Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Avstängd Melander kan köra i Norge

Därför får Gunnar Melander dispens, spelinfo från toppen till botten, en hyllning till Ina Scot, Malmqvists stjärna i halvklassiker och Diana Zets syster testar inför Stochampionatet.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Månlykke A.M. och Gunnar Melander inför Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. och Gunnar Melander inför Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Att Gunnar Melander mitt i första sväng tryckte sig ned i andraspår mot Stjärnblomster (e. B.W.Modde) med sin stjärna med Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) i Elitkampen i söndags var inget Solvallas domare såg med blida ögon på. Det bedömdes som en C-förseelese och för Gunnars del blev straffet fyra veckors körförbud (12 juni till 9 juli) och 21.700 kronor i böter för snäv körning.

Just den långa avstängningen sätter förstås käppar i hjulet när det gäller den närmaste matchningen för Månlykke A.M, som Gunnar förstås helst vill köra själv. Men det finns öppningar – som Alm Svartens Äreslopp under Oslo Grand Prix-dagen på Bjerke om knappt två veckor.

– Avstängningen han fått beror på störning, så om han söker dispens kommer den att beviljas. Till alla insatslopp och dess uttagningslopp samt ett antal andra lopp ges dispens, säger Hanne Säbö, reglementsansvarig på det norska travsällskapet, till Trav- og Galopp-Nytt.

Dispens till de utvalda loppen ges om kusken är tränare eller ordinarie kusk till hästen, men inte om avstängningen beror på drivning, berusningsbrott eller dopingbrott.

Nu återstår att se hur Månlykke A.M. återhämtar sig efter söndagens lopp, men nog öppnar en dispens för Melander för en resa västerut nästa helg. Och en jakt på revansch i loppet som pappa Månprinsen A.M. vann både 2016 och 2017!

***

2I slutet av maj skrev Svensk Travsport avtal med både Unibet och Svenska Spel om spelet på hästar i Sverige och det innebär också en omdaning av de svenska banprogrammen. Från att ha ATG:s spelformer i fokus högst upp till vänster vid startlistan för varje lopp, så kommer detta av vara fritt från spelinfo. Istället placeras ATG-infon om spelformer och flerloppsspel underst, efter sista hästen varje lopp.

Här placeras framöver ATG:s spelinfo i de svenska banprogrammen – under sista hästen i startlistan.

”Tidigare har ATG köpt rättigheten att helt utforma travprogrammet med egna spelvarumärken, vilket då gjort att utformningen fokuserat på ATG:s spelformer. Från juni är den rättigheten begränsad och därför ligger mer fokus i programmet på ren sportinformation och banans egna varumärken”, skriver travförbundet på sin hemsida.

Även fortsättningsvis kommer de startande hästarnas eventuella odds hos ATG i de fem senaste starterna finnas kvar i banprogrammet.

Förändringarna träder i kraft från och med de banor som har anmälningar i morgon onsdag.

***

3Sedan året då Ina Scot (e. Allen Hanover) slog hingstarna i Svenskt Travderby och Europaderbyt 1993 – som höjdpunkten under en rent fenomenal fyraåringssäsong – har superstoets hemmabana Mantorp hyllat hästen. Ina Scot lämnade jordelivet 2013, men hennes minne livet kvar efter den sagolika karriären som gav seger i Prix d’Amérique, rader av klassiska unghästlopp och världsrekord som äldre i Oslo Grand Prix. Bland Mycket annat för sin tränare Kjell P Dahlström och – ju längre karriären led – körsven Helen A Johansson.

Totalt blev det 90 starter (54–11–6) och 20.252.530 kronor insprunget för stoet som tävlade under sex säsonger 1991–1996.

Ina Scots Ära har sett många starka vinnare genom åren och förra året krossade Per Nordströms Elitloppshäst Önas Pince (e. Chocolatier) löpningsrekordet med en sekund när han segrade på 1.11,1a/2.140 meter.

Ina Scot, Helen A Johansson och Kjell P Dahlström. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Senaste vinnarna av Ina Scots Ära

Är, vinnare (far) – Körsven – Tränare – Segertid

 • 2010 I Won’t Dance (e. Angus Hall) – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.14,3a
 • 2011 Deuxieme Picsous (e. In Love With You) – Johnny Takter – Johan Lejon – 1.12,1a
 • 2012 Optitergium (e. Pine Chip) – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 1.13,3a
 • 2013 Standout (e. Ganymede) – Ulf Ohlsson – Stefan Melander – 1.12,4a
 • 2014 Remo Gas (e. Varenne) – Erik Adielsson – Stig H Johansson – 1.13,0a
 • 2015 Spartan Kronos (e. Muscle Hill) – Conrad Lugauer – Conrads Lugauer – 1.12,8a
 • 2016 Southwind Mozart (e. Muscle Hill) – Jörgen Sjunnesson – Veijo Heiskanen – 1.12,1a
 • 2017 Muscle Hustle (e. Muscle Mass) – Robert Bergh – Robert Bergh – 1.12,3a
 • 2018 Zack’s Zoomer (e. Deweycheatumnhowe) – Örjan Kihlström – Stefan Melander – 1.12,4a
 • 2019 Thrust Control (e. Cantab Hall) – Björn Goop – Stefan Melander – 1.12,9a
 • 2020 Ecurie D. (e. Infinitif) – Björn Goop – Frode Hamre – 1.12,2a
 • 2021 Önas Prince (e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.11,1a

***

4I efterskalvet av de sportsliga höjdpunkterna på Solvalla den gångna helgen blir det en spelmässig höjdare för Mantorptravet på lördag. Eftersom utdelningen uteblev för fem rätt i lördags går 29,5 miljoner kronor extra in i Mantorps sjurättspott.

Så här säger Sulkysports expert om veckans gulddivision i ”Tidiga tankar inför V75”:
Calle Crown gjorde ett topplopp som tvåa i Copenhagen Cup och var en av de tre hästar som fanns med som röstningsalternativ när folket fick utse den 16:e och sista Elitloppsdeltagaren. Det blev ingen start i mångmiljonloppet utan istället får han ladda om i en vanlig Gulddivision över två och ett halvt varv. Förutsättningarna passar hästen och vi blir inte förvånade om han får lite mer gratis nu utifrån vad han visade i senaste starten.
Esprit Sisu valde Daniel Wäjersten att skicka iväg från spår sex på Umåker, men blev uppfångad i dödens i en tuff öppning. Hästen höll okej, men kanske saknas det ändå lite till fjolårets storform.
Born Unicorn stämde det inte optimalt för positionsmässigt i Paralympiatravet. Han kommer inte till dukat bord från spår tolv, men vi blir inte överraskade om Örjan Kihlström väljer att köra offensivt.
Antonio Trot gick en häftig långspurt på Umåker och verkar vara tillbaka i toppslag.”

Här är hela genomgången inför Mantorps omgång – avdelning för avdelning.

***

5Det körs två semi classique-lopp för treåringar på Vincennes (16.27) under seneftermiddagen och Tomas Malmqvists Jazzy Perrine (e. Django Riff) spelar huvudrollen i stoavdelningen Prix Ozo (€120.000).

Loppet som avgörs över 2.175 meter voltstart lockar med 54.000 euro till vinnaren och innehåller även Jarmo Niskanens Joyful Diva (e. Sam Bourbon).

Malmqvist har även bidrag i hingstklassen Prix Kalmia (€120.000). Jazzy Dancer (e. Django Riff) förväntas dock inte tillhöra favoritskaran utan här är det Philippe Allaire-tränat i huvudrollen med Just A Gigolo (e. Boccador de Simm) som klar favorit.

Malmqvis har även med Jolly Roger (e. Drole de Jet) i montéloppet Prix Serpentis (€70.000). Sadelloppet rids över 2.700 meter med Grupp III-status och som vanligt är det Adrién Lamy som sitter upp på hästens rygg.

Via Sulkysports spelkalender kan du som vanligt ta del av startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

Daniel Redéns fyraåriga sto Faeza Zet testar 2.640 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6En seger (Don Fanucci Zet i Elitloppsförsöket) på tio starter blev Daniel Redéns tränarfacit under Elitloppshelgen på Solvalla. Likväl landade stallets facit på över tre miljoner kronor efter Hail Marys andraplats i Elitloppsfinalen.

Nu har Solvallatränaren laddat om och till kvällens huvudbana i Sverige, Eskilstuna (start 18.20), reser han med en trio hästar. Bland dessa finns fyraåriga stoet Faeza Zet (e. Ken Warkentin) – som är lillasyster till Diana Zet (9,6 miljoner) och In Toto Sund (5,0 miljoner)!

Faeza Zet inledde lovande förra sommaren, men klappade igenom i Oakskvalet där hon togs ur loppet i slutsvängen. I vår har hon kommit tillbaka med två raka segrar och ikväll blir det ett intressant test när tredje raka ska bärgas. Fyraåringsloppet för ston är nämligen över Stochampionatsdistansen 2.640 meter med bilstart.

Uttagningsloppen till Axevallas dragplåster körs fredag den 15 juli med final nio dagar senare.

***

7Efter tre år i Adrian och Lutfi Kolgjinis regi som två-, tre- och fyraåring vände svenskfödde The Gambler (e. S.J.’s Photo) hem till uppfödaren Jan Sörensen i Danmark i november som fyraåring. Detta efter bland annat rikstotoseger på nyårsafton 2019 och andraplatsen i Margaretas Tidiga Unghästserie i början på 2020 – bakom Mellby Hoffa men före hästar som Four Guys Dream och Dark Roadster.

Nu har hästen blivit sex år och efter två raka segrar i april Danmark är hästen sedan förra veckan tillbana på Vomb. Idag under Jägersros lunchtävlingar (start 12.20) gör hästen comeback i regi Adran Kolgjini.

Tredje svenska bana som tävlar idag är Bergsåker (start 17.45), där breddlopp står på programmet.

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.