Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Påbörjar klassresan

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Jutila och Robert Bergh spikas på V75-spelet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Jutila och Robert Bergh spikas på V75-spelet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Östersundstravet arrangerar veckans V75-omgång som traditionsenligt kommer två veckor efter Elitloppshelgen.
Jämtlands Stora Pris (V75-6) är huvudnumret med två av de 16 deltagarna från årets Elitlopp som deltagare. Det handlar om Click Bait samt Vernissage Grif som båda får plats på vårt system, men vi betalar även för Mister Hercules som ser ut att bli favoritspelad efter en lysande inledning på året samt Paralympiatravsfemman Spickleback Face.

Fakta

Banfakta Östersund

Längd: 1.000 m
Bredd: 21,2 m (2.140 m), 20,2 m (1.640 m)
Upplopp: 218 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Precis som många andra väljer vi att spika Alessandro Gocciadoros Born To Run (V75-3) i Klass I-försöket. Italienaren har varit oerhört tydlig redan innan hästen kom till svensk mark med att detta kan bli sommarens klassklättrare och intrycket i Sverigedebuten gick sannerligen inte av för hackor.

Vår andra spik är däremot inte favorit. Timo Jutila (V75-5) har övertygat på oss vid sina segrar i Västsverige och här tror vi att Robert Bergh har en springare som kan bli en följetång inom STL. Vi ser till att vara med i tid och går fullt ut på honom när han inte är favorit!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Östersund.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Gardner Shaw har sett bättre ut än någonsin tidigare under våren. Han inledde med två raka spetssegrar innan han fick jaga från femte utvändigt i Silverdivisionens final på Solvalla, men avsluningen på avstånd bakom Oscar L.A. var verkligen snygg. Från spår sju blir det kämpigt att komma förbi de raska, invändiga hästarna, men hästen verkar så pass bra för dagen att vi kan se honom lösa uppgiften även med viss, egen kraftansträngning.
 • Amornero Roc fick ett tufft lopp i comebacken på Vermo. Även där handlade det om ett Silverdivisionsförsök och med tanke på att han hade startat sporadiskt dessförinnan så tycker vi att han höll helt okej som fyra. Hästen var struken på grund av sårskada i förra veckan, men är snabbt tillbaka i lista så det ska inte vara några stora problem med hästen. Däremot är det givetvis inte optimalt att han inte kunnat tävla på kontinuerligt och det kan fattas lite i hästen. Presterar han som han gjorde på svensk mark förra sommaren är han dock en effektiv sprinter med alla möjligheter i ett sådant här lopp.
 • Global Bookmaker satt fast med sparade krafter i finalen av Silverdivisionen på Solvalla. Hästen har verkligen lyft sig i år, men det går inte blunda för att han bara har tre segrar på 52 starter och frågan är om han verkligen har mod nog för att hålla hela vägen om man vill testa och köra honom i ledningen.
 • Hector Sisu satt fast med sparade krafter som trea bakom Mister Hercules och Kuri Jarri Boko i Berth Johanssons Memorial. Nu aviseras skoryck på alla fyra hovar för första gången sedan i somras vilket känns kittlande och för oss är Hector Sisu minst en outsider.
 • Even’s Cool Boy har fått stärka upp resultatraden i vardagsgäng under våren och är nu åter mogen att kliva in i hetluften. Skulle han lyckas hålla ut Global Bookmaker från start stiger chanserna, men det kan bli kämpigt att lyckas med den saken.

Rank:

A: 7-5-3-6 B: 1-10-4-2 C: 11-9-8

Spetsstriden: Det blir tufft för Even’s Cool Boy att hålla ut Global Bookmaker som i sin tur får Amornero Roc över sig som känns raskast av dem alla. Alessandro Gocciadoro brukar ogärna ge sig i en spetsjakt om han sitter bakom en bra häst.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • L.Q.Widde är på jakt efter sin andra storloppsvinst för året. Han tog hem Dubbelcupens final i april då han stod inför identiska förutsättningar och spårade från start till mål. Senast i Rättvik blev han lite ”varm” och varvade på 1.21,5 vilket blev för tufft, men vi tycker ändå att han höll starkt till tredjeplatsen. Det är sannolikt att han når ledningen på nytt och därifrån är han hästen att slå även om han kommit upp lite grann i klass.
 • Rönningsgutten var tvåa bakom just L.Q.Widde i Dubbelcupens final i påskas. Han gick en rejäl långspurt den dagen efter att inlett 20 meter bakom och nu står duon på samma volt vilket givetvis talar till Rönningsguttens fördel. Genrepet i Umeå lämnade en del övrigt att önska och formstatusen är därmed svårbedömd, men i vettig form har han alla möjligheter att utmana L.Q.Widde.
 • Ulvsåsen vann Dubbelcupens final i Gävle trots att han fick kajka på i tredjespår hela slutvarvet. Anders Wallins segervane sexåring ger sig ogärna över ett upplopp, men samtidigt ska det sägas att han kommit upp i klass nu och står småtufft inne på mellanvolten. Vi gillar i vilket fall hästen, tror han bär på pengarna och hävdar sig.
 • B.W.Rune var urtapper dödenstvåa bakom Månlykke A.M. på Umåker och gjorde ännu en toppinsats efter tufft upplägg senast på Hagmyren bakom Philip Ess. Att plocka in 40 meter på bra hästar är sannerligen inte enkelt, men vi utesluter inte att B.W.Rune kan lyckas.
 • Kalmar fick för långt fram i Gävle, men stod för ett starkt slutvarv som fyra. Henrik Svenssons häst kan lyfta ytterligare nu med två lopp i kroppen och känns tveklöst värd att betala för på V75-spelet.

Rank:

A: 3-1-8 B: 14-5-9-12 C: 15-13-7-10-4-2-6-11

Spetsstriden: Rönningsgutten får arbeta för att försöka hålla ur Harry Växus. Allra snabbast är L.Q.Widde och det är den ryggen som Rönningsgutten får hoppas kunna hålla.

Avd 3 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Born To Run surrade Alessandro Gocciadoro upp rejält redan innan hästen satt en hov på svensk mark. Insatsen i första starten i detta land gick sannerligen inte av för hackor då han löste uppgiften trots ett inledningsvarv i tredjespår innan han kunde överta ledningen. Hästen såg faktiskt bara ut att jogga ifrån sina konkurrenter och verkade helt okörd löpningsförloppet till trots. Born To Run har inte visat någon direkt startsnabbhet i Italien och någon ledning tror vi inte att han tar initialt utan här handlar det snarare om att forcera sig fram i skede två. Alessandro Gocciadoro tycks dock inte vara rädd för att sätta sig utvändigt ledaren med hästen och låter oerhört trygg med sin springare i den klass han alltjämt befinner sig i.
 • L.L.Labero har inlett spännande i Robert Berghs regi. Vid senaste segerloppet på Solvalla var han aldrig nära att släppa någon över bron från ledningen och skulle han nå samma position här så ökar chansen markant.
 • Capital Gain C.C. såg jättefin ut vid spetssegern på Solvalla i maj och fick därefter chansen lite för sent i ett tufft ramlopp under Elitloppslördagen. Han står perfekt inne i det här loppet och kan precis som L.L.Labero lägga iväg bra bakom bilen, men är inte beroende av ledningen.
 • Special Topmodel kan dock visa sig vara snabbast av alla bakom bilen. Hn har öppnat riktigt vasst flera gånger under våren och gjorde ett topplopp som fyra i Klass II-finalen. Lyckas Dwight Pieters hålla upp ledningen så tror vi inte att han släpper till någon annan än Born To Run.
 • No Limit Express var förvisso tvåa i Klass II i januari, men har annars haft svårt att få till det i STL-sammanhang. Vi bedömer honom bra nog för att duga i sådana här sällskap, men från bakspår får han slå ur underläge.

Rank:

A: 5 B: 4-2-1-10-7-9 C: 3-8-6-11

Spetsstriden: Som Special Topmodel öppnat under våren har vi svårt att se någon lugga henne på tät. Dock lär hon bli utmanad av Capital Gain C.C. och L.L.Labero och blir körningen utdragen gynnar det bara Born To Run som inte visat sig vara någon riktig startblixt såhär långt utan snarare jobbar på kraft.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

 • Bentley Gar blir jättefavorit och det är möjligt att hon bara vinner det här loppet. Hon gick ett kraftfullt slutvarv vid segern på Solvalla den 6 maj och släpptes därefter till ledningen i ett tidigt skede i Gävle och vann lekande lätt på en topptid. I de här lärlingsloppen på V75 ser vi dock ofta att körningarna kan bli utdragna, att man får oväntat svar när man ska avancera och att det kan bli stökigt under resans gång så vi väljer att kosta på oss att gardera stoet, väl medvetna om att det mesta talar för att hon löser uppgiften likväl.
 • Graces Candy fick göra allt jobb själv de sista 800 meterna senast i Gävle och höll mycket starkt som tvåa bakom Kia Ora. Gången innan det satt hon fast med sparade krafter i ett lopp som vanns av Zanella och den här hästen har gått från klarhet till klarhet. Trots att hon inleder från tredje ledet kan vi se henne blanda sig i segerstriden med minsta klaff på vägen.
 • Golden Opportunity löste ett rejält överpacat lop i sin comeback, men det ska sägas att hon såg väldigt fin ut. Hon bör rimligtvis inte vara sämre med det loppet i kroppen och vi gillade verkligen vad vi såg av henne i lite tuffare sällskap i höstas. Från det här utgångsläget är chansen att hon når ledningen god och skulle hon därefter lyckas rygga Bentley Gar känns det inte helt otänkbart att hon kan spurta förbi över upploppet.
 • Hazyshadeofwinter stämde det inte för i finalen av Klass I och hon gick i mål med sparade krafter. Gången innan avslutade hon starkt bakom Zanella och vi tycker att den här hästen breddat sitt register och numera klarar av flera olika typer av upplägg på ett föredömligt vis.
 • Favourite Picture har tagit två raka segrar från ledningen. Vi tror inte hon löser en ny fullträff från den positionen här, men på sin startsnabbhet och med en invändig resa är hon på inte vis utan chans.

Rank:

A: 3 B: 13-2-12-5-6-14-10-1-15 C: 4-7-11-8-9

Spetsstriden: Imperias Juliette är rask iväg, men innerspår är stressigt och det kan bli svårt att hålla ut Golden Opportunity samt Favourite Picture.

Avd 5 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Timo Jutila har gått lite under radarn då Robert Bergh låtit hästen smyga igång i vardagslopp med lite mindre prispengar. Intrycken har dock varit lysande och det känns som hästen har lagt i en ny växel för varje lopp han fått i kroppen. Näst senast ställdes hästen för en lite större prövning för första gången då han fick svar när Robert Bergh avancerade och fick trava i dödens, men inte heller det kunde stoppa honom. I senaste starten på Solvalla såg det ut som det gick lite fort när han försökte ta sig fram mitt i loppet varpå det blev galopp, men normalt sett ska inte den här hästen vara osäker. Vi bedömer därtill styrkan som mycket god och tycker det känns helintressant att spela med honom som spik när hästen inte blir favorit.
 • Mercenary har lyft enormt under våren och kommer till start med tre övertygande segrar i bagaget. Sonen till Ready Cash och den forna Oaksrevanschen-vinnaren Com Orsa har löst sina lopp via flera olika typer av upplägg och det faktum att han visade sig kunna göra jobbet själv vid senaste segern var ett extra plus. Vi tror dock att Timo Jutila är en någon bättre häst och det ligger helt enkelt till grund till vårt spelval i loppet.
 • Firefoot har fått dålig utdelning vid sina två tidigare STL-försök vilka slutat med galopp och diskvalifikation. Hästen har inlett från spår långt ut bakom bilen och galopperat i första respektive sista kurvan i de aktuella loppen. Vid segrarna i vardagssammanhang har han övertygat så pass mycket att vi måste tro att han ska kunna hävda sig inom STL bara han håller sig på benen.
 • Mafioso Lynx vann ett V75-lopp i Halmstad i julas. Nu har hästen gjort två starter i ny regi och det känns riktigt spännande med barfota runt om för första gången på den här lite sega hästen som gynnas av den dryga distansen.
 • Load Master vann förhållandevis säker senast på Solänget och det märks att hästen är på väg att lyfta ordentligt nu efter en lång frånvaro.

Rank:

A: 11 B: 9-6-2-4-1-8-3-12-5-12-7-10

Spetsstriden: Global Crusader utmanas främst av Load Master, men vi kan se dem båda ta rygg på Firefoot i skede två.

Avd 6 – Jämtlands Stora Pris, 2.140 meter autostart

 • Mister Hercules har inlett året med tre övertygande segrar och det ska bli riktigt kul att se honom möta den äldre eliten. Hästen ser ut att ha tagit ett kliv till i sin utveckling med en vinter i kroppen och har visat ett brett register. Oavsett hur han hamnar till från det här utgångsläget har han alla möjligheter att göra sig gällande.
 • Vernissage Grif kom inte till från kön i sitt Elitloppsförsök, men vi tyckte inte heller att det var det rätta trycket i hästen. Alessandro Gocciadoro var inte helt tillfreds med hur hästen travade och avser att köra honom med skor denna gång vilket inte alls behöver vara hela världen. Under fjolåret vann hästen bland annat på 1.10,2a/1.640 meter på 800 metersbana med skor på hovarna så det finns tveklöst hästar som påverkas mer negativt av skor än vad den här hästen gör. Även ifjol hade Vernissage Grif bakspår när han vann Jämtlands Stora Pris så läget i sig gör honom inte avsågad.
 • Click Bait såg tankad ut som fastlåst i försöket av Elitloppet, men en öppning i 1.06-tempo av finalen blev fullt naturligt för tuff. Vi påminner om att den här hästen vann på 1.10,5a/2.140 meter i somras när han var i sådant här dunderslag som han tycks vara just nu så det faktum att det är 500 meter längre distans nu avsågar inte hans möjligheter på något vis.
 • Spickleback Face avslutade under 1.10 sista varvet i Paralympiatravet som femma. I Harper Hanovers lopp kom han inte riktigt till och blev därtill störd över spurtrakan. Den dagen var det därtill nederbörd vilket inte passar den här hästen som bäst och det finns viss risk för den saken även denna gång vilket man ska ha i åtanke. Daniel Wäjersten har anmält Spickleback Face med jänkarvagn den här gången vilket blir första gången om han fullföljer på den linjen.
 • Gareth Boko är aldrig chanslös om han får spara speeden fram tills slutkurvan, men vi får nöja oss med fyra streck på vårt system.

Rank:

A: 7-10 B: 1-2-3-5-4-8 C: 9-6

Spetsstriden: Click Bait missar inte ledningen och vi tror även att han körs i den positionen.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Devils Tongue spände Sandra Eriksson bågen med då hon stod över Klass I-finalen och istället startade i Fyraåringseliten. Hästen stod för en stark insats som trea bakom Callmethebreeze samt Invictus Madiba och såg inte ut att vara helt tom över målgången. Nu gör han sin första start i Bronsdivisionen och även om hästen måhända känns strået vassare över sprint så är på inte vis medeldistans ett problem. Som fältets troliga ledare är han hästen att slå för de övriga.
 • L.L.Royal har inlett lysande i Robert Berghs regi. Intrycket vid segerloppet har varit bästa tänkbara och det här kan mycket väl vara en häst som Åbytränaren kan ta hela vägen upp till eliten. Att hålla ut Devils Tongue från början kan dock bli svårt och får han det tuffare loppet av de två så kommer det krävas en minst lika bra om inte bättre prestation nu än vad han stått för vid de nämnda segerloppen.
 • Parker har det varit mycket ”surr om” under våren, men hästen galopperade i såväl Orebro Int’l som Harper Hanovers lopp och har fått snål utdelning. Dock har han sett fin ut inför loppen och det finns ingen anledning att tro att formen ska vara dålig bara för att resultatraden blivit naggad i kanten.
 • Abbys Wise As gav Alessandro Gocciadoro rena drömloppet i debuten på svensk mark varpå hästen tackade för det och spurtade till säker seger. I Italien har hästen främst startat i medel- eller långlopp så att den 500 meter längre distansen skulle påverka honom negativt har vi svårt att tro.
 • Ellis Pride har gjort riktigt starka insatser i sina två starter barfota runt om under våren. Skulle det bli tuff körning initialt och han får spara speeden så kan vi se honom fälla många över upploppet.

Rank:

A: 6-3-2-4 B: 10-9-12-5 C: 1-8-11-7

Spetsstriden: Vi bedömer det som mest sannolikt att Devils Tongue kommer förbi L.L.Royal initialt. Även Reven Dejavu är rask från början, men vi ser inte ett scenario där han körs i ledningen.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 JUNI

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,7,10 (11,9)
Avd 2: 1,3,5,8,9,12,14 (15,13)
Avd 3: 5 Born To Run (4,2)
Avd 4: 2,3,12,13 (5,6)
Avd 5: 11 Timo Jutila (9,6)
Avd 6: 1,2,7,10 (3,5)
Avd 7: 2,3,4,6,10 (9,12)

4.480 rader / 2.240 kronor