Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Power mot Vincennes i december

Första starten sedan Prix d'Amérique, Breeders Crown-tvåa förgyller i Kalmar, internationellt så det förslår på V75, ST bjuder in till föredrag om reglementet och franska stjärnor till Italien.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Power är redo för comeback. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Power är redo för comeback. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Svenskt Travkriterium 2019 och Grand Prix de l’U.E.T. förra hösten är Powers (e. Googaa Gaagaa) 1.11,0am/9.397.546 kr, främsta meriter så här långt. I år har han blott gjort två starter – efter segern i Prix de Croix på Vincennes i januari spände Robert Bergh bågen och startade i Prix d’Amerique, men där blev hästen lottlös.

Sedan dess har Power ägnat sig åt andra uppgifter. Med stor framgång dessutom. På Broline har hingsten betäckt hela 130 ston i år och tanken är att han ska komma tillbaka till Broline nästa år, berättar Tommy Norén på stuteriet.

Ikväll är Power tillbaka på tävlingsbanan när Robert Bergh hittat ett flerklasslopp över medeldistans där Power inleder från 40 meters tillägg i kamp om förstapriset 25.000 kronor. Större prischeckar lär komma att stå på spel senare i vinter…

– Power har tränat på sedan i juli efter avelsarbetet och det ser bra ut. Det ska bli spännande och han känns bra i jobben. Någon form har han inte än, men det vore dumt att ha den redan nu. Det lutar åt att det blir start på Vincennes första veckan i december efter denna start, sade Robert Bergh till TV12 i söndags.

***

Indy Rock och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Axevalla (start 18.30) är saxbana denna tisdag, där de högst doterade loppen avgörs på huvudbanan Kalmar (start 18.20) Det är nämligen finaler i banans tre- och fyraåringsserier med 150.000 kronor till vinnaren i varje.

Johan Untersteiner reser från väst till öst med Indy Rock (e. Readly Express) för treåringarnas final, där hästen har de i särklass största meriterna bland de tolv deltagarna. Indy Rock har svarat för en stark andra halva av säsongen, där han slutat fyra i Svenskt Travkriterium och i senaste starten tvåa i Breeders Crown-finalen bakom Kriterievinnaren Francesco Zet (e. Father Patrick).

Fyraåringarnas final ser bland annat ett möte mellan segermaskinerna Niford des Baux (e. Ready Cash) och Hipster Am (e. Muscle Hill) med åtta respektive fem årssegrar bakom sig.

Tisdagen inleds med lunchtävlingar på Romme (start 12.20). Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

3Årets sista klassiker – och Sveriges äldsta – är Svenskt Uppfödningslöpning för tvååringar och på lördag ska den Riina Rekilä-tränade ultratalangen Tetrick Wania (e. Muscle Hill) plocka hem femte raka segern. Innebär det att det bara är sex avdelningar att lösa i V75-omgången?

”Man kan alltid spekulera i förlust för en tvååring som bara har sex starter innanför västen, men löper hästen upp till rätt nivå finns det knappast någon som har en tillstymmelse till chans att utmana honom,” skriver Sulkysports tipsexpert i de tidiga tipstankarna – avdelning för avdelning.

Här är hela tipsgenomgången inför Jägersros giv på lördag!

***

Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

4Debatten har gått het om regelverket i svensk travsport i många år och blossade upp rejält i samband den blåsta omstarten i gulddivisionsloppet i Eskilstuna för 1,5 veckor sedan. Hur ser då Svensk Travsport på sportens regelverk och framför allt tävlingsreglementet?

I morgon kväll bjuder travförbundet in till digitalt föredrag via teams, där domarbasen Jonny Staf, chefsjuristen Liv Färndahl och förbundsjustristen Göran Wahlman medverkar som talare.

Föredraget är öppet för alla och tiden som är avsatt är 17.00 till 18.30 på onsdagskvällen. Bland de punkter som tas upp är förändringen av drivningsreglerna och hur påföljdsmallen fungerar.

Här går det att läsa med om föredraget. 

***

5Tomas Malmqvist är den enda svenska tränaren som har hästar till start på Vincennes (15.52) denna tisdag där de åtta loppen endast är öppna på franskfödda hästar.

Jägersroproffset bidrar med Howdy Partner (e. Repeat Love) i Prix Mebsuta (€44.000) och har därtill Bold Eagles halvbror Hunter Valley (e. Charly du Noyer) i Prix Laëtitia (€44.000) vilka båda får Adrien Lamy bakom sig.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistorna till tävlingarna på Vincennes.

***

6Det blir italienska kuskar bakom de två franska deltagarna i söndagens Grupp I-lopp Gran Premio Unione Europea (€330.000) i Modena. Jean Michel Baudouin har anlitat Antonio di Nardo bakom Hirondelle Sibey (e. Gazoullis) och Jean-Michel Bazire har lyckats knyta upp Andrea Guzzinati som kusk bakom Hooker Berry (e. Booster Winner), vilket innebär att årets segerkuskar från Derby del Trotto och Gran Premio Orsi Mangelli sitter upp bakom de franska bidragen.

Loppet är stjärntätt och innehåller även Alessandro Gocciadoros Bepi Bi (e. Donato Hanover) samt Bengurion Jet (e. Maharajah).

Startlista Gran Premio Unione Europea
2.060 meter autostart

 1. Bonjovi Mmg – Giampaolo Minnucci
 2. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 3. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 4. Hooker Berry – Andrea Guzzinati
 5. Hirondelle Sibey – Antonio di Nardo
 6. Bepi Bi – Mauro Biasuzzi
 7. Blackflash Bar – Santo Mollo
 8. Brillant Ferm – Andrea Farolfi
 9. Brand Roc – Filippo Rocca
 10. Bonneville Gifont – Enrico Bellei
 11. Belzebu’ Jet – Vincenzo Luongo

***

7Starten i Oaks-revanschen på Momarken i slutet av oktober blev bakslag med galopp på sista bortre långsidan, men i söndags var fyraåringskullens bästa sto Monster Merete (e. Monster Monsun) tillbaka i vinnarspåret igen. Ägaren och tränaren Merete Viksås hade hittat en minst sagt passande proposition i form av ett tidslopp för hästar som sprungit 1.26,0 eller långsammare. Monster Merete anmäldes med 1,5 miljoner kronor insprunget i karriären – näst rikaste i fältet av Löve Lomen med 391.000 kronor på kontot…

Från fjärde utvändigt avgjorde det svenskfödda stoet till säker seger med ett par längder på 1.28,4/2.120 meter, värderad till 20.000 kronor, tillsammans med Olav Mikkelborg. Segern var Meretes tolfte för året på 20 starter och förutom segern i Stoderbyt på Bjerke har hon vunnit Sleipner Cup-finalen för ston på Romme och finalen av norska fyraåringsserien Veikle Balder Cup för ston.

Nästa start blir Oaks Bonus på Momarken om knappt två veckor, enligt norska Trav- og Galopp-Nytt.