Fokustema
V75
Läs senare

Tarzan bjuder på vinnare hemifrån

Stefan Melander har stannat hemma i Enköping. Vilket gick bra fjol då han såg Uncle Lasse triumfera i Sprintermästaren från tv-soffan.
Av
Ola Lernå
Stefan Melander och Nuncio. Foto Mia Törnberg
Stefan Melander och Nuncio. Foto Mia Törnberg

– Jag har helt enkelt inte tid. Det är så mycket att göra här hemma att det inte var något alternativ att åka till Halmstad, säger Stefan Melander.
Som dock har några intressanta hästar till start och extra intressant känns D.D.’s Perseverance (V75-1).
– Han har en fin uppgift och kommer gå barfota runt även denna gång. Dessutom utrustar vi honom med skygglappar. Jorma får själv bestämma, men visst tror jag att han laddar från start, säger Stefan Melander.

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

”Inte rädd för de bästa”

Alessandro Gocciadoro slog till med en trippel inom STL-tävlingarna på Jägersro och andas optimism även inför veckans starter på Solvalla och Örebro.
Av
Emil Persson
Clarissa vid vinterns storloppsseger i Neapel. På lördag tävlar hon på Örebrotravet. Foto Gerard Forni.
Clarissa vid vinterns storloppsseger i Neapel. På lördag tävlar hon på Örebrotravet. Foto Gerard Forni.

Solvalla onsdag 24 april

– Falcon Dany Bar (lopp 4) galopperade på ett underligt sätt senast. Jag förstod helt uppriktigt inte vad som hände, men när jag såg om reprisen såg det ut som han satte ner fel fot vid fel tillfälle. Han blev uppkollad av veterinär efter det loppet utan att det fanns något allvarligt att anmärka på. Hästen har tränat väldigt starkt efteråt och jag tror att det här är en av de bästa treåringarna jag har i stallet. Skulle det krävas tror jag att han går under 1.13 över denna distans. Hästen brukar tävla med skor, men jag ska invänta tävlingsdagen hur vi gör nu. Det blir öppet huvudlag och jänkarvagn precis som tidigare, säger Alessandro Gocciadoro.

Synergy (lopp 5) fick en lång vila i vinter och det här är en helt enkelt ett lopp som vi tar till honom för att han ska få komma igång igen. Hästen har tränat väldigt bra här hemma, men kanske är han alltjämt lite tung i kroppen. Känslan är ändå att han kommer kunna göra en bra insats för han trivdes för sadel i fjol och älskar den här distansen. Det blir barfota och helstängt huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Esperia Font (lopp 6) gjorde väldigt bra prestationer i Frankrike. Det kanske är så att han äntligen har vuxit till sig mentalt och sätter fokus på det hon ska göra för tidigare har hon varit tuff mentalt och tagit ut det på fel sätt på tävlingsbanan. Jag har alltid sett henne som en av mina bästa ston i denna årgång, bedömer henne till att vara i bra form och förväntar mig en stark prestation. Det blir barfota, troligtvis öppet huvudlag och så jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Destiny Effe (lopp 10) gjorde väldigt bra insatser i Frankrike och är en häst som hanterar alla olika typer av distanser. Hästen tränar fortsatt starkt och har skött sig bra i Frankrike när man vänder upp med henne. Jag behöver träna på att köra mer voltstartslopp så jag får anta utmaningen. Det blir troligtvis öppet huvudlag, barfota och så får vi köra med vanlig vagn nu när det är voltstart, säger Alessandro Gocciadoro.

Örebro lördag 27 april

– First Kiss Bi (lopp 1) tror jag kommer bli ett väldigt bra, treårigt sto under det här året. Vi har arbetat mycket med hennes karaktär sedan hon kom hit och det har gett resultat. Hon har tagit tre raka segrar hos oss och det känns som jag kan göra precis vad jag vill när jag sitter bakom henne i loppen. Håller hon sig bara fortsatt lugn kan hon säkert öppna snabbt, men vi får se hur hon uppträder när bilen släpper fältet. Hon är i Sverige för att prestera och det blir förmodligen skor runt om igen, öppet huvudlag samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Don’t Say Gar (lopp 3) gjorde bra prestationer i Frankrike under vintern. Hon fick en kort vila när hon kom tillbaka till Italien, men nu har hon tränat på bra igen och jag förväntar mig en stark prestation direkt. Det blir barfota, troligtvis öppet huvudlag och så jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Clarissa (lopp 7) gjorde en utmärkt prestation på Vincennes. Efter det har hon tränat på normalt hela tiden utan avbrott. Jag tror att hon är redo att prestera en topprestation och över kort distans är jag inte alls rädd för att tävla mot de allra bästa hästarna med henne. Det blir åtminstone barfota fram, men vi ska ta veckan på oss och kolla in hennes bakhovar och se om vi även ska plocka av bakskorna. Det blir helstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dana Ek (lopp 9) fick en lugn vinter innan vi började träna igång igen. Hon gick ett snabbjobb ihop med Bengurion Jet för en månad sedan och var väldigt, väldigt bra den dagen. Hästen är i bra form direkt och kommer prestera på en hög nivå. Jag tar beslut om huvudlag under tävlingsdagen, men förmodligen blir det öppet huvudlag. I övrigt blir det barfota fram samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Dea Sprint Bar (lopp 10) har inte haft någon tur med sig när det kommer till startspåren såhär långt på svensk mark. Hon gjorde en utmärkt prestation senast och jag pressade henne inte i onödan till slut utan tyckte hon stod för en stark insats som trea i tuff omgivning. Hon har tränat på bra efteråt i Sverige och ska vara i samma form som senast. Hästen är väldigt stark och går hela vägen in till mål så kommer vi bara till i loppet kan hon sluta bland de tre främsta. Det blir jänkarvagn och barfota som senast och förmodligen öppet huvudlag på nytt, men jag vill hålla det lite öppet, säger Alessandro Gocciadoro.

Fokustema
STL Örebro 27 april
Läs senare

Inför V75: Internationell uppgörelse

Hästar från sex olika länder och flera med häftiga spetsegenskaper.
Orebro Int’l lever upp till namnet och har samlat ett starkare startfält än på mycket länge.
Av
Emil Persson
Gamin Jaba är redo att göra debut för Daniel Redén och det sker över bekanta förutsättningar för den franskfödde valacken. Foto: Gerard Forni
Gamin Jaba är redo att göra debut för Daniel Redén och det sker över bekanta förutsättningar för den franskfödde valacken. Foto: Gerard Forni

Det är lätt att bli historielös och tappa perspektiv, men visst är årets upplaga av Orebro Int’l ett lopp av mycket hög sportslig klass.

Loppet har stått kvar vid en segerpremie på 400.000 kronor varje år sedan år 2009 bortsett från Covid-året 2020 och det är uppenbarligen tillräckligt för att samla ett riktigt fint förlopp inför Harper Hanovers lopp.

Ifjol slutade High On Pepper (e. Ready Cash) trea i motsvarande lopp trots galopp, men är nu förpassad till att jaga ytterligare 20 meter bakom efter att kammat hem närmare tre miljoner kronor under ett års tid.

Från bakre volten får han sällskap av Åke Lindbloms hemmahopp Power Doc (e. Muscle Massive), men även Daniel Redéns nya fransos Gamin Jaba (e. Kesaco Phedo) som avslutade sitt vintermeeting med segrar i Prix de Langeais (€75.000) och Prix du Chesnay (€75.000).

Med Klass I-finalsvinnaren Pwojtech Vrijthout (e. Nuncio) startande från första volten och fjolårets Malmö Stads Pris-vinnare Millmighty (e. Make It Happen) på mellanvolten är det upplagt för ett mycket sevärt lopp.

Sista chansen

Gulddivisionen avgörs över sprinterdistans och ger chans till finaldeltagande i två lopp. Dels kan vinnaren välja att tävla i Paralympiatravets final nästa lördag, men kvalar även in till Gulddivisionens final i Gävle om tre veckor.

Daniel Redén har redan en Parafinalist i Kentucky River (e. Father Patrick) och testar nu lyckan med Mister Hercules (e. Trixton). Han startade i fjolårets Elitlopp liksom Timo Nurmos Brother Bill (e. From Above) som nu är redo för årsdebut, men de lär bli duktigt utmanade av Alessandro Gocciadoros stenkross Clarissa (e. Exploit Caf).

Hon vann Trond Anderssens Minneslopp på 1.10,0a/1.640 meter på Bjerke ifjol och avslutade fjolåret med seger i Grupp I-klassade Gran Premio Royal Mares (€100.100) i Neapel innan hon var tvåa i Prix Helen Johansson (€90.000) under Prix d’Amerique-dagen.

Gocciadoro kan följa upp lördagens V75-trippel på Jägersro med samma resultat i Örebro. Dana Ek (e. Vivid Wise As) ser ut att ha en överkomlig uppgift i Bronsdivisionen medan Dea Sprint Bar (e. Muscle Hill) kan komma att behöva göra sitt livs lopp från spår tolv i Silverdivisionen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Örebro.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Blågula framgångar i Chester

Srf Stables Pirate’s Loot följde upp förra veckans seger på Harrah’s Philadelphia med en ny femetta på racinobanan i Chester.
Mattias Melander satt i sulkyn bakom storebror Marcus treåring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Melander vann för andra veckan i rad med Pirate's Loot. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mattias Melander vann för andra veckan i rad med Pirate's Loot. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Rygg ledaren och sedan dödens var vägen till andra raka för Pirate’s Loot (e. Muscle Hill-Hidden Temple) och Mattias Melander. Segermarginalen mättes ut till en längd på 1.12,8/1.609 meter och förstapriset uppgick till 5.250 dollar. Lika mycket tjänade han vid sin seger veckan innan också.

För Mattias Melander var det fjärde segern i sulkyn för säsongen på nio starter.

Prislappen för Pirate’s Loot var 220.000 dollar som ettåring och hans ostartade moder Hidden Temple (e. Kadabra) såldes också för ett sexsiffrigt belopp – 140.000 dollar – på Lexington Selected Yearling Sale.

I Pirate’s Loot har hon sin andra avkomma i Pirate’s Loot. Förstfödde Heartbreak Heat (e. Tactical Landing), 1.12,2*/$18.916, har vunnit ett lopp på 15 starter.

Mormor Armbro Temple (e. Garland Lobell-Delmegan), 1.10,9*/$406.901, tävlade för svenskan Susanne Kerwood. I avelsboxen har Armbro Temple lämnat Temple of Doom ($758.225), Jimmy Shin ($432.073) och Vino Camielle ($180.536).

Mer blågult

Andra raka segern blev det också för Stefan Melanders-uppfödning G Load (e. Nuncio-Malmö) och tränaren Justin Huckabone satt i sulkyn. Den fyraårige valacken gjorde jobbet från spets och gick undan med 2,5 längder och landade på 1.13,0. Förstapriset uppgick till 6.000 dollar.

För G Load var det tredje segern i karriären på 17 starter och han är undan Malmö (e. Cantab Hall)1.13,4/$7.040, som är helsyster med Volstead, 1.09,3ak/5.991.324 kr, och High Bridge, 1.10,0/$328.274.

Vinst för andra veckan i rad var det också för Per Engbloms passgångare All Class (e. Heston Blue Chip) och David Miller på 1.08,9. Segerchecken skrevs på 6.500 dollar.