Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Stora pengar på Nyårsmenyn?

Av
Redaktionen
Upplåst för dig som är prenumerant
Grainfield Aiden och Hannu Korpi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Grainfield Aiden och Hannu Korpi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tipsredaktörer: Jonas Persson (avd 1-3), Emil Persson (4-5), Mathias Hedlund (6-7).

Torsdagens Nyårsaftonstävlingar på Axevalla med Multijackpot ser luriga ut på förhand. De givna singelstrecken lyser med sin frånvaro och vi tippar på att utdelningen på sju rätt blir betydligt högre än de 16.579 kronor som den uppgick till i fjol.

Vi spikar två hästar inom V75-spelet som inte nödvändigtvis kommer att bli favoriter. Ture L.A. (V75-3) återkommer efter två månaders uppehåll och är något av en chansning, men vi tycker det finns faktorer som talar för honom i det här loppet. Dels tror vi att han är bästa hästen, men därtill kan han vara rejält gynnad av den långa distansen.

I Sylvesterloppet tar vi ställning för Grainfield Aiden (V75-7) som även vann motsvarande tävlingsdag i fjol. Han startar tätt och prestationen på Solvalla under annandag jul lämnade måhända en del övrigt att önska, men vi har sett honom studsa tillbaka väldigt snabbt tidigare. Normalt sett har han god chans i det här sällskapet och vi väljer att spika istället för – som alternativet är – strecka sex-sju hästar.

Här tar du del av startlistorna till Axevallas tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – 2.140 meter voltstart

 • Tullibardine Boes senaste insats luktade verkligen ”nästa gång”. Att på det viset bara mata på sista 800 metrarna av loppet mot en högst kvalificerad vinnare gör att hon här en given etta i vår rank. Springspåret ska hon kunna förvalta väl, men det finns med tanke på detta en liten risk att enda positionen som blir kvar åt henne är dödens, en position vi kan se henne förlora i.
 • För ledningen både tror och hoppas vi att M.T. One Wish kommer att ta, om inte med en gång så efter bit av loppet. Därifrån har hästen två av två och därför borde Ulf vara angelägen att försöka ta sig dit samt behålla den positionen om ekipage utmanar från 20 fållan. Insatserna på slutet skvallrar dessutom om att formen sitter där för en riktigt bra insats, vilket kommer att krävas.
 • Från springspår på 20 meters tillägg kommer också Love No Pain att starta. Dock har vi svårt att se hästen komma förbi Tullibardine Boe av egen kraft från start men som vi skrev ovan kan ryggen på henne vara det absolut bästa alternativet om segern ska kunna bärgas. Jorma sitter återigen upp på henne och i dessa tre starter på slutet har formen bara fortsatt att stegra, även hon given i Sulkysports a-grupp.
 • På startvolten startar Up New Moon som för starter sen gick undan väldigt enkelt från tät på Färjestad, då som nu med Stefan Persson i sulkyn. Kan Stefan få spara henne under loppet tror vi att hemmahästen kan vara en obehaglig överraskning för spelarna, senaste insatsen var något sämre, men kan ha berott på den något tunga banan. Tredje invändigt och sesam öppna dig?
 • La Plus Belle får man inte glömma. Hästen hade inte startat på två månader inför Åby senast och hon avslutade sista varvet som första häst i andraspår och gick bra hela vägen in, dock saknades det där lilla extra. Loppet bör ha tagit henne framåt och till ganska låg spelprocent får hon en chans till av oss.

Rank:

A: 11-2-12 B: 4-10-9-1-14-15 C: 8-6-7-3-13-5

Spetsstriden: HazyshadeofWinther har varit struken för en halsinfektion, vi tror att detta gör Eklundhs val lite enklare, att nämligen låta M.T.One Wish få överta ta täten. Väl där hoppas vi att Ohlsson väljer att stå emot tilläggshästarna över första rakan.

Avd 2 – 2.140 meter autostart

 • Awesome Kronos debuterade i regi Johan Untersteiner senast i ett något enklare gäng på Kalmar. Precis som nu startade hästen från ett femtespår bakom bilen och utan att Johan laddade något nämnvärt satt hästen i ledningen efter 350 meter. Runt slutsvängen fick Johan bära hästen en bit, sägas ska dock att det gick väldigt fort i det skedet. Väl in på upploppsrakan kunde Johan slappna av mer och intrycket över mål på lätta ben i 1.10-fart gillades skarpt. Här både tror och räknar vi med ett liknande scenario igen och då kommer övriga ekipage få svårt att ta sig förbi under loppets gång.
 • Zenato gör gedigna insatser varje gång. Nu senast fick Zenato för långt fram till vinnande Solkattens Ferrari men avslutade sista varvet i spåren efter drygt 1.13. Nu finns det läge för en mer spårsnål resa, Zenato kan öppna, det visade han inte minst på Färjestad för tre starter sen då han flög till spets från bricka sju, om än dock i en något långsam inledning. Över Axevallas långa upplopp tror vi att Zenatos något segstarka stil kan bita bra och lyfter upp honom i rank på läget och det något ihåliga fältet som gör att luckan kan uppenbara sig.
 • Galileo Journey tog tre något billiga spetssegrar på Solvalla under hösten men det ska sägas att intrycken var bra vilket gjorde att Galileo också blev rejält hårt spelad från bakspår på V75 på Romme. Galileo fick ett bra lopp i andra par utvändigt men över upploppet fanns varken ork eller stridsmoral till att stå emot ekipage bakifrån. Den insatsen gav lite mer att önska, även om det som vi skrev tidigare i texten var ett betydligt mer rutinerat sällskap den då mötte än tidigare. Återigen ett bakspår här och det gör honom mer sårbar, även om kapacitet i detta gäng finns för att vinna loppet.
 • Leon Zon gav ett positivt formbesked i sin ”lill-comeback” efter ett uppehåll på drygt en månad. I ett betydligt hårdare gäng än detta spurtade Leon Zon vasst över upploppet, klockan visade 1.12,5 sista 700 meterna och med bara lite klaff på loppet (en rygg att gå i) så kommer Leons spurt att bita bra. Det som talar emot är Leons något besvärliga utgångsläge och att vi tror att Awesome Kronos kommer till ledning.
 • Hector Eck var vi inte nämnvärt imponerade av på Jägersro där han ivrigt påhejad av Björn Goop mer eller mindre ramlade undan från ledningen. Dock tyckte vi att det var ett annat tryck i hästen senast då han fick hålla ett jämnt och hårt tempo från ledningen hela vägen. Krafterna tröt till slut vilket inte är så mycket att säga om, startsnabb är han och rygg på Awesome Kronos borde locka en hel del.

Rank:

A: 5 B: 1-10-14-3-6-7-2 C: 8-12-13-15-2-4-9-11

Spetsstriden: Flera av hästarna innanför Awesome Kronos kan öppna fort. Vi både tror och hoppas att detta kan bädda för lite körning och att det i sin tur finns en bra möjlighet för Johan Untersteiner att i en andravåg få överta ledningen efter låt oss säga 500 meter.

Avd 3 – 2.640 meter autostart

 • Ture L.A. återkommer efter två månaders vila från tävlandet. Vi blev tidigt förtjusta i Tures kapacitet, bland annat vid Åbyvinsten i augusti när han från tredje utvändigt via 1.11,8 sista 700 meterna avgjorde loppet genom att både ta ner ledaren och hålla emot ekipage bakifrån. Vi kan se ett liknande loppscenario denna gång för Ture L.A. och med samma resultat. Att Johan har valt Ture själv gillar vi också, vilket gör att när spelprocenten ser ut som den gör just för tillfället måste vi bara lyfta upp Ture L.A. överst i vår rank.
 • Zeolit har verkligen imponerat på oss och nu senast var inget undantag. Tränaren Jari Åkerfeldt körde då hästen själv till seger från fjärde utvändigt och efter 1.12 s. 800 så blev segern överlägsen. Att inte Zeolit hamnar överst i rank har mycket med utgångsläget att göra, men med minsta klaff så kommer Zeolit att vara med och göra upp om segern. Jorma Kontio upp nu dessutom känns givetvis kittlande!
 • Favorit i loppet blir med all sannolikhet Johan Untersteiners andrahäst i loppet Global Beware. Hästen har varit bra, inget snack om det, men vi vill se mer av hästen för att gå på den som favorit på V75. Dessutom tror vi att distansen kan gynna våra två övriga a-hästar mer vilket gör att Global Beware endast rankas trea i loppet, dock given i a-gruppen.
 • Spännande start i loppet tycker vi att Digital Eye gör. Vi motiverar detta med att hästen gör sin andra start i ny regi (galopp i första starten för Björn Goop), dels har den vunnit via att sitta utvändigt ledaren vilket tyder på styrka som kommer väl till pass i detta långa lopp. Dessutom är Digital Eye anmäld med amerikansk vagn och tillsammans gör dessa tre punkter att Digital Eye är ett spännande spelobjekt till under tio procent, trots det dåliga utgångsläget bakom bilen.
 • Pacific Kingdom bara måste nämnas också i detta som ni märker något kluriga lopp att lösa.  Inget ont om Merete Larsen men att nu Rikard N Skoglund hoppar upp bakom den något småtröge tror vi kommer att passa perfekt. Hittar bara Rikard ner någonstans under inledningen kommer Pacifics sista varv att bita bra över den dryga distansen då han alltid håller farten till slut.

Rank:

A: 10-12-1 B: 8-6-2-5 C: 3-7-11-9-4

Spetsstriden: Innerspår på Axevalla är bästa tänkbara vilket gör att vi håller Global Beware som spetsfavorit. Kondor Dream öppnade bra från liknande läge senast och vågar Jepson ladda iväg Digital Eye med den nya utrustningen?

Avd 4 – 2.140 meter voltstart

 • Flirting Diamond övertygade stort vid segern näst senast och gick även ett topplopp i senaste starten. Då tog han striden mot självaste Önas Prince hela vägen in till linjen. Här är förutsättningarna annorlunda med tillägg och hästen riskerar faktiskt att tappa lite mark från start, men blir det inte orimligt långt fram bör hans starka slutvarv ändå kunna fälla avgörande.
 • Ready Trophy hade vi mycket väl kunnat tippa etta här om det inte vore för att hans genrep lämnade en del övrigt att önska. Backar vi bandet till uttagningsloppet till Finskt Travderby den 26 augusti var han dödensinsats utanpå Mascate Match som trea mycket stark och det känns spännande att Jorma Kontio svingar sig upp bakom Ready Cash-sonen denna gång.
 • Woudstra är jämn och nyttig i sina prestationer, har lyft lite hela tiden och nu är det dags att se om detta är en ”formstark medhängartyp” eller en häst som tar steget och även kan vinna i lite tuffare sammanhang. Vi är tveksamma till om André Eklundh verkligen vill köra hästen i ledningen här, men bedömer inte chansen var mindre om han körs bakifrån; snarare tvärtom.
 • Kocsis Boko hamnade i en trött rygg senast på V75 i Halmstad och satt fast med sparade krafter i mål. Han ser bättre ut för varje lopp och är obesegrad ihop med Ulf Ohlsson efter två starter tillsammans.
 • Gone With the Wine är segerlös efter dussinet lopp, men vi säger pass upp för denna norskfödda häst. Han har helt rätt kurva just nu och kommer ta många över upploppet om han får gå med invändigt tills slutkurvan.

Rank:

A: 12-7 B: 6-5-1-11-13 C: 10-8-2-14-4-9-3-15

Spetsstriden: Woudstra är spetsfavorit och vi tror att Kocsis Boko har lika god chans att inleda som tvåa. Flirting Diamond är ingen blixt ur volten och nu är det dessutom springband så han riskerar att hamna på vingel. Är Ready Trophy först fram och övertar?

Avd 5 – 1.640 meter autostart

 • Uncle Töll har vunnit hälften av karriären 16 starter och tycks utvecklas hela tiden. Han var jättebra vid dödenssegern i genrepet och visade då att han inte har problem med att gå tillbaka och tävla med skor ånyo. Oavsett vad han får för typ av löpningsförlopp här så ska han kunna vara med och strida om segern.
 • Mas Capacity är verkligen rejäl och har likt vårt tipsval en påtaglig segeraptit. Han såg väldigt stark ut vid senaste segerloppet och ska kunna gå på i högt tempo hela vägen över den här distansen. Just det upplägget tror vi att Jorma Kontio föredrar då hästen är mer stark än snabb och säkert kan behöva jobba på tuffhet för att besegra sina konkurrenter.
 • Dark Roadster har tagit två raka spetssegrar över sprinterdistans och sett ut att jogga hem loppet båda gångerna. Han är den troliga ledaren och blir på så vis hästen att slå för övriga, men här är konkurrensen hårdare och de 227 meter upplopp som ska avklaras kan kännas väldigt långa när än hungrigare vargar jagar.
 • Four Guys Dream hamnade i en trött rygg senast i Halmstad och det såg inte ut som att Stefan Persson brydde sig att bruka hästen när han väl kom loss och det var mil fram till täthästarna. Nu startar hästen tätare vilket är gynnsamt och vi påminner om att han vann på 1.10,9a/1.640 meter på just Axevalla under trippeltravshelgen.
 • Opalis är en tuff märr som ogärna viker ner sig. Hon fick för långt fram till Eddy West senast i Bollnäs, men höll bra som fyra och står passande nog perfekt inne i det här loppet. Vi påminner om att hon stod i 5,50 i ett bronsförsök den 27 november, men här tycks hon plötsligt bli helt bortglömd…

Rank:

A: 2-3 B: 1-7-6-9-8-11 C: 4-5-12-10

Spetsstriden: Bara för att det är många startsnabba hästar med i loppet så behöver det inte nödvändigtvis gå supersnabbt initialt. Vi tror nämligen att Dark Roadster är klart snabbast och är de utvändiga kuskarna inne på samma linje så kan det vara så att de bara ”mediumladdar” för position. Vi kan se såväl Uncle Töll som Mas Capacity placeras på utsidan och att deras kuskar är trygga med det valet.

Avd 6 – 2.140 meter autostart

 • Indra’s Secret har styrkan och hårdheten för att ta hem detta stolopp, men samtidigt är distansen i det kortaste laget. Av hennes 19 segrar har hela elva kommit på 2.640 meter eller längre. I rikstotosammanhang har hon varit fyra som bäst i fyra starter över medeldistans. Indra’s Secret reste sig efter sommarens svacka och har visat god form hela hösten och vintern. När hon är i bra form trivs hon med täta starter som det blivit på sistone när hon nu gör fjärde starten på knappt fem veckor. Startspåret innebär troligen spårvid inledning, men att backa från start torde grusa segermöjligheterna. Indra’s Secret möter nu enbart ston för första gången sedan början av september och mot dessa brukar hennes tuffhet bita extra bra.
 • Vikens Fingerprint har gjort två höst/vinter-starter efter kortare uppehåll och presterat bra. id andraplatsen i Halmstad näst senaste avslutade hon bra i fjärde- och femtespår sista 350 meterna från köposition och på Färjestad i senaste starten lades inga fingrar emellan när hon kördes fram utvändigt ledaren 1.400 meter från mål och via ett avslutande 1.12-varv avgjorde säkert. Vikens Fingerprint kan kliva iväg bra bakom bilen och räds inte att göra grovjobb.
 • Gina Mearas tillhör 2016-kullens bästa ston och fyraåringen har varit finalist i fem stora årgångsfinaler som tre- och fyraåring med fjärdeplatsen i Oaks som främsta merit. Hon fick mäta krafterna med äldre hingstar och valacker i silverdivisionsförsöket i Halmstad och efter att ha hamnat i kall rygg i andra utvändigt skar hon mållinjen som femma med krafter i behåll. Nu möter hon enbart ston och från bra läge kan Johan Untersteiner hitta till ledningen. Oavsett position har hästen form och kapacitet att utmana om segern.
 • Zeta Kronos har haft innerspår bakom bilen en gång, i Stochampionatet förra året då hon öppnade bra, men fick se sig passerad av Miss Sober efter 100 meter. Att hon kan öppna bra visade hon i årsdebuten i september, där hon flög till ledningen från femtespår. Zeta Kronos har tävlat med skor runt om i årets alla fyra starter och vann enkelt ett stolopp i Mantorp under uppesittarkvällen, efter att ha körts till ledning efter 600 meter. Nu är motståndet lite tuffare, men från innerspår kan det bli ledning hela vägen.
 • Sharp Dream radade upp toppinsatser i våras och början av sommaren och tangerade land annat svenska rekordet 1.12,5m vid segern i Diamantstoets final under Elitloppshelgen. I mitten av oktober bytte hon tränare från Petri Puro till Johan Untersteiner och nu har hon ett lopp i kroppen efter kortare vila. Då hängde hon med okej i ett lopp som Gobi Princess vann och tävlade med skor runt om för första gången sedan i februari. Skor är inget bekymmer för Sharp Dream som tagit sju av 16 segrar på den balansen.

Rank:
A: 6-7-2-1 B: 9-10-12-5-11-4 C: 3-8

Spetsstriden: Gina Mearas och Donatella Center är båda kvicka bakom bilen, men frågan är om de kan ta en längd (eller två) på Zeta Kronos om Björn Goop laddar med henne från innerspår?

Avd 7 – 2.640 meter voltstart

 • Elva starter, sex segrar (varav fyra i V75-lopp). Det var finske tuffingen Grainfield Aidens resultat under förra vinterns tre månader med barfotaförbud i Sverige. Efter att ha varit hemma i Finland under sensommaren och hösten är Grainfield Aiden tillbaka på svensk mark, numera som gulddivisionshäst. Debuten i den klassen var mersmakande med andraplatsen på Bergsåker, men på annandagen blev en resa utvändigt om ledande Very Kronos för tuff och hästen slutade oplacerad. Blott fem dagar senare är det dags för start igen, men täta starter har inte visat sig vara några problem och en Grainfield Aiden i ”normalt” slag kan kliva runt hela gänget.
 • Vagabond Bi ska avsluta sitt succéår 2020 som inleddes i klass I och resan gick hela vägen till gulddivisionen. Hästen tävlade barfota runt om hela sommaren och hösten och Åbystarten för två veckor sedan var det första med skor på alla fyra hovar sedan i mars. Han kunde inte ta sig förbi Husse Boko i senaste starten, men höll bra efter att ha travat utvändigt om vinnaren sista rundan. Han gillar den långa distansen och räknas tidigt, även om hästen känns ännu bättre barfota.
 • Zenzero Jet vann bland annat V75 lärlingschampion föra vintern över lång distans med skor ioch fungerade även bra barfota runt om i ett par starter i somras. Under hösten fick han bekymmer och tvingades dessutom kvala i november efter tre diskvalifikationer i rad när aktionen inte stämde. I Örebro i början av december var han tillbaka i gott slag och såg fin ut när han drog undan från ledningen sista varvet. Aktionen stämde och i samma skick som när han presterat på topp räcker han långt i detta gäng, även om han står lite halvtufft inne på pengarna med 360.000 upp till tilläggsgränsen.
 • Pacific Face är tillbaka på svensk mark efter ett kortare Frankrike-äventyr. Efter att ha lämnat Vincennes lottlös i ett sulkylopp var hästen fyra i mål i ett montélopp i slutet av november – bara för att bli diskvalificerad för orent trav efter spårvid resa. Nu är det sulky och skor på hovarna som gäller. Även om Pacific Face hittade ytterligare en växel barfota runt om i somras, så visade han med exempelvis fjärdeplatsen i Harper Hanovers lopp i maj att han fungerar utmärkt med skor. Tränaren och ordinarie kusken Giuseppe Lubrano är avstängd och för fjärde gången i sulkylopp i Lubranos regi får hästen en annan kusk, Thomas Uhrberg. Denne har kört en gång tidigare, när Pacific Face var tvåa bakom Sevilla i ett vanligt lopp på Jägersro.
 • Phoenix Photo har inte startat sedan i mitten av juli och dessutom varit struken för halsinfektion kort efter det. Hästen vann ett 125.000-kronorslopp under Halmstads Sprintermästarkväll efter ledning från start till mål från innerspår. Då var det om bilstart, nu handlar det om springspår och volt. Hästen har bara 14 starter innanför västen och är klart minst rutinerad i fältet, sina sex år till trots, men var både etta och trea i rikstotolopp i somras utöver Halmstadsegern. Hästen har bara haft framspår i volt en gång, då fick han tredje invändigt från innerspår. I samma slag som i somras kan han bli jobbig att fånga in för tilläggshästarna.
 • Timo Lane var V75-tvåa i ett trekilometerslopp i Bollnäs i somras i sista starten i sin tidigare regi. Debuten för Robert Bergh innehöll bara galopper, men på Bergsåker den 12 december var hästen tillbaka och sköt till piggt efter ryggresa som trea när Gooner vann ett V75-lopp. Den insatsen lovade gott och att hästen gillar den långa distansen råder inga tvivel om.

Rank:

A: 11 B: 12-9-15-6-2-5-7 C: 4-3-1-8-13-10-14

Spetsstriden: Det finns ingen utpräglad spetsfavorit bland de sju hästarna på startvolten. Amigo Racer är troligen snabbast första biten och söker en bra rygg.

Fakta

V75-FÖSLAGET 31 DECEMBER

Avd 1: 2,4,10,11,12 (9,1)
Avd 2: 1,3,5,6,10,14 (7,2)
Avd 3: 10 Ture L.A. (12,1)
Avd 4: 1,5,6,7,11,12,13 (10,8)
Avd 5: 1,2,3,6,7,9 (8,11)
Avd 6: 1.2,6,7 (9,10)
Avd 7: 11 Grainfield Aiden (12,9)

5.040 rader / 2.520 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Spring bara spring!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Åbytravet står som värd för lördagens V75 och det märks så smått att våren börjar göra entré även i startlistorna.
Klassen på loppen är strået vassare än vad som var fallet på Romme i lördags även om inte Gulddivisionen riktigt lyfter den hör lördagen heller.

Spelmässigt gillar vi dock loppet eftersom vi tar ställning för en häst som knappast blir favorit. Efter att ”bara” varit femma i sitt lopp under V75 Champions tycks många ha tappat Floris Baldwin (V75-3) till lördagens lopp, men det tycker vi är helt fel.
Passing Renka-sonen fick helt enkelt omöjligt långt fram den dagen, men ska kunna sitta bättre till nu i ett lopp där det är upplagt för en rask inledning. Här gäller det ”bara” för Magnus A Djuse att undvika dödspositionen så tror vi att det ska kunna gå vägen.

Spik nummer två blir Dark Roadster (V75-7) i avslutningen. På barfotabalans och med jänkarvagn tror vi att han bombar till tät och håller hela vägen.
Spring bara spring!

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Beartime vann sitt första försök med framspår i silverdivisionen efter en perfekt styrning signerad Carl Johan Jepson á spets, släpp och perfekt lucka 175 kvar. Trots att han har värsta konkurrenten på  insidan från springspår i det här loppet så tror vi att han kommer förbi direkt och därefter kan Jepson välja om han vill köra i tät eller släppa till en vettig konkurrent.
 • Mr Clayton J.F. är utmanaren från springspår. Örjan Kihlström körde hästen senast i Mantorp och bör rimligtvis bära med sig ett positivt minne från det loppet då Uptown Yankee-sonen gick med full fart över mål efter en invändig smygare. Även om vi tror att Beartime kommer förbi intialt så har Mr Clayton J.F. kom god chans att få ett bra, invändigt smyglopp och det är extremt gynnsamt på Åby.
 • My Dream Art fick jaga i spåren senast i Mantorp och det blev för tufft. Nu ska hästen tävla barfota runt om och då han tycks allmänt mer stabil i Oskar J Anderssons regi kan vi se honom kliva iväg så pass vettigt att han övertar ledningen av någon av de tidigare nämnda i skede två.
 • Zio Tom Jet må vara mer gynnad av att löpa ut i fritt läge med framspår, men det här loppet är inte vassare än att han ska räknas nu när det blir barfota runt om för första gången sedan november.
 • Spickleback Face gick ett bra lopp som trea i Cagnes-sur-Mer den 14 januari och det känns inte som att silverdivisionen i sig är en övermäktig uppgift.

Rank:

A: 7-6-5 B: 9-8-12-2-3 C: 1-10-11-4

Spetsstriden: Här kan det bli tjuv och rackarspel! Carl Johan Jepson är riktigt vass från ett läge som detta på en bana han kör regelbundet på och vi kan se Beartime komma förbi Mr Clayton J.F. direkt, men det är inte givet. Får My Dream Art överta i skede två?

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Vi erkänner att vi kanske inte riktigt sett den där absoluta topp-toppnivån på Georgia Am ännu, men David Persson som mer och mer framstår som en ”Mini-Joe Labero” låter oerhört påställd inför lördagens start. Efter den enkla spetssegern senast på Axevalla så ska hästen nu lättas markant, tävla barfota runt om första gången och därtill har rycktussar testats under veckan med tilltalande effekt. Kommer hon först direkt blir hon svårfångad ihop med den skicklige tempobedömaren Stefan Persson.
 • Lyckans Cash har lyft både en och två klasser i takt med regelbundet startande. Hon är inte beroende av ett speciellt typ av lopp vilket blir extra tydligt senast på Solvalla då hon gick runt fältet bakifrån via 1.11,5 sista 800 meterna.
 • Lorelei Marie vann två raka Diamantstoförsök i januari, men satt därefter fast i finalen. Det kan gjort henne gott och vi tror inte att hon slagit i taket ännu utan kommer kunna bära de 220.000 kronor hon fick på sig ganska snabbt.
 • Archidamia vann ett billigt lopp i debuten för Adrian Kolgjini, men såg stark ut. Hästen står perfekt inne på pengarna, men det känns inte givet att voltstart faller den här Ready Cash-dottern helt i smaken utifrån hur vi tidigare uppfattat henne på italiensk mark.
 • Fighter Lady har inlett spännande på svensk mark. Stoet – som är den enda schweiziska häst som finns i träning i Sverige – står hårt inne här, men hon har tävlat i många lopp med begränsade prispengar och nu aviseras skoryck!

Rank:

A: 2-5-4 B: 8-10-15-9-11-13-12-3 C: 1-6-14-7

Spetsstriden: Vårt tips bygger i mångt och mycket på att Art of Diamond släpper ledningen till Georgia Am som vi tror kan hålla ut Juni Rapid.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Floris Baldwin var det nog många som tyckte var sämre i senaste starten, vi tyckte aldrig att det var en riktig klockren uppgift för honom i det där loppet. Då stod han på tillägg och det var uppenbart att han skulle få jobba ute i spåren. Därtill blev loppet tempofattigt så uppgiften blev mer eller mindre omöjlig. Här är det lika start för alla hästar, upplagt för en duglig startrusning och han möter inte heller lika bra hästar som han gjort i Guldloppen under vintern. Nej, det här ser verkligen spännande ut och vi väljer att ta ställning och chansspika den nederländska nioåringen.
 • Slide so Easy var rejäl vid snabbloppssegern senast på Jägersro. Konkurrensen var dock mer än lovligt blek och det här är en annan typ av utmaning som tolvåringen står inför. Till hans fördel är att det nu blir barfota runt om och spetschansen är god, men vi kan se några hästar utifrån skickas rätt så rejält i jakt på vinnarhålet så vi blir inte överraskad om första 300-400 meterna kostar en del.
 • Pacific Face ska göra debut över sprinterdistans i karriärens 80:e start! Det ska bli väldigt intressant att se hur denna ”bulldozer” hanterar det, men vi blir inte förvånade om han springer med riktigt bra och utmanar om tätplatserna för ofta ser vi starka hästar bli allt raskare med åren. Nioåringen tycks därtill vara i sitt livs form och nu ska han därtill tävla barfota runt om.
 • Baron Gift har – som vanligt – fått ett av de högsta startnumren, men just bricka nio kan nog Rickard Svanstedt leva med såhär i återkomsten efter drygt tre månaders frånvaro. Åttaåringen kan behöva genomköraren, men känns ändå inte helt golvad då detta är en ganska svag guldhistoria.
 • Det är världens långskott, men vi väjer att ha med Zilath i B-gruppen. Hästen är kraftigt gynnad av att tävla barfota och skulle Carl Johan Jepson lyckas få hästen att hålla vinnarhålet på Slide so Easy så skulle Zilath kunna ställa till med en dunder, dunderskräll.

Rank:

A: 6 B: 1-3-9-4-7-5-2 C: 8-10

Spetsstriden: Vi räknar med att Slide so Easy håller upp innerspåret även om vi kan se Robert Bergh göra ett rejält försök med Nobel Amok. Snabbast av alla kan Eldorado B. vara vid laddning, men frågan är om han inte står väl långt ut bakom vingen för att ha en ärlig chans.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Lucky Truc galopperade troligtvis bort en seger på V75 i näst senaste starten och hade varit ur den här klassen om han stått på benen den dagen. Hästen revanscherade sig snabbt genom enkel seger tolv dagar tidigare i ett vardagslopp och intrycket var det rätta. Hästen såg stabil och fin ut den dagen och det är möjligt att man är ”rätt på det” just nu vad gäller balansen. Faktum kvarstår dock att hästen har fyra galopper på de senaste sju starterna och som klar favorit känner vi oss manade att gardera hästen.
 • Pre Calculated tar steg framåt i sin utveckling hela tiden. Det känns som att Lucky Truc är längre kommen i nuläget, men vi ser verkligen Pre Calculated som en framtidshäst och tror det finns mycket ogjort i fyraåringen. Sättet han avgjorde på senast via rygglopp var tilltalande och kan Jörgen Sjunnesson kopiera något liknande upplägg här så strider fyraåringen.
 • Cassius Ima galopperade in mot upploppet senast i Mantorp i just ett klass II-försök. Det var sannolikt segern som rök där. Nu tar han omtag och han gör det även en än mer passande distans på vilken hästen har två segrar efter tre försök.
 • Lumbermans Kalle är kittlande lite spelad. Många tycks döma honom utifrån insats senast i Mantorp på en gyttje-bana och från hemskt utgångsläge, men det tror vi är riskabelt. Gången innan var hästen dunderbra om än i vardagssammanhang på Axevalla, men vi påstår att insatsen var så pass god att han är en bubblare även i STL-sammanhang.
 • Vision Face var inga mil efter Pre Calculated i senaste starten och nu ska han tävla barfota runt om för första gången.

Rank:

A: 10-5-4 B: 7-6-2-12-8 C: 11-1-9

Spetsstriden: Efter strykningen på Incredible Wine tror vi vägen ligger öppen för att Lumbermans Kalle ska bomba till ledningen. Med tanke på hur rejäl hästen var efter en knalltuff öppning när Magnus Jakobsson körde honom i näst senaste sorten så kan vi se honom testa att köra i den positionen.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Billi Time är segervan värre med 22 segrar på 35 starter. Flemming Jensens häst gör STL-debut i det här loppet, men det finns ingenting som tyder på att han inte ska kunna hävda sig. Hästen har vunnit lopp på alla möjliga tänkbara vis, men just startsnabbheten kanske inte är det som utmärkt honom mest så det föreligger en viss risk att han blir av med taktpinnen initialt.
 • Nouba Mom är obesegrad på svensk mark efter fyra försök. Enda förlusten kom i finalen av Diamantstoet den 6 februari där hon kastade sig i galopp direkt från ett snävt startspår och aldrig fick chansen att visa vad hon kunde i det sammanhanget. Hon revanscherade sig snabbt med en vattentät spetstriumf på Åby och öppnar hon lika bra denna gång är chansen god att hon vinner starten.
 • M.T.Oscar kom aldrig till i klass I-finalen senast på Solvalla utan gick i mål med sparade krafter. Hästen har alltjämt för lite pengar på kontot kontra kapacitet och nu aviseras därtill skoryck.
 • Don Cash har en tendens att ta i mellan varven och slå på galopp. Hästens högstanivå skojar man dock inte bort och i felfritt opp duger han absolut i denna omgivning.
 • Kurri Jari Boko gör årsdebut, men det får inte oss att dra öronen åt oss. Veijo Heiskanens hästar brukar nästan alltid vara bra efter återkomst och vi tar inte så hårt på Åbytränarens antydningar att det inte ska vara ”så vässat” inför årsdebuten…

Rank:

A: 1-2 B: 7-4-9-6-5 C: 8-12-10-11-3

Spetsstriden: Det finns okej raskhet i Billi Time initialt, men vi tror inte hon håller ut Nouba Mom om hon öppnar lika bra som i senaste starten. Vi tror startsnabba Pere Ubu skickas rejält initialt och då kan det gå undan genom första kurvan.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Garca stod inför en liknannde uppgift senast på Åby. Då tog Carl Johan Jepson ledningen med hästen, släppte och valde att utnyttja open stretch-spåret i slutskedet. Det var inga mil ifrån att det gick vägen, men Princess S.W. var helt enkelt för svår. Oavsett om Jepson väljer att köra i ledningen den här gången eller släppa täten så tycker vi att hon ska vara favorit till segern i det här loppet.
 • Diversity Pellini stod för en mycket stark comeback i Mantorp.Hon fick vandra utvändigt ledaren på slutrundan, men antog den utmaningen och övertygade så smått. Vi tror att hon är den bästa hästen av de åtta som står på startvolten, men det är inte det räcker i ett travlopp utan lite flyt på vägen kan behövas här för att hon ska stå som vinnare.
 • Teton Sweet Lindy har lyft flera snäpp i ny regi. Fjärdespår kan bli bekymmersamt att trampa iväg ifrån, men lyckas Markus B Svedberg hålla henne på rätt köl och hamna någorlunda till i loppet så är hon en faktor att räkna med.
 • Ultra Bright gick bra från dubbla i Kalmar näst senast och blev favorit i Stoeliten gången därpå. Då avslutade hon okej som trea utan att det slog ”toppformsgnistor” om henne. Lyfter hon sig ett snäpp till på barfota runt om så kan det gå vägen, men för oss är det fel att hon är favorit i skrivande stund.
 • Velegance hamnade för långt bak senast och såg inte heller ut att trivas riktigt på banunderlaget som rådde den dagen. Hon tappas snabbt på den sämre insatsen, men vi släpper inte henne och i synnerhet inte nu när det blir barfota runt om.

Rank:

A: 1-2-4 B: 14-15-12-6-8-5-7-13 C: 11-9-3-10

Spetsstriden: Vi tror inte att Bazinga Cheri tar sig förbi Garca även om den förstnämnda är rask. Frågan är dock hur Carl Johan Jepson väljer att lägga upp det med Garca i skede två, kör han i tät eller släpper? Och i sådana fall, till vem?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Dark Roadster startar vecka-vecka vilket måhända inte är optimalt, men det kändes inte som han gick sig helt trött i lördagens lopp. Femåringen är en mycket god sprinter och har inne varit i närheten av att missa ledningen i någon av de tre senaste starterna där han stått med ett av de fem innersta startspåren. Nu blir det dessutom barfota runt om samt jänkarvagn och vi tror att hästen har goda chanser att springa undan framme i ledningen även om det säkert kan kosta en rask öppning de första 300 meterna.
 • Cargo Door profiterade på ett högt utgångstempo vid STL-segern i Eskilstuna den 7 november och det lär krävas samma sak här för att han ska kunna blanda sig i striden. Hästen vann enkelt från ledningen i debuten i Jerry Riordans regi, men var aningen mer stinglös senast i bronsfinalen. Nu är det sprinterdistans samt barfota på nytt; två klara plusfaktorer för hästen.
 • Zaffiro Jet var väldigt bra vid Åbysegern den 14 januari, men det saknades samma tryck i sexåringen i den efterföljande starten. Nu är det upplagt för en god resa längs innerspår och därtill ska hästen tävla barfota runt om. Det ökar sexåringens chanser markant.
 • Exclusive Matter stod för en stark upphämtning efter startgalopp senast i Mantorp. Nu är det bilstart istället som gäller och därtill tycks Johan Untersteiner åter dra alla extraväxlar som finns  att tillgå.
 • Echelon tror vi dock kan komma före Exclusive Matter från start och bärga vinnarhålet. Därifrån och med open stretch-spårets hjälp har han vunnit flera lopp på Åby, men frågan är om toppformen kvarstår? Den senaste insatsen var bara sådär och det kan vara så att hästen är lite på retur.

Rank:

A: 4 B: 8-1-2-3-10-9-6 C: 5-7-11-12

Spetsstriden: Vår bedömning är att Dark Roadster frontar bland många startsnabba och år Echelon i rygg. Även Zlatan Knick och Call Me Brodd är raska, men att de ska komma förbi Dark Roadster tror vi inte.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 6 MARS

Avd 1: 2,3,5,6,7,8,9,12 (1,10)
Avd 2: 2,4,5 (8,15)
Avd 3: 6 Floris Baldwin (1,3)
Avd 4: 4,5,6,7 (2,12)
Avd 5: 1,2,4,5,6,7,9 (8,12)
Avd 6: 1,2,4,12,14,15 (6,8)
Avd 7: 4 Dark Roadster (8,1)

5.040 rader / 2.520 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five-tips: Kommer till dukat bord

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francois Lagadeuc kör fredagens storfavorit High Five-loppet i Laval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Francois Lagadeuc kör fredagens storfavorit High Five-loppet i Laval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vintermeetinget på Vincennes avslutas under lördagen och nu börjar välbekanta hästar och kuskar röra sig ut mot provinsbanorna.

En sådan är Enzo d’Essarts som vann ett High Five-lopp på Vincennes den 16 februari och som nu finns med i fredagens High Five-lopp från Laval.

Faktum är att sjuåringen inte lyckats särskilt väl på banan tidigare då det som bäst resulterat i en fjärdeplats efter tre försök, men hans form tycks nu vara bättre än någonsin tidigare och den här uppgiften ser ut att vara ytterst överkomlig.

Laval är beläget 28 mil sydväst om Paris, tävlingarna arrangeras på en platt bana där ett varv uppgår till 1.250 meter och man kör precis som Vincennes i vänstervarv.

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysport enligt nedanstående alternativ:

Sulkysport – Kupongspel

Här håller vi oss inte till en speciell mall bortsett från systemkostnad utan här kan systemutformningen se olika ut från gång till gång. Ingen High Five-omgång är den andra lik och utifrån det vill vi kunna vara flexibla i våra val.

15 andelar á 55 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix Querido II (€32.000), 2.850 meter voltstart

 • Trea, tvåa, etta. Ja, det var verkligen rättvist att 3 Enzo d’Essarts fick full utdelning senast på Vincennes efter två riktigt starka Paris-insatser i följd. Näst senast stod han för en häftig svepning förbi fältet in mot slutkurvan, men fick se sig upphunnen 25 meter före mål. Vid segerloppet fick han också lägga en speed i uppförsbacken, men då tog Francois Lagadeuc det lite lugnare genom slutkurvan vilket stärkte hästen moral och fick Enzo d’Essarts att gå undan till en säker vinst. För oss är det omöjligt att hitta en annan tipsetta i loppet och faktum är att samtliga 21 franska tipsmedier som finns med i Paris-Turfs förteckning över hur de tippar High Five-loppen har just Enzo d’Essarts överst i sin ranking. 
  Fakta

  RANKING

  A-häst
  3 Enzo d’Essarts

  B-hästar
  15 Désir de Bannes
  7 Electra du Vivier
  9 Dexter des Baux
  13 Caviar du Vivier

  C-hästar
  2 Caucasien
  10 Clovis Montaval
  16 Brooklyn Blue
  8 Charmant Fierté
  4 Calino Bello
  11 Carina du Parc

  D-hästar
  1 Da Vinci Bond
  12 Belphégor du Paj
  14 Capella de Vrie
  5 Dréole Verderie
  6 Crack d’Ariane

 • 15 Désir de Bannes fick en blytung väg fram till dödspositionen senast på Vincennes och det var inte konstigt att han var slagen i god tid. Gången innan i Chateaubriant felade hästen bort sig tidigt så formen måste anses vara en smula svårbedömd för dagen, men backar vi bandet till andraplats i Bordeaux den 12 januari så finner vi finfina grejer. Då spurtade hästen sylvasst som tvåa efter att fått jaga från femte utvändigt och en likvärdig prestation här skulle göra honom högaktuell för tätstriden.
 • 7 Electra du Vivier kommer från seger på Vincennes. Då fick hästen långt fram från sjätte utvändigt, men kunde slå följe i vettiga ryggar och spurtade till seger i vida spår. Nu slår man på skorna igen, men hästen vann på den balansen den 11 november på ett övertygande vis och tycks inte lika missgynnad av skor som många andra hästar kan vara.
 • 9 Dexter des Baux hamnade lite i maskin senast på Vincennes och kom aldrig till i loppet trots att han avslutade 1.10,9 sista 1.000 meterna. Gången innan hakade han på bra som femma efter en smygresa och i en sådan här omgivning i Laval ska han absolut stå sig.
 • 13 Caviar du Vivier spurtade helt okej som trea senast i ett försäljningslopp på Vincennes. Även om konkurrensen är tuffare här ska hästen – stärkt av tre raka 1.12-tider på Vincennes – kunna strida om en framskjuten placering här. Denna gång körs hästen av Eric Raffin för allra första gången.
 • 2 Caucasien var sjua på en 1.11-tid senast på Vincennes efter att smugit med invändigt i kön. Hästen tävlade med skor den dagen och tycks inte vara lika sänkt av det som man lätt kan tro om man tittar tillbaka i hans historik.
 • 10 Clovis Montaval gör debut i ny regi efter åtta starter hos Philippe Billard. Hästen var duktig trea i Le Mans den 30 september bakom Vincenes-kändisarna Douxor de Guez och Cectar. Nu körs Clovis Montaval av Yoann Lebourgeois för fösta gången på två och ett halvt år.
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: vi spikar emot jättefavoriten

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chapuy vann Lärlingseliten i lag med Anders Eriksson under fjolårets Elitloppsdag. Idag är han tillbaka på huvudstadsbanan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chapuy vann Lärlingseliten i lag med Anders Eriksson under fjolårets Elitloppsdag. Idag är han tillbaka på huvudstadsbanan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Onsdagens V86-omgång delas mellan Solvalla och Momarken som tagit över värdskapet från Bjerke på grund av ökad pandemiproblematik i vårt västra grannlands huvustad.

På norsk mark finner vi i vilket fal en högintressant idé som göra oss så pass modiga att vi väljer att spika emot favoriten. Vi är inne på att segerstaplaren Cash D.E. (V86-5) blir snuvad på ledningen av Gone Dancing och att den sistnämnde anför hela vägen hem till mållinjen. Spelmässigt skiljer det alldeles för mycket på strecken duon emellan för att vi ska tycka att det hela känns korrekt bedömt av spelarkåren.

Vår andra spik är däremot en storfavorit. Mellby Illusion (V86-2) galopperade förvisso bort sig i Margaretas tidiga Unghästserie, men vi tror att Jorma Kontio lärt sig att det inte går att skicka iväg hästen i överljudsfart utan tar det mer ”lagom” i startrusningen denna gång. Hästen är dessutom så pass komplett att vi kan se honom lösa uppgiften på flera olika vis.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Mellby Illusion (V86-2) hade bärgat tre raka höst- och vintersegrar innan han slog på en galopp in mot första kurvan senast som favorit i Margaretas tidiga Unghästserie. Vi tror att Jorma Kontio lärt sig vad hästen tål och inte tål av den laddningen att döma, landar i ett mer ”lagom” upplägg denna gång, men kan även se Mellby Illusion vinna den tunga vägen om så skulle krävas.
 • Gone Dancing (V86-5) såg jättefin ut vid segern senast på Sörlandet mot rätt så dugliga konkurrenter. Vid andraplatsen på Sörlandet den 1 november fick han blott stryk av topphästen Canali som vi tror är strået vassare än Cash D.E. Vår tro och tänk är att Gone Dancing kommer före Cash D.E. direkt och kan hålla ut Chuck Yeager. Då ska chansen till seger vara god och vi kan inte låta bli att chansspika till en spännande streckprocent.
 • Ottilia Fri (V86-6) har läge för att hålla upp ledningen i det här loppet och det kittlar. Senaste tillfället hon fick löpa ut i tät var vid Diamantstosegern i Kalmar i början av året och då blev segern överlägsen. Lägger Petter Karlsson upp tempobedömningen korrekt kan vi absolut se att det håller hela vägen.
 • B.W.T.Echo (V86-8) har tjänat dryga miljonen under unghäståren, men vi tycker att hans högstanivå känns så pass hög att han även ska kunna bära dem och hävda sig mot äldre konkurrenter. Hästen har uppvisat lite ojämn startsnabbhet, men vi har ingenting emot om han får Chapuy framför sig direkt och att Everst Sisu får jobba utvändigt om densamme. Kommer luckan i slutskedet vilket känns möjligt i ett litet och ganska ojämnt fält så kan han absolut slå till.

Betrodda som lever farligt

 • Bestbyarsenal (V86-1) är en segervan herre som gör intressant debut i Geir Vegard Gundersens regi, men vi är inte helt säkra på att detta är vinnare av loppet. Vinterns starter har det inte slagit gnistor om och då det finns startsnabbare hästar på utsidan är risken påtaglig att han kan bli kvar längs innerspåret. För oss är han bara ett streck i mängden denna gång.
 • Cash D.E. (V86-5) har övertygat och står nu bara med segrar i resultatraden, men den här uppgiften känns inte helt enkel. Han blev av med ledningen vid senaste tillfället som han hade innerspår bakom bilen, hästen har därtill pausat och startpoängen räcker till gott och väl för att han ska kunna anmälas till klass II-försöket på Momarken den 20 mars utan att behöva vinna det här loppet.
 • Dixie Brick (V86-6) var jättefin då hon vann Stoeliten på Solvalla i februari och besegrade betydligt vassare motstånd den dagen än vad hon stöter på här. Låt oss dock påminna om att de senaste senaste upplagorna av Golden Weddings lopp har sett vinnare som startat från startvolten och det är fullt möjligt att Dixie Brick springer jättefort och gör sitt livs lopp utan att hinna fram från 20 meters tillägg.
 • Chapuy (V86-8) är loppets sannolika ledare, men hästen har inte lyckats vinna i någon av de åtta senaste starterna över full väg. Därtill är det frågetecken kring Åke Lindbloms stallform då han inlett 2021 med 24 starter utan seger. Nej, Chapuy är given för oss att gardera i det här loppet.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 3 MARS

Avd 1: 1,4,5,6 (8,3)
Avd 2: 4 Mellby Illusion (6,3)
Avd 3: 5,8 (6,10)
Avd 4: 1,2,3,5,6,8,11 (10,9)
Avd 5: 2 Gone Dancing (5,1)
Avd 6: Samtliga hästar (7,1)
Avd 7: 1,3,4,6 (7,5)
Avd 8: 1,2,4,7,8,9 (3,6)

10.752 rader / 2.688 kronor