Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Förlänger segerraden

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Very Kronos. Foto Mia Törnberg
Very Kronos. Foto Mia Törnberg

Veckans V75-omgång hämtas från Åbytravet i Mölndal och det börjar i ärlighetens namn märkas att vi är inne på lågsäsongen i svensk travsport.

Det känns som att startlistorna även i sådana här STL-sammanhang innehåller allt fler ”vardagshästar” och att topparna inte riktigt heller håller samma kvalité.

Vi spelar med två spikar som vi tycker har en väldigt lämpliga uppgifter. Very Kronos (V75-5) går fram som en ångvält och Behind Bars (V75-4) bedömer vi vara överkvalificerade för klass II. Vi har ännu inte smält att han förlorade senast på Solvalla, hur kunde det vara möjligt!?

Till omgångens rysarbud utser vi J.J.Stitch (V75-3). Han har övertygat på oss och Carl Johan Jepson slog till med en Björn Goop-tränad överraskning i lördags.

Här kan du ta del av startlistor till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Omgången inleds med ett vidöppet klass I-försök. Spartak Face fick inga pengar md sig hem i senaste STL-försöket på Jägersro, men då stod han med bakspår och kunde inte ta något. Här ser spetschansen ut att vara god och han har vunnit i lite drygt varannat försök (sex av elva) från den positionen. Vi väljer honom som tipsetta, men det är ingen given vinnare på något vis.
 • Redneck Woodland fick lite för långt fram senast på Åby samtidigt som tempot varit lågt. Han spurtade bra som fyra via 1.10,5 sista 800 meterna, men var utan chans att riktigt hota. Hamnar han något snäpp längre fram här så har han alla möjligheter att strida om segern.
 • Sweetman stod med samma startspår senast på Jägersro i klass I-försök. Han avslutade bra som trea då och kan hamna dugligt till direkt md vettiga startryggar.
 • Barista Oak gick på i tufft tempo senast på Jägersro i comebacken och mattades över spurtrakan. Han gick bra i STL-sammanhang förra vintern och känns intressant med lopp i kroppen.
 • Axel Ruda såg jättefin ut senast på Solvalla som fastlåst trea. Lyckas Magnus A Djuse hålla upp vinnarhålet med treåringen så kan han mycket väl spurta till seger via open stretch.

Rank:

A: 2-4-10 B: 3-1-9-11-7 C: 6-5-12-8

Spetsbud: Det blir svårt för Axel Ruda att hålla ut Spartak Face. Utifrån kan Dali Pagadi öppna bra vid full laddning, men därifrån till att ta sig förbi och nå täten är det ändå ett steg.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

 • Kantens Rose väljer vi att placera först i ranken, men vi gör det med viss tvekan. Hon har imponerat mest varje gång under hösten och radat upp segrar, men frågan är om hon verkligen var lika fin senast på Solvalla. Vi ställer oss lite tveksamma till det och när hon dessutom har ett svårt utgångsläge bakom bilen så känns det tryggt att gardera med fyra hästar.
 • Bring Me Money tycker vi är den givna utmanaren. Hon har härdats i tuffa sällskap på sistone med tredje- och sjätteplatser i Breeders Crown innan hon senast vann lätt i vardagsomgivning. Bring Me Money är inge snabbstartare, men lyckas Stefan Persson sätta henne hyggligt långt fram i fältet och hon har vittring vid utgången av slutkurvan så blir hon svår att stå emot.
 • Africa Bi har vi sett prestera väl på svensk mark tidigare med en seger och en tredjeplats på Jägersro under 2020. Hon är startsnabb och har god chans på ledningen från innerspår.
 • Alhambra Mail hade vi ingen som helst känsla för i comebacken på skor mot bra hästar, men hon gick jättebra då som tvåa bakom Elephant på en för klassen stark tidsnotering. För det loppet henne framåt lite ytterligare så strider hon om segern.
 • Laleh Pellini har gjort topplopp fram tills insatsen i torsdags då hon inte alls fungerade som bäst i travet. Om det var ett tecken på att hon är på väg neråt låter vi vara osagt, men vi rankar ner henne en bit denna gång och låter henne bara följa med som sistastreck på vår kupong.

Rank:

A: 7-4-1 B: 6-5-9-14-3-8-12-13 C: 15-2-10-11

Spetsbud: Svårbedömt. Africa Bi är snabb, men det är även Global Benchmark. Vi räknar med att såväl Alhambra Mail som Kantens Rose körs offensivt och försöker ta över täten när den initiala körningen har lagt sig.

Avd 3 – Treåringslopp, 2.140 meter autostart

 • King Schermer fick ta dödens på slutrundan vid besöket på Jägersro, men lyckades likväl hålla kapable Ture L.A. ifrån sig. Senast i Mons (det står Wolvega i de svenska programmen, men tävlingarna var flyttade till Mons i Belgien) vann han ett Breeders Crown-lopp från tät på övertygande vis och såg inte tom ut på 1.14,8a/2.300 meter. Här är förutsättningarna lite annorlunda med bakspår, men hästen har verkligen övertygat och vi påminner därtill att Michel F Rothengatter valt det här loppet före ett passande lopp mot bara nederländska treåringar som kördes under fredagslunchen så räkna med att han är ute i angenämt ärende.
 • Digital Races var inte slagen när galoppen kom i slutkurvan senast. Han har gjort starka insatser dessförinnan och är vår spetsfavorit i loppet. Med tanke på hur fint han tävlat på skor tidigare under hösten så känns han som en given utmanare.
 • J.J.Stitch är också van att tävla med skor och har stått för insatser som vi också gillat. Näst senast svepte han fältet i Örebro på ett häftigt vis och senast var han tapper efter att mestadels gått utvändigt ledaren.
 • Vi rankar honom före Beauty Wind som också gjort bra insatser under hösten, men senaste segern togs från ledningen och dessförinnan har hon förvisso spurtat bra i tuffa gäng, men det har inte räckt till seger. Vi tror det kan bli knivigt från bakspår nu när det dessutom är skor som gäller.
 • Piccadilly underpresterade vid senaste besöket på Åby. Comebackintrycket var det rätta och vi vågar inte lämna honom utanför systemet.

Rank:

A: 10-5-6 B: 9-7 C: 3-1-12-11-2-4-8

Spetsbud: Med skor på hovarna tror vi inte man vill köra Borups Umami i ledningen utan här ska det vara god chans att Digital Races får överta.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter voltstart

 • Behind Bars inledde karriären med fem raka segrar och vi trodde att segerraden skulle förlängas senast på Solvalla. Han gjorde ett topplopp som avslutade 1.10 sista 800 meterna, men Magnificent Tooma var helt enkelt för bra och inte möjlig att kunna passera. Samtidigt tappade Behind Bars lite fart i slutkurvan då han för en kort stund taktade till och kanske, kanske hade det slutat annorlunda utan de stegen. Han möter en riktigt bra häst i det här loppet, men då den står med bakspår så ska det vara klar fördel för Behind Bars som vi därtill tror kan köras till tät i tidigt skede.
 • Ol Dono Lengai är den givna utmanaren som vi tänker på. Han har aldrig varit sämre än tvåa i felfritt lopp och såg jättebra ut då han vann i Halmstad näst senast liksom i enkelt sällskap senast i Berlin. Normalt sett hade han varit tipsetta i ett klass II-försök, men vi tror helt enkelt att Behind Bars är bättre och att vägen fram blir för tuff för att Ol Dono Lengai ska kunna utmana honom.
 • Stenson avslutade bra på Jägersro, men kom inte förbi Opulent Tile. Nu är det ett varv längre distans, men det talar snarare till Stensons fördel.
 • Stepping Moneyboy gick ett tufft slutvarv på Axevalla i lördags och hade bara STL-bekanta Mellby Eye Catcher före sig i mål. Här är det ändå en annan bredd på loppet och mer än outsider vill vi inte kategorisera honom som.
 • Baron Frontline var helt okej som tvåa bakom Red Mile Brodde senast, men vi uppfattar honom som missgynnad av att tävla med skor.

Rank:

A: 3 B: 11-5-6-7-10-2 C: 1-9-12-8-4

Spetsbud: Den troliga ledaren initialt är Listas Tinge Ling, men vi tror att man släpper till Behind Bars per omgående.

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Very Kronos dyker upp även denna vecka i Gulddivisionen då den tilltänkta Frankrike-utflykten blivit inställd. Han tog ner Cyber Lane från utsidan i lördags med skor på hovarna och då detta aviseras som årets sista start så tror vi inte att Erik Adielsson avser att sätta sig som femma i andraspår utan kör framåt i ett tidigt skede på nytt. Ja, senast var det ju rentav hästen som ville framåt enligt Adielsson och att han inte hade något annat alternativ så vi får väl istället säga att Very Kronos kommer röra sig framåt.
 • Disco Volante är loppets sannolika ledare. Han vaknade till med besked senast då han spårade hem loppet i högt tempo och vann överläget. Det var verkligen strongt gjort, men att ta emot Very Kronos hela vägen över full väg är något annat.
 • Hazard Boko har tagit två raka segrar i vardagssammanhang och sett fin ut. Skulle Per Lennartsson lyckas pilla ner honom i vinnarhålet slåss hästen om de framskjutna placeringarna.
 • Västerbo Exact skrällvann Gulddivisionen senast på Jägersro och är i toppslag. Här håller såväl topparna som bredden bättre klass och det kan bli svårt att upprepa den överraskningen.
 • Nadal Broline har inte startat på ett år och är givetvis svårbedömd. Han såg helt okej ut i kvalet, men bör få svårt att gå ut och vinna direkt.

Rank:

A: 10 B: 1-2-3-11-9-12 C: 4-7-6-5-8

Spetsbud: Det blir väldigt svårt för Pastore Bob att ta sig förbi Disco Volante när han har innerspår.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • He’s Marvelous har kommit igång fint under hösten och bara blivit bättre och bättre för varje lopp. Han vann väldigt enkelt senast på Romme och ska vara favorit i det här bronsdivisionsförsöket, men det är ingen garanti att han frontar från innerspår bakom bilen och det kan dessutom bli struligt aktionsmässigt om det går fort in mot första kurvan.
 • Beartime var ute i ett bronsförsök på Solvalla i fredags. Han höll helt okej då från ledningen, men fick ge sig sista biten mot Betting Rebel. Beartime står verkligen på tur för att få vinna lopp igen och ska räknas tidigt ånyo oavsett om man väljer att köra i ledningen eller ge honom ett rygglopp denna gång.
 • Speedy Tilly fick långt fram till Västerbo Pokerface i lördags, men gick ett jättebra slutvarv som tvåa. Nu blir det skor runt om vilket givetvis är ett frågetecken efter så många fina barfotastarter, men vi tycker ändå att Speedy Tilly måste räknas tidigt.
 • Inertial är jämn och nyttig. Han vann lätt från ledningen senast på Jägersro, men möter tuffare konkurrenter denna gång och kan få svårt att nå ledningen eller vinnarhålet.
 • Amerindienne satt fast med sparade krafter senast på Åby trots att han galopperade i första kurvan. Hästen är jättebra fartmässigt, men allt annat än enkel aktionsmässigt. Har han sin dag kan han absolut strida om segern, men vi vågar inte lita helt på det förrän det ser med större regelbundenhet.

Rank:

A: 1-2-9 B: 3-5-8-6-7-10 C: 12-4-11

Spetsbud: He’s Marvelous kan få problem att hålla ut Beartime. Även Inertial är rask iväg, men det blir svårt för honom att komma förbi när han står sida vid sida med Beartime.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Vikens High Yield har kommit tillbaka med besked nu i de två senaste starterna efter en period av sämre insatser. Han var otroligt bra näst senast då han stod pall trots att han varvade på 1.11 och vann därefter bakifrån på en topptid. Hästen ska normalt sett skoja med det här motståndet, men på skor runt om vågar vi inte spika honom.
 • Ad Hoc var jättebra som dödenstrea senast i det silverdivisionsförsök som Final Dream vann. Hästen är betydligt mer van att tävla med skor än merparten av sina konkurrenter i det här loppet och utifrån det samt på visad form väljer vi att placera honom som tvåa i ranken.
 • Night Brodde drog undan till överlägsen seger i silverförsöket på Jägersro från ledningen. Det var svag bredd på motståndet den dagen trots att det handlade om ett silverförsök, men intrycket var det rätta och hästen vann över lång distans på Solvalla i augusti så det är inget som direkt oroar oss
 • Apapmand har inte sällan tävlat mot eliten hemma i Danmark. Näst senast var han trea i ett lopp som Slide so Easy vann och senast på Lunden galopperade han i segerstriden. Det känns kittlande med Christoffer Eriksson som kusk bakom årets Copenhagen Cup-sexa.
 • Azimut var vi lite besvikna på i silverförsöket på Jägersro senast med tanke på hur bra han var vid sommarens besök på samma bana. Den här distansen tror vi förvisso passar honom bättre, men just nu känns hästen en smula svårbedömd.

Rank:

A: 4-5-2-3 B: 11-12-6-12-1 C: 10-7-8-9

Spetsbud: Night Brodde ska ha god chans att ta hand om ledningen. Frågan är hur man agerar om Robert Bergh ställer en tidig fråga bakom Vikens High Yield?

Fakta

V75-FÖRSLAGET 5 DECEMBER

Avd 1: 1,2,3,4,7,9,10,11 (6,5)
Avd 2: 1,4,5,6,7 (9,14)
Avd 3: 5,6,7,9,10 (3,1)
Avd 4: 3 Behind Bars (11,5)
Avd 5: 10 Very Kronos (1,2)
Avd 6: 1,2,9 (3,5)
Avd 7: 1,2,3,4,5,6,11,12 (10,7)

4.800 rader / 2.400 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Mer beslutsam nu?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Undecided vid seger på Åby 2019. Är han lika överlägsen i kväll? Foto: Simon Hagen/Sulkysport.se
Global Undecided vid seger på Åby 2019. Är han lika överlägsen i kväll? Foto: Simon Hagen/Sulkysport.se

Nytt för denna onsdag är att vårt spelförslag är ett reducerat system med hjälp av utgångar. På ATG.se finner du dessa enkelt när du klickar på V86 och därefter tar en titt i överkant på den lila raden där du kan se alternativet reducerat.

Vi väljer som nämnt att spela med utgångshästar och kräver att minst två av våra fyra utgångshästar måste vinna.

Något som ställer krav på oss givetvis, men studsar det rätt har vi väldigt fint garderat i loppen och tål riktiga överraskningar.

Just denna onsdag känns det extra passande att välja denna spelvariant då vi bara finner en spik som vi tror helhjärtat på och det i övrigt går att finna frågetecken på flera av favoriterna.

Här kan du ta del av startlistorna till onsdagens tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Demon Ima (V86-1) kommer bli brakfavorit i V86-inledningen och det går säkert att tycka att han blir väl stor favorit. Vi håller dock den här hästen som alldeles för bra för den klass han tävlar i just nu och tycker därtill inte att motståndet är det allra värsta. Visst har Baron Frontline och Mystic Mom bra form, men vi är tveksamma till om bra form är tillräckligt för att kunna stå emot Demon Ima.
 • Det känns som att Beluga West (V86-3) är med i varje stolopp av någorlunda dignitet i sydvästra Sverige och alltid är trea, fyra eller femma. Varför ska hon då vinna nu? Ja, det känns dels som att detta motstånd är något svalare än de hon tävlat i på sistone, distansen kan väcka upp henne och i det här lilla fältet kan hon sitta bra till när det är dags att spurta. Vi testar henne som utgångshäst.
 • Global Undecided (V86-6) stod för ett par starka insatser i höstas, men föll ifrån i senaste starten på Bergsåker även om han fick ett tufft lopp. Han är inte enkel att räkna på, men att han har en högstanivå som normalt sett avgör det här loppet råder ingen tvivel om. Är han tillbaka i någorlunda slag nu så ska han ha toppchans här och han passar oss fint att nyttja som utgångshäst.
 • Cosmic Photo (V86-7) tänker vi inte utmåla som en superstjärna på något vis, men han är startsnabb och har god chans på spets eller vinnarhålet. Nu återkommer hästen efter en kort paus och det ser vi bara positivt på. Utifrån hans chans att nå någon av de nämna positionerna känns han som en bra utgångshäst.
 • Janis Joplin Boko (V86-8) såg jättestark ut som fastlåst senast på Solvalla efter den inledande galoppen. Skulle hon hitta till tät den här gången är det kittlande att se om hon kan stå emot för hennes maxnivå är så pass duglig att hon känns alldeles för lite spelad i loppet.

Läs även: Inför V86 – En briljant vinnare?

Betrodda som lever farligt

 • Blaze Kronos (V86-2) är ett löfte som hade en fin treåringssäsong med fyra segrar på sju starter. Hon är helt klart en plusvariant, men det kan bli en resa utvändigt ledaren denna gång och då känns det inte givet att hon bara vinner. En given häst att gardera.
 • Vi var en smula besvikna på Electrical Storm (V86-6) i senaste starten. Han fick ett bra lopp i draget och borde kunnat ge Algot Zonett en riktig match om segern. Den här distansen talar till hans fördel, men med senaste insatsen på näthinnan är han bara en av flera med chans i våra ögon.
 • Matilda Cash (V86-8) var duktig senast på Solvalla då hon avgjorde via 1.11,5 sista varvet. Nu tycker vi att motståndet ser ut att vara lite tuffare och det är stor chans att några starka kort sitter tätt intill henne när det är dags för upplopp. Då är det inte alls givet för oss att hon bara är den som är starkast över spurtrakan.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 20 JANUARI

Avd 1: 10 Demon Ima (6,7)
Avd 2: 2,3,6 (5,4)
Avd 3: U-häst: 2 Övriga: 1,3,4,5,6,7,8
Avd 4: 2,6 (5,9)
Avd 5: 1,7,8,9 (4,10)
Avd 6: U-häst: 8 Övriga: 2,6,7,9,10
Avd 7: U-häst: 5 Övriga: 1,6,8,9,10,11
Avd 8: U-häst: 5 Övriga: 1,2,3,4,6,9,10,11,12

Systemram: 80.640 rader reducerat till 7.128 rader via alternativet Reducerat på ATG.se.
Krav: 2-4 U-hästar måste vinna.
Kostnad: 1.782 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Topphästar tillbaka

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sorbet är tillbaka i Bollnäs. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Sorbet är tillbaka i Bollnäs. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Efter lördagens närmast omöjliga rad på Jägersro ser det vid en första anblick lite mer överkomligt ut i Bollnäs.

Vi blir överraskade om utdelningen skenar iväg på samma sätt för flera av favoriterna har lottats till bra utgångslägen och i några lopp känns därtill favoritobjekten för starka för att det ska vara riktigt sannolikt att det studsar iväg ordentligt.

Ulf Ohlsson sitter bakom två sannolika favoriter som har fått just bästa tänkbara utgångslägen. Såväl Disco Volante (V75-4) som Marschall Match (V75-7) har spår två bakom bilen och det ligger nära till hands att tro att Ohlsson åtminstone vinner med en av dem.

Därtill kör han Bokli Rapp N.O. (V75-3) i kallblodsdivisionen som mycket väl kan bli favorit så Ohlsson känns helt klart som lördagens nyckelkusk inom V75-spelet.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bollnäs.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Markera de fem första hästarna och bläddra! Ja, så känns det faktiskt lite när man kastar en första blick mot inledningen. Av de fem så möttes fyra i senaste starten på Bergsåker. Då var det Remarkable Feet som var först i mål som tvåa bakom Algot Zonett. Han övertog ledningen av Mr Clayton J.F. den gången som därefter satt fast som trea och jag undrar om Erik Adielsson verkligen vill lämna ifrån sig taktpinnen denna gång om han lyckas snuva Remarkable Feet på spets? Däremellan finns en rask häst i form av Urgent Call som dessutom var positiv i senaste starten så inledningen är inte given. Donners Am gick klart positivt senast och mest av allt tror jag på Meritt som avslutade sylvasst i skymundan på Bergsåker och som tidigare vunnit STL-lopp över sprint på en 1.10-tid. Han går lika bra med skor som utan vilket givetvis är ett stort plus.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Som så ofta är Diamantstoförsöket lurigt vid en första anblick. Global Benefit som inlett karriären med tre segrar på fem starter skulle ha startat på annandag jul, men ströks då på grund av svullen kota. Därmed kommer hon till denna start med en elva veckor lång period utan genomkörare och det är självklart svårbedömt hur det kommer påverka Mattias Djuses sto. Spontant känns det givet att gardera henne och loppet innehåller flera formkort. Bearfire känns inte nödvändigtvis som en STL-vinnare, men har gett ett positivt intryck i januaristarterna. Love You Sweden har lyft flera snäpp och bakom henne satt Krakas fast med gott om krafter senast i Östersund. Lupin Håleryd tar många i spurten med rätt klaff och hamnar Baula vettigt till från springspår är hon också en faktor. Öppet!

Avd 3 – Kallblodsdivisionen, 2.640 meter voltstart

Tre hästar höjer sig över mängden i kallblodsloppet. Tekno Jerven har startat på under hösten och början av vintern. Han förlorade lite oväntat senast i Sundsvall, men var på intet vis dålig utan gick ett rejält lopp. Gångerna innan har han varit lite ivrig från start och felat i tidigt skede. Det har han inte råd att göra här om han ska kunna hålla undan för tilläggshästarna. Bokli Rapp N.O. tar steg framåt hela tiden i Daniel Redéns regi. Ulf Ohlsson har kört hästen i de fem senaste starterna vilket resulterat i fyra segrar och en andraplats. Distansen talar till hästens fördel och det faktum att han står lite hårt inne på pengarna fäster vi inte så stor vikt vid. Vestpol Gladiator drog hårt i ledningen senast under slutrundan. Han höll bra som trea och det ska bli spännande att se vad han kan ge om han får ett rygglopp här istället.

Avd 4 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Det har inte slagit gnistor om högsta klassen under de senaste veckorna, men här tänder jag till! Ett riktigt kul lopp med bland annat Disco Volante som Ulf Ohlsson överraskade med senast i Bergsåker och sände till tät ut på slutrundan. Hästen gick undan på ett mycket fint vis före Grainfield Aiden och visst är det fördel för Disco Volante även här nu när han drog vinstlotten i spårtombolan. Antonio Trot var åter positiv som trea i samma lopp, men får börja från bricka elva och därifrån kan det bli kämpigt. Coin Perdu felade under anfall på Bergsåker i december. Det var väldigt speciella förutsättningar den dagen så det tar vi inte så hårt på. Vad kul det vore om han kan få rygg på Disco Volante och luckan in mot upploppet, vad händer då? Sorbet slutade såväl trea i Elitloppet i fjol som tvåa i Sundsvall Open Trot. Det sistnämnda loppet den 29 augusti är han senaste start och kanske jobbar man främst med att försöka bärga en finalplats till den 6 februari i det här loppet nu när hästen fick bricka sju?

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter autostart

Ett lurigt klass II-försök där det är svårt att sia om vem som kommer få bära på favoritskapet. Jag gillade verkligen vad jag såg av Power Blaster näst senast i Eskilstuna och tyckte inte det verkade tomt i tanken över målgången. Han felade direkt från start från det stressiga innerspåret senast, men kan gynnas av att börja längre ut bakom vingen. Skulle han hitta till tät har han alla chanser att vinna det här loppet. Jimmy Ehlers har gjort ett bra jobb med Certainly som visar rätt kurva. Hästen fick testa på i några tuffa gäng i höstas och tycks bara stärkt av det. Jorma Kontio ersätter tränaren själv i vagnen nu. Take it Easy Tour tog två tredjeplatser inom STL i december, men var mer än lovligt blek senast på Romme. Nej, det här loppet känns riktigt lurigt och här kommer det behövas mycket tid under veckan för att få klarhet i vilka vägar det här kan tänkas ta.

Avd 6 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Ett lopp som öppnas upp av att de tre hetaste hästarna har dåliga startspår. Vicar var trea i klass II-finalen på Solvalla under annandag jul och gick ett starkt lopp med grovjobb sista 800 meterna. Han räds inte att bli ”smutsig om hovarna” och överlever om någon att ha spår tolv, men det är klart att det försvårar även för honom. Danilo Brick tycker jag gick jättebra bakom Gooner på Bergsåker näst senast, men den efterföljande insatsen lämnade en del övrigt att önska. Han står dock kvar i klassen och det talar till hans fördel. Marcos Gallon hamnade helt på vingel senast på Bergsåker, men gick ett jättebra lopp lite i skymundan som fyra. Han verkar bättre än vad jag har trott och får Mika Forss fritt med honom i någorlunda tid från ett stängt bakspår är hästen med i matchen. Grevin Sisu vann från ledningen senast på Solvalla. Han höll ifrån sig Opalis den dagen som säkert hade varit hårt betrodd om han startat i det här loppet.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 3.140 meter autostart

En riktigt bra avslutning. Marschall Match har tagit två raka V75-segrar och inte sett bottnad ut vid något av dessa tillfällen. Vinner han starten på nytt så blir han givetvis svårpasserad. Västerbo Pokerface avslutade 1.10,5 sista 1.000 meterna vid segern senast på Solvalla. Det var ett ruskigt slutvarv han levererade då och inget tyder på att han ska ha problem med att hävda sig här heller. Gooner kastade sig i galopp senast på Bergsåker och det stressiga innerspåret bakom bilen kan givetvis resultera i att samma sak upprepas här även om han normalt sett är rask bakom vingen. Där bakom finns det flera spurtstarka hästar med bra form som lurar i vassen såsom Royal T.N., Zooropa och Lennart Sjöhammar.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Spela High Five med Sulkysport!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Vitruvio vann Oslo Grand Prix 2019. Idag gör han debut i Jean-Michel Bazires regi. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Vitruvio vann Oslo Grand Prix 2019. Idag gör han debut i Jean-Michel Bazires regi. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Prix de Belgique står på programmet denna söndag och de sista tre direktplatserna till Prix d’Amerique ska delas ut.
Nedan följer en loppanalys och nytt för idag är att du kan spela High Five tillsammans med Sulkysport genom två olika andelsalternativ.

Loppanalys:

Prix de Belgique, 2.850 meter voltstart

 • Fakta

  RANKING

  A-häst
  11 Davidson du Pont

  B-hästar
  12 Vitruvio
  8 Feliciano
  6 Moni Viking
  4 Fakir du Lorault

  C-hästar
  13 Billie de Montfort
  10 Tony Gio
  9 Delia du Pommereux
  3 Elsa de Belfonds

  D-hästar
  7 Looking Superb
  5 Frisbee d’Am
  2 Féerie Wood
  1 Victor Ferm

  Expandera
  Åsikterna har gått isär rörande på vilken nivå Davidson du Pont presenterade senast i Prix de Bourgogne, men jag tycker att han höll jättebra som fyra efter att loppet körts i jämnt tempo. Hästen hade sett ut som en zombie i starterna dessförinnan och ungefär en förbättring i nivå med vad han visade i just Bourgogne kändes som rimlig på förhand. I det här loppet tycks få vara vässade till tänderna och vägen fram för Davidson du Pont kan mycket väl ligga öppen. Jag tror att han vinner det här loppet.
 • Vitruvio behöver inte nödvändigtvis vara en sämre häst i grunden. I Skandinavien har vi sett honom vinna storlopp som Oslo Grand Prix samt Ulf Thoresen International under 2019 och i fjol vann han Kymi Grand Prix. Efter senaste starten skickades hästen till Jean-Michel Bazire som nu tycks riktigt nöjd med hästen efter inledande lungproblem. I förra veckan travande Vitruvio 1.13/2.000 meter på Vincennes; ett träningsjobb som jag såg i sin helhet på Equidia. Det var verkligen till belåtenhet och det faktum att han körs av en duktig, fransk kusk här och kan hamna bra till direkt ökar hans chanser markant.
 • Feliciano kördes avvaktande i Prix Tenor de Baune då David Thomain satt kvar i andra utvändigt när attackerna kom bakifrån över sista bortre långsidan. Hästen fick aldrig riktigt chansen, men jag påminner om hur vasst han gick över mål redan i första B-loppet Prix de Bretagne som knappt slagen tvåa. Att David Bekaert kör för första gången är dock inget plus även om detta är en kusk som vinner väldigt mycket lopp i vardagssammanhang.
 • Moni Viking tyckte jag var lite blek vid en första anblick i senaste starten, men den uppfattningen har jag reviderat efter att kollat om loppet. Det kändes inte som han pressades maximalt när han fick dålig draghjälp, men likväl avslutade han 1.09,7 sista 1.000 meterna. Hästen tävlar barfota på nytt och är en given High Five-kandidat.
 • Fakir du Lorault var snubblande nära att kvala in till Prix d’Amerique redan i första B-loppet som fyra. Därefter besegrade han jämngamla på ett övertygande vis från dödens (före Feerie Wood), men krokade ihop med en konkurrent i starten i B-loppet därefter och skenade runt Vincennes. Jag tyckte inte att han såg som bäst ut i Prix Tenor de Baune där han blev nedplockad från tät och diskades för orent trav och rankar ner honom några snäpp.
 • Den Prix d’Amerique-klara trion Victor Ferm, Feerie Wood och Delia du Pommereux ska samtliga tävla med skor runt om denna gång. Det är ett minus för dem alla, men av dem är Delia Du Pommereux lite mindre missgynnad av skor än de andra två och hamnar därför högst upp av trion i vår rank.

Klicka här för att ta del av startlistorna till dagens tävlingar på Vincennes via Sulkysports spelkalender.