Fokustema
E-tidning, app & print
Läs senare

Sulkysport nummer 22

I veckans utgåva följer vi upp Elitloppshelgen och blickar samtidigt framåt. Krönika, tips och startlistor till V64, V75 och GS75, veckans höjdare och mycket mer läsning.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sulkysport Nr 22
Sulkysport Nr 22
 • Ringostarr Treb tog chansen
 • Travkrisen i Italien
 • Tvåan som sadlade om
 • Omstartsstrulet – ”Rätt beslut i varje enskild situation”
 • Veckans höjdare
 • Alessandro Gocciadoro hoppas på ny succé
 • Publikraset under helgen
 • Elitauktionen – Dansk uppfödare hetast igen
 • Lopp i tiden
 • Season leaders
 • Tips och startlistor till V64 på Romme fredag, V75 på Mantorp och GS75 på Axevalla
 • V75-resultat från Solvalla både lördag och söndag

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor stycket.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital.

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Fokustema
Så var år 2021
Läs senare

De mest lästa nyheterna 2021

Uppsittningsavgift på proffstränade hästar, utredningen om Propulsion och Westholms hot var några av de mest lästa nyheterna 2021.
Men ingen slog intervjun där Hans-Owe Sundberg berättade att han skulle lägga av.
Det här var mest läst på Sulkysport 2021!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se

1Vid årsskiftet slår Hans-Owe Sundberg igen portarna efter mer än ett halvt sekel i travsportens tjänst. För Sulkysport berättade han varför – och minns tillbaka på den långa karriären!

– Jag börjar bli sliten i kroppen. Framför allt är det en axel som krånglar och skulle jag fortsätta behöver jag göra något åt den. Då går det säkert minst tre-fyra månader innan jag är tillbaka, sade Hans-Owe Sundberg.

Läs artikeln här: Fokus: Slutar efter 57 år

***

Stefan Persson kommer från och med årsskiftet att börja ta ut uppsittningsavgift även när han kör proffstränade hästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Stefan Persson tog upp ämnet som blivit en het potatis och fler catchdrivers ska följa efter.

– Jag behöver kunna täcka mina resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Så som det är just nu går det inte att ha det, det finns ingen ekonomi i det här livet.

Orden kommer från catchdriver Stefan Persson, som nu bestämt sig för att även börja ta uppsittningsavgift på proffstränade hästar från och med årsskiftet.

Läs artikeln här: Tar ut uppsittningsavgift på proffshästar

***

Daniel Redéns slagningar på sitt Pathway-konto hos USTA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Det gångna året handlade en hel del om Propulsiongate. Bland annat: ST valde att radera bort viktiga och uppgifter ur Propulsion-utredningen och tog bort sådant som kan vara till last för ST:s eget ansvar.

Det kunde advokat Jesper Arvenberg visa i ett utdrag från Daniel Redéns Pathway-konto hos det amerikanska travförbundet USTA.

Läs artikeln här: Materialet som ST tog bort

***

4En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen. Det rapporterades i september.

– Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, sade Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning, i samband med att utredningen drog igång.

Läs artikeln här: Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

***

5På avdelningen ”Propulsion-gate”…den långa utredningen nådde avslut i första insatsen STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Daniel Redéns dömdes till ansvar enligt paragraf 72 i Tävlingsreglementet, men befriades från påföljd i Propulsion-affären.

Nämnden beslutade att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling och att detta beslut gäller även om äganderätten övergår till annan.

Domen överklagades till Överdomstolen, där de tänkta förhandlingarna i december sköts på framtiden med anledning av coronapandemin.

Läs artikeln här: Ingen påföljd för Redén

***

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Jörgen Westholm hotade att lämna Rommetravet i vinnarcirkeln på Rättvik efter att ha vunnit med Fenix Brick den 1 oktober och blev utskrattad av travbanechefen Sven Eriksson:

– Jag är så jävla förbannad att jag funderar på byta bana!

Läs artikeln här: Westholm hotar lämna Romme

***

7Torbjörn Jansson tvingades till ett längre uppehåll från att köra lopp i höstas. I en månad var Torbjörn borta från tävlingsbanan och för Sulkysport berättade Solvallaveteranen varför:

– Diskbråck och det är ungefär en vecka gammalt, sade Torbjörn Jansson i slutet av november.

Torbjörn var tillbaka i mitten av december och vann i sin comeback efter skadeuppehållet med S.G.Charmant (e. Trixton) på Solvalla.

Läs artikeln här: ”Just nu är jag inte så smidig”

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sju händelser under året

Från hyllad till sparkad.
Unghäststjärnan som försvann.
USA-flytt blev succé.
Här är sju händelser under 2021.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tjugofyra segrar och fem andraplatser på 29 starter plus 2.692.540 euro.

Så löd facit för Face Time Bourbon och Björn Goop när hästens huvudägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl) beslutade sig för att byta ut Björn Goop efter andraplatsen i Prix de France. Innan den starten hade Björn Goop vunnit Prix d’Amérique för andra gången med Face Time Bourbon till ägarens stora glädje.

För andra året i rad vann Face Time Bourbon och Björn Goop Prix d’Amérique. Foto Gerard Forni

I en direktsändning i franska travkanalen Equidia kungjorde Antonio Somma att Eric Raffin skulle bli den som skulle ta hand om Face Time Bourbon i fortsättningen.

***

2 Ibland blir det inte som man har tänkt sig. När Captain Corey vann Hambletonian Stakes i somras för Åke Svanstedt såg inte bara han utan ägarna en ljus framtid på tävlingsbanan. Ytterligare två starter hann Googoo Gaagaa-sonen med, men i samband med det framträdande som skulle bli det sista – seger i consolation i Pennsylvania Sire Stakes – skadade sig Captain Corey.

Captain Corey och Åke Svanstedt vid parets sista seger. Foto: Curtis Salonick

Länge väntade ägarna innan beslutet togs att det skulle bli avel 2022 istället för att ge Captain Corey chansen att komma tillbaka till tävlingsbanan. Därmed var den korta och framgångsrika karriären över efter 14 starter (10-2-0), rekordet 1.09,0* och 1.090.333 dollar.

***

3 Elitloppet kördes utan publik 2020. I år fick åtta personer chansen att se Sveriges flaggskeppslöpning på plats på Solvalla. Covid-19 har fortsatt att låta tala om sig under 2021 och den stora frågan är hur det blir 2022?

De åtta inbjudna i publiken vid bankanten under Elitloppshelgen hälsar på Jörgen Westholms Ebony Boko i värmningen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vad vi vet idag är att Elitloppet 2022 kommer få en ansiktslyftning när det gäller prispengar och att vinnaren belönas rikligare än någonsin. Förstapriset lyfts från tre till fem miljoner kronor. Innan dess meddelade ledningen för Åby att Åby Stora Pris döps om till ”World Grand Prix” och att var fjärde år – med start 2024 – kommer vinnaren att erhålla sex miljoner kronor!

***

4 När Wild Love skar mållinjen som etta i Harper Hanovers lopp på 1.11,9 över 3.180 meter var det som världsrekordhållare. Anders Lindqvist hade prickat formtoppen alldeles perfekt med Bengt Simbergs Love You-dotter när hon plockade in en miljon kronor sedan hon körts till seger av Kevin Oscarsson.

Wild Love spurtade hem Harper Hanovers lopp tidigare i år. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

En vinter i Frankrike hade satt sina positiva spår. Där hade hon vunnit Prix de la Lorraine (€67.000), Prix du Cantal (€50.000), Prix de Pierrefitte-sur-Seine (€58.000) och tjänat 1,1 miljoner kronor. Totalt kom Wild Love upp i 2.658.111 kronor under 2021 och fördubblade nästan sin startprissumma.

***

5 Efter ha slutat tvåa i sitt försök och sexa i finalen i Elitloppet bestämde sig Ecurie D:s ägare Marko Kreivi och Süleyman Yüksel att prova vingarna hos Åke Svanstedt på amerikansk mark.

Ecurie D. vinner sin USA-debut för Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Och det blev succé direkt! Två starter och lika många segrar och 393.000 dollar insprunget efter ha vunnit finalen i Breeders Crown ($650.000) på Meadowlands på 1.09,6 och Allerage Farms ($136.000) på rekordtiden 1.08,9 på Red Mile.

***

6 De dagar Milligans’s School tävlar på toppen av sin förmåga har han få övermän i världen. Det visade Yankee Glide-sonen när han vann Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Ulf Eriksson satt i sulkyn när Milligan’s School slog till på 1.11,9a/3.140 meter och tränaren Stefan Melander nöjt:

Milligan’s School vid årets seger i Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Man tror ju knappt det är sant. När Nevele Pride kom ner på 1.11.3 i slutet av 1960-talet var det helt otroligt. Nu springer hästarna det över 3.140 meter.

Att Milligan’s School kunde springa fort över längre distanser var ingen nyhet. Tidigare under sommaren tangerade han Very Kronos världsrekord över 2.640 meter med tiden 1.11,6a.

***

7 Propulsion har varit en följetong sedan han diskades som etta i Elitloppet på grund av nervsnittning 2020. Den här trista historien är ännu inte i mål. Egentligen skulle det skett förhandling i Överdomstolen den 15-16 december, men den fick skjutas på framtiden med anledning av covid-19.

Juristerna Sari Olausson och Anette Fassl ställde sina platser till förfogande i STAD i ett öppet brev till Svensk Travsports styelse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under året har det också skett några uppseendeväckande saker runt ”Propulsion-affären” och inte minst när ansvar- och disciplinnämndens ordförande Sari Olausson och vice ordförande Anette Fassl valde att ställa sina platser till förfogande efter ”ett öppet brev” till ST:s styrelse där det riktades kraftig kritik mot ST:s verkställande direktör Maria Croon.

Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: Westholm sprängde drömgräns

Carry Cash vann annandagens största lopp på Solvalla: Hästägarkannan.
Samtidigt sprängde Jörgen Westholms stall 20-miljonersvallen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm sprängde drömgräns. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Jörgen Westholm sprängde drömgräns. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Jörgen Westholm har haft ett toppår som tränare och när 300.000 kronor stod på spel i Hästägarkannan på Solvalla var det en häst från stallet i topp. Örjan Kihlström satt i sulkyn bakom stoet Carry Cash (e. Ready Cash).

Triton (e. Triton Sund) stod ensam på startfållan i trekilometersloppet och Mats Gunnarsson hade taktiken klar. Han skulle hålla ledningen så länge som möjligt. Det gjorde hästen ända till upploppet utan att egentligen varit utmanad om positionen före det.

Kihlström placerade Carry Cash i andra utvändigt och när dödenstravaren Persos Otello började trampa vatten 1.300 meter från mål tpg Kihlström plats utvändigt ledaren. In på upploppet satte han in slutstöten, Carry Cash kopplade grepp och försvarade sig säkert mot duktigt spurtande Djokovic (e. Bold Eagle) och Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Jörgen S Eriksson.

– Hon kändes lite seg i början av loppet och sedan var jag tvungen att gå ut och runda en trött konkurrent. Då fick hon göra jobbet själv och hon gjorde det bra, sade Örjan Kihlström.

Uppfödare till häften

Tränare Westholm körde själv Made Of Stars som satt i rygg på vinnaren i större delen av loppet, men fick lite aktionstrubbel på upploppet och fick nöja sig med fjärdeplatsen.

I och med segern passerade Rommetränarens stall 20 miljoner kronor med råge för första gången i karriären.

– Det är häftigt att köra in så mycket pengar och det är många hästägare som fått tagit del av dem. Vi slog fjolårssiffrorna med fem miljoner, sade Jörgen Westholm.

Westholm är även deluppfödare i vinnaren.

– Jag fixade så att Anders Karlsson kunde köpa stoet dräktigt med Ready Cash och som tack fick jag stå som uppfödare till hälften, sade Westholm.