Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Står sig Uncles Lasses Europarekord?

Uncle Lasse (e. Donato Hanover – Solveig) i Sprintermästaren 2016. Caddie Lisieux (e. Ready Cash – Caddie Dream) i Stosprintern 2017. Där har Ni de snabbaste vinnarna i de båda fyraåringsloppens historia på Halmstadtravet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Uncle Lasse vid segern i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se
Uncle Lasse vid segern i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1

Ikväll är det dags för årets upplaga av Sprintermästaren, som skapades på det i början på 1970-talet nyinvigda Halmstadtravet med amerikanska stora insatsunghästlopp i försök och final som Hambletonian och Kentucky Futurity som förebild. Ett problem var dock att svensk travsports regler då inte tillät att fyraåringar startade i två lopp samma dag, så försöken och finalen fick köras med två dagars mellanrum. Det var så torsdag-lördag-upplägget, med den sköna vilodagen emellan, uppstod. Först 1988, från och med Gaston Prides (e. Count’s Pride) seger, var det grönt ljus för försök-final samma dag.

Stosprintern körs dock med standradmässigt svenskt storloppsupplägg och uttagningarna till årets final kördes den 28 juni.

Väderprognosen för torsdagen visar en bra bit över 20 grader och ingen risk för regn i Halmstad, så att det kan gå undan i loppet råder inga tvivel om. Frågan är dock om någon kan hota Uncle Lasses Europarekord från den fenomenala uppvisningen för fem år sedan när hästen efter att ha tävlat i USA som två- och treåring gjorde en säsong i Sverige som fyraåring i regi Stefan Melander innan han gick till avel. 1.08,0 rusade Uncle Lasse första kilometern i sin första barfota-fram-start och höll ångan uppe så pass att han landade på 1.09,3.

Readly Express lillasyster Caddie Lisieux tog en annan väg till segern, när hon via en virvlande spurt från köposition (!) klev runt hela fältet tillsammans med Kenneth Haugstad.

Snabbaste finalvinnarna i Sprintermästaren:
År, häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2016 Uncle Lasse (e. Donato Hanover) – Örjan Kihlström – Stefan Melander – 1.09,3a
  • 2020 Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.09,6a
  • 2012 Brad de Veluwe (e. Andover Hall) – Tuomas Korvenoja – Tuomas Korvenoja – 1.09,7a
  • 2015 Nuncio (e. Andover Hall) – Stefan Melander – Stefan Melander – 1.10,0a
  • 2017 Diamanten (e. Adrian Chip) – Christoffer Eriksson – Robert Bergh – 1.10,0a

Snabbaste finalvinnarna i Stosprintern:
År, häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2017 Caddie Lisieux (e. Ready Cash) – Kenneth Haugstad – Roger Walmann – 1.10,6a
  • 2014 Air Frame (e. Scarlet Knight) – Per Lennartsson – Stefan Melander – 1.11,0a
  • 2015 Heaven’s Door (e. Muscle Hill) – Ulf Ohlsson – Reijo Liljendahl – 1.11,0a
  • 2016 Treasure Kronos (e. Raja Mirchi) – Christoffer Eriksson – Jerry Riordan – 1.11,1a
  • 2020 Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) – Per Nordström – Per Nordström – 1.11,2a

***

2

Sprintermästaren och Stosprintern är förstås huvudnumren i Halmstad ikväll, men det bjuds fler godbitar när hela 14 vinnare ska koras under mastodonttävlingsdagen. Bland dessa…
…fjolårets Stosprintervinnare Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) möter Stochampionats-, Derbystoet  och Drottningpokalditon Diana Zet (e. Hard Livin) och italienskan Allegra Gifont (e. Maharajah) i ett femåringslopp för ston som märkligt nog placerats utanför V75-kupongen.
…årets Harper Hanovers-vinnare Wild Love (e. Love You) är tillbaka i träning hos hemmaamatören Bengt Simberg efter att ha managerats av Anders Lindqvist i Frankrike (och Sverige i sommar) sedan slutet av förra året. 40 meters tillägg i stayerloppet över drygt tre varv är uppgiften som ska lösas.
…två obesegrade ston dyker upp i varsitt lopp. Norskfödda, men i danske Bo Westergårds träning, Thai Brooklyn (e. Broadway Hall) har inlett med nio raka segrar, men hämmas nu av bakspår bakom bilen i ett treåringslopp för ston i sin andra start i Sverige. I september förra året vann hon ett uttagningslopp till Breeders Course på Solvalla.

Likaledes obesegrad, efter tre starter, är Thomas Uhrberg-tränade Nova Mahiron (e. Maharajah), som får ta sig an äldre ston.

Sulkysports spelstuga med analyser, systemförslag och bästa spikarna publiceras under förmiddagen.

Här är startlistorna till Halmstads tävlingar!

***

3

Som uppvärmning till Sprintermästarfesten i Halmstad (första start 17.00) tävlas det på två andra svenska banor under lunch och eftermiddag.

På lunchbanan Bergsåker (start 12.20) är Daniel Wäjerstens snabbloppare J.H.Mannerheim (e. From Above) tillbaka på svensk mark igen efter två utflykter till Finland som båda slutat i galopp. Innerspår bakom startbilen i högsta klassen över medeldistans är dagens passande uppgift.

Boden (första start 14.00) kopplar på i slutfasen av Bergsåkers tävlingar och Skellefteåtränaren Jerker Bjurman låter sitt treåriga kallblodssto Wik Viktoria (e. Galileo) testa startbilen mot äldre hästar i väntan på större uppgifter. Wik Viktoria är efter två segrar på fem starter det tredje vinstrikaste svensktränade kallblodsstoet hittills i år. Hennes mamma Wikvinni är syster till norske Derbyvinnaren Wik Stjernen (e. Mörtvedt Jerkeld).

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4

Svenska kuskar kan – ibland möjligen med farthållaren på bilen satt en aning över den tillåtna hastigheten i transiteringsfasen – lyckas köra på två banor samma dag. I Nordamerika kan ibland tre banor finnas inom aktionsradien för dagsverket. Och förra veckan lyckades veteranen David Miller med att inte bara köra och vinna på tre banor samma dag utan till och med vinna stakes på alla tre banorna!

David Miller. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
David Miller

Enligt Ustrotting.com blev Mike Lachance den förste att lyckas med det 1989 på banorna Freehold, Meadowlands och Yonkers belägna i New Jersey och New York, som är inom ”görbart” reseavstånd från varandra.

David Millers hektiska arbetsdag i fredags kom emellertid att innehålla hela fem stakesvinster!

Han började med två segrar med travare på The Meadows i västra Pennsylvania, där Per Engblom-tränade tvååringen Vogue (e. Father Patrick – Swan And Only) kammade hem 27.400 dollar. Sedan satte sig Miller och ett gäng andra kuskar på ett plan till flygplatsen Teterboro för en sprintrusch därifrån till Meadowlands. Där sköts det första loppet några minuter för att kuskarna som varit på Meadows skulle hinna fram. New Jersey Sire Stakes-lopp för tvååringar stod på programmet och David Miller började med att vinna ett, med Majestic J. (e. Walner – Upfrontluckycarol).

Därifrån bar det sedan iväg med bilen till tävlingarna på Yonkers där det var storloppskväll med Yonkers Trot. David Miller vann ett större passgångarlopp (75.000 dollar till vinnaren) innan han efter att ha segerdefilerat direkt åter satte sig i bilen för att köra tillbaka till Meadowlands och vinna ett New Jersey Sire Stakes-lopp till med topplöftet Venerable (e. Walner – Jolene Jolene) på 1.11,4! Miller råkade ut för en del trafikstockningar och fick gå direkt från sin bil till Venerable i utselningspaddocken sedan domarna på Meadowlands efter att ha stått i kontakt med kusken under bilfärden från Yonkers bedömt att ”han skulle hinna”.

Vad Miller sedan gjorde dagen efter? Jo, flög ut till Meadows för att köra lopp där igen på dagen och sedan på Meadowlands på kvällen!

***

5 Länsstyrelsens i Skåne beslut att vitesförlägga Joakim Lövgren med 30.000 kronor varje gång han ertappas med att ha körspö med sig ut i loppen i lopoen ger eko även utanför Sveriges gränser. Danska sajten travservice.dk har tagit upp det hela under rubriken ”Joakim Lövgren ramt av skrivebordsgeneral” och redaktören Karsten Bönsdorf skriver:

”Men det er for svensk hestevæddeløb – ja, måske for hele verdens hestevæddeløbssport –  en meget farlig situation, der nu er opstået, for dyreværnsaktivister over hele jorden vil kunne gribe denne dom og bruge den for at få andre myndigheder til at kopiere den.”

en meget farlig situation

***

6

Idag avgörs för första gången någonsin på fransk mark ett försök- och finallopp samma dag. Krafft Speed Cup avgörs i Vichy med 18 hästar fördelade på två försök á nio per lopp. Sex hästar från vardera försök tar sig vidare till finalen (€46.000) där vinnaren belönas med 20.700 euro.

Klassen på hästarna är inte den allra högsta, och det beror rakt av på propositionsutformningen. Loppet är nämligen öppet för sju-, åtta-, och nioåriga hästar som högst tjänat 210.000 euro och då är det med franska mått mätt omöjligt att få med hästar hämtade från ”översta hyllan”.

De mest namnstarka hästarna är Alexis Philippe Grimaults sto Carlita Girl (e. Queroan de Jay) som kommer från seger i en etapp av grästravsserien Tropheé Vert (€45.000) samt Matthieu Abrivards Empereur de Cebe (e. Uhlan du Val) som bärgat två segrar på de tre senaste starterna.

Även Jarmo Niskanen finns representerad i loppet då Eclipse d’Orient (e. Un Mec d’Heripre) dyker upp i det första försöket. Niskanen plockar även med sig treårige Infinity Babel (e. Jag de Bellouet), vilken inlett karriären med två diskvalifikationer till Prix du Massif Central (€17.000)

Torsdagens svensktätaste lopp avgörs i Lisieux. Tre svenskfödda hästar finns med i Prix PMU ”Le Podosis” Lisieux (€25.000) i form av Yannick Desmet-tränade Cargo Door (e. Gigant Neo), Jörgen Westholms Rocky Tilly (e. Ready Cash) och Björn Goops Ribaude (e. Conny Nobell).Som om inte det vore nog startar även Anders Lindqvist en duo i form av danskfödde Bastian T (e. Ens Snapshot) och norskfödde Fabian B.R. (e. Muscles Yankee).

***

7

 

Efter 14 starter hos Rommetränaren Sybille Tinter har Volare Gar (e. Varenne – Lorin) 1.11,2ak/783.611 kr blivit såld till hästägare hos Nina Pettersson-Perklén, rapporterar finska Ravinetti.

Den italienfödde valacken som är helbror med Timo Nurmos förvandlingsnummer Une Etoile Gar, 1.10,3ak/2.317.089 kr, har haft fem tränare under sin karriär. Största triumfen värd 100.000 kronor räknades hem i ett V75-lopp i Mantorp under uppesittarkvällen 2019.

 

Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.

Fokustema
Åby
Läs senare

Nytt löfte från Nordström

En andraplats i debuten följdes upp med en vattentät seger i andra starten för Sommerbrise på Åbytravet.
Ikväll blev det vinst i ett Breeders Crown-lopp för tvååringar med 175.000 kronor i förstapris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi hoppas att det här är början på en lång resa. Hon har allt som en topphäst ska ha, sade Per Nordström i vinnarcirkeln.

Sommerbrise (e. Maharajah-Apecs) tog omgående hand om täten och från spets passerade det tvååriga stoet 500 meter på 1.14,3 och kilometern på 1.16,0 med Sunrise på utsidan.

Fakta

Sommerbrise

Brunt sto 2 år e. Maharajah-Apecs e. Muscles Yankee
Rekord: 1.14,5ak*
Prissumma: 200.000 kr
Resultat: 2 st: 1-1-0
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Günter Herz, Tyskland
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Körsven: Per Nordström, Jägersro

Expandera

Inne på upploppet gick Sommerbrise enkelt undan före godkänt spurtande Custom Chef (e. Brillantissime) och vinnarhålets Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) på 1.14,5a/1.640 meter.

– Det har börjat väldigt bra för henne. Sommerbrise har visat fantastisk fin tävlingsuppfattning och är dessutom lugn och cool att resa med, vilket är nog så viktigt i större sammanhang, fortsatte Per.

Två alternativ

Därmed fick Sommerbrise snabb revansch för andraplatsen i debuten bakom Custom Chef. Nu väntar ännu större uppgifter för den tvååriga Maharajah-dottern.

– Vi har två alternativ efter kvällens lopp, antingen ett auktionslopp på Åby eller åka till Örebro och delta i Svampen.

Sommerbrise köptes på Sweden International Yearling Sale ifjol och prislappen var 130.000 kronor.

– En hästägare hos mig som heter Lars Berg ropade in henne på auktion och jag fick Sommerbrise i träning. Sedan lades hon ut på Easy KB och Lars sålde ut några delar.

Såld tre gånger på auktion

Sommerbris är uppfödd av Günter Herz, mest känd som uppfödare och ägare till Elitloppsvinnaren Brioni. Stoet är undan Apecs (e. Muscles Yankee), 1.10,7/$171.541, vilken tävlade för Ervin Miller och tog sina två största segrar som tvååring i divisioner av Lexington Select Sale ($86.633) och Hanover Stake ($28.000).

Modern Apecs köptes 2005 i Harrisburg som ettåring för 80.000 dollar och ytterligare två gånger har hon gått upp i auktionsringen i Harrisburg. På hösten som treåring betalade stuteriet Perretti Farms 190.000 dollar. Fyra år senare – året var 2011 – var hon ånyo ute på auktion och då ropade agenten Jack de Jong in Apecs – dräktig med Donato Hanover – för 75.000 dollar.

Apecs fick två avkommor på andra sidan Atlanten; Cantab Abs (e. Cantab Hall), 1.10,3/$186.931, och The Padre (e. Donato Hanover), 1.12,1/$21.306. Två tyskfödda avkommor har sett dagens ljus efter det med Lambalamba (e. Andover Hall), 1.13,6/€15.253, som toppnummer innan Apecs flyttades över till den svenska stamboken.

Echelon (e. Brioni), 1.11,3ak/786.750 kr, har följts av Palmyra (e. Cantab Hall), 1.14,5ak/111.737 kr, som inlett karriären med fyra vinster och lika många andraplatser på åtta starter. Och nu är det dags för en ny avkomma undan Apecs att visa framhovarna och Sommerbrise ser ut att ha framtiden för sig.

Sommerbrise. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.