Fokustema
Svensk Travsport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Svenskfödda hästar utestängs från tävlingar i Sverige

Svenskfödda hästar som är definitivexporterade till länder som inte är medlemmar i U.E.T. är inte välkomna tillbaka till Sverige för att tävla. En av dem som drabbas är Monsters Firstlady, vars seger i Ploiesti i Rumänien Sulkysport rapporterade om tidigare i veckan.
Av
Claes Freidenvall

Ägarna till den svenskfödda tvååringen Monsters Firstlady (e. Monster Drive-Rojales) har betalat insatser till Breeders Crown, Drottning Silvias Pokal och Sprintermästaren, men det hjälper inte att respektive arrangör av löpningarna ”godkänt” inbetalningarna. Monsters Firstlady är portförbjuden från att tävla i Sverige eftersom hästen bytt till ett rumänskt medborgarskap.

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport. Foto: Lennart Kihlman/ALN

– Som vi har tolkat och uppfattat regelverket är hästar som är definitivexporterade inte startberättigade i löpningar sanktionerade av U.E.T. För att göra en liknelse med fotbollen så måste ett land vara medlem i U.E.F.A. för att delta i tävlingar och likadant är det inom travsporten. Däremot har jag kontaktat U.E.T. för att kontrollera om vi hanterar de här frågorna likadant i alla medlemsländer inom U.E.T, men inte fått svar ännu, säger ST:s sportchef Petter Johansson.

Lösningen temporärt exporttillstånd

En lösning för att ”exporterade” svenskfödda hästar kan komma tillbaka och tävla i Sverige – om de tävlat i länder som inte är medlemmar i U.E.T. – är att ta ut ett temporärt exporttillstånd.

– Detta sker i så fall i sexmånadersintervaller. Då är det okey att komma tillbaka, men däremot räknas inte de lopp som eventuellt görs i ett land som inte är medlem i U.E.T, utan det ska ses som ”provlopp” eftersom tävlingarna inte är sanktionerade av U.E.T, säger Petter Johansson.

Utdrag ur ST:s Tävlingsreglemente för 2019

Rumänien är ett ganska nytt land inom travsporten och landets enda travbana finns i Ploiesti.

– Under mina år sex år i U.E.T. har aldrig Rumänien varit uppe till diskussion och det har inte heller lämnats in någon ansökan om att få bli medlem i U.E.T. Däremot har Polen varit inne och presenterat sin verksamhet, men de har inte blivit godkända som medlemmar, berättar Petter Johansson.

För svenska uppfödare kan det vara av värde att se upp till vilket land en häst säljs. Om en häst avyttras till ett land som icke är medlem i U.E.T. (Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA är undantagna regeln) kan uppfödare gå miste om uppfödarpremier.

Driver frågan vidare till EU?

Jeanet Årman och Jan Henriksson, som sålt Monsters Firstlady till Rumänien och några andra avkommor efter Monster Drive dit, ser det som en självklarhet att hästarna som är svenskfödda borde få möjlighet att tävla vidare i Sverige även om de är definitivexporterade.

– Det här känns helt fel. Insatser har betalats in för Monsters Firstlady till svenska unghästlopp och trots att hon är svenskfödd får hon inte tävla här. För vår del är det här ett avslutat kapitel, och nu är det är upp till hästens ägare att driva det här vidare i EU-systemet. Rumänien är trots allt medlem i EU, säger Jan Henriksson.

Fotnot: under 2017 och 2018 har det exporterats sju respektive elva hästar från Sverige till Rumänien, enligt Svensk Travsports Årsstatistik.

Svenskfödd tvååring vann i Rumänien

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.