Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi tar grepp direkt

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ubiquarian Face spikas i V75-inledningen. Foto: Simon Hagen
Ubiquarian Face spikas i V75-inledningen. Foto: Simon Hagen

Axevalla arrangerar veckans V75-omgång och det blir intressant att se under vilka förutsättningar som tävlingarna kommer att avgöras.

Det är en påtaglig risk för nederbörd och ett antal plusgrader vilket gör att det där långa upploppet på Axevalla säkert kan kännas ytterligare lite längre för flera av deltagarna…

En som i alla fall inte räds att springa och smutsa ner sig är Johan Untersteiners Maestro Crowe (V75-3). Han löste sin Klass II-uppgift i Mantorp trots dubbla galopper i den gyttja som rådde den dagen. Nu är det ytterligare ett halvvarv längre distans som gäller vilket bara talar till hans fördel.

Maestro Crowe kommer bli omgångens största favorit, men vår andra spik kommer bli en desto mer knapp sådan.
Ubiquarion Face (V75-1) avslutade fyraåringssäsongen med några riktigt plusbetonade starter i just Silverdivisionen och ska ha god segerchans att inleda året med en seger i en ”silvertillställning” som inte håller allra högsta klass.

Här kan du ta del av startlistor till lördagens omgång.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Ubiquarian Face kommer många försöka fälla i V75-inledningen då det handlar om årsdebut, men vi väljer att agera precis tvärtom med den här favoriten. Adrian Kolgjinis häst vann inget lopp under fyraåringssäsongen, men tävlade regelbundet i stentuffa sällskap och avslutade året med två silverstarter. Han var trea i finalen bakom Dragster och Sir Henry P.Hill den 28 november trots en tuff inledning vilket var strongt gjort av en fyraåring. Adrian Kolgjinis hästar går jättebra för dagen och då vi bedömer chansen som god att han får ta över ledningen ut ur första kurvan så väljer vi att ställa honom ensam på systemet i denna förhållandevis svaga silversoppa.
 • Mr Clayton J.F. var det ”drag på” i lördags, men då felade han direkt i voltstart. Gången innan sköt han till bra som trea bakom Beartime och Remarkable Feet i Mantorp, men då hade han fått spara krafter längs sargen under vägen. Trots att det är sprinterdistans här så tror vi inte att man kör hästen i ledningen utan väjer att släppa till Ubiquarion Face för Mr Clayton J.F. känns på intet vis gynnad av det långa upplopp man möts av på Axevalla.
 • Mr Perfection fick jaga från tredje utvändigt i lördags och avslutade starkt som trea om än på behörigt avstånd. Hästen är i absolut knallform och skulle han få ett bra lopp i tredje invändigt och lucka vid utgången av slutkurvan så lär han leverera i spurten.
 • Southwind Hydro tävlade med skor och vanlig vagn i årsdebuten. Då avslutade han helt okej samt rea i ett lopp som Hazard Boko vann och nu aviserar såväl skoryck som jänkarvagn. Hästen har bara fyra segrar på 50 starter vilket knappast är en tillfällighet, men ska han vinna i silver någon gång så ska det vara i ett sådant här gäng.
 • Hierro Boko tog in många meter via open stretch i lördags och gick verkligen med full fart över mål. Hästen är jämn i sina prestationer, men hamnar inte sällan lite halvsnett på det i loppen då han bara är medelsnabb från början.

Rank:

A: 4 B: 2-1-6-5-9 C: 7-12-11-8-3-10

Spetsstriden: Vi kan inte se Mr Clayton J.F. köras i ledningen på Axevalla när det är långt upplopp. Här gäller det för Adrian Kolgjini att få Ubiquarian Face att hålla ut Betting Rebel från start, då är chansen mycket god att han får överta taktpinnen i skede två.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Global Benefit blir vårt tipsval i ett Diamantstoförsk som vi försöker lösa med bara tre markeringar. Vi ser Donato Hanover-stoet som en häst med rätt kurva i sin utveckling och tycker att hon svarade för en bra årsdebut näst senast i Bollnäs när hon startade i ett Diamantsto-försök. Då tog hon ledningen från ett snävt startspår, släppte efter 250 meter och sköt till bra som trea när luckan kom. Gången efter var hon med i Margaretas tidiga Unghästserie, men felade direkt bakom bilen. Med tanke på hur hon öppnade från snävt startspår ur volten näst senast så ska spetschansen från ett springspår vara god och nu tror och tycker vi att man bör testa och köra i tät.
 • Erin Zet fick dödens senast i ett lopp ingående i V75 Champions. Hon stötte på ett helt annat motstånd den dagen än vad som varit fallet tidigare och med tanke på det tuffa lopp hon fick så tycker vi hon höll bra som sexa. Gången innan fick hon ett bra lopp i draget och avgjorde på ett snyggt vis så kan Dante Kolgjini ge ett henne ett sådant upplägg här så räknar vi med att hon finns med på målfotot.
 • Svecak Palema blir den enda hästen som vi streckar från tillägg. Hon har fått två lopp i kroppen nu även om det blev galopp senast och ska närma sig den rätta formen undan för undan. Vi tycker att hon fick för dålig utdelning i fjol kontra vad hon gjorde för typ av insatser mellan varven och bedömer henne till att stå bra inne i klassen. Att det är Kevin Oscarsson som kör henne i det här ungdomsloppet är därtill ett plus.
 • Thebankonbroadway fick gå i ledningen senast på den krävande banan i Mantorp. Det var inget att säga något om att hon blev mör sista 50 meterna. Även hon körs av en toppkusk för sammanhanget, men för att hon ska vinna tror vi att det krävs ett rygglopp.
 • Pappajonnys Ilse fick ledningen lite turligt senast på Romme och lyckades spåra hem det Diamantstoförsöket. Här är förutsättningarna annorlunda med bakspår på tillägg och det kan bli svårt att upprepa den succén.

Rank:

A: 6-4-11 B: 7-15-3-10-9-5-12-14 C: 1-8-13-2

Spetsstriden: Med tanke på hur bra Global Benefit öppnade från snävt spår i Bollnäs näst senast så håller vi henne som klar favorit till att kunna hålla ut Thebankonbroadway.

Avd 3 – Klass I, 3.140 meter voltstart

 • Maestro Crowe är alltjämt obesegrad i Johan Untersteiners regi efter tre starter och vi tror att han så förblir även efter detta lopp. Sexåringen lyckades vinna trots dubbla galopper senast i Mantorp och övertygade stort även om man givetvis undrar lite varför han slog på de här felstegen. Banan den dagen var dock oerhört svårbemästrad och flera hästar uppträdde lite annorlunda än vad de brukligt gör så vi tar inte sådär jättehårt på galopperna. Hade vi haft något annat riktigt bra singelstreck i omgången kanske vi hade testat att gardera Maestro Crowe, men vi kan inte blunda för att mycket talar för honom. Sannolikt är Love You-sonen fältets mest distansgynnade häst och han slipper dessutom inleda från ett läge – såsom senast – som kan göra honom lite spänd.
 • Timo Lane var andrahandsfavorit bakom Maestro Crowe i Mantorp. Han fick ett tufft lopp den dagen och galopperade som slagen i slutkurvan. Gången efter fick han vandra utvändigt ledaren på nytt i ett lite enklare gäng på Solvalla och avgjorde på ett resolut vis samtidigt som det skoryck som gällde den dagen gjorde sitt till. Likt Maestro Crowe inleder han från bakspår och vi ser det inte som ett plus att det är ny kusk denna gång då hästen inte är helt enkel.
 • L.L.Royal var också med i Mantorp och höll med tanke på den krävande banan bra som trea från ledningen. Nu står han med springspår och då vi håller honom som spetsfavorit så kan vi se honom leda hela vägen om favoriten kommer bort.
 • Vicar såg väldigt stark ut utvändigt ledaren senast, men när det var dags för upplopp så blev han faktiskt frånsprungen av Mellby Highball. Hästen vann ett klass II-försök i december och ska normalt sett inte vara så långt efter de bästa här, men vi hade som antytt förväntat oss lite mer av honom senast.
 • Certainly är en häst med ljusa framtidsutsikter. Han avgjorde från dödspositionen senast på Solvalla, men är purfärsk i klassen och möter helt annat motstånd nu än vad som varit fallet tidigare.

Rank:

A: 12 B: 8-6-5-11-2-3-9-7-4 C: 1-10

Spetsstriden: Rosie Access har bättrat på sin startsnabbhet ur volten undan för undan, men får svårt att hålla ut L.L.Royal och Totti Face från springspår. Vi säger fördel L.L.Royal.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Alhambra Mail är en riktigt tuff dam som bara tycks bli bättre och bättre ju tuffare utmaningar hon ställs inför. Hon löste sitt försök i Diamantstoet näst senast från utvändigt ledaren och även i finalen tre veckor senare gjorde hon jobbet från dödens, men avgick med segern. Nu samlade hon på sig 330.000 kronor rätt så raskt i och med de segrarna, men vi finner ingenting som tyder på att det ska behöva ta stopp för det utan hon har alla möjligheter att vinna även här. Anledningen till att vi över huvudtaget garderar är att det inte är givet att hon hamnar bra till direkt utan att det föreligger viss vingelrisk från ett sådant här startspår.
 • Teton Sweet Lindy fick vandra utvändigt ledaren i lördags i det Diamantstoförsök som Ultra Bright spurtade hem. Hon tog sig iväg från ett snävt startspår då och bör även klara andraspår på Axevalla. Nu kan det bli tal om att hon ska tävla barfota runt om såtillvida att banan tillåter det och för oss är hon typen som det kan ge effekt på.
 • Darah Bibo har inte startat sedan kvällens före julafton, men det tycker vi ändå går att leva med. Hon känns rätt lätt som typ betraktad och har gjort bra lopp efter paus tidigare, något som statistiken tydliggör då hon faktiskt vunnit sina två senaste årsdebuter. Innerspår på tillägg behöver inte alls vara fel och vi kan se henne avsluta rykande fort till seger med rätt smyglopp.
 • Zeta Kronos tycks bli helt bortglömd nu efter några sämre prestationer, men det tror vi kan bli kostsamt för de som står över henne. Nu är barfotasäsongen här vilket är ett jätteplus för hennes del och vi kan minnas tillbaka till flera starka prestationer från hennes sida när hon anfallit bakifrån.
 • Up To Me har gått jättebra hela vintern och är en faktor i den här klassen när hon bara behöver möta ston.

Rank:

A: 13 B: 2-7-15-12-11-8-5-10-3 C: 9-6-1-14-4

Spetsstriden: Svårbedömt då Miss Moneypenny är osynad i svensk voltstart. Normalt sett ska det vara Listas Tingeling som frontar, men Bearicecream kan tänkas utmana från ensamt springspår.

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • Joker Boko blir vårt chanstips i detta öppna klass II-försök. Han gick en mycket fin långspurt vid segern näst senast i Mantorp och vann därefter från ledningen på Romme. Hästen tycks ha ett brett register och verkar bättre nu än vad han var under fjolåret.
 • Condior har inlett sin tid hos Robert Bergh med två raka segrar. Båda är tagna från ledningen över sprinterdistans, men nu handlar det om full väg denna gång. Hästen har bara en seger på tolv försök över 2.140 meter och när han nu ska ut och snurra på en bana med ”oändligt” långt upplopp så känns det inte givet att han bara kommer springa undan på samma sätt som han gjort i de här senaste loppet. Nej, för oss är Condior en favorit vi kan se förlora.
 • Zeolit var med i ett klass II-försök på Romme senast. Då fick han ta upp jakten från femte utvändigt och gick i tredjespår hela slutvarvet, men höll väldig bra med 1.11,5 sista 1.000 meterna. Han lär få vara beredd på att göra grovjobb även här med tanke på det utgångsläge som råder, men hellre bricka tolv på Axevalla än på många andra banor.
 • Mandela Zon var det mycket surr om senast på Romme i samma klass II-försök som Zeolit slutade trea i. Han fick lite för långt fram då, men bet i fint i spurten och kan absolut hävda sig här om han hamnar lite längre fram direkt.
 • Yuvaraj har inlett året med två raka segrar i lite enklare sammanhang. Vi tycker att det är svårt att riktigt sätta fingret på hur bra han är och nöjer oss med att ha honom som första häst i B-gruppen.

Rank:

A: 11-2-12-5 B: 9-3-8-10-4-7 C: 6-1

Spetsstriden: Klar fördel för Condior i spetskampen gentemot Bat Marke som vi ser som den största utmanaren.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Phoenix Photo har positiva minnen från Axevalla då det var här han vann Sylvesterloppet på Nyårsafton. Då hittade han till tät och visade prov på härlig löpskalle då han stod emot de hungriga vargar som jagade honom tätt inpå sista 300 meterna. Trots att han fick drygt 300.000 kronor på sig på ett bräde i och med den segern så klev han ut i bronsdebuten fyra veckor senare och vann från dödspositionen. Senast i Mantorp kom han däremot inte riktigt till i loppet och gick i mål med sparade krafter. Den här bronsupplagan är bra utan att vara orimlig att lösa för hans del på något vis och vi tycker att han ska vara favorit.
 • Global Winner var hårt betrodd senast på Romme, men då blev det galopp efter 200 meter. Gången innan på Solvalla övertygade han så smått efter att kommit till ledning en bit in i loppet. Han står inte med några drömförutsättningar här från spår tolv, men samtidigt är det lång distans (tre segrar på sju försök) och nu aviseras det skoryck.
 • Sweetman kom aldrig till i loppet i lördags så det kan man dra ett streck över. Han vann klass I-finalen från ledningen den 6 februari och lär siktas mot den positionen nu från ett smaskigt utgångsläge.
 • Eclipse Am har tagit två raka segrar i 100.000 kronorslopp över stayerdistans och verkligen varit bra. Senast fick han ingenting serverat, men antog utmaningen och brottade sig till segern. Här är motståndet tuffare, men vi pratar häst i form och det kan bli tal om såväl lätting i balansen som jänkarvagn på.
 • Dominic Wibb dundrade fram utvändigt ledaren senast på Jägersro och vann på ett mycket övertygande vis före Express A.P. som vi håller som en mycket bra häst. Dominic Wibb är färsk i klassen, men vi finner ingenting som tyder på att han inte ska kunna hävda sig i det här sällskapet också.

Rank:

A: 9-12-3 B: 4-11-2-10-7 C: 1-6-8-5

Spetsstriden: Snabbast av alla tror vi att Showtimejackflower är, men frågan är om han är så pass kvick de första 100 meterna att han kan ta sig förbi Sweetman. Vi tror nämligen att den sistnämnde kommer förbi McGarret direkt.

Avd 7 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Heavy Sound vann bara ett lopp på sex försök efter sin långa frånvaro i fjol, men var på intet vis dålig för det. Tvärtom så gjorde han många bra insatser i Gulddivisionen och förlorade kort och gott bara mot hästarna som var i bättre form för dagen. Han står inför en spännande uppgift i sin återkomst då han till skillnad från de flesta andra, heta hästar i loppet har ett framspår. Läser vi det här rätt så är det Heavy Sound som anför fältet när allt satt sig och då blir han en svår nöt att knäcka för sina konkurrenter.
 • Antonio Trot vann Axevalla Maraton år 2018 vilket är hans näst största seger i karriären. Nu tycks han vara i bättre slag än någonsin tidigare för sättet han spurtade hem Guldfinalen på näst senast och sättet han vann senaste loppet på Solvalla på var verkligen övertygande. Spår tolv är givetvis ett hinder även om inte Antonio Trot är någon startsnabb eller positionsberoende häst, men det kan bli långt fram.
 • Handsome Brad hann bara göra fem starter under fjolåret, men bland dem noterades en fullträff i Jämtlands Stora Pris. Åttaåringen har inte startat sedan i augusti, men Ulf Stenströmer är mycket bra på att förberedda hästarna på ett ”rätt och rimligt vis” och av det banjobb som gått att skönja på Twitter tror vi att hästen kan vara mogen att prestera på en relativt hög nivå direkt utan att det för den skull lär vara toppform.
 • Disco Volante har varit vinterns häst i Gulddivisionen och trivs mycket bra med att starta varannan vecka. Han har förvisso vunnit två av de fyra senaste starterna han gjort där han haft bakspår, men vi tycker ändå att han är missgynnad av de här förutsättningarna och chansar bort honom som ”halvspelad”.
 • Elian Web vann Paralympiatravet i fjol, men senhösten och vintern blev inte alls som man hade hoppats på. Han utgick felfri senast på Sundbyholm och det tycks råda frågetecken kring hästens dagsstatus. Vi vill se honom prestera i lopp innan vi jobbar med honom på spelet på nytt.

Rank:

A: 4-12-10 B: 9-6 C: 7-2-3-5-11-8-1

Spetsstriden: Att Västerbo Grosbois frontar initialt är vi rätt övertygade om, men vad händer sen? Conrad Lugauer är ingen blyg general och vi tror att Night Brodde skickas rejält, men däremot verkar man vara lite mer avvaktande i ”snacket” kring startraske Elian Web denna gång efter genomklappningen senast och en allmänt svag senhöst och vinterperiod.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 13 MARS

Avd 1: 4 Ubiquarian Face (2,1)
Avd 2: 4,6,11 (7,15)
Avd 3: 12 Maestro Crowe (8,6)
Avd 4: 2,3,5,7,8,10,11,12,13,15 (9,6)
Avd 5: 2,3,5,9,11,12 (8,10)
Avd 6: 1,2,3,4,7,9,10,11,12 (6,8)
Avd 7: 4,10,12 (9,6)

4.860 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Spiken går ner i klass

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är mångas favoritbanor som delar på onsdagens V86-omgång. Solvallas fyra lopp och Åbys fyra dito utgör det stora streckspelet och vi hämtar ett singelstreck på vardera bana.

Anrika fyraåringsloppet S:t Leger (V86-3) har inte lockat fullt fält utan det är blott åtta deltagare som gör upp över tre volter.
Som vi läser loppet vinner Robert Berghs Samson starten och därifrån gjorde han ett topplopp i näst senaste starten på Åby. Har han skakat av sig det misslyckade Derbykvalet så tror vi på leverans.

Någon Derbyfinal blev det inte heller för Sidney Celeber (V86-8), men någon extra veckas ledighet kan bara gjort honom gott då han var aningen sämre i just derbykvalet.
Dessförinnan har han gjort två riktiga toppinsatser och när han nu går ner i klass åter så tror vi att han är redo för en ny seger bara han slipper göra allt jobb själv på ledarens utsida.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Solvalla och Åbys tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Niky Flax (V86-1) gick starkt i Frankrike under vintern. Han kördes på väntan i återkomsten på Axevalla och avslutade riktigt bra som trea via 1.09,5 sista 800 meterna. Här har han ett perfekt utgångsläge för att kunna få en fin position i främre träffen; sannolikt kan det bli vinnarhålet. Vi förväntar oss att han levererar på open stretch!
 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Det är ett riktigt långskott vi lanserar i Brenda Grif (V86-5) som gör debut i Magnus Dahléns regi, men alla tycks glömt bort vilken duglig springare detta är. Hon var tvåa i en Diamantstofinal under fjolåret och det finns viss chans för henne att få vinnarhålet på antingen favoriten Kirsi Boko eller Sverigedebutanten Black In Black. Därtill är det anmält med jänkarvagn på och som närmast ospelad är hon värd en varning.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Betrodda som lever farligt

 • Vikens High Yield (V86-1) vann ett silverförsök från tät i Halmstad, men har därefter gått sig trött från samma position i två raka silverlopp. Hästen är inte helt enkel att räkna på och som klar favorit vågar vi inte ställa hon ensam i V86-inledningen.
 • Giant Shadow (V86-2) har gjort en sommar i Sverige efter en sejour i Frankrike. Vi kan inte påstå att det slagit gnistor om honom och påminner om att han inte vunnit lopp på 15 månader. Som hårt betrodd är han bara ett av flera streck i våra ögon.
 • Felicia Zet (V86-6) inledde med tre starka insatser som tvåa och det känns underligt att hon alltjämt är segerlös efter fem framträdande. Här saknas dock inte konkurrens och det finns en risk att hon hamnar utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer att vara aktiv initialt. Som klar favorit är hon värd att gardera.
 • Borups Umami (V86-7) har förmodligen aldrig varit i bättre form än vad han är just nu, men det är inte säkert att det räcker ändå. Visst står han bra till i den här spårtrappan och är sannolik ledare, men nu är det ett halvvarv längre distans och de som sitter tätt inpå honom in mot upploppet kommer garanterat få chansen.
Fakta

V86-SYSTEMET 15 SEPTEMBER

Avd 1: 1,3,9,10 (6,11)
Avd 2: 1,3,4,7,8,9 (2,5)
Avd 3: 3 Samson (5,1)
Avd 4: 2,4,5 (10,9)
Avd 5: 2,3,6,7,9 (1,4)
Avd 6: 3,5,6 (9,11)
Avd 7: 3,4,5,6,7,9,10,12,13 (2,1)
Avd 8: 5 Sidney Celeber (7,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor