Fokustema
V75 Axevalla 23 december
Läs senare

Tretton inget oturstal

Nej, inte ens oturstalet tretton kunde stoppa Sveriges vinstrikaste häst.
Tvärtom var Southwind Feji helt överlägsen i uppesittarkvällens inledande V75-avdelningen.
Segermarginalen skrevs till 45 meter!
Av
Emil Persson
Southwind Feji tog sin trettonde årsseger under lördagen på Axevalla. Foto: MVA Foto
Southwind Feji tog sin trettonde årsseger under lördagen på Axevalla. Foto: MVA Foto

I årets femtonde start tog alltså Southwind Feji sin trettonde årsseger. Av de har tre kommit inom V75 och det märks tydligt på hästens tränare Pär Hedberg att det är i de här sammanhangen hon ska fortsätta tävla och leverera.
– Jag tror att hon kommer gå ända upp till Stoeliten, sade Hedberg efter lördagskvällens seger.

Förutsättningarna var ytterst besvärliga, banan svårbemästrad och därtill gjorde vinden sitt till. Det fällde många, men inte Southwind Feji som brottade ner Talapoin (e. Jaded) från dödens.
När Mikael J Andersson lutade sig framåt för att dra i ett snöre vid ingången av slutkurvan tog det bara 25 meter innan loppet var över.
– Jag trodde det skulle bli svårt att slå Talapoin från dödens för jag vann med den hästen senast, men hon visade idag att hon bara var bäst. De andra var statister. En fantastiskt fin häst och det är förbannat roligt att få köra de här hästarna. För mig känns det som bingo hela det här året med Stall Palemas hästar, sade Andersson.

Första V75-segern

Färjestadkusken hade likaså segern på sin hand i den andra avdelningen, men aktionen flöt inte utan Xanthis Brazil (e. Conny Nobell) galopperade 350 meter före mål utvändigt om ledaren Dreamlover G.D. (e. Nu Pagadi).
Den sistnämnde var verkligen urtapper framme i tät för Clara Jonasson efter att legat på framme i tät, men fick ge sig mot Torbjörn Jansson-styrde The Real Star (e. Quite Easy U.S.) över upploppet.
Treåringen flyttades fram perfekt hela loppet av sin kusk med tredje utvändigt som grundposition.
– En stor och tung häst som haft problem med aktionen, men han kommer bli jättebra nästa år när han förstår mer vad det går ut på, sade hästens tränare Magnus Dahlén.

Det kryllade av glada tränare och kuskar på Axevalla, men frågan är om inte far och son Olsson tog priset. Mats heter tränaren och Klas heter kusken till Dollar Access (e. Alf Palema) som nu slog till på V75 som tioåring.
Klas tog därmed sin första seger bakom familjehästen och han hade omöjligen kunnat lägga upp loppet på ett bättre sätt.
Spets, släpp till Origo Tilly (e. Super Arnie) och perfekt lucka 100 kvar när favoriten Coktail Fortuna (e. Love You) var trött på utsidan var segerreceptet.
– Jag har kört och vunnit med alla familjens hästar, utom den här. Jag kände när luckan kom att vinner han inte idag på V75 så kommer han aldrig göra det. Det kunde inte blivit bättre än vad det blev idag, sade Klas Olsson.

Hemmaskräll

Stefan Perssons positiva tongångar kring Global Raceway (e. Muscle Hill) fanns det uppenbart täckning för. Trots en blytung inledning med tredjespår i 700 meter innan han landade i dödens hade han tagit över redan 500 meter före mål.
Cash Valley (e. Running Sea) flög fram I vida spår, men var för sent ute för att kunna få slag på vinnaren. Nej, det var inget snack om att bästa hästen vann!
– Han är fantastiskt. Jag trodde att det skulle bli jobbigt med den inledningen, men sicket lopp han gör igen, sade tränaren Helén Blomberg.

Thomas Dalborg levererade V75-omgångens andra skräll. Simb Senta (e. Spotlite Lobell) syntes få långt fram från femte utvändigt i ett sprinterlopp för ston, men gynnades av det uppskruvna tempot.
Cikoria Frazer (e. Dream Vacation) hade hållit uppe farten i dödens och höll strålande, men fick ge sig 25 meter före mål.
– Hon har ju gjort bra lopp tidigare på V75, men jag förstår att hon var svårbedömd för spelarna efter två månaders frånvaro. Hästen är väldigt vass på speed om hon får spara den till sista 200 meterna och idag blev det perfekt när vi kom ner i rygg på Flight Danseur. Jag förstod att den skulle ta oss långt, sade Dalborg.

Antonio Trot (e. Orlando Vici) är just nu inne i en fas där han hämtar igen prispengar han tappat tidigare under året. Hästen har matchats flitigt inom V75 eller i tuffaste tänkbara fyraåringslopp och ofta fått klen utdelning, men nu har det vänt för fjolårets Kriteriefinalist.
Jorma Kontio sände fram Timo Nurmos häst till dödspositionen halvvägs in i loppet, men kunde med lätthet glida förbi en för dagen otrolig svag Malkin (e. Mr Pine Chip) stegen senare.
Därefter var det spel mot ett mål och ingen spänning alls.

Nicklas Westerholm var tvåa i samma lopp bakom On Track Piraya (e. Kool du Caux) och fick revansch i loppet efter. Persos Smokie (e. Scarlet Knight) pullade friskt i vinnarhålet, men hade likväl krafter nog för att avgöra när luckan väl kom invändigt sista 100 meterna.

Fakta

V75 AXEVALLA 23 DECEMBER

Rätt rad: 8–1–5–5–11–15–4

Utdelning 7 rätt: 874.204 kr kr (29,34 st)
Utdelning 6 rätt: 2.011 kr
Utdelning 5 rätt: 61 kr

Omsättning: 98.650.583 kr

Expandera
Fokustema
Läs senare

Go On Boy till Elitloppet

Efter en delad andraplats i fjolårets upplaga av Elitloppet får Romain Derieuxs Go On Boy chans till revansch på Solvalla.
Av
Emil Persson
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Go On Boy och Romain Derieux kan förbereda sig för en ny start i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Password-sonen Go On Boy blev ikväll den sjätte hästen att presenteras som inbjuden till årets Elitlopp.
Åttaåringen slutade delad tvåa i fjolårets upplaga och nådde samma placering i UET Elite Circuit Final på Solvalla under Kriteriehelgen.

Närmast kommer hästen från en fjärdeplats i Prix d’Amerique, andraplats i Prix de France och tredjeplats i Criterium de Vitesse.
– Det krävs en champion för att vara med i Elitloppet och det är precis vad Go On Boy är. Att nu åter ha blivit inbjuden gläder mig mycket för Elitloppet har gett mig så stora upplevelser. Jag har alltid känt mig välkommen på Solvalla och ser fram emot ännu ett fantastiskt besök, säger Romain Derieux i ett pressmeddelande från Solvalla.

Inbjudna till Elitloppet

Häst (far) – Tränare

  • Idao de Tillard (e. Severino) – Thierry Duvaldeston, Frankrike
  • Francesco Zet (e. Father Patrick) – Daniel Redén, Sverige
  • Joviality (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrant, Sverige
  • Hohneck (e. Royal Dream) – Philippe Allaire, Frankrike
  • A Fair Day (e. Maharajah) – Elisabeth Almheden, Kalmar
  • Go On Boy (e. Password) – Romain Derieux, Frankrike
Fokustema
STL Bergsåker 13 april
Läs senare

”Verkligen fin form”

Snacka om att göra sig förtjänt av en finalbiljett!
Kentucky River övertygade då han malde ner Mellby Jinx den tunga vägen i den andra deltävlngen av Paralympiatravet.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Daniel Redén kan göra tummarna upp efter Kentycky River tagit första segern i hans regi. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter att körts avvaktande – ja, inte ens fått chansen att vara offensiv – i vårens comebacklopp för två veckor sedan var det annat upplägg som gällde i lördagens deltävling av Paralympiatravet.

Örjan Kihlström tog chansen att plocka ut sexåringen till dödspositionen varifrån hästen brottade ner Mellby JInx (e. Ready Cash) med bestämdhet – ja närmast självklarhet – de sista 100 meterna.
– Han kändes jättefin senast på Romme också. Han visade att han verkligen är i fin form just nu, sade Örjan Kihlström till TV12.

Att Kentucky River är en häst som hävdar sig mot de bästa är känt sedan tidigare, men lördagens seger var faktiskt hästens första sedan han anslöt till Daniel Redéns stall under sensommaren på sex försök.
– Han hade kunnat öppna snabbare än han gjorde idag, men hade aldrig kunnat svara ut startraketerna idag så det fanns ingen anledning att chansa idag. Det var en bra häst i ledningen så man vet inte hur det ska gå, men han kändes stark och fin hela vägen, sade Örjan Kihlström.

”Jättenöjd”

Mellby Jinx höll ställningarna väl som tvåa.
– Han blev lite väl het efter laddningen. Han tappade den där sista lilla kraften trots att han gick med öppet huvudlag. Jag var jättenöjd med hästen, sade Daniel Wäjersten till TV12.

Där intervjuades även Mats E Djuse rörande Castor the Star (e. Maharajah). Han gjorde ett ordentligt försök att ta sig förbi Mellby Jinx och lyckades sånär, men fick snällt backa ner bakom och därefter aldrig se dagens ljus.
– Det kändes som vi skulle ta oss förbi, men lyckades inte med den saken. Nu fick han sitta fast istället och kännas väldigt fin. Det kändes som att han hade gått fram med förra loppet och var rappare idag. Det skulle han också vara så det kan nog bli en trevlig sommar, sade Djuse.

Wäjerstendubbel

Daniel Wäjerstens Mellby Jinx höll alltså inte hela vägen i Paralympiakvalstravet, men fick ändå med sig en dubbelseger inom STL.
Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) vann programenligt Bronsdivisionen där stoet hade en stor fördel propositionsmässigt med närmare 1,7 miljoner kronor intjänat.

Björn Goop överlämnade taktpinnen fullt förståeligt med stallkamraten Kingslayer Pellini (e. Up and Quick) till det betydligt mer merittyngda stoet och därefter uteblev dramatiken.

Det ska sägas att Riet Hazelaar bröt ut över spurtrakan och stundtals ser ut att vara lite i sin egen värld, men att hon kan flytta på sig när tränaren så önskar råder ingen tvivel om. Sammantaget en bra debut i ny regi och en finalplats i Bronsdivisionens final under Elitloppshelgen är i hamn.
– Hon hade ett passande utgångsläge och det var skönt att hon levererade bra. Det hade kanske inte gått med spår tolv idag, men hon kommer säkert gå framåt till nästa start. Hon sprang och vinglade under vägen, men vet vart mållinjen ligger. Hon gör inte mer än vad hon behöver, sade Daniel Wäjersten till TV12.

”Bra tryck”

Efter att Kingen Mearas (e. Chapter Seven) galopperat i en provstart inför Klass II-försöket förelåg tveklöst frågetecken kring hästens dagsstatus, men i avgörandets stund skötte sig hästen felfritt.

En resa utvändigt om ledaren Popeye Tooma (e. S.J.’s Caviar) var inte något som helst bekymmer och fjolårets finalist av långa E3-finalen stod i en klass för sig då han vann på 1.12,4a/1.640 meter.
– Han var jäkligt bra. Det blev galopperande hästar, körning från start och dödens med en bra häst i rygg. Det var bra tryck i hästen; såsom det varit i starterna bortsett från i Norge. Det blev fel med boots fram och galopperade i provstarten så hästen vann faktiskt felbalanserad idag, men det gick ju bra ändå, sade Daniel Wäjersten till TV12.

I övrigt noteras att…
…Mattias Djuse-tränade The Flying Eagle (e. Bold Eagle) spårade hem Klass I-försöket i lag med Magnus A Djuse. Favoriten Mellby Knekt (e. Mellby Viking) blev rädd för en skugga kort efter start och slog på en galopp, men reparerade storstilat till andraplatsen.

…Claes Sjöström precis som väntat körde i ledningen med Jerka Sting (e. Readly Express) i Silverdivisionen och det bar frukt. Sjuråringen sträckte på sig snyggt när det stod i slutskedet gentemot Winterburn (e. Ready Cash) och vann med en längd.

…Ann-Christin Frick och Ove A Lindqvists Olly Håleryd (e. Trixton) stod för en femstjärnig comeback då hon gick runt sina konkurrenter från 20 meters tillägg i Diamantstoet.
Björn Goop gästkuskade bakom stoet i Ove A Lindqvists frånvaro på grund av hjärtoperation och hade en trivsam upplevelse.
– Kul att kunna ersätta Ove och göra honom glad. Hon är jättefin; det blev en rejäl slutrunda i tredjespår och hon spurtade undan på ett jättefint sätt, sade Björn Goop till TV12.

Fokustema
Dubbelcupen, final
Läs senare

Wikströms fingertoppskänsla

Kombinationen av stigande formkurva och högt förstapris låg till grund för att Lars Wikström plockade av Brageson alla skor i finalen av Dubbelcupen.
Ett mycket klokt beslut som resulterade i smått överlägsen seger värd 200.000 kronor!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Brageson vann finalen av Dubbelcupen. Foto Skärmdump ATG Live.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Körande Per Linderoth avvaktade som andrahäst bakom den hårddragande Tekno Tana (e. Art Kjarvald), men vek ut för attack på sista bortre långsidan.

I ett nafs avväpnades ledarinnan och även Grudve Tryggve (e. Moe Odin) som hade gått med i Bragesons rygg fick släppa kontakten sista 150 meterna.

Brageson försvann ifrån till smått överlägsen seger på 1.24,1/2.160 meter och bärgade karriärens med råge största seger då han belönades med 200.000 kronor.
– Det är otroligt. Han har känts så jäkla fin i veckan och det var nu det skulle ske. Vi hade kört försiktigt och sen insåg jag i lördags att det var final här också, jag höll på att missa det loppet. Jag har fått till mig att hästen bara går över 1.640 meter så det var skönt att han fick vinna över full väg också, sade Lars Wikström till TV12.