldeles för hårt spelad.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Black Hill (V86-1) gick segerlös genom treåringssäsongens elva starter, men visade flera gånger att han har en hög högstanivå. Nu gör han intressant debut i ny regi och han gör det från ett utgångsläge som åtminstone ska ge honom en vettig chans att kunna få ett lopp bakom ledaren om han inte håller upp täten själv. För oss känns han mycket intressant i det här loppet.
 • Ecurie D. (V86-6) låter det verkligen bra kring inför återkomsten så nu både hoppas och tror vi att han ska kunna studsa tillbaka och leverera på den nivå han tävlade på förra senvåren och under sommaren. Det känns inte som det är särskilt många konkurrenter här som vill bråka med honom utan vi tror vägen till seger ligger öppen.
 • Moneykeeper (V86-7) studsade snabbt tillbaka efter galoppen i mini-comebacken näst senast på Åby. Han avslutade starkt som fyra bakom Go West Young Man, Moses och Danilo Brick på Solvalla i onsdags och vi påminner om att han var sprintertvåa bakom Copaca Banana på Åby i höstas på en 1.11-tid.
 • Bitcoind’ Arc (V86-8) har övertygat stort i två raka segrar i Timo Nurmos regi och verkat fjärran från brukad när han passerat mållinjen. Den på pappret värsta konkurrenten i det här loppet har lottats till ett bakspår och vi kan inte hitta den där framspårshästen som kan ha ambition att bråka med Bitcoind’ Arc i det här loppet. Tråkigt nog känns den här jättefavoriten befogad.

Betrodda som lever farligt

 • Blaze Kronos (V86-2) var bra vid senhösten och vinterns tre raka segrar, men gick därefter på pumpen när hon fick vandra utvändigt ledaren. Vi tycker hon var väl blek den dagen och hanterar henne avvaktande i det här loppet som innehåller flera starka formkort.
 • Fromming (V86-3) tycks allt och alla svälja med hull och hår, men är det verkligen helt korrekt? Han ställdes inte inför någon större prövning senast i Halmstad där han vann ett simpelt sprinterlopp från tät utan att behöva prestera särskilt mycket. Här kan det bli syn på ett helt annat sätt så för oss är han för stor favorit.
 • Suarez (V86-5) gjorde inget dåligt lopp i lördags med tanke på att han hamnade en bit bak och fick ge sig ut i vida spår i slutkurvan. Han gick helt okej, men har kommit upp i klass ganska snabbt, körs av en förhållandevis orutinerad kusk och möter några dugliga konkurrenter. Det känns inte givet att han bara städar av det här gänget från bakspår.
 • Bridge Jumper (V86-8) tycks bli andrahandsfavorit bakom Bitcoind’ Arc och det tycker vi känns fel efter fem månaders tävlingsuppehåll. Därtill har han bakspår och för att Bridge Jumper ska kunna vinna härifrån kan han mycket väl behöva leverera karriärens bästa insats. Det är han väl knappast redo för redan!?
Fakta

V86-FÖRSLAGET 7 APRIL

Avd 1: 1,2,5 (10,6)
Avd 2: 1,4,5,6,7,8 (3,9)
Avd 3: 1,2,3,9,11 (7,6)
Avd 4: 1,6,7 (2,3)
Avd 5: 1,4,5,6,7,9,10,11,12 (2,3)
Avd 6: 7 Ecurie D. (3,4)
Avd 7: 3,4,5,7 (2,1)
Avd 8: 4 Bitcoind’ Arc (3,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Helkul Paralympiakval

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane gör årsdebut i Paralympiatravet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane gör årsdebut i Paralympiatravet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Precis som så många år tidigare arrangerar Jägersro ett av kvalloppen inför Paralympiatravet. Cyber Lane (V75-7) har varit med i motsvarande kvallopp på just Malmöbanan de två senaste åren och det med lyckat resultat. I fjol gick han segrande ur striden på 1.11,4a/2.140 meter och året innan var han tvåa bakom stallkamraten Day Or Night In på 1.11,5.

Det lär med andra ord vara någon sådan typ av tid som krävs även för att vinna årets kvallopp och Cyber Lane kommer behöva vara väldigt bra för att lyckas nu när han får kicka igång säsongen från bricka sju och med värsta konkurrenten på insidan.

Derby Trial för hästar som kvarstår i anmälningslistan till Svenskt Travderby lockade blott sex hästar och har därför ersatts på V75-kupongen av Vårstayern (V75-4).

I tider som dessa då alla lopp visas på tv och sporten ändå blir profilerad känns det rätt och riktigt.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Lurig inledning. Larada Vrijthout har inlett mycket starkt i Conrad Lugauers regi. Enda förlusten kom i ett V75-lopp där han hade tuffe Oxidizer före sig i mål. Hästen känns inte helt enkel i alla lägen och vi vågar inte ta gift på att han sköter sig fläckfritt i voltstart. Lucky Truc gjorde ett superlopp i klass I-finalen senast på Solvalla och måste räknas trots spår tolv. M.T.Oscar är på något mirakulöst vis kvar i klass I; det känns verkligen som att han felat borta stora prischeckar under sin karriär. Femåringen höll starkt efter ett styggt slutvarv i klass I-finalen på Solvalla och måste räknas trots bakspår. Gazza B.R. svarade för en stark årsdebut bakom Larada Vrijthout, men brottas med ett knepigt utgångsläge. Run Brodde Run höll okej som spetstvåa senast på V75 och känns inte helt borta. Moncler Bo är ett spännande nyförvärv hos Ola Samuelsson som dock står tufft inne på pengarna.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett mycket kul Diamantstoförsök med flera om budet. Lady Beluga blir säkert favorit på sina segrar och spetsläget. Hon har vunnit på olika sätt, verkar rätt så komplett och ska kunna rekordsänka rejält. Eye on the Hill fick se sig besegrad av Namaste i årsdebuten, men det var ingenting att säga något om. Hon gick ett jättebra lopp som tvåa, travade fint och fullföljde till linjen. Kali Smart på samma volt avslutade fjolåret med att plocka in 220.000 kronor på ett bräde och det känns inte superenkelt för henne att bara kliva ut här i en årsdebut från tillägg och städa av starka hästar. Sharp Dream har Johan Untersteiner sånär funnit lösningen på även om det blivit lite galopper. Laleh Pellini och La Plus Belle har båda inlett året tilltalande och har mer bevisad form än flera av sina konkurrenter.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

Klass II-försöket ser smålömskt ut om det nu inte är så enkelt så att Bravo Sabotage bara spårar hem loppet från ett perfekt utgångsläge. Segerapiteten med fem fullträffar på nio försök hos femåringen imponerar och visste vi att han frontar att det kostade för mycket kunde han rentav vara ett spikförslag. Här lär dock Valeria Wareco laddas med full kraft. Hon står bra inne i loppet och ska man tävla med henne i en sådan här klass så lär man också gå för det ordentligt. Piccadilly håller vi väldigt högt och hade därför förväntat oss en vassare insats av senast på Solvalla. Han tappade i Margaretas tidiga Unghästserie trots ett bra lopp. Varken Black Mission eller Chased har gjort så många starter, men visat vettig kapacitet och skulle kunna överraska med maxklaff.

Avd 4 – Vårstayern, 3.140 meter voltstart

Ett mycket kul stayerlopp. Under Armour var ruskigt tapper senast på Jägersro då han avgjorde trots ett mer eller mindre omöjligt löpningsförlopp. Han kommer säkert få många anhängare här, men att vinna den här typen av lopp som fyraåring när det är få hästar på startvolten och mer rutinerade konkurrenter kommer sitta bra till direkt… nej, det blir verkligen inte enkelt. Rotate vann stayerloppet i Gävle från positionen utvändigt ledaren. Han visade att klass I-triumfen i Mantorp inte var någon tillfällighet och vi förstår att Björn Goop valde att gå vidare direkt till det här loppet då hästen står bra inne på pengarna. Quite Special från samma volt var jättefin i Halmstad där han besegrade Farlander Am. Ganyboy kommer från stayerseger och känns hetast av hästarna som står med 40 meters tillägg. Där finns även E.Type Cash som tillhörde den absoluta kulltoppen i Danmark i fjol. Hästen känns dock lynnig och vi känner inte särskilt mycket för honom i Sverigedebuten när det handlar om voltstart.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Ännu ett lopp man verkligen tar till sig! Ubquarian Face felade bort en sannolik silverfinalvinst senast på Solvalla. Han står med samma utgångsläge här och ska vara favorit till att ta snabb revansch. Sweetman däremot är ny i klassen efter att vunnit bronsfinalen på Solvalla. Han är väldigt startsnabb och skulle han komma förbi direkt så körs han säkert i tät även nu när han gått upp i klass. Farlander Am galopperade i årsdebuten i lördags, men såg annars bra ut och ska säkert gå framåt med loppet i kroppen. Spickleback Face och Payet D.E. är två andra tänkbara segeraspiranter för den som tittar utanför – vad vi tror blir – en klar favorittrio.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Demon Ima står rätt så hårt inne på pengarna, men knappast när det kommer till kapacitet. Han var utan chans att jaga ikapp Easy Cash senast på Åby, men det gick väldigt fort till slut och han fick helt enkelt för långt fram. Öppnar hästen på samma sätt från innerspår som han gjorde vid Kalmarsegern i januari så har han god chans att leda hela vägen. Pere Ubu lär man dock göra ett ordentligt försök med att komma förbi. Han visade med eftertryck vid segern i klass I-finalen senast att han är en annan häst på barfotabalans samt från tät. Oxidizer tog in på Sweetman sista 100 meterna senast i bronsfinalen trots att han såg sliten ut i sista kurvan. Hästen står kvar i klassen och har visat att han tål tuffa upplägg. Rackham står knappast så långt efter någon vad gäller kapacitet, men känns svårbedömd efter att galopperat i årsdebuten. Kan fartfyllda Romero få rena drömloppet i draget?

Avd 7 – L.C. Peterson-Broddas Minne, 2.140 meter autostart

Ett mycket roligt kvallopp till Paralympiatravet avrundar V75-omgången. Cyber Lane har som tidigare nämnt vari tvåa respektive vunnit detta lopp de två senaste åren. Båda gångerna har det handlat om årsdebut så det går att påstå att han har en tradition av att leverera starka prestationer direkt efter återkomst. Hästen är mycket startsnabb, men vi tycker att han är väl så effektiv när han anfaller bakifrån. Racing Mange fick traska utvändigt ledaren i sin årsdebut, men avgjorde likväl. Han är knappast sämre med det loppet i kroppen och ska kunna hålla ut Cyber Lane när duon står sida vid sida. Floris Baldwin har gått jättebra en längre tid, men kom inte alls till i Guldfinalen senast på Solvalla. Formen är det inget fel på! Mellby Free känns svårbedömd inför en årsdebut där hon möter hingstar medan Island Life med dunderform kan vara loppets stora rysarbud.