Fokustema
Sulkysport nummer 11
Läs senare

Treåringskullen synas vidare

Treåringskollen synar vidare och denna vecka är det Roger Walmann och Johan Untersteiner som går igenom sina hästar. Krönika och uppfödardebatt. Tips och startlistor till V86, V64, V75 och GS75. Readly Express stormade fram på den franska rivieran. Och så mycket mer!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
 • Roger Walmann och Johan Untersteiner går igenom sina treåringar
 • Readly Express korta test i Grand Criterium de Vitesse
 • Klaus Koch är veckans krönikör
 • Vi har fokus mot Mantorp där V75 avgörs på lördag
 • Ledare
 • Uppfödardebatt – Hur svenskt är svenskfött?
 • Första V75-segern på 21 år
 • Insändare
 • 2014-kullen ska ta klivet in i vuxenvärlden och ni får läget med kulltopparna just nu
 • Startlistor och tips till V86 på Solvalla och Jägerso, V64 på Åby torsdag och Gävle fredag, V75 Mantorp och GS75 i Halmstad
 • Förra veckans höjdare
 • Season leaders
 • … och mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Sulkysport
Från 475 kronor
Papper, e-tidning och Premiummaterial på webben
Varje onsdag i din brevlåda eller i appen
Beställ
Sulkysport e-tidning
Från 275 kronor
Läs tidningen var du vill
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Jägersro
Läs senare

Gulddivisionen utanför V75

Årets upplaga av Birger Bengtssons Minne för högsta klassen har placerats utanför lördagens V75-spel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stoletheshow byter tränare till Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stoletheshow byter tränare till Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Blott åtta hästar har anmälts till Gulddivisionen varpå loppet har placerats utanför det stora lördagsspelet. Istället är det fyraåringslopp med hästar över två volter som tar plats på V75:an.

Startlista Birger Bengtssons Minne
1.640 meter autostart, förstapris: 150.000 kronor

 1. Handsome Brad – Carl Johan Jepson
 2. Rajesh Face – Adrian Kolgjini
 3. Union Forces – Ulf Ohlsson
 4. Short in Cash – Björn Goop
 5. Stoletheshow – Rikard N Skoglund
 6. Lucifer Lane – Johan A Nilsson
 7. Ragazzo da Sopra – Stefan Persson
 8. Toddler – Marc Elias
Fokustema
V75, Gävle
Läs senare

Genidrag bakom Esprit Sisus seger

Ett okonventionellt genidrag gav Esprit Sisu segerrn i Gävle Stora Pris.
– Jag körde för att bli tvåa, sade kusken och tränaren Daniel Wäjersten.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Daniel Wäjersten. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det okonventionella bestod i att förflytta sig från positionen som första häst i tredjespår in i sista kurvan till ledande Milliondollarrhymes rygg, när det uppstod en lucka att kunna göra det. Det var andrapriset bakom just Milliondollarrghyme som Wäjersten hade i siktet just då.

Fakta

Esprit Sisu

valack sju år e. Ready Cash – Yankee T.L. e. Cantab Hall
67 st: 21–5–10
Rekord: 1.12,5m – 1.10,4ak
Insorunget: 2.633.750 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB AB
Tränare och körsven: Daniel Wäjersten, Bergsåker
Skötare: Camilla Björk

Expandera

Men Fredrik B Larssons häst hade, efter att ha varit föredömligt lugn från start, mer eller mindre börjat pulla allt hårdare för varje hundrameterspassering och över de 2.640 meterna i Gävle Stora Pris straffade det sig. Sista 100 meterna var luften slut i Milliondollarrhymes lungor, musklerna utan syre, steget därmed för kort, och den sjuårige Ready Cash-sonen Milliondollarhyme fick se sig passerad av en annan sjuårig Ready Cash-son, Esprit Sisu på 1.12,8a/2.640.

– Milliondollarrhyme hade legat på och blev trött, så min satte dit huvudet sista biten, konstaterade Daniel Wäjersten.

För uppfödarna Olle och Jenny Larsson blev det en kanondag på Gävletravet. Esprit Sisus seger i Gävle Stora Pris följdes upp med att Islay Mist Sisu (e. Beer Summit – Drinks Like A DFish) vann den korta E3-finalen för ston!

Esprit Sisu (e. Ready Cash – Yankee T.L.) började karriären hos Svante Båth och var länge ett riktigt kärnkraftverk att hantera i loppen. Efterhand har han blivit åt det trögare hållet, och förstås fortfarande väldigt stark. Nu kom första segern i gulddivisionen.

– Det var han värd. Esprit Sisu har gjort många bra prestationer och varit med i gulddivisionscirkusen ett tag. Det är en fantastisk häst för ägarna, sade Daniel Wäjersten i segerintervjun.

Esprit Sisu var så att säga en fix och färdig gulddivisionare för ett år sedan när Wäjersten tog över honom – och det utan att hästen ens bytte box.

– Det var bara att tacka och ta emot. Esprit Sisu har hela tiden skötts av Camilla Björk på gården Solum och när Svante Båth flyttade till Stockholm och jag tog över Solum stannade både Camilla och Esprit Sisu kvar, sade Wäjersten.

Det sista Esprit Sisu gjorde 2019 var att vinna silverdivisionsfinal och sedan hade han gjort några guldstarter under 2020 också innan Daniel Wäjersten tog över tränaransvaret.

Ströks av säkerhetsskäl

Det blev V75-tävlingar och E3-finaler i Gävle trots att banan i onsdags var översvämmad och med skador på både bankropp och tekniska installationer. Det sistnämnda fick man till fullo i ordning, efter en storartad arbetsinsats men inte helt och hållet det förstnämnda. Precis som kunde befaras – och vilket var fullt förklarligt – var banan inte ”homogen” runt om utan lösare på ställen där reparationsåtgärder behövts. Svante Båth vågade därför inte starta sin under lång tid skaderehabilterade och sedan återuppbyggde forna unghäststjärnan Coin Perdu (e, S.J.’s Caviar) i Gävle Stora Pris utan hästen ströks på grund av hästens skadehistorik kombinerat med den risk för senskador som (för) lösa underlag utgör.

Chapuy (e. Quite Easy U.S. – Popcorn Lavec) är en vass sprinter och när han nu stod till för att ta spets i silverdivisionsförsöket tvekade inte Åke Lindblom. Full gas från början, och…

–…Det bara small till när bilen släppte, och sedan var det aldrig något snack, sade Lindblom efter den lätta spetssegern på 1.11,1a/1.640.

Det bara small till när bilen släppte

Fyraårige USA-importen Perpetuate (e. Kadabra – Victory Bouquet) vann klass I-försöket, från dödens. Detta sedan Per Lennartsson tyckt att det verkade riskabelt att ligga i rygg på den i friskt tempo dragande finskfödde Tattoo Avenger (e. Le Monteil), utan Per litade hellre på Reijo Liljendahl-hästens styrka. Det var en korrekt kalkyl, Tattoo Avenger slösade bort sina krafter lite för mycket och Perpetuate höll på bra sätt ifrån sig anfallande medtävlare i spurten på 1.12,7a/2.140.

Erik Adielsson och Sourire Frö. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Treårige Sourire Frö (e. Wishing Stone – Come And Smile) började karriären på rätt intressant sätt för först Jerry Riordan och sedan Jeanet Årman. Efter att hästen varit riktigt bra bra som knappt slagen tvåa i Juliloppet i Örebro på 1.14,7a/2.609 såldes hästen kort senare till Firma Roffe Plahn Entreprenad och flyttade ännu en gång, till Ulrika Wällstedt. Där har han fått kliva in i rikstotons klass II och nu gjorde treåringen det riktigt bra när han vann på 1.13,0a/2.140. I sista kurvan såg det ut som att Santos de Castella (e. Readly Express) utvändigt ledande Sourire Frö hade allting klappat och klart, men då hade Erik Adielsson ett snöre att dra i och då var snabbt rollerna ombytta, Sourire Frö noterades för 1.09,6 sista 500 meterna.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
5–6–9–2–4–2–5
Utdelning:
Sju rätt: 242.278 kr
Sex rätt: 952 kr
Fem rätt: 84 kr
Omsättning: 112.722.551 kr

Expandera

Sexårige Showtimejackflower (e. Ken Warkentin – Gananoque Flower) kom till Oskar Kylin Blom så sent som för för en månad sedan och tog första segern, dessutom lämpligt nog i ett bronsdivisionsförsök på hemmabanan. Från femtespår fick Showtimejackflower en kanonstart till ledningen och kunde direkt släppa till den alldeles för gåvillige Iceland Radio (e. Iceland). När Iceland Radio pullat två varv i 1.14-fart fick Kylin Blom chansen att vika ut Showtimejackflower från ledarryggen och kusken satt sedan kallt till in på uppploppet innan han avgjorde på 1.13,9/2.640 – detta för att inte ge den bakom Showtimejackflower instängde Tale of Jacks (e. Intoxicated) chansen fritt spelrum för tidigt.

E3-repris för Felix Orlando

Nästan storslam i E3 för Nordström

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svanstedt den främste i Åby Stora Pris

Åke Svanstedt främst i Åby Stora. Blåa blodslinjer på Travera-aukrtion. Untersteiner fyller på. Bergsåkershäst till Bazire. Lördagens morgonsvep måste man helt enkelt klicka in på!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Zoogin och Åke Svanstedt. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Zoogin och Åke Svanstedt. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Det är dags för Åbys största tävlingsdag för året med anrika Åby Stora Pris, som körts ända sedan 1936, i väldigt många olika skepnader genom åren.

Mest framgångsrik i Åby Stora Pris historia är för ovanlighetens skull inte Stig H Johansson, utan Åke Svanstedt.

Åke har bokfört sig för sju segrar som kusk och tränare i Åbys största lopp: Zoogin (e. Zoot Suit – Ginjette) 1995 och -96, Gidde Palema (e. Alf Palema – Rosie Palema) 2003 och -05, Torvald Palema (e. Alf Palema – Gina Roy) 2009, Sebastian K. (e. Korean – Gabriella K.) 2012 och -13.

Stig H Johansson har fem segrar: The Onion (e. Quick Pay – Tina Tribut) 1984, Utah Bulwark (e. Utah IX – Nibby Bulwark) 1986, Queen L. (e.. Crowntron – Attila L.) 1993 och Victory Tilly (e. Quick Pay – Icora Tilly) 2000 och -02.

Gösta Nordin räknade i tidernas begynnelse in fyra segrar: Big Noon (e. High Noon – My Sister Lou) 1941, Volburn (e. Gaylburn – Miss Volo) 1943, Exklusiv (e. Encore – My Sister Lou) 1944 och Optimist (e. Okänd Fader – Carmen) 1947.

Segerlistan i Åby Stora Pris är mycket imponerande och innehåller många av den europeiska travsportens största namn i sina respektive generationer. Frågan är dock om det blir större än 1988 då Åbys dåvarande sportchef Greger Söderberg i samarbete med tränaren Stig Engberg i Frankrike till slut lyckades med något som var mycket svårt: Att locka den obestridlige franske travkejsaren Ourasi ut på en långresa.

Ourasi hade ett hiskeligt humör och tränaren Jean René Gougeons resekrav var i praktiken orealistiska att uppfylla ens för storloppsarrangörer med fina kringkostnadskonton. Men Söderberg och Engberg fick till ett upplägg som Gougeon accepterade‚ innebärande att ett gigantiskt militärt Lockheed Hercules-plan rekvirerades där man kunde köra in hela hästtransporten via bakrampen (där man även kan ta in till exempel stridsvagnar), med Ourasi inuti. Prislappen för den flygtransporten rymdes inte direkt inom budgeten för Åby Stora Pris, men Ourasis närvaro ansågs vara värt det…

Ourasi kom, sågs, och – förstås – segrade (från dödens). Men frågan är hur det gått om inte den genom slutkurvan hastigt anfallande Sugarcane Hanover tappat travet på upploppet och galopperat? En fråga som blir än mer angelägen att ställa efter att Ourasi och Sugarcane Hanover ånyo möttes två månader senare i det mytomspunna ”en-gång-i-livet-loppet” March of Dimes på nu nerlagda travbanan Garden State Park i USA. Då travade Sugarcane Hanover hela vägen – och spurtslog Ourasi!

Det dramatiska slutvarvet i detta minnesvärda ÅSP kan ses via denna Youtube-länk:

1988 måste så här i backspegeln nog ses som det bästa året i svensk travsports storloppshistoria: Sugarcane Hanover kom i april från USA och sopade banan med bland annat regerande världsmästaren Callit i Olympiatravet. Sedan kom Mack Lobell i maj och sänkte Sugarcane Hanover i Elitloppet…och så detta Åby Stora Pris ovanpå det!

***

2 Klockan 14:45 börjar tävlingarna på Åby, med V75-finaler och dessutom fina ramlopp i inledningen på dagen.

Här finns Sulkysports tips till och analyser av V75-loppen.

Och här kan läsas ingående om en av huvudaspiranterna på segern i  Åby Stora Pris, Who’s Who.

Örebro tar vid ungefär där Åby slutar med kvällstävlingar (första start  kl 18:30). Ett tvååringslopp med sju startande – alltså två dagar efter Lindesbergs tvåråringslopp Fornaboda Grand Prix – har samlat sju startande debutanter. Bland annat kan den allra första startande efter Executive Caviar, vilken har 71 svenskregistrerade hästar i  sin debutkull född 2019, beskådas: Erica Frontline (e. Executive Caviar – Dats Perfect), tränad av Bo Hellkvist. Denna får tampas med bland annat en bror till unghäststjärnan Al Dente (e. Scarlet Knight – Mollie’s Photo), 1.10,6ak*/4.207.782 kr. Tex Mex, som Al Dente-broden heter, är efter Uncle Lasse och tränas och körs av Fredrik Linder.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige.

***

3 En digital Traveraauktion med 15 hästar finns också att spendera (eller kanske snarare investera i) pengar på under kvällen, Bland de utbjudna fölstona finns ett med storloppsmeriter: Luck Is Back (e.Scarlet Knight –  Bring Me Luck U.S.), 1.11,8ak/712.650 kr var fyra i Breeders Crown-final och sexa i Stochampionatet. Mamman Bring Me Luck U.S. (e. Kadabra – Polýester Hanover) höll snabbloppsklass med 22 segrar på 57 starter, rekordet 1.11,2ak och  2,453.000 kronor insprunget.

Åttaåriga Luck Is Back har två avkommor. sonen Waterfront Wine (e. Propulsion) född 2019, som är i träning hos Svante Båth och ettåriga dottern Luckypenny Wine (e. Maharajah), Luck Is Back säljs dräktig med Maharajah.

Bland starthästarna finns USA-importen Tremendously (e. Father Patrick – Oh Oh Hereshecomes), med ingen  mindre än dollarmiiljonärskan och Going Kronos-systen Lantern Kronos (e. Viking Kronos – Bell Power), som mormor. Tremendously, som är kastrerad, är bror till Osterc (e,.Cantab Hall), 1.08,7ak/4,6 mkr. Tremendously startade fyra gånger i USA förra året som tvååring och tog två segrar, den snabbaste på 1.13,5, och han gick i debuten som trea 1.13,3.Tremendously har inte startat som treåring,.

Här finns de hästar som säljs på travera.se ikväll.

***

4 Johan Untersteiner fick under fredagen in hela fyra nyförvärv i sitt stall, tre Italienfödda treåringar och en svensk tvååring. De fyra hästarna ägs av italienska Chelsea SRL Semplificata och bland dem finns faktiskt Propulsions första startande avkomma.

Det handlar om svenskfödde Kaiser Wibb (e. Propulsion – Then And There) som inlett karriären med två galoppmisslyckanden i Italien

Treårige Capriccio d’Amore (e. Andover Hall – Do It Wise) har fyra segrar på elva starter, rekordet 1.14,9ak* och 118.522 kronor på kontot. Chef Axe (e. Sam Bourbon – Triq Axe) har tre segrar på nio starter, rekordet 1.15,5am* och 59.781 kronor inne. Corazon Font (e. Muscle Mass – Rosalina Grif), 1.14,9am/€7.368, har två segrar på tio starter  Tre av de fyra hästarna kommer från Gennaro Casillos och Corazon Font från Holger Ehlert.

Ägarna Chelsea Semplificata finns i ST:s register som ägare till tre svenskfödda tvååringar till, utöver Kaiser Wibb. Dessa tre hästar är i Italien.

***

5 Sjuårige valacken Heading Reference (e. Scarlet Knight – Vista d’Eronville), som med liten marginal trampat ur silverdivisionen med sina 1.792.800 kr i prissumma, ska flytta till Jean-Michel Bazire i Frankrike i början av september, rapporterar Börje Holmlund på twitter.

Håkan Skoglund-tränade Heading Reference gjorde fyra starter från april-juni men har sedan inte setts till på banan, och nu förbereds alltså valacken för att prova lyckan i Frankrike. Förra året tog den av KLV Holding AB, med flera, ägde Heading Reference tre segrar i silverdivisionen, två försök oen en final, och sprang in drygt 800.000 kr.

***

6 Stefan Dellbros snabbloppskallblod Don Viking (e. Järvsöviking – Donnan) är denna helg i Finland för den tuffa uppgiften att möta finska kallblod – två lopp på två dagar dessutom, över 1.600 och 2.600 meter med bilstart, både fredag och lördag.

Platsen är Ylivieska och det handlar om loppet ”valackfursten”, med 10.000 euro till vinnaren i varje avdelning. Don Viking var med där förra året också och slutade då trea i den korta avdelningen. Don Viking galopperade i fredagkvällens sprinteruppgörelse och slutade sjua på 1.25,1. Stallone (e. Frans) och Ilkka Nurmonen vann på 1.23.1.

Stallone och Ilkka Nurmonen vann sprinteravdelningen i valackfursten i Ylivieska på 1.23,1. Foto: Elina Paavola.

Även Magnus O Jonsson är i Ylivieska idag, med sin miljonär Hallsta Vinnex (e. Hallsta Asterix – Granrem Vinnie) för att möta bland annat nu tvåfaldige Kungstravet-vinnaren Evartti (e. K.M.Nopsa) i ett lopp med 5.000 euro till vinnaren, och varmblodet Calibrate (e. Gigant Neo – Digital Stamp) i ett lopp med 4.000 euro i förstapris.

***

7 Timo Nurmos har som tränare tävlingsdagar då det mesta stämmer. Så var fallet onsdag-torsdag, när han totalt startade 18 hästar på Solvalla och Fornaboda. Det blev hela nio segrar, 50 procent alltså, och fyraåriga stoet Marion Fouty Bon (e. Mister J.P. – Darmensita) satte svenskt rekord med 1.11,3a/2.140 meter.

Här är Timo Nurmos vinnargäng onsdag-torsdag:

Solvalla onsdag:

 • Boston Wise L. (hingst fyra år e. Main Wise As – Montreal Bi – Per Lennartsson, 1.10,9a/1.640. Förstapris: 100.000 kr.
 • Champ Lane (valack fem år e. Bold Eagle – Citron) – Örjan Kihlström, 1.14,0/2.140. Förstapris: 60.000 kr.
 • Marion Fouty Bon (sto fyra år e. Mister J.P. – Darmensita) – Jorma Kontio, 1.11,3a/2.140 (svenskt rekord). Förstapris: 60.000 kr.
 • Mister Invictus (hingst tre år e. Ready Cash – Vanity Matters) – Örjan Kihlström, 1.14,2a/2.140. Förstapris: 60.000 kr.

Lindesberg torsdag:

 • Crak di Girifalco (hingst tre år e. Andover Hall – Fitzgerald Bigi) – Ulf Ohlsson, 1.14,7/1.640.
  Förstapris: 22.000 kr.
 • Global Winner (valack sex får e. S.J.’s Caviar – Refuse To Lose) – Mika Forss, 1.13,8a/2.140. Förstapris: 22.000 kr.
 • Karisma Boko (sto fyra år e. Yarrah Boko – Eunice Boko) – Jorma Kontio, 1.15,3a/2.140. Förstapris: 22.000 kr.
 • Queen Ratzeputz (sto fyra år e. Muscle Hill – Beau di Quattro) – Claes Sjöström, 1.148,a/2.140. Förstapris: 22.000 kr.
 • Duke Ratzeputz (valack fem år e. Love You – Celebrate) – Andreas Lövdal, 1.16,1/2.160.
  Förstapris: 10.000 kr.