Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

Treåringsvinnare från dödens

Vamp Kronos (e. Ready Cash) håller på att bli ett stort utropstecknen för Jerry Riordan.
Av
Lars G Dahlgren
Vamp Kronos vid en tidigare seger. Foto Martin Langels/ALN
Vamp Kronos vid en tidigare seger. Foto Martin Langels/ALN

Det treåriga stoet hamnade utvändigt om hårddragande ledaren Saranda Face men bekymrade sig föga om det. När Saranda Face kastade in handduken på sista bortre långsidan tog Vamp Kronos över och det såg, imponerande nog, inte tomt ut i mål heller när Vamp Kronos stack undan över upploppet på starka 1.12,8a/2.140.

Fakta

Vamp Kronos

sto 3 år e. Ready Cash – Only Kronos e. Viking Kronos
6 st: 3–1–1
Rekord: 1.12,8am*
Insprunget: 445.000 kr
Uppfödare: Allevamento Kronos, Italien
Ägare: Renato Bruni, Förenade Arabemiraten
Tränare: Jerry Riordan

Expandera

– Hon vann på väldigt bra sätt, sade körande Christoffer Eriksson.

– Det är ett underbart sto. Hittills har hon blivit bättre och bättre för varje start, sade Jerry Riordan, vilken nu låter Vamp Kronos ta sats mot E3.

Vamp Kronos, som inlett tävlandet med tre segrar på sex starter, har toppstam; Ready Cash undan Drottningpokaltrean Only Kronos, vilken är efter Viking Kronos och femfaldiga miljonärskan Beauty America, som har ingen mindre än Delmonica Hanover som mormor.

Lucifer Lane. Foto Martin Langels/ALN

Dödens var melodin också för Lucifer Lane (e. Infinitif) som inlett karrären med fem segrar på sju starter. Amatören Johan A Nilsson hade tidigt koll på invändige Vikens High Yield med Lucifer Lane som över upploppet sträckte snyggt på sig när han utmanades av Vanilla Pod (e. Muscle Hill) och The Bucket List F.  (e. Raja Mirchi) på 1.13,9a/2.140

Fakta

Lucifer Lane

hingst 3 år e. Infintif – Montreal Lane e. Lindy Lane
7 st: 5–0–1
Rekord: 1.12,8ak
Insprunget: 473.500 kr
Uppfödare och ägare: Christina Larsson, Örebro
Tränare: Thomas L Nilsson

Expandera

– Idag var han verkligen löpsugen och tog tag i grejorna själv. Men jag blev sur på mig själv när jag körde så att Vanilla Pod kom loss från rygg ledaren 500 kvar. Det var onödigt och det jag kunnat göra annorlunda, sade Johan A Nilsson.

– Vi hade tänkt att försöka undvika dödens idag, men nu blev det som det blev. Jag har inte haft så många bra hästar, men den här har känts som något extra hela tiden, sade Örebrotränaren Thomas L Nilsson, vilken har sju hästar i stallet.

Lucifer Lanes USA-födda mamma Montreal Lane (e. Lindy Lane) har tidigare lämnat duktige Send In the Clowns (e. Kadabra) som kom över 900.000 kronor intjänat.

Dartagnan Sisu (e. Ready Cash) kom snett på det i samband med Kriteriet i höstas då han blev bortseedad från de 72 hästar som fick vara med i uttagningarna till kullens största lopp. Mattias Djuse-adepten kommer inte att gå på samma mina i Derbyt, den saken är klar efter att Dartagnan Sisu inlett 2017 med två raka segrar på 1.12,8 och 1.12,7 över medeldistans och nu bättrade på sin prissumma med 300.000 kronor.

Fakta

Dartagnan Sisu

hingst 4 år e. Ready Cash – Armbro Carroll e. Malabar Man
13 st: 7–0–1
Rekord: 1.12,7am*
Insprunget: 666.000 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders, Märsta
Ägare: Söderbytorp Konsult AB, Märsta
Tränare: Mattias Djuse

Expandera

– Han var finare idag än i årsdebuten då han var het, idag var han lugnare, sade körande Ulf Ohlsson.

Ulf körde till i rätt läge mitt i loppet och kom till ledningen och det fanns krafter kvar i mål när Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) och Magic Gwin försökte utmana på upploppet.

Juni Håleryd (e. Cantah Hall) inledde karriären som treåring med att sluta etta eller tvåa i i sju av åtta lopp och avslutade året med en V75-seger i mellandagarna. Nu tog hon hem Margaretas Tidiga Unghästserie-loppet för fyraåriga ston i årets andra start.

Fakta

Juni Håleryd

sto 4 år e. Cantab Hall – Rebeckas Mystic e. Coktail Jet
10 st: 5–3–0
Rekord: 1.13,5am*
Insprunget: 575.500 kr
Uppfödare: Håleryd AB, Örkelljunga
Ägare: Stall Junited HB, Alingsås
Tränare: Peter Untersteiner

Expandera

Det blev långt fram till undflyende ledaren Amalia Cash (e. Ready Cash) sista varvet, men Peter Untersteiner kunde konstatera att Juni Håleryd höll ångan uppe hela vägen och fångade kort före mål på 1.13,5a/2.140 Amalia Cash som för övrigt vann ett av vinterns Margareta-lopp.

Juni Håleryds mamma Rebeckas Mystic är syster till Stochampionatsvinnaren Carolinas Mystic (båda undan Coventry Lobell) och har tidigare lämnat miljonären Elit Håleryd (e. Offshore Dream).

Fakta

Rätt V86-rad

5–2–10–2–5–7–6–9
Utdelning:
Åtta rätt: 464.758 kr
Sju rätt: 1.657 kr
Sex rätt: 117 kr
Omsättning: 22.748.729 kr

Expandera

 

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.

 

Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksorganisation
Läs senare

Öppet brev till ST:s styrelse

På uppdrag av STaR:s styrelse har vice ordförande Claës Ljung skrivit ett öppet brev till styrelsen i Svensk Travsport med rubriken ”Beslut of ändring av amatörkörsvens status”.
Av
Claes Freidenvall

Anledningen till det öppna brevet är att STaR (Sveriges Travamatörers Riksorganisation) exkluderades från att vara med i arbetet kring de nya licensbestämmelserna som sjösätts vid årsskiftet.

Cläes-L. Ljung.

Nedan kan brevet läsas i sin helhet:

”En utredning rörande ändring av licensbestämmelserna arbetade i tre år. Arbetet skedde i samarbete med vissa av sportens BAS-organisationer; dock lämnades amatörernas och hästägarnas intresseorganisationer utanför. Detta har nu upprört ett antal amatörkörsvenner av olika anledningar som jag återkommer till nedan.

När Sveriges Travamatörers Riksorganisation (nedan STaR) fick kännedom om det nya reglementet rörande licenser skedde det genom pressen. Några kontakter har inte tagits med STaR under den tid licenskommittén arbetat, vilket vi betraktar som helt oacceptabelt.

Ordföranden i STaR Bengt Larwik och vice ordföranden i STaR tillika presidenten i Europeiska Travamatörfederationen (FEGAT) Claës Ljung bereddes den 26 juni tillfälle att diskutera situationen med ST:s sportchef Petter Johansson och propositionsansvarige Mattias Stenby.

Inledningsvis vid mötet inledde Petter Johansson med att ta på sig skulden för att STaR inte beretts tillfälle att delta i kommittéarbetet, vilket torde varit det korrekta. Redan här fann STaR och FEGAT en anledning att öppna ärendet och avvakta med att sjösätta det nya reglementet innan en arbetsordning värd namnet getts tillfälle att med deltagande av STaR och om de så önskar Travhästägarna revidera förslaget på några punkter.

Pegasus hade som ett av målen att öka antalet aktivt intresserade och här har amatörernas lokala och centrala organisationer genom åren starkt engagerat sig och rekryterat överlägset flest personer till vår sport. Det är vi också i framtiden villiga att göra om vi finns kvar.

Antalet B-tränare skulle ökas, men att nå målet 2.900 till december 2020 är en utopi även om utdelande av ”proffslicenser” utan större utbildningskrav till B-tränare nog kan få några intresserade att nappa. Pegasus kan ha trampat i fel skor, Travronden föreslår på ledarplats (nummer 29/2019) att Pegasus skall rikta in sig på de redan frälsta. Lars Johan Holm nämner i ledaren amatörerna som en särskild grupp att rikta sig till. Bra!

Den genuina travamatören skapades för mer än 100 år sedan. Jägersro var tidiga med att ha hästägare med häst i professionell träning men som man då och då ville köra själv i just amatörlopp. Genomgång innan loppet med i amatörloppet deltagande kuskar, såväl rutinerade som orutinerade, har alltid förekommit. Genomgångarna leds av medlemmar i banans amatörklubb och är en viktig del i den gemenskap som finns bland amatörkuskarna. Bland annat detta tar man bort med det nya systemet.

Jag nämner här några av de problem som amatörsporten får med det föreslagna licenssystemet:

  1. Vilka skall delta i Amatör SM eller kommer det att försvinna.
  2. Vilka skall delta i Europamästerskap för travamatörer?
  3. Vilka skall deltaga i Världsmästerskap för travamatörer?
  4. Att ha en amatörserie på banorna med en final är en fin tradition som vi vill bevara.
  5. Vem kommer att köra i KGB:s Minne?
  6. Varje år körs stadsmatcher och vänskapsmatcher med internationella inslag. Skall vi ta bort en sådan tradition? Den kommer att fortsätta i övriga Europa, tro mig.
  7. Hästägare med häst i professionell träning som vill sitta upp en gång emellanåt – skall han sälja hästen när han inte anser sig få ut optimal glädje av sitt hästägande?

Frågor som kräver svar. STaR hemställer därför till Svenskt Travs styrelse att återkalla fattat beslut och ge ett nytt tidsbegränsat uppdrag till en ny licenskommitté med deltagande av de BAS-organisationer som anser sig berörda. Kommittén får i uppdrag att i sitt slutbetänkande ha kvar Travamatören som en egen kategori.”