Fokustema
Sulkysport nummer 40
Läs senare

Toppsport på Solvalla och auktionsåret i Sverige

Sulkysport - en dag tidigare.
Allt från Kriteriehelgen på Solvalla, Ola Lernås serie "Träna med proffsen" är tillbaka och denna gång från The Red Mile i Lexington, auktionsåret i Sverige 2018, mer startlistor än tidigare och mycket mer av läsvärde.
Av
Cecilia Kristoffersson

Sulkysport – en dag tidigare. Med start för två veckor sedan tidigarelade vi utgivningen av tidningen.

Fler startlistor – från V86 onsdag till GS75 söndag – och ändå samma fylliga, intressanta innehåll i övrigt.

 • Träna med proffsen – Jimmy Takter
 • Kallblod till USA för avel
 • Anders Ström är veckans krönikör
 • Sex av tolv svenskar i Europaderbyt
 • Timo Nurmos sjunde seger i Svenskt Travkriterium
 • John Bootsmans blåsning
 • Svenskt Travoaks – Rödluvan en sannsaga
 • Ledare
 • Björn snart ikapp Olle
 • Dyringen redo för storlopp
 • Amatören som säger det i toner
 • Veckans höjdare
 • V75-referat från både lördagen och söndagen på Solvalla
 • Tips och startlistor till: V86 som delas mellan Solvalla och Åby på onsdag, V64 på Axevalla torsdag och Östersund fredag, V75 i Skellefteå och GS75 i Årjäng
 • Season leaders
 • … Och mycket mer!

Köp lösnummer i appen

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via någon av länkarna nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Om du redan är prenumerant kommer du även åt hela vårt e-tidningsarkiv med hjälp av ditt kund- eller ordernummer via vår hemsida:

E-tidning

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
STL Axevalla 16 februari
Läs senare

Canta Napoli, canta Lubrano!

AXVALL. – Det här loppet har jag väntat på!
När lördagens bronsdivisionsförsök kördes över tre varv med bilstart var det givet för Åbyproffset Giuseppe Lubrano att ta sikte med sin stjärna Pacific Face.
Det gjorde han med den rätta och lyckades från start till mål.
Av
Emil Persson
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild

Segergesten kunde han göra i god tid efter att Pacific Face (e. Igor November) kommit till tät samtidigt som favoriten Illuminati (e. Ready Cash) hamnade i köposition. Den sistnämnde kom fram i hastig fart genom slutkurvan, men Pacific Face hade skaffat sig ett säkert och ointagligt försprång.
– Jag var väldigt nöjd med honom idag. Han gjorde något skutt 100 kvar, men det rättade till sig. Jag har siktat mot detta loppet efter Solvalla; han startade en gång till och sedan var han perfekt inne med 300 kronor på detta loppet över en perfekt distans. Han kändes väldigt fin bakom bilen och ville verkligen ladda. Han bara sprang och lekte, var pigg och glad hela vägen och ville verkligen tävla, sade Lubrano.
Hur långt kan detta räcka?
– Jag vet inte, men han blir bättre och bättre har för varje år jag haft honom, sade Lubrano.

Vlad vann

Åbyseger blev det även i V75-avslutningen. Björn Goop fick chansen bakom Edvin Cekas förvandlingsnummer Vlad del Ronco (e. Iulius del Ronco) som växlade ner ledande Night Brodde (e. Up and Quick) efter en perfekt löpning i andra utvändigt och sparad speed tills utgången av slutkurvan.
– Han kändes jättebra och det var stabilt hela tiden. När vi väl kommit igenom första kurvan var det stabilt hela tiden, sade Goop.
Roger Perssons Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) löste silverdivisionen från dödspositionen. Thomas Uhrberg satte sig säker på utsidan av Always On Time (e. Revenue) och hade grepp om loppet 150 meter före mål.

On Track Piraten (e. Kool du Caux) är travhästen som saknar bäst-före-datum. Under lördagseftermiddagen tog han sin 31:a V75-seger när han vann Gulddivisionen på Axevalla.
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå, sade kusken Rikard N Skoglund.
Det var andra gången som han fick chansen bakom ”världens bästa Dalahäst” och han förvaltade den återigen på bästa sätt.
När On Track Piraten släpptes till tät i tidigt skede och Nimbus C.D. fick traska på utsidan uteblev all dramatik.
– Banan är lite halvlös och han var faktiskt nära att galoppera i starten, men redde ut det själv. Ett superproffs, sade Skoglund och tillade:
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå. Man blir inte ett dugg orolig när man kör honom och är mer en passagerare.
Skoglund (som en gång i tiden var lärling på just Axevalla hos Åke Svanstedt) vann dubbelt. I loppet innan överraskande han nämligen friskt med Miss Hejaracka (e. Juliano Star).
– Markus Pihlström som tränar ringde mig och frågade om jag hade vunnit V75 i år. När jag svarade att jag inte hade gjort det så sade han att ”okej, men nu är det dags”. Han hade rätt för trots att hon fick gå först i tredjespår var hon väldigt bra som kunde vinna, sade Skoglund.

Afrika-seger

Klass II-försöket blev galoppfyllt. Trots att Whipped Eggs (e. Ready Cash) tappade markant från start och kändes chanslös när två varv återstod togs han fram så pass väl av Robert Bergh att han räckte till seger.
– Jag kunde inte sitta i tionde utvändigt, därifrån förstod jag att vi inte kunde vinna loppet så jag chansade invändigt. Jag såg redan 1100 kvar att det var god chans att det skulle öppna sig och 900 kvar kom vi ut. En bit in mot upploppet kändes det att det skulle gå, sade Bergh.
Adrian Kolgjini skickade Tony Afrika (e. Joke Face) till tät i ett flerklasslopp. Från sidan såg det relativt säkert ut, men kusken och tränaren uppfattade det hela annorlunda!
– Allt blev egentligen fel idag. När vi vände upp tog han inte fatt i grejerna och i slutkurvan skulle han springa hem. Som tur var skrek Mikael J Andersson på sin häst och min tog det som att det var han som skulle springa rakt fram. Lär sig hästen att trava klockrent har han styrkan för att tjäna riktigt mycket pengar, sade Adrian Kolgjini.

Fokustema
Premium för prenumeranter
Läs senare

Guide: Så loggar du in på sulkysport.se

Är du prenumerant på Sulkysport? Då ingår förstås allt vårt premiummaterial och e-tidningen. Så här gör du för att aktivera ditt konto!
Av
Sulkysport

SKAPA KONTO PÅ SULKYSPORT.SE

Läs e-tidningen och premiumartiklar på sulkysport.se genom att skapa ett konto med ditt kundnummer. Kundnumret hittas på baksidan av tidningen eller en faktura.

Klicka på rutan LOGGA IN till höger på sulkysport.se, välj AKTIVERA DITT KONTO och fyll i ditt kundnummer eller ordernummer. Ange sedan e-postadress och då kommer ett bekräftelsemail till angiven adress med lösenord. Kopiera lösenordet för att logga in. Sedan är det fritt fram att ändra till valfritt lösenord. Kryssa gärna i rutan ”Kom ihåg mig” för att förbli inloggad.

Nu kan du läsa både premiumartiklar och e-tidningen!

Du kan även välja att läsa e-tidningen utan att skapa ett konto. Då använder du ditt kundnummer tillsammans med ditt postnummer under e-tidningsfliken.

Har du fått en orderbekräftelse via mail på din prenumeration fungerar även detta nummer som inloggning.

Är du utlandsprenumerant skriver du in ditt kundnummer och ditt land i versaler istället för ditt postnummer.

LÄS E-TIDNINGEN I APPEN

På språng läser du enklast e-tidningen i vår kostnadsfria app ”Sulkysport”. Appen erbjuder mobilanpassad läsning, vilket gör det lättläst även i mobil/läsplatta. Läs direkt eller ladda ner för läsning offline när du inte har tillgång till internet, exempelvis när du är på resa. Skapa konto även i appen med ditt kundnummer/ordernummer.

Appen Sulkysport finns för både Iphone och Android. Ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play.

Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

 

Fokustema
V86
Läs senare

Eriksson i dubbla roller

Leif Eriksson var ordentligt i stöten och slog in en V86-dubbel med Zorro Swing och Let It Happen W.W. på Bergsåker.
Av
Claes Freidenvall
Leif Eriksson dubblade på V86. Först vann han med pappa Kjell-Oves Let It Happen W.W. och sedan broder Jens-tränade Zorro Swing. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Leif Eriksson dubblade på V86. Först vann han med pappa Kjell-Oves Let It Happen W.W. och sedan broder Jens-tränade Zorro Swing. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Med Let It Happen W.W. (e. Make It Happen) fick Skellefteåtränaren segerdefilera sedan Kaj Widell och Tale of Jackets diskvalificerats som måletta efter ha knuffat på en konkurrent i sista sväng, medan Zorro Swing (e. Quite Easy) gjorde jobbet på ”egen” hand.

– Men jag var helt chanslös att försvara ledningen och jag ville inte heller provocera Zorro Swing eftersom det kunde blivit galopp. I sista sväng kändes det bra även om det tog tid innan han fick upp farten, sade Leif Eriksson.

Fakta

V86 Bergsåker/Solvalla

Rätt V86-rad:

8-2-1-3-3-4-5-8

Utdelning:

Åtta rätt: 669.997 kr.
Sju rätt: 2.951 kr.
Sex rätt: 127 kr.

Omsättning: 24.119.900 kr.

Expandera

Luckan uppenbarade sig från vinnarhålet och ledande Mellby Don Juan fångades in kort före mål på 1.14,6a/2.140 meter.

– Zorro Swing kämpade hela vägen in i mål, sade Leif Eriksson, som inledde V86-spelet med Let It Happen W.W. sedan Kaj Widell fått åka hem bakvägen med Tale of Jacks.

– Jag trodde inte att jag skulle bli diskad och jag tyckte att jag väntade tillräckligt länge innan jag gick ut, sade Kaj Widell.

En härlig duell utspelade sig mellan Cash T.J. (e. Super Photo Kosmos) och Grainfield Aiden i andra V86-avdelningen och där den sistnämnde hade övertag vid två tillfällen, men ledande Cash T.J. kom tillbaka och höll knappt undan för Ida Riesterer på 1.15,7a/2.140 meter.

– Han är helt otrolig den här hästen. Jag trodde faktiskt att jag var slagen, sade Ida Riesterer.

”Inte vad jag hade förväntat mig”

Via tredjespår och dödens vann Li Hannés Erica (e. Going Kronos) från dödens på 1.13,5a/1.640 meter.

– Det var väl inte precis vad jag hade förväntat mig, sade Oskar J Andersson efter skrällvinsten.

Rikard N Skoglund vann med Åke Eriksson-tränade Broximus Zet (e. Hard Livin) och kopplade segergreppet 450 meter före mål.

– Men jag körde dåligt och borde gått 1.300 kvar, men jag satt och velade. Hästen var bra, tydliggjorde Rikard N Skoglund.

Från ledningen vann Jorma Kontio med Marko Korpis Tiger Journey (e. Muscle Hill) på 1.16,9/2.140 meter efter en slutrunda i 1.16-tempo.

– Tiger Journey har bra potential och kan tjäna fina pengar framöver, sade Jorma Kontio.

Ledningen var också segermelodin för Magnus A Djuse och Smedsbo Faksen (e. Järvsöfaks) på 1.24,0/2.160 meter.

Avrundade V86-spelet gjorde Vien Ici (e. Varenne) och han stod i en klass för sig. Rickard Svanstedt lämnade tredje utvändigt 1.600 kvar och tog sig fram till dödens 300 meter senare. Redan i sista sväng hade Vien Ici knäckt ledande Green Keeper U.S. och på upploppet kunde Svanstedt finåka till vinst på 1.16,4a/2.140 meter.

– Vien Ici var väldigt rejäl. Jag var ganska nöjd med spåret (åtta, reds. anm.) och när det blev dämpat tempo därframme var det läge att gå, sade Rickard Svanstedt efter den imponerande vinsten.

Läcker debutant

Erik Adielsson debutvann bakom Fort Knox (e. Muscle Hill-Nice Kronos) och treåringen gjorde det helt obesvärat efter ha fått det serverat i andra utvändigt. Vid utgången av sista sväng lyfte Adielsson ut Svante Båths travare till anfall och avgjorde i ett nafs på 1.18,5/2.140 meter efter ha avverkat sista rundan på 1.16,5.

– En jättetrevlig häst och det löste sig väldigt fint för oss. Fortfarande är Fort Knox lite orutinerad, men han uppträdde fantastiskt fint, betygsatte Erik Adielsson.

Fort Knox är undan auktionsdyringen Nice Kronos (e. Viking Kronos), 1.11,6ak/657.619 kr, som kostade 1.250.000 kronor på Kolgjini Yearling Sale 2008. Sedan tidigare har Nice Kronos två avkommor i startbar ålder, men först ikväll kunde hon räkna in sin första segrande avkomma.

”Nära att stryka”

Fort Knox var påpassad av spelarna och gav blott 1,38 på toton, men desto mer betalade en annan debutant ut. På Bergsåker skrällvann Boston Flip (e. One Too Many-Noblige Degato) till drygt 39 gånger pengarna för sin tränare Stefan Johansson.

– Jag har ju hyllat den här hästen så mycket, att jag nästan var på väg att stryka honom när det började närma sig start, sade Stefan Johansson.

Från rygg ledaren löste det sig perfekt i sista sväng och Boston Flip avgjorde säkert mot ledande Jamaica Boko på 1.18,6/2.140 meter.

– Det är en jättefin häst och jag hade bestämt mig för att ge honom ett snällt lopp, fortsatte Johansson.

I vinnarcirkeln fanns ägaren och uppfödaren Leif Johansson och tog emot priset.

– Jag är ju även uppfödare till kusken, konstaterade Leif Johansson.

Boston Flip är undan Noblige Degato (e. Alf Palema), 1.13,4ak/293.350 kr, och hennes första avkomma. Mödernet går tillbaka till självaste Virana, Elitstoet vars avkommor vann 184 lopp på 984 starter! Själv tog Virana 34 vinster på 97 starter.

– Jag vann en betäckningsrätt i One Too Many och lät betäckta Nobile Degato med henne, berättar Leif Johansson.

Fyraåringar avlade maiden

Första segern var det också för fyraårige Viking Brodde (e. Muscle Hill-Västerbo My Melody) och Jorma Kontio hittade till täten efter 400 meter med Timo Nurmos valack. Inne på upploppet såg Miss Silver ut att kunna utmana, men Viking Brodde höll undan med en halv längd på 1.16,1a/2.140 meter och tog alltså sin första seger efter ha inlett karriären med två raka andraplatser.

– En fin häst med stor motor som vann säkert, betygsatte Jorma Kontio.

Viking Brodde kostade 600.000 kronor på Wenngarn Yearling Sale 2016 och han är undan Västerbo My Melody (e. Super Arnie), 1.13,4ak/802.745 kr, som har sin främsta avkomma i Victory Brodde (e. S.J.’s Photo), 1.14,1k/491.010 kr.

Avlade maiden gjorde också Snyggosåfin (e. Sinou Madrik-Practice Ås) och det skedde i valackens 15:e start och dessutom från dödens. För Lars-Göran Söderberg vann fyraåringen på 1.17,0/2.160 meter.

– Hästen är osäker, men har gjort bra lopp tidigare utan att få vinna, sade Lars-Göran Söderberg.

Sport