Fokustema
Anmälningar
Läs senare

Tolv var anmälda – sju med i loppet

Till Halmstads gulddivision på lördag var det kort före anmälningstidens utgång tolv hästar anmälda. När kompletteringslistan kom var det sju hästar med. Samma sak på Färjestad veckan innan. Tolv hästar när det närmade sig deadline klockan 12:00 blev sju i startlistan. Varför blir det så?
Av
Lars G Dahlgren
Kompletteringslistan till Halmstads gulddivision på lördag.
Kompletteringslistan till Halmstads gulddivision på lördag.

Frågan blir oundviklig: Har någon eller några (stor)tränare regelmässigt börjat sätta in många hästar på anmälningslistorna i gulddivisionen och tar sedan bort ”alla utom den som ska starta” i sista stund? Är detta ett sätt att försöka få det att se ut som att det kommer att bli ett tufft guldlopp i syfte att skrämma andra från att anmäla?

Eftersom det är mörk anmälan går det inte att veta hur det egentligen ligger till. Svensk Travsports sportchef Petter Johansson kan svara med generella resonemang.

– När hästar försvinner från anmälningslistorna innan anmälningstidens utgång så är det ett aktivt val av tränaren. Det är vad som har skett här, säger Petter Johansson.

Däremot kan det bli färre startande hästar i loppet än vad som visas inom parentes vid ”prop” på travsport.se i och med att det visar antalet hästar som har anmält sitt intresse att starta. Det innebär inte att alla är startberättigade. Man kan anmäla en häst på en lista flera veckor i förväg.

– Om man sedan anmäler till, och kommer med, i ett annat lopp samma vecka som gulddivisionsloppet står hästen ändå kvar i guldloppet och ingår i siffran anmälda som finns inom parentes vid ”prop” på travsport.se. Hästen hamnar då som ”inte godkänd” när kompletteringslistan skapas, då det i detta fall handlar om ett V75-lopp och där tillåts inte halvrad. Det kan liknas vid att boka flygbiljetter; det går att boka plats på planet men det är först efter incheckningen man räknar in och vet hur många passagerare det blir, säger Petter Johansson och fortsätter:

– Vid anmälningstidens utgång blir hästar ordinarie, reserv, förbehåll eller ej godkänd på kompletterigslistan. Det innebär att om det är 13 hästar vid anmälans utgång, tre har spårförbehåll och två väljer andra propositioner så blir det åtta ordinarie i loppet trots att (13) visades vid propositionen på travsport.se.

Just det där anmälningstekniska, att skrämma bort konkurrenter genom att sätta upp en eller flera topphästar på en anmälningslista för att sedan i sista stund ta bort den i syfte att försöka göra motståndet lättare för en stallkamrat, är något som mer kan användas vid ljus anmälan än vid mörk.

– Alla anmälningssystem har sina för- och nackdelar. Som tränare eller hästägare ska man inte ska fästa sig så mycket vid det där antalet hästar inom parentes. Vill man starta i loppet ska man anmäla oavsett om det står nio, tolv eller 17. Även om de stått 17 där precis före anmälningstidens utgång är det inte säkert att loppet blir fullt och då är det ju dumt om man låtit bli att anmäla, säger Petter Johansson.

 

ARTIKELN HAR UPPDATERATS

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Portland tvåa med galopp

Portland och Björn Goop kunde inte stå emot 23-oddsaren Victor Ferm i Prix de Fontainebleau (€47.000) på Vincennes idag och fick glädja sig åt en andraplats efter ha inlett med startgalopp.
Av
Claes Freidenvall
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm är starkast i spurten och plockar ner Björn Goop (röd dress) och Portland. Foto: Gerard Forni

Björn Goop tog sats från jumboplats med Portland drygt 1.200 kvar och övertog täten från Victor Ferm (e. Nad Al Sheba-Gavina di Casei) 800 meter från mål. Från rygg ledaren slank Victor Ferm ut vid upploppets början för Andrea Guzzinati och femåringen hade inga större problem att plocka ner 17-för-tio-favoriten på 1.14,4/2.850 meter.

Portland (e. Ganymede) noterade 1.14,5 som tvåa och andraplatsen var värd 11.750 euro. Björn Goop hade också Pelle Barosso (e. Explosive Matter) till start och han slutade femma på 1.14,7, medan Goops tredje häst – Mac Smily – hamnade utanför prisbordet.

Förra året vann Mauro Baroncini-tränade Victor Ferm bland annat Gran Premio Citta di Follonica (€33.000) och den femårige hingsten ståtar med 13 vinster på 43 starter och drygt 150.000 euro på kontot.

Victor Ferm är undan Gavina de Casei (e. Uronometro), 1.13,9ak/€106.336, och hon har också lämnat Renuka Ferm (e. Love You), 1.13,1ak/€69.420.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.