Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Italienskt för hela slanten

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Amornero Roc står kvar i Bronsdivisionen och kommer bli storfavorit. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Amornero Roc står kvar i Bronsdivisionen och kommer bli storfavorit. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

De italienskfödda hästarnas framfart på svenska travbanor har inte gått någon obemärkt förbi. Under lördagens tävlingar på Axevalla står de i centrum i flera av loppen och det är också en italiensk häst vi nyttjar som ett av våra två singelstreck.

Alessandro Gocciadoros Amornero Roc (V75-6) står nämligen kvar i Bronsdivisionen och med god chans på ledningen så tycker vi inte att han ska behöva bli besegrad i det här loppet.

Vårt andra singelstreck har inte italienskt ursprung, men däremot ett delvis italienskt namn. Versace Broline (V75-2) – måhända döpt efter det italienska modehuset Versace – kördes rätt så avvaktande i sitt senaste försök i Klass II. Nu finns det utrymme för att vara mer offensiv och den chansen tror vi att Peter Ingves tar till vara på.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Axevalla.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Ingo blir vårt chanstips i ett mycket lurigt silverlopp. Han hade en omöjlig uppgift framför sig senast i Halmstad och kördes klokt nog defensivt av Christoffer Eriksson. Ingo fick aldrig se dagens ljus och gick i mål med sparade krafter. I vintras vann han lopp på Vincennes och den där hårdheten som hästarna samlat på sig nere på kolstybben brukar kunna göra susen när de är tillbaka på svensk mark och tävlar på platta banor. Från andraspår bakom bilen kan Christoffer Eriksson välja och vraka om han vill chansa invändigt eller gå i andraspår. Oavsett vilket tror vi att Ingo har god chans bara han sitter i fritt läge in mot upploppet.
 • Final Dream satt fast med rubbet sparat senast på Solvalla. Nu står han med spetsläge och vi kan inte tänka oss att Linda Sedström släpper om hon får åttaåringen att hålla upp innerspåret vilket vi bedömer som det mest sannolika även om det finns raska hästar på utsidan.
 • Gustafson drog stenhårt vid andraplatsen i Mons näst senast och såg ut att vara på väg mot klar seger innan mjölksyran slog in och han gick in i väggen totalt sista 50 meterna. Därefter fick hästen en tävlingspaus på två och en halv månad innan han kördes avvaktande från tillägg i ett långlopp i Wolvega. Det slog inte gnistor om honom i spurten, men den ögonöppnaren kan säkert fört fram hästen. I fjol vann han ett silverförsök i Halmstad över just sprinterdistans via ledning hela vägen, men vi ställer oss frågande till om han är i samma slag just nu.
 • Alcide Roc stod för en mycket bra insats vid Sverigedebuten i maj, men har inte alls löpt upp till den nivån i de två efterföljande starterna. Nu är det mer gynnsam distans ånyo och därtill är hästen anmäld med jänkarvagn vilket vi ser som ett plus. Hade vi känt oss trygga vid att han verkligen var i form hade han fått plats i A-gruppen.
 • Deede Star har sett jättefin ut vid sommarens två segrar, men det ska sägas att de är tagna i enklare sällskap. Om han tvingas gå ute i spåren genom slutkurvan när farten är uppskruvad kan det tänkas bli kämpigt att hålla ihop aktionen och vi väljer att ranka ner honom ett bit.

Rank:

A: 2-1-3 B: 6-9-7-11-8-4-12 C: 5-10

Spetsstriden: Även om Gustafson och Toddler är riktigt raska initialt så bör de få svårt att lugga Final Dream som står med det på Axevalla fördelaktiga innerspåret.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

 • Versace Broline kördes invändigt i Klass II-försöket i Halmstad och fick först fritt spurtutrymme in mot upploppet. Han avslutade starkt som fyra, men hade för långt fram för att kunna utmana om segern. Det här loppet ser enklare ut på pappret och med tanke på vilken stark insats hästen gjorde från dödspositionen på Jägersro den 15 juni så kan vi se Peter Ingves styra fram på ledarens utsida om farten bedarar.
 • Havbergs Classic fick även han chansen för sent i sin senaste start i Halmstad vilket var i ett ramlopp under Sprintermästarkvällen. Han sköt till bra som trea och såg inte ut att vara trött över målgången. Hästen har bara gått i ledningen vid ett tillfälle och då löpte han ut väldigt fint och var inte nära att förlora loppet så lyckas han hålla upp innerspåret bedömer vi segerchansen öka markant.
 • Generator galopperade kort efter start i Stochampionatskvalen i fredags och får ladda om här istället. Hon var bra vid segrarna i maj där hon avgjorde trots ganska så tuffa resor och bör kunna duga i Klass II-sammanhang även om vi bedömer de två tidigare nämnda hästarna som strået vassare.
 • Majestic Up ser lite klumpig ut, men har bra styrka och får upp snabbheten allt mer. Han rekordsänkte rejält senast bakom Calgary Games och känns som urtypen som verkligen gynnas av det långa upploppet på Axevalla där han kan ”klampa på” rejält hela vägen in till linjen.
 • Victor C. riskerar att hamna lite på vingel från springspår då han hittills inte visat den där absoluta kvickheten ur volten. Hästen är dock mycket bättre än vad gemene man tycks tro och vi plussade verkligen för det rejäla slutvarv han gjorde senast på Färjestad klockat till 1.11,3.

Rank:

A: 10 B: 1-9-11-6-5-12-2-7 C: 8-4-3

Spetsstriden: Vi bedömer Havbergs Classic ha en rimlig chans att hålla ut Staro Merlin i ett lopp där det inte kryllar av startkatapulter.

Avd 3 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Nymke Brigadoon har tagit två raka onsdagstriumfer i V86-lopp och svarat för rejäla insatser även om det handlat om enklare omgivningar. Senast löste hon loppet från positionen utvändigt ledaren, men nu är det mycket som talar för att hon släpps till tät om hon nu inte skulle fronta av egen kraft. Täta starter och det faktum att man nu lär behöva ändra från jänkarvagn till vanlig vagn när det är voltstart är faktorer som kan tala emot henne, men är hon i närheten av att tävla på samma nivå som hon gjort i de senaste starterna blir hon svårslagen.
 • Break Trough hakade på helt okej bakom Stochampionatsfinalisten Helluva Am näst senast i Itaka Sunds lopp. Gången efter i Mantorp fick hon en svettig löpning, men tog verkligen striden och var med in till linjen även om hon ”bara” blev fyra. För oss var den insatsen ett riktigt utropstecken och vi tycker hon är mycket tidig bakom storfavoriten.
 • T.Wall’s Joplin fick inte tag i en duglig ledarhäst senast i spurten, men avslutade helt okej som tvåa. Hon är rask från start och har god chans att fronta i lag med en duktig startkusk. Får man rygg på Nymke Brigadoon är det inte omöjligt att hon kan utmana.
 • Morell spetsade man och släppte med senast i Halmstad. Hon gjorde ett bra lopp som trea och blir per automatik tidig här då hon har god chans att spara meter längs innerspåret.
 • Lovely O.O. hade inte sin bästa dag i Halmstad. Hon är inte helt att lita på, men brukar trivas bra när hon får löpa ut fritt och vi tror att Per Lennartsson kommer vara offensiv med Robert Berghs sto.

Rank:

A: 3 B: 8-6-2-10-4-12-13-15-11-14 C: 5-1-9-7

Spetsstriden: Vi bedömer T.Wall’s Joplin som snabbast iväg, men bedömer det som sannolikt att man därefter överlåter ledningen till Nymke Brigadoon.

Avd 4 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

 • Reddington fick en förhållandevis tuff resa i stayerloppet under Sprintermästarkvällen. Han var trea i mål, men tilldömdes andraplatsen efter att målettan M.T.Oscar blivit diskvalificerad för trängning. Reddington gjorde en mycket bra insats och det känns som att Robert Bergh börjar få ut den kapacitet ur hästen som From Above-sonen vibbat om att han bär på. Det finns några dugliga toppar bland konkurrenterna i det här loppet, men utifrån hur kurvan pekar för femåringen så väljer vi placera honom först i ranken.
 • Maestro Crowe gick sig trött i Smålandsstayern och det kändes som att det loppet kom för tätt inpå Harper Hanovers lopp. Sexåringen kan ha mått gott av att inte startat på sju veckor och vi tycker nästan att han sett som allra bäst ut i Johan Untersteiners regi när han just återkommit efter en stunds paus.
 • Zurich As satt fast med rubbet sparat i Rättvik och fick därefter full utdelning från tät i Rättvik. Med blott en häst på startvolten och en tillsynes chanslös sådan är möjligheten god för Björn Goop att köra till ledningen per omgående.
 • Uncle Töll är vi svaga för, men tycker samtidigt inte att det slog gnistor om honom vid segerloppet senast på Axevalla trots att det blev seger. Vi är övertygade om att han kan mer och förväntar oss en vassare insats denna gång.
 • Let’s Go Ernie har gjort fyra någorlunda täta starter nu under senvåren och sommaren. Han blir lite vassare för varje start och gynnas av de förutsättningar som råder med lång distans och voltstart.

Rank:

A: 11-13-2 B: 10-8-7-4-5-14-12 C: 9-15-3-1-6

Spetsstriden: Mr Kindic frontar givetvis initialt, men vi räknar med att Zurich As övertar per omgående.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Zion Font har respektingivande 17 segrar på 20 starter, men vi måste ändå säga att det är väldigt svårt att taxera hur bra hästen är. Han har i alla fall krupit under 1.14-tider över 2.300 meter i belgiska Mons under den gångna vintern och det får anses vara rätt så respektingivande för denna klass. Därtill har hästen en god startsnabbhet och skulle han få överta ledningen av Condior vilket vi tror kan bli fallet är han hästen att slå för de övriga
 • Benedetto O.P. gjorde en toppinsats senast i Kalmar även om han inte var måletta utan tilldömdes segern efter att ”vinnaren” diskvalificerats för felaktig gångart över mållinjen. Tidigare har han haft problem i lopp över full väg på nordisk mark, men då har det dels handlat om en stressande långresa till Vermo samt en start där han inte alls hade fräschören med sig på grund av hovproblem. Nu ska allt vara fortsatt till belåtenhet efter Kalmarsegern och det här loppet tycks komma helt rätt i tiden inför stundande Klass I-final. Alessandro Gocciadoros hästar brukar inte få preparélopp och körande Mika Forss är därtill en gasglad general så vi räknar med full fart framåt.
 • Halo Am ströks i slutet av juni på grund av feber och har därmed inte startat sedan Elitloppshelgen. Då fick han se sig regelrätt besegrad av en för dagen bättre häst i form av Venture Capital, men gjorde på intet vis ett dåligt lopp. Lyser inte ringrosten igenom ska Halo Am segerstrida trots elftespår.
 • Axel Wind har varit ett stort utropstecken i Fredrik B Larssons regi. Senast gjorde hästen ett topplopp trots tuff löpning, men ska det räcka hela vägen till vinst här lär det krävas mer ”stolpe in” under vägen.
 • Bravo Santana ska normalt sett vara lite kort i rocken mot de tidigare nämnda, men det kittlar att han är anmäld barfota runt om för blott andra gången i karriären. Första gången gjorde han ett stark insats som fyra i ett Klass II-försök.

Rank:

A: 5-7 B: 11-8-6-4-10-9-12 C: 1-2-3

Spetsstriden: Hästarna med de innersta startspåren gör upp i första skedet och bland dem är det fördel för Condior. Vi tror dock att man släpper med honom denna gång då det inte höll hela vägen i ett enklare sällskap i senaste starten. Zion Font är rask och bör kunna hålla ut Benedetto O.P.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Amornero Roc gjorde en toppinsats i finalen av Bronsdivisionen på Färjestad och att han fick släppa Admiral As förbi sig sista 25 meterna var inget att säga något om. Hästen öppnade trots allt i mycket högt tempo och förlorade kort och gott mot en riktig topphäst. Läser vi loppet rätt så är det sannolikt att han antingen frontar av egen kraft eller kan överta i tidigt skede och då blir Amornero Roc väldigt svårslagen. Eventuellt blir det skor på denna gång, men med tanke på hur han tävlat på den balansen tidigare så ska inte den saken vara hela världen.
 • Golden Guard vann Mantorploppet från dödens i senaste starten. Den här femåringen underskattas ofta, men för oss är det ingen tvivel om att han står sig i klassen. Innerspår kan bli en fälla även om han är rask iväg, men ledningen är inget måste på något vis för Brad de Veluwe-sonen.
 • Velten Versailles släppte ledningen halvvägs in i loppet senast på Enghien. Han skar ihop i aktionen på upploppet och även om han höll sig i trav så bedömde domarna det som orent dito. Hästen har blandat och gett detta år och då han verkar vara en bit från 2019 års nivå så tror vi att man släpper ledningen om man når den positionen.
 • Go West Young Man fick vandra utvändigt om Amornero Roc senast och höll bra som femma utan chans att blanda sig i striden. Han sitter fint till direkt och är med i matchen om han får ett rygglopp nu istället.
 • Phoenix Photo vann Sylvesterloppet på Axevalla på Nyårsafton och bar de pengarna helt okej även under senvintern och våren. Han har fått ett lopp i kroppen och tillhör den tänkbara skaran vid gardering.

Rank:

A: 5 B: 1-3-2-6-12-10-7 C: 9-11-4-8

Spetsstriden: Vi tror att Velten Versailles tar sig förbi Golden Guard, håller ut Vitro Diablo och släpper till Amornero Roc.

Avd 7 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

 • Handsome Brad är titelförsvarare i Axevallalöpning, men årets upplaga håller högre klass och man kan räkna med att det kommer krävas något mer än de 1.13,3a/2.640 meter som kan vann på under fjolåret. Den form hästen kommer med till årets start har i vilket fall visat sig vara bästa tänkbara och lyckas han hålla upp ledningen – vilket vi tror han gör – så blir han svår att plocka ner.
 • Milligan’s School hamnade hopplöst till Färjestads Jubileumslopp och fick därtill en vid slutkurva. Han kämpade på bra hela vägen hem och nu när det är fritt läge så räknar vi med att Ulf Eriksson kan tänka sig att ta dödens med glädje.
 • Short in Cash fick just en sådan löpning senast i Halmstad och stod på starkt hela vägen hem även om Cyber Lane var för svår att lugga. Hästen har tagit ett steg i sin utveckling efter vinterns tävlande på fransk mark och är numera så pass bra att han ska placeras i en A-grupp från ett lämpligt utgångsläge.
 • Ble du Gers vann Oslo Grand Prix för andra året i följd, men 2021 års upplaga var inte den vassaste som körts… Hästen är i vilket fall spurtstark om det blir lite drön på loppet och klarar av distansen även om han inte är gynnad av den på samma sätt som han var förr om åren när hästen tävlade på sin högsta nivå.
 • Milliondollarrhyme gjorde ett mycket bra lopp på Färjestad och studsade tillbaka efter en möjligen aningen sämre insats i Boden. Frågan är bara hur han ska komma till i det här loppet från spår åtta?

Rank:

A: 1-5-3 B: 4-8-12-6-9-11 C: 7-2-10

Spetsstriden: Handsome Brad ska ha jättebra chans att hålla ut Ragazzo da Sopra när de står sida vid sida.

Fakta

V75-SYSTEMET 24 JULI

Avd 1: 1,2,3,4,6,7,8,9,11,12 (10,5)
Avd 2: 10 Versace Broline (1,9)
Avd 3: 2,3,6,8,10 (4,12)
Avd 4: 2,8,10,11,13 (7,4)
Avd 5: 5,7,8,11 (6,4)
Avd 6: 5 Amornero Roc (1,3)
Avd 7: 1,3,5 (4,8)

3.000 rader / 1.500 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Spiken går ner i klass

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Det är mångas favoritbanor som delar på onsdagens V86-omgång. Solvallas fyra lopp och Åbys fyra dito utgör det stora streckspelet och vi hämtar ett singelstreck på vardera bana.

Anrika fyraåringsloppet S:t Leger (V86-3) har inte lockat fullt fält utan det är blott åtta deltagare som gör upp över tre volter.
Som vi läser loppet vinner Robert Berghs Samson starten och därifrån gjorde han ett topplopp i näst senaste starten på Åby. Har han skakat av sig det misslyckade Derbykvalet så tror vi på leverans.

Någon Derbyfinal blev det inte heller för Sidney Celeber (V86-8), men någon extra veckas ledighet kan bara gjort honom gott då han var aningen sämre i just derbykvalet.
Dessförinnan har han gjort två riktiga toppinsatser och när han nu går ner i klass åter så tror vi att han är redo för en ny seger bara han slipper göra allt jobb själv på ledarens utsida.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Solvalla och Åbys tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Niky Flax (V86-1) gick starkt i Frankrike under vintern. Han kördes på väntan i återkomsten på Axevalla och avslutade riktigt bra som trea via 1.09,5 sista 800 meterna. Här har han ett perfekt utgångsläge för att kunna få en fin position i främre träffen; sannolikt kan det bli vinnarhålet. Vi förväntar oss att han levererar på open stretch!
 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Det är ett riktigt långskott vi lanserar i Brenda Grif (V86-5) som gör debut i Magnus Dahléns regi, men alla tycks glömt bort vilken duglig springare detta är. Hon var tvåa i en Diamantstofinal under fjolåret och det finns viss chans för henne att få vinnarhålet på antingen favoriten Kirsi Boko eller Sverigedebutanten Black In Black. Därtill är det anmält med jänkarvagn på och som närmast ospelad är hon värd en varning.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Betrodda som lever farligt

 • Vikens High Yield (V86-1) vann ett silverförsök från tät i Halmstad, men har därefter gått sig trött från samma position i två raka silverlopp. Hästen är inte helt enkel att räkna på och som klar favorit vågar vi inte ställa hon ensam i V86-inledningen.
 • Giant Shadow (V86-2) har gjort en sommar i Sverige efter en sejour i Frankrike. Vi kan inte påstå att det slagit gnistor om honom och påminner om att han inte vunnit lopp på 15 månader. Som hårt betrodd är han bara ett av flera streck i våra ögon.
 • Felicia Zet (V86-6) inledde med tre starka insatser som tvåa och det känns underligt att hon alltjämt är segerlös efter fem framträdande. Här saknas dock inte konkurrens och det finns en risk att hon hamnar utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer att vara aktiv initialt. Som klar favorit är hon värd att gardera.
 • Borups Umami (V86-7) har förmodligen aldrig varit i bättre form än vad han är just nu, men det är inte säkert att det räcker ändå. Visst står han bra till i den här spårtrappan och är sannolik ledare, men nu är det ett halvvarv längre distans och de som sitter tätt inpå honom in mot upploppet kommer garanterat få chansen.
Fakta

V86-SYSTEMET 15 SEPTEMBER

Avd 1: 1,3,9,10 (6,11)
Avd 2: 1,3,4,7,8,9 (2,5)
Avd 3: 3 Samson (5,1)
Avd 4: 2,4,5 (10,9)
Avd 5: 2,3,6,7,9 (1,4)
Avd 6: 3,5,6 (9,11)
Avd 7: 3,4,5,6,7,9,10,12,13 (2,1)
Avd 8: 5 Sidney Celeber (7,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor