Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Spring bara spring!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Åbytravet står som värd för lördagens V75 och det märks så smått att våren börjar göra entré även i startlistorna.
Klassen på loppen är strået vassare än vad som var fallet på Romme i lördags även om inte Gulddivisionen riktigt lyfter den hör lördagen heller.

Spelmässigt gillar vi dock loppet eftersom vi tar ställning för en häst som knappast blir favorit. Efter att ”bara” varit femma i sitt lopp under V75 Champions tycks många ha tappat Floris Baldwin (V75-3) till lördagens lopp, men det tycker vi är helt fel.
Passing Renka-sonen fick helt enkelt omöjligt långt fram den dagen, men ska kunna sitta bättre till nu i ett lopp där det är upplagt för en rask inledning. Här gäller det ”bara” för Magnus A Djuse att undvika dödspositionen så tror vi att det ska kunna gå vägen.

Spik nummer två blir Dark Roadster (V75-7) i avslutningen. På barfotabalans och med jänkarvagn tror vi att han bombar till tät och håller hela vägen.
Spring bara spring!

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Beartime vann sitt första försök med framspår i silverdivisionen efter en perfekt styrning signerad Carl Johan Jepson á spets, släpp och perfekt lucka 175 kvar. Trots att han har värsta konkurrenten på  insidan från springspår i det här loppet så tror vi att han kommer förbi direkt och därefter kan Jepson välja om han vill köra i tät eller släppa till en vettig konkurrent.
 • Mr Clayton J.F. är utmanaren från springspår. Örjan Kihlström körde hästen senast i Mantorp och bör rimligtvis bära med sig ett positivt minne från det loppet då Uptown Yankee-sonen gick med full fart över mål efter en invändig smygare. Även om vi tror att Beartime kommer förbi intialt så har Mr Clayton J.F. kom god chans att få ett bra, invändigt smyglopp och det är extremt gynnsamt på Åby.
 • My Dream Art fick jaga i spåren senast i Mantorp och det blev för tufft. Nu ska hästen tävla barfota runt om och då han tycks allmänt mer stabil i Oskar J Anderssons regi kan vi se honom kliva iväg så pass vettigt att han övertar ledningen av någon av de tidigare nämnda i skede två.
 • Zio Tom Jet må vara mer gynnad av att löpa ut i fritt läge med framspår, men det här loppet är inte vassare än att han ska räknas nu när det blir barfota runt om för första gången sedan november.
 • Spickleback Face gick ett bra lopp som trea i Cagnes-sur-Mer den 14 januari och det känns inte som att silverdivisionen i sig är en övermäktig uppgift.

Rank:

A: 7-6-5 B: 9-8-12-2-3 C: 1-10-11-4

Spetsstriden: Här kan det bli tjuv och rackarspel! Carl Johan Jepson är riktigt vass från ett läge som detta på en bana han kör regelbundet på och vi kan se Beartime komma förbi Mr Clayton J.F. direkt, men det är inte givet. Får My Dream Art överta i skede två?

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Vi erkänner att vi kanske inte riktigt sett den där absoluta topp-toppnivån på Georgia Am ännu, men David Persson som mer och mer framstår som en ”Mini-Joe Labero” låter oerhört påställd inför lördagens start. Efter den enkla spetssegern senast på Axevalla så ska hästen nu lättas markant, tävla barfota runt om första gången och därtill har rycktussar testats under veckan med tilltalande effekt. Kommer hon först direkt blir hon svårfångad ihop med den skicklige tempobedömaren Stefan Persson.
 • Lyckans Cash har lyft både en och två klasser i takt med regelbundet startande. Hon är inte beroende av ett speciellt typ av lopp vilket blir extra tydligt senast på Solvalla då hon gick runt fältet bakifrån via 1.11,5 sista 800 meterna.
 • Lorelei Marie vann två raka Diamantstoförsök i januari, men satt därefter fast i finalen. Det kan gjort henne gott och vi tror inte att hon slagit i taket ännu utan kommer kunna bära de 220.000 kronor hon fick på sig ganska snabbt.
 • Archidamia vann ett billigt lopp i debuten för Adrian Kolgjini, men såg stark ut. Hästen står perfekt inne på pengarna, men det känns inte givet att voltstart faller den här Ready Cash-dottern helt i smaken utifrån hur vi tidigare uppfattat henne på italiensk mark.
 • Fighter Lady har inlett spännande på svensk mark. Stoet – som är den enda schweiziska häst som finns i träning i Sverige – står hårt inne här, men hon har tävlat i många lopp med begränsade prispengar och nu aviseras skoryck!

Rank:

A: 2-5-4 B: 8-10-15-9-11-13-12-3 C: 1-6-14-7

Spetsstriden: Vårt tips bygger i mångt och mycket på att Art of Diamond släpper ledningen till Georgia Am som vi tror kan hålla ut Juni Rapid.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Floris Baldwin var det nog många som tyckte var sämre i senaste starten, vi tyckte aldrig att det var en riktig klockren uppgift för honom i det där loppet. Då stod han på tillägg och det var uppenbart att han skulle få jobba ute i spåren. Därtill blev loppet tempofattigt så uppgiften blev mer eller mindre omöjlig. Här är det lika start för alla hästar, upplagt för en duglig startrusning och han möter inte heller lika bra hästar som han gjort i Guldloppen under vintern. Nej, det här ser verkligen spännande ut och vi väljer att ta ställning och chansspika den nederländska nioåringen.
 • Slide so Easy var rejäl vid snabbloppssegern senast på Jägersro. Konkurrensen var dock mer än lovligt blek och det här är en annan typ av utmaning som tolvåringen står inför. Till hans fördel är att det nu blir barfota runt om och spetschansen är god, men vi kan se några hästar utifrån skickas rätt så rejält i jakt på vinnarhålet så vi blir inte överraskad om första 300-400 meterna kostar en del.
 • Pacific Face ska göra debut över sprinterdistans i karriärens 80:e start! Det ska bli väldigt intressant att se hur denna ”bulldozer” hanterar det, men vi blir inte förvånade om han springer med riktigt bra och utmanar om tätplatserna för ofta ser vi starka hästar bli allt raskare med åren. Nioåringen tycks därtill vara i sitt livs form och nu ska han därtill tävla barfota runt om.
 • Baron Gift har – som vanligt – fått ett av de högsta startnumren, men just bricka nio kan nog Rickard Svanstedt leva med såhär i återkomsten efter drygt tre månaders frånvaro. Åttaåringen kan behöva genomköraren, men känns ändå inte helt golvad då detta är en ganska svag guldhistoria.
 • Det är världens långskott, men vi väjer att ha med Zilath i B-gruppen. Hästen är kraftigt gynnad av att tävla barfota och skulle Carl Johan Jepson lyckas få hästen att hålla vinnarhålet på Slide so Easy så skulle Zilath kunna ställa till med en dunder, dunderskräll.

Rank:

A: 6 B: 1-3-9-4-7-5-2 C: 8-10

Spetsstriden: Vi räknar med att Slide so Easy håller upp innerspåret även om vi kan se Robert Bergh göra ett rejält försök med Nobel Amok. Snabbast av alla kan Eldorado B. vara vid laddning, men frågan är om han inte står väl långt ut bakom vingen för att ha en ärlig chans.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Lucky Truc galopperade troligtvis bort en seger på V75 i näst senaste starten och hade varit ur den här klassen om han stått på benen den dagen. Hästen revanscherade sig snabbt genom enkel seger tolv dagar tidigare i ett vardagslopp och intrycket var det rätta. Hästen såg stabil och fin ut den dagen och det är möjligt att man är ”rätt på det” just nu vad gäller balansen. Faktum kvarstår dock att hästen har fyra galopper på de senaste sju starterna och som klar favorit känner vi oss manade att gardera hästen.
 • Pre Calculated tar steg framåt i sin utveckling hela tiden. Det känns som att Lucky Truc är längre kommen i nuläget, men vi ser verkligen Pre Calculated som en framtidshäst och tror det finns mycket ogjort i fyraåringen. Sättet han avgjorde på senast via rygglopp var tilltalande och kan Jörgen Sjunnesson kopiera något liknande upplägg här så strider fyraåringen.
 • Cassius Ima galopperade in mot upploppet senast i Mantorp i just ett klass II-försök. Det var sannolikt segern som rök där. Nu tar han omtag och han gör det även en än mer passande distans på vilken hästen har två segrar efter tre försök.
 • Lumbermans Kalle är kittlande lite spelad. Många tycks döma honom utifrån insats senast i Mantorp på en gyttje-bana och från hemskt utgångsläge, men det tror vi är riskabelt. Gången innan var hästen dunderbra om än i vardagssammanhang på Axevalla, men vi påstår att insatsen var så pass god att han är en bubblare även i STL-sammanhang.
 • Vision Face var inga mil efter Pre Calculated i senaste starten och nu ska han tävla barfota runt om för första gången.

Rank:

A: 10-5-4 B: 7-6-2-12-8 C: 11-1-9

Spetsstriden: Efter strykningen på Incredible Wine tror vi vägen ligger öppen för att Lumbermans Kalle ska bomba till ledningen. Med tanke på hur rejäl hästen var efter en knalltuff öppning när Magnus Jakobsson körde honom i näst senaste sorten så kan vi se honom testa att köra i den positionen.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Billi Time är segervan värre med 22 segrar på 35 starter. Flemming Jensens häst gör STL-debut i det här loppet, men det finns ingenting som tyder på att han inte ska kunna hävda sig. Hästen har vunnit lopp på alla möjliga tänkbara vis, men just startsnabbheten kanske inte är det som utmärkt honom mest så det föreligger en viss risk att han blir av med taktpinnen initialt.
 • Nouba Mom är obesegrad på svensk mark efter fyra försök. Enda förlusten kom i finalen av Diamantstoet den 6 februari där hon kastade sig i galopp direkt från ett snävt startspår och aldrig fick chansen att visa vad hon kunde i det sammanhanget. Hon revanscherade sig snabbt med en vattentät spetstriumf på Åby och öppnar hon lika bra denna gång är chansen god att hon vinner starten.
 • M.T.Oscar kom aldrig till i klass I-finalen senast på Solvalla utan gick i mål med sparade krafter. Hästen har alltjämt för lite pengar på kontot kontra kapacitet och nu aviseras därtill skoryck.
 • Don Cash har en tendens att ta i mellan varven och slå på galopp. Hästens högstanivå skojar man dock inte bort och i felfritt opp duger han absolut i denna omgivning.
 • Kurri Jari Boko gör årsdebut, men det får inte oss att dra öronen åt oss. Veijo Heiskanens hästar brukar nästan alltid vara bra efter återkomst och vi tar inte så hårt på Åbytränarens antydningar att det inte ska vara ”så vässat” inför årsdebuten…

Rank:

A: 1-2 B: 7-4-9-6-5 C: 8-12-10-11-3

Spetsstriden: Det finns okej raskhet i Billi Time initialt, men vi tror inte hon håller ut Nouba Mom om hon öppnar lika bra som i senaste starten. Vi tror startsnabba Pere Ubu skickas rejält initialt och då kan det gå undan genom första kurvan.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Garca stod inför en liknannde uppgift senast på Åby. Då tog Carl Johan Jepson ledningen med hästen, släppte och valde att utnyttja open stretch-spåret i slutskedet. Det var inga mil ifrån att det gick vägen, men Princess S.W. var helt enkelt för svår. Oavsett om Jepson väljer att köra i ledningen den här gången eller släppa täten så tycker vi att hon ska vara favorit till segern i det här loppet.
 • Diversity Pellini stod för en mycket stark comeback i Mantorp.Hon fick vandra utvändigt ledaren på slutrundan, men antog den utmaningen och övertygade så smått. Vi tror att hon är den bästa hästen av de åtta som står på startvolten, men det är inte det räcker i ett travlopp utan lite flyt på vägen kan behövas här för att hon ska stå som vinnare.
 • Teton Sweet Lindy har lyft flera snäpp i ny regi. Fjärdespår kan bli bekymmersamt att trampa iväg ifrån, men lyckas Markus B Svedberg hålla henne på rätt köl och hamna någorlunda till i loppet så är hon en faktor att räkna med.
 • Ultra Bright gick bra från dubbla i Kalmar näst senast och blev favorit i Stoeliten gången därpå. Då avslutade hon okej som trea utan att det slog ”toppformsgnistor” om henne. Lyfter hon sig ett snäpp till på barfota runt om så kan det gå vägen, men för oss är det fel att hon är favorit i skrivande stund.
 • Velegance hamnade för långt bak senast och såg inte heller ut att trivas riktigt på banunderlaget som rådde den dagen. Hon tappas snabbt på den sämre insatsen, men vi släpper inte henne och i synnerhet inte nu när det blir barfota runt om.

Rank:

A: 1-2-4 B: 14-15-12-6-8-5-7-13 C: 11-9-3-10

Spetsstriden: Vi tror inte att Bazinga Cheri tar sig förbi Garca även om den förstnämnda är rask. Frågan är dock hur Carl Johan Jepson väljer att lägga upp det med Garca i skede två, kör han i tät eller släpper? Och i sådana fall, till vem?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Dark Roadster startar vecka-vecka vilket måhända inte är optimalt, men det kändes inte som han gick sig helt trött i lördagens lopp. Femåringen är en mycket god sprinter och har inne varit i närheten av att missa ledningen i någon av de tre senaste starterna där han stått med ett av de fem innersta startspåren. Nu blir det dessutom barfota runt om samt jänkarvagn och vi tror att hästen har goda chanser att springa undan framme i ledningen även om det säkert kan kosta en rask öppning de första 300 meterna.
 • Cargo Door profiterade på ett högt utgångstempo vid STL-segern i Eskilstuna den 7 november och det lär krävas samma sak här för att han ska kunna blanda sig i striden. Hästen vann enkelt från ledningen i debuten i Jerry Riordans regi, men var aningen mer stinglös senast i bronsfinalen. Nu är det sprinterdistans samt barfota på nytt; två klara plusfaktorer för hästen.
 • Zaffiro Jet var väldigt bra vid Åbysegern den 14 januari, men det saknades samma tryck i sexåringen i den efterföljande starten. Nu är det upplagt för en god resa längs innerspår och därtill ska hästen tävla barfota runt om. Det ökar sexåringens chanser markant.
 • Exclusive Matter stod för en stark upphämtning efter startgalopp senast i Mantorp. Nu är det bilstart istället som gäller och därtill tycks Johan Untersteiner åter dra alla extraväxlar som finns  att tillgå.
 • Echelon tror vi dock kan komma före Exclusive Matter från start och bärga vinnarhålet. Därifrån och med open stretch-spårets hjälp har han vunnit flera lopp på Åby, men frågan är om toppformen kvarstår? Den senaste insatsen var bara sådär och det kan vara så att hästen är lite på retur.

Rank:

A: 4 B: 8-1-2-3-10-9-6 C: 5-7-11-12

Spetsstriden: Vår bedömning är att Dark Roadster frontar bland många startsnabba och år Echelon i rygg. Även Zlatan Knick och Call Me Brodd är raska, men att de ska komma förbi Dark Roadster tror vi inte.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 6 MARS

Avd 1: 2,3,5,6,7,8,9,12 (1,10)
Avd 2: 2,4,5 (8,15)
Avd 3: 6 Floris Baldwin (1,3)
Avd 4: 4,5,6,7 (2,12)
Avd 5: 1,2,4,5,6,7,9 (8,12)
Avd 6: 1,2,4,12,14,15 (6,8)
Avd 7: 4 Dark Roadster (8,1)

5.040 rader / 2.520 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Chansspik & statistikvinnare

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Målgången i Svenskt Travderby 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Målgången i Svenskt Travderby 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

När Jägersro arrangerar V75-omgångar brukar svårighetsgraden inte alltid vara den allra största, men den här veckan tycker vi oss faktiskt stå inför en utmaning.

Det kommer finnas några tunga favoriter ska sägas som absolut kan vinna, men vi vågar inte lita på någon av dem.

Larada Vrijthout (V75-1) är jättebra, men gör voltstartsdebut på svensk mark vilket känns som ett frågetecken och Under Armour (V75-4) i stayerloppet möter ett helt annat gäng än det han sprang på vid den så övertygande segern i Kalmar för två veckor sedan.

Vi chansar istället och tar ställning för Picadilly (V75-3) i lägsta klassen. Dödensrisken är påtaglig, men den här hästen tror vi ”är på riktigt”. Nu aviseras skoryck och ovanpå det är hästen obesegrad över sprinterdistans efter tre försök. Tro på din häst, Lövgren!

Vi tar därtill ställning för Cyber Lane (V75-7) i Paralympiatravsuttagningen. Johan Untersteiners häst har 10-0 till sin favör i inbördes möten gentemot Racing Mange och har historiskt sett svarat för väldigt starka årsdebuter. De allra värsta är inte med i detta lopp och vi tror det kommer räcka till vinst även om han bara tävlar på 85-procentig nivå.

Här kan du ta del av startlistor till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • Larada Vrijthout är förmodligen ”helt klar” om han trampar iväg bra från ett springspår och når ledningen, men det känns inte helt givet att han gör det. Vi uppfattar det som att hästen har lite varma tendenser i sig och skulle det till exempel bli en omstart eller två så kan det bli väl tufft för honom att hantera. Kunnandet är det dock inget fel på för segrarna från tät har verkligen varit tilltalande och vid andraplatsen på V75 på Åby den 6 mars så var han tvåa bakom Bronsdivisionsvinnaren Oxidizer.
 • Gazza B.R. mötte Laradja Vrijthout i årsdebuten. Han fick göra allt jobb själv från fjärde utvändigt de sista 750 meterna den gången, men kämpade på mycket starkt via 1.10 sista 700 meterna. Klarar han av det snäva fjärdespåret och rentav går framåt lite till med loppet i sig kan det bli match.
 • Lucky Truc tog dödens mitt i klass II-finalen senast och höll starkt. Nu är hästen anmäld barfota fram för första gången och vi tycker att han är så pass rejäl att han måste räknas i A-gruppen även här.
 • M.T.Oscar står kvar i klass I och det råder ingen tvekan om att hans kunnande räcker till i sammanhanget. Däremot är han sårbar då han har en tendens att hamna lite punschigt till i loppen.
 • Gravity Pace galopperade som slagen utvändigt ledaren i slutkurvan senast i Halmstad. Han har gått bra i starterna dessförinnan och kan få rena drömloppet längs sargen här.

Rank:

A: 6-4-12 B: 9-1-2-3-5-8 C: 11-7-10

Spetsstriden: Run Brodde Run kan tänkas hetsa upp sig nu när det var längesen han startade i voltstart. Omstart skulle inte passa honom och knappast heller Larada Vrijthout som gör sin första start i svensk voltstart. Scorpion’s Madness lär vara aspirant på tät, men han ska tävla barfota runt om första gången och det kan även göra honom lite tassig i accelerationsögonblicket. Vidöppet!

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Laleh Pellini blir vårt tipsval i ett DIamantstoförsök som vi tror oss kunna lösa på fem streck. Hon stod för en stark årsdebut på Solvalla där hon fick vandra utvändigt om formtoppad Gitte Silvåkra, men likväl höll ställningarna starkt till tredjeplatsen. Readly Express lillasyster har haft en del stolpe ut i sådana här gäng förut, men vi tyckte verkligen årsdebuten lämnade ett gott besked och har en tro på att hon går en intressant säsong till mötes.
 • Sharp Dream är kanske allra vassast när hon är med där framme direkt och det lär hon ju knappast vara nu från 40 meters tillägg… Vi säger allra vassast för hon är inte dålig när hon får anfalla bakifrån. Det fick hon faktiskt göra i senaste starten på Åby, men då satt hon ändå så pass hyggligt till som andra utvändigt och hon slapp att gå i tredjespår genom slutkurvan.
 • La Plus Belle fick gå utan rygg de sista 800 meterna senast på Jägersro och höll starkt som trea. Hon har blivit allt mer travsäker och bör klara av ett snävt startspår.
 • Mellby Harissa tycker vi är väldigt svår att bedöma utifrån hur det såg ut i årsdebuten. Hon kastade sig i galopp kort efter start och gick sig trött till slut efter att tryckts ganska så tufft i upphämtningen. Robert Berghs hästar brukar kunna lyfta sig med lopp i kroppen och täta starter så vi känner att vi vill behandla henne med viss respekt åtminstone även om uppgiften med dubbla tillägg är komplicerad.
 • Kali Smart återkommer efter drygt tre månaders uppehåll. Hon avslutade fjolåret med att slå svenskt rekord två gånger om och tongångarna inför återkomsten verkar positiva. Vi påminner dock om att hon ”bara” är fyra år gammal och att bara kliva ut och bomba förbi ett sådant här gäng direkt i återkomsten är inte helt enkelt.

Rank:

A: 11-15-9 B: 14-12-1-3-8-13-7 C: 6-5-2-10-4

Spetsstriden: Domingoa tror vi frontar initialt från innerspåret, men lär utmanas av Lady Beluga i första kurvan. Från tillägg kan Kali Smart vara snabbare än Laleh Pellini som har galopperat kort efter start tidigare i voltstart så frågan är hur hårt Björn Goop vågar ladda initialt?

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Picadilly var superfin i debuten för Joakim Lövgren näst senast då han aldrig var nära att släppa någon över bron från ledningen. Vi trodde att han skulle stå för en riktig toppinsats gången efter i Margaretas tidiga Unghästserie då han mötte ett gäng som vi tveklöst tror att han kan matcha, men hästen tappade trots ett bra lopp den dagen. Han har fått en och en halv månads paus efter det och nu laddar Joakim Lövgren om med ett sprinterlopp. Hästen är obesegrad över 1.640 meter efter tre försök och därtill aviseras det barfota runt om denna gång vilket känns hyperspännande.
 • Bravo Sabotage kommer bli loppets favorit. Vi säger inte att det är konstigt då han stod inför en liknande sprinteruppgift senast på Jägersro och löste den från tät på 1.12,7a/1.640 meter utan att Alert Vendel kom hotfullt nära. Här tror vi dock att den initiala körningen kan bli lite mer utdragen och får han därefter Picacdilly på utsidan så kan det bli stumma ben sista 100 meterna.
 • Valeria Wareco är en av utmanarna i spetsjakten. Hon har vunnit sitt enda framträdande över sprinterdistans och nu kan det bli aktuellt med skoryck. Vi kan inte se ett annat scenario att man verkligen försöker tävla ordentligt med henne här och inte jagar småslantar.
 • Aloha Chip höll helt okej från ledningen senast på Åby i ett lopp som vanns av Flemming Jensens tuffing Cadiz. Det blir svårare för honom att hålla upp innerspår och få löpa ut i tät ånyo, men ett bra lopp i draget kan det åtminstone bli.
 • Black Mission kunde inte haka på Önas Prince senast på Jägersro, men det var givetvis ingenting att säga något om då det är en häst hämtad från ett helt annat ”hyllplan”. Fyraåringen har gjort vettiga insatser dessförinnan och kan tänkas göra upp om segern om loppet blir överpacat.

Rank:

A: 7 B: 3-5-1-10-9-2 C: 11-6-8-4-12

Spetsstriden: Vi är inte helt övertygade om att det bara är ”spets och över” för favoriten Bravo Sabotage utan här kan det bli körning. Classic Gal är rask iväg och kan ta striden på insidan och utifrån lär mycket raska Valeria Wareco laddas.

Avd 4 – Vårstayern, 3.140 meter voltstart

 • Under Armour är en av veckans stora snackhästar efter den övertygande segern senast i Kalmar. Han fick ett riktigt styggt lopp då med tredjespår i 1.600 meter totalt och det var närmast ofattbart att han inte tröttnade. Insatsen var verkligen femstjärnig, men frågan är vart det loppet sätter samtidigt som han jagas av mer meriterade hästar som snabbt kan komma ikapp då de bara är tre på startvolten.
 • Rotate såldes dagen före den överraskande V75-vinsten – från dödens – i Mantorp. Det var verkligen en toppinsats och han följde upp det med att vinna ett stayerlopp från samma position under skärtorsdagen. Hästen står perfekt inne i det här loppet och påverkas han inte negativt av de täta starterna är han med i segerstriden på nytt.
 • Quite Special avgjorde knappt, men på ett snyggt vis vid V75-segern i Halmstad på påskdagen. Även han startar tätt, men hästen har visat toppform en längre period och hade verkligen samlat ihop till en vinst så vi tror att han har mer att ge.
 • Ganyboy var riktigt rejäl vid segern senast på Jägersro där det var samma förutsättningarna som nu är fallet. Motståndet här är dock tuffare och för oss är han ”bara” en outsider.
 • Tyson Dimanche trivs förträffligt över distansen och gnetar på bra, men på senare tid har det blivit allt längre mellan segrarna. Aktionsmässigt har det dock flutit bättre än kanske någonsin tidigare och vi kan se honom överraska om någon av de betrodda har en sämre dag.

Rank:

A: 2-8-7 B: 14-5-6-13-1-11 C: 9-10-4-3

Spetsstriden: Typhoon Face tar säkert ledningen initialt, men vi tror inte att man bråkar utan lämnar över till Under Armour per omgående.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Farlander Am var ett av höstens stora utropstecken i svensk travsport och det finns inget som tyder på att han inte ska kunna gå en ny, fin säsong till mötes även om han traskat upp i klass. Sexåringen har årsdebuten avklarad och även om det blev en galopp – till synes av ren friskhet – från start den dagen så var det verkligen inget fel på upphämtningen. Med det loppet i kroppen tror vi att han är redo att prestera på en riktigt hög nivå och han blir vårt tipsval.
 • Ubiquarian Face överraskade med att hålla upp innerspåret bakom bilen senast på Solvalla. Han såg ut att vara på väg mot en klar seger när galoppen plötsligt kom 300 meter före mål. Det var oturligt, men han är snabbt tillbaka och har alla chanser att hävda sig här bara han inte blir fast för att hålla upp ledningen denna gång kan bli mer kämpigt.
 • Spickleback Face är en sådan där häst som kan allt när han löper upp till sin högstanivå, men som sedan faller i frågan mellan varven. Så var fallet senast på Solvalla då han galopperade dubbelt medan han krossade Remarkable Feet från dödens i starten innan. Som sagt; hästen är ojämn, men högstanivån är så pass hög att han måste räknas.
 • Sweetman fick dämpa en bit i ledningen senast i bronsfinalen och kunde hålla undan ganska säkert. Nu handlar det om silverdebut och hästen tävlade faktiskt i klass I-sammanhang så nyligen som för två månader sedan. Vi tror att han kan få kämpigt att hålla undan här även om han tar ledningen.
 • Staro Leonardo fick långt fram senast, men lyckades ändå spurta till knapp seger före Payet D.E. Han brukar gå bra även i de här sammanhangen, men därifrån till att slå de bästa är det ändå ett steg.

Rank:

A: 9-1-6 B: 3-2-11-10 C: 5-7-4-12-8

Spetsstriden: Det blir tufft för Ubiquarian Face att upprepa bedriften från senast och fronta från innerspår när han har katapulten Sweetman två hack längre ut.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Demon Ima fick segerraden bruten senast på Åby, men var på intet vis dålig. Femåringen började ta upp jakten från andra utvändigt i samma skede som Robert Bergh ökade farten med Easy Cash och det blev helt enkelt för svårt att nå ikapp. Därtill hade inte hästen startat på sex veckor och vi förväntar oss att han lyfter ytterligare med det loppet i kroppen. Hade vi känt oss säkra på att Demon Ima vinner starten i det här loppet hade vi spikat, men helt givet känns det inte.
 • Oxidizer fick ta dödens på Sweetman i bronsfinalen senast på Solvalla och tog in tog in rejält sista 100 meterna. Sexåringen är en riktig krigare vars utvecklingskurva fortsätter peka spikrakt uppåt. Han står alltjämt kvar i klassen och måste räknas.
 • Rackham galopperade under anfall 300 meter före mål i årsdebuten. Det såg ut att gå för fort i det skedet samtidigt som han hade lagt en häftig speed över sista bortre långsidan. Den nivå han uppvisade i fjol med andraplatser bakom Hail Mary och Power under höstkanten säger mycket om vad detta är för typ av häst.
 • Pere Ubu är färsk i klassen efter at bombat hem klass I-finalen från tät. Med jänkarvagn och på tätkänning är han en helt annan häst än vad han är med andra upplägg så att Peter Untersteiner har taktiken klar här behöver man inte vara raketforskare för att lista ut.
 • Romero fick för långt fram senast på Åby i ett lopp som gick fort hela vägen. Även om hästen är bra så har han haft lite svårt att duga i tuffare sällskap förut, men nu är han anmäld med jänkarvagn samt barfota runt om och det kittlar verkligen.

Rank:

A: 1-10-9-3 B: 2-4-6 C: 5-8-11-7-12

Spetsstriden: Även om Demon Ima är väldigt rask initialt så kan det bli svårt att hålla ut Pere Ubu som står ”lagom långt ifrån” med bricka tre. Även Red Mile Brodde är rask från start, men det ska knappast kunna gå för hans del att komma förbi.

Avd 7 – L.C. Peterson-Broddas Minne, 2.140 meter autostart

 • Cyber Lane väljer vi att ta ställning för i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet. Åttaåringen har årsdebuterat i det här loppet även 2019 och 2020 vilket då resulterat i en andraplats på 1.11,5 samt en seger på 1.11,4. Han brukar med andra ord vara på tårna direkt och av tongångarna från Johan Untersteiner att döma så tycks hästen vara redo även nu. Vi är väl medvetna om att han har spår utvändigt om värsta konkurrenten, men Johan Untersteiner är en mästare på att lösa det taktiska när han sitter bakom sina elithästar och skor runt om är inte heller en faktor som avskräcker oss då skillnaden på denna häst är marginell kontra barfotabalans.
 • Racing Mange vann direkt i årsdebuten vilket var blott andra gången han lyckades med i sin karriär. Intrycket var tveklöst bra, men det ska samtidigt sägas att loppet blev ganska så rätt för hans del då han kunde undvika den initiala körningen och ta dödspositionen på en Lionel som hade fått öppna i överljudsfart. Den här uppgiften är tuffare och vi är inte säkra på att vägen till tät blir smärtfri här även om han är explosiv från start.
 • Floris Baldwin kördes slalom i guldfinalen senast på Solvalla och blev fast med sparade krafter. Han såg åter uppåt ut efter en sämre insats på Biri gången innan och kan spurta till vinst om de tidigare nämnda krigar för intensivt mot varandra.
 • Mellby Free är svårbedömd såhär i en årsdebut mot hingstar, men låt oss påminna om att hon vann ett Gulddivisionslopp under Derbyhelgen i fjol och då besegrade självaste Racing Mange.
 • Night Brodde såg jättefin ut senast i Gulddivisionen på Axevalla där han aldrig riktigt kom till. Kan Marc Elias rentav vara sugen på att testa och köra i ledningen nu om han når dit?

Rank:

A: 7 B: 6-9-10-5 C: 2-1-8-3-4-11

Spetsstriden: Osterc är väldigt startsnabb och bör hålla ut Giveitgasandgo utan problem om Thomas Uhrberg så vill. Därefter är Night Brodde aspirant att få överta innan en av de mest namnkunniga hästarna gör entré. Kan Racing Mange få ta över när körningen lagt sig?

Fakta

V75-FÖRSLAGET 10 APRIL

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,8,9,11,12 (7,10)
Avd 2: 9,11,12,14,15 (1,3)
Avd 3: 7 Picadilly (3,5)
Avd 4: 2,7,8,14 (5,6)
Avd 5: 1,6,9 (3,2)
Avd 6: 1,2,3,9,10 (4,6)
Avd 7: 7 Cyber Lane (6,9)

3.000 rader / 1.500 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Risk för favoritkavalkad?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten förra året. I kväll är han tillbaka på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund
Ecurie D. segerdefilerar efter Fyraåringseliten förra året. I kväll är han tillbaka på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund

Det är ovanligt många storfavoriter på kvällens V86-spel. Under onsdagsförmiddagen var fem av de åtta favoriterna spelade till över 40 procent och bland dem var två spelade till över 65 procent.

Duon som är ”brakfavoriter” stavas Ecurie D. (V86-6) och Bitcoind’ Arc (V86-8) och vi har i ärlighetens namn svårt att se dem förlora sina respektive lopp.

Visst möter Ecurie D. meriterade hästar, men tongångarna inför hans återkomst låter väldigt positiva och frågan är hur sugna några av konkurrenterna är i det här loppet att ta striden när det antingen handlar om comeback eller när man blott har en genomkörare innanför västen…

Nej, på Solvalla är risken påtaglig att några tunga pjäser står pall, men på Åby tror vi det kan hända desto mer då vi till exempel bara bedömer storfavoriten i ungdomsloppet – Fromming (V86-3) – som en av flera segerkandidater och som utifrån det perspektivet känns alldeles för hårt spelad.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Black Hill (V86-1) gick segerlös genom treåringssäsongens elva starter, men visade flera gånger att han har en hög högstanivå. Nu gör han intressant debut i ny regi och han gör det från ett utgångsläge som åtminstone ska ge honom en vettig chans att kunna få ett lopp bakom ledaren om han inte håller upp täten själv. För oss känns han mycket intressant i det här loppet.
 • Ecurie D. (V86-6) låter det verkligen bra kring inför återkomsten så nu både hoppas och tror vi att han ska kunna studsa tillbaka och leverera på den nivå han tävlade på förra senvåren och under sommaren. Det känns inte som det är särskilt många konkurrenter här som vill bråka med honom utan vi tror vägen till seger ligger öppen.
 • Moneykeeper (V86-7) studsade snabbt tillbaka efter galoppen i mini-comebacken näst senast på Åby. Han avslutade starkt som fyra bakom Go West Young Man, Moses och Danilo Brick på Solvalla i onsdags och vi påminner om att han var sprintertvåa bakom Copaca Banana på Åby i höstas på en 1.11-tid.
 • Bitcoind’ Arc (V86-8) har övertygat stort i två raka segrar i Timo Nurmos regi och verkat fjärran från brukad när han passerat mållinjen. Den på pappret värsta konkurrenten i det här loppet har lottats till ett bakspår och vi kan inte hitta den där framspårshästen som kan ha ambition att bråka med Bitcoind’ Arc i det här loppet. Tråkigt nog känns den här jättefavoriten befogad.

Betrodda som lever farligt

 • Blaze Kronos (V86-2) var bra vid senhösten och vinterns tre raka segrar, men gick därefter på pumpen när hon fick vandra utvändigt ledaren. Vi tycker hon var väl blek den dagen och hanterar henne avvaktande i det här loppet som innehåller flera starka formkort.
 • Fromming (V86-3) tycks allt och alla svälja med hull och hår, men är det verkligen helt korrekt? Han ställdes inte inför någon större prövning senast i Halmstad där han vann ett simpelt sprinterlopp från tät utan att behöva prestera särskilt mycket. Här kan det bli syn på ett helt annat sätt så för oss är han för stor favorit.
 • Suarez (V86-5) gjorde inget dåligt lopp i lördags med tanke på att han hamnade en bit bak och fick ge sig ut i vida spår i slutkurvan. Han gick helt okej, men har kommit upp i klass ganska snabbt, körs av en förhållandevis orutinerad kusk och möter några dugliga konkurrenter. Det känns inte givet att han bara städar av det här gänget från bakspår.
 • Bridge Jumper (V86-8) tycks bli andrahandsfavorit bakom Bitcoind’ Arc och det tycker vi känns fel efter fem månaders tävlingsuppehåll. Därtill har han bakspår och för att Bridge Jumper ska kunna vinna härifrån kan han mycket väl behöva leverera karriärens bästa insats. Det är han väl knappast redo för redan!?
Fakta

V86-FÖRSLAGET 7 APRIL

Avd 1: 1,2,5 (10,6)
Avd 2: 1,4,5,6,7,8 (3,9)
Avd 3: 1,2,3,9,11 (7,6)
Avd 4: 1,6,7 (2,3)
Avd 5: 1,4,5,6,7,9,10,11,12 (2,3)
Avd 6: 7 Ecurie D. (3,4)
Avd 7: 3,4,5,7 (2,1)
Avd 8: 4 Bitcoind’ Arc (3,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Helkul Paralympiakval

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane gör årsdebut i Paralympiatravet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane gör årsdebut i Paralympiatravet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Precis som så många år tidigare arrangerar Jägersro ett av kvalloppen inför Paralympiatravet. Cyber Lane (V75-7) har varit med i motsvarande kvallopp på just Malmöbanan de två senaste åren och det med lyckat resultat. I fjol gick han segrande ur striden på 1.11,4a/2.140 meter och året innan var han tvåa bakom stallkamraten Day Or Night In på 1.11,5.

Det lär med andra ord vara någon sådan typ av tid som krävs även för att vinna årets kvallopp och Cyber Lane kommer behöva vara väldigt bra för att lyckas nu när han får kicka igång säsongen från bricka sju och med värsta konkurrenten på insidan.

Derby Trial för hästar som kvarstår i anmälningslistan till Svenskt Travderby lockade blott sex hästar och har därför ersatts på V75-kupongen av Vårstayern (V75-4).

I tider som dessa då alla lopp visas på tv och sporten ändå blir profilerad känns det rätt och riktigt.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Lurig inledning. Larada Vrijthout har inlett mycket starkt i Conrad Lugauers regi. Enda förlusten kom i ett V75-lopp där han hade tuffe Oxidizer före sig i mål. Hästen känns inte helt enkel i alla lägen och vi vågar inte ta gift på att han sköter sig fläckfritt i voltstart. Lucky Truc gjorde ett superlopp i klass I-finalen senast på Solvalla och måste räknas trots spår tolv. M.T.Oscar är på något mirakulöst vis kvar i klass I; det känns verkligen som att han felat borta stora prischeckar under sin karriär. Femåringen höll starkt efter ett styggt slutvarv i klass I-finalen på Solvalla och måste räknas trots bakspår. Gazza B.R. svarade för en stark årsdebut bakom Larada Vrijthout, men brottas med ett knepigt utgångsläge. Run Brodde Run höll okej som spetstvåa senast på V75 och känns inte helt borta. Moncler Bo är ett spännande nyförvärv hos Ola Samuelsson som dock står tufft inne på pengarna.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett mycket kul Diamantstoförsök med flera om budet. Lady Beluga blir säkert favorit på sina segrar och spetsläget. Hon har vunnit på olika sätt, verkar rätt så komplett och ska kunna rekordsänka rejält. Eye on the Hill fick se sig besegrad av Namaste i årsdebuten, men det var ingenting att säga något om. Hon gick ett jättebra lopp som tvåa, travade fint och fullföljde till linjen. Kali Smart på samma volt avslutade fjolåret med att plocka in 220.000 kronor på ett bräde och det känns inte superenkelt för henne att bara kliva ut här i en årsdebut från tillägg och städa av starka hästar. Sharp Dream har Johan Untersteiner sånär funnit lösningen på även om det blivit lite galopper. Laleh Pellini och La Plus Belle har båda inlett året tilltalande och har mer bevisad form än flera av sina konkurrenter.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

Klass II-försöket ser smålömskt ut om det nu inte är så enkelt så att Bravo Sabotage bara spårar hem loppet från ett perfekt utgångsläge. Segerapiteten med fem fullträffar på nio försök hos femåringen imponerar och visste vi att han frontar att det kostade för mycket kunde han rentav vara ett spikförslag. Här lär dock Valeria Wareco laddas med full kraft. Hon står bra inne i loppet och ska man tävla med henne i en sådan här klass så lär man också gå för det ordentligt. Piccadilly håller vi väldigt högt och hade därför förväntat oss en vassare insats av senast på Solvalla. Han tappade i Margaretas tidiga Unghästserie trots ett bra lopp. Varken Black Mission eller Chased har gjort så många starter, men visat vettig kapacitet och skulle kunna överraska med maxklaff.

Avd 4 – Vårstayern, 3.140 meter voltstart

Ett mycket kul stayerlopp. Under Armour var ruskigt tapper senast på Jägersro då han avgjorde trots ett mer eller mindre omöjligt löpningsförlopp. Han kommer säkert få många anhängare här, men att vinna den här typen av lopp som fyraåring när det är få hästar på startvolten och mer rutinerade konkurrenter kommer sitta bra till direkt… nej, det blir verkligen inte enkelt. Rotate vann stayerloppet i Gävle från positionen utvändigt ledaren. Han visade att klass I-triumfen i Mantorp inte var någon tillfällighet och vi förstår att Björn Goop valde att gå vidare direkt till det här loppet då hästen står bra inne på pengarna. Quite Special från samma volt var jättefin i Halmstad där han besegrade Farlander Am. Ganyboy kommer från stayerseger och känns hetast av hästarna som står med 40 meters tillägg. Där finns även E.Type Cash som tillhörde den absoluta kulltoppen i Danmark i fjol. Hästen känns dock lynnig och vi känner inte särskilt mycket för honom i Sverigedebuten när det handlar om voltstart.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Ännu ett lopp man verkligen tar till sig! Ubquarian Face felade bort en sannolik silverfinalvinst senast på Solvalla. Han står med samma utgångsläge här och ska vara favorit till att ta snabb revansch. Sweetman däremot är ny i klassen efter att vunnit bronsfinalen på Solvalla. Han är väldigt startsnabb och skulle han komma förbi direkt så körs han säkert i tät även nu när han gått upp i klass. Farlander Am galopperade i årsdebuten i lördags, men såg annars bra ut och ska säkert gå framåt med loppet i kroppen. Spickleback Face och Payet D.E. är två andra tänkbara segeraspiranter för den som tittar utanför – vad vi tror blir – en klar favorittrio.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Demon Ima står rätt så hårt inne på pengarna, men knappast när det kommer till kapacitet. Han var utan chans att jaga ikapp Easy Cash senast på Åby, men det gick väldigt fort till slut och han fick helt enkelt för långt fram. Öppnar hästen på samma sätt från innerspår som han gjorde vid Kalmarsegern i januari så har han god chans att leda hela vägen. Pere Ubu lär man dock göra ett ordentligt försök med att komma förbi. Han visade med eftertryck vid segern i klass I-finalen senast att han är en annan häst på barfotabalans samt från tät. Oxidizer tog in på Sweetman sista 100 meterna senast i bronsfinalen trots att han såg sliten ut i sista kurvan. Hästen står kvar i klassen och har visat att han tål tuffa upplägg. Rackham står knappast så långt efter någon vad gäller kapacitet, men känns svårbedömd efter att galopperat i årsdebuten. Kan fartfyllda Romero få rena drömloppet i draget?

Avd 7 – L.C. Peterson-Broddas Minne, 2.140 meter autostart

Ett mycket roligt kvallopp till Paralympiatravet avrundar V75-omgången. Cyber Lane har som tidigare nämnt vari tvåa respektive vunnit detta lopp de två senaste åren. Båda gångerna har det handlat om årsdebut så det går att påstå att han har en tradition av att leverera starka prestationer direkt efter återkomst. Hästen är mycket startsnabb, men vi tycker att han är väl så effektiv när han anfaller bakifrån. Racing Mange fick traska utvändigt ledaren i sin årsdebut, men avgjorde likväl. Han är knappast sämre med det loppet i kroppen och ska kunna hålla ut Cyber Lane när duon står sida vid sida. Floris Baldwin har gått jättebra en längre tid, men kom inte alls till i Guldfinalen senast på Solvalla. Formen är det inget fel på! Mellby Free känns svårbedömd inför en årsdebut där hon möter hingstar medan Island Life med dunderform kan vara loppets stora rysarbud.