Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Utklassning av toppstammad

Jimmy Takter hade uppvisning när han utklassningsvann bakom toppstammade Fleet Admiral på Harrah's Philadelphia i Chester igår och treåringen utklassade sina motståndare med 9,5 längder!
Av
Claes Freidenvall
Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fleet Admiral (e. Muscle Hill-Cantab It All) landade på 1.11,3/1.609 meter och det var hans tredje seger för säsongen på fem starter. Vinsten igår var värd 7.000 dollar och Fleet Admiral har en några syskon att brås på…han är nämligen helbror med toppstona Ariana G, 1.08,6*/$2.357.937, och All the Time, 1.09,7*/$1.026.356, som båda segrade i Hambletonian Oaks ($500.000) plus en rad andra penningstinna löpningar.

Fleet Admiral. Foto: stalltz.se

På samma bana avlade Marcus Melander-tränade Glide Onin Sabrina (e. Yankee Glide-Sabrina Hall) för Mattias Melander. Duon övertog täten efter 400 meter och höll sedan undan med en dryg längd på 1.14,7. Deläger gör Jan ”F:et” Johnson och det treåriga stoet belönades med 6.000 dollar.

Stoet tränades tidigare av Jan Johnson och Trond Smedshammer och gjorde tio starter tillsammans hos dem och framträdandet igår var det andra i regi Marcus Melander. Glide Onin Sabrina kostade 25.000 dollar som ettåring i Harrisburg och modern Sabrina Hall (e. Garland Lobell), 1.13,2/$45.958, tränades av Jan Johnson.

Hon är också mor till Marcus Melanders topptvååring Demon Onthe Hill (e. Muscle Hill), 1.11,7/$98.918, som vunnit tre av fem starter. I samma syskonskara ingår också He’s A Demon (e. Muscles Yankee), 1.10,1/$315.878, True Blue Stride (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$213.951, Striking Lightning (e. Striking Sahbra), 1.12,6*/$145.939, och Marcus Lindgren-tränade Den of Warlock (e. Muscle Hill), 1.11,8ak/963.317 kr.

Nytt banrekord

Winning Shadow (e. Credit Winnet-Sheena’s Shadow) satte nytt banrekord för treåriga valacker när han vann ett försök i New York Sire Stakes ($58.000) på 800-metersovalen Bavatia Downs. Åke Svanstedt och On the Ropes galopperade bort sig kort efter start, medan lasixtävlande Winning Shadow övertog täten efter utgången av första sväng.

Winning Shadow. Foto: Gerri Schwarz

Mike Simons höll uppe tempot hela vägen och Winning Shadow kom hem på 1.10,7. För Winning Shadow var det andra försöksvinsten i New York Sire Stakes för året. Det kan också nämnas att tiden var inte bara rekord för treåriga valacker, utan nytt banrekord alla kategorier och det var Archangels 1.11,2 som krossades.

Winning Shadow kostade 145.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och kvalade två gånger för Åke Svanstedt innan hästen flyttades till Jake Huff.

Modern Sheena’s Shadow (e. Yankee Glide-Sheena Hall), 1.10,9/$59.415, har sin första avkomma i Winning Shadow. Sheena’s Shadow är själv helsyster med Jan Johnsons New Jersey Sire Stakes-vinnare Margarita Momma, 1.10,8*/$ 612.262, och World Cup, 1.08,9/$481.242. I samma syskonskara ingår också Calipari (e. Ken Warkentin), 1.10,2/$368.719, och Per Eriksson-tränade Pierre (e. Yankee Glide), 1.11,0ak/668.490 kr.

Svenskägd vinnare

Ledningen var ockå segermelodin i det andra försöket när Im the Muscle (e. Muscle Mass-Lady Bling) vann för Jason Bartlett, men Rene Allards valack behövde inte springa fortare än 1.11,7 när han räknade in sin femte raka seger.

Prislappen för Im the Muscle var 37.000 dollar som ettåring i Harrisburg. Modern Lady Bling (e. Striking Sahbra), 1.12,0/$40.762, startade tio gånger och vann tre lopp. I Im the Muscle har hon sin första avkomma. Själv är hon helsyster med Tymal Oh So Nice, 1.12,0/$154.597.

Lennart ”Srf Stable” Ågren deläger Fast Love (e. Chapter Seven-Love Me Two Times) och det Paul Kelley-tränade stoet vann på Saratoga Raceway i natt. Från spets höll hon undan på 1.14,1 för Wally Hennessey och förstapriset var 3.750 dollar.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.