Fokustema
V75 Årjäng
Läs senare

V75: ”Amerikanskfödd” norrman visade Derby-form

ÅRJÄNG. Torbjörn Jansson fick chansen bakom det norska derbyhoppet Born In The U.S.A. och gjorde ingen besviken. Segern i Bronsdivisionen blev minst sagt övertygande, på nytt svenskt rekord!
Av
Jesper Kask
Upplåst för dig som är prenumerant
Born In The USA med Torbjörn Janson Foto: Malin Albinsson/Kanal75
Born In The USA med Torbjörn Janson Foto: Malin Albinsson/Kanal75

Han var dagens stora snackis på förhand och i Bronsdivisionen visade Born In The U.S.A. att det inte bara var snack i den norska verkstaden. Efter en rad byten av ledare inledningsvis fick Clemenza Am överta efter cirka 600 meter av loppet. Väl där höll Adrian Kolgjini ett jämnt 1.13-tempo hela vägen vilket bäddade för köhästarna över den långa distansen. Genom sista sväng såg norrmannen trög ut, men körande Torbjörn Jansson fick fart på fyraåringen över upploppet och avslutade vasst till en säker viktoria. Segertiden 1.13,2 över 2.640 meter i voltstart, var nytt svenskt rekord och visst är Muscle Hill-sonen något för Derbyt i Norge!

– Han var lite seg hela vägen och hade svårt att haka på genom sista sväng. Över upploppet tog han tag i grejerna och då kändes det rätt så lugnt. Det känns som riktig sort och efter en så fin prestation över distansen känns det klart att han ska vara med och prova i det norska derbyt senare i höst, sa Torbjörn Jansson.

Evin Boko och Johnny Takter vann stoeliten. Foto: Urban Kihlman/ALN

Some Summit var dagens största favorit, men stod inte att känna igen då hon vek ned sig från ledningen i dagens Stoelit. Trots att Björn Goop fick köra till spets tidigt och värsta motståndaren på förhand, Geisha Sund, galopperade, så såg det ut att vara tomt i tanken redan in i sista sväng. Istället var det tidigare vinnaren utav Derbystoet, Evin Boko, som avgick med segern efter att ha vandrat i både dödspositionen och andra utvändigt. Viking Kronos-dottern fortsatte sin tränare Timo Nurmos och körande Johnny Takters toppform, och vann till slut säkert före storskrällen Tennis på 1.12,5 full väg.

– Det är inte rätt att snacka om mig och min form, det är enkelt när man får köra så fina hästar. Idag hade vi bra spår och min häst är riktigt bra. Inledningen blev kanske lite för tuff för Some Summit, sa segerkusken.

Susanne Richter gjorde inte resan till Årjäng förgäves, då fyraårige Ural stod för en urtapper insats i V75-2, en prestation som räckte hela vägen till vinnarcirkeln. Örjan Kihlström och Ural fick göra ett tungt jobb från femte utvändigt då de påbörjade avancemang som först i tredjespår med varvet kvar till mål. Ledaren Lukas Zaz hade fått allt serverat då han släppt ledningen inledningsvis till Bombibitt S.I.R. som senare galopperade efter dryga 1.000 meter. Lukas Zaz fick då åter ledningen och på sista bortre långsidan såg det ut att bli en säker seger, men när gummibenen uppenbarade sig, höll Ural farten starkt och segrade på 1.13,2 2.640 meter.

– Han var ruggigt stark idag. Ural är väldigt bra för klassen och jag trodde att han skulle kunna reda ut det trots resan. Det är en stor och tung häst, som borde kunna räcka en bra bit till, sa Örjan Kihlström.

”Kallblodskungen” slog till igen

Torbjörn Jansson har blivit känd för att ha en fantastisk hand med kallbloden, något han återigen gav prov på tillsammans med Odins Eld. Sonen till Moe Odin avancerade fram utvändigt om ledande Mjölner Fokus med 1.500 meter till mål och även om segern var knapp, så var segerkusken säker på att det fanns en del växlar kvar att använda över mål.

– Jag vet inte varför det går så bra med kallbloden, det är otroligt. Det var hårt i mål men det kändes som att han skulle greja det över upploppet. Jag hade pisken under armen och ryckte aldrig tussarna, sa Torbjörn Jansson, som därmed tog sin andra seger på dagens V75-omgång.

Segertiden 1.24,2 för Odins Eld över 2.160 meter i voltstart var imponerande och tränaren var lyrisk över sin sexåring. Jämförelsen med stallets stora stjärna Solör Stegg gjordes vid flera tillfällen i vinnarcirkeln.

– Så mycket folk och hemmabana, det här är det bästa man kan vara med om. Han gjorde ett kanonlopp med galopp och allt. Det här är nya Solör Stegg om du frågar mig, sa Kenneth Larsson, som både äger och tränar.

Fakta

Årjäng 15 juli

Rätt V75-rad:
3–12–5–8–5–12–2
Utdelning:
Sju rätt: 3.062.309  kr
Sex rätt: 13.357 kr
Fem rätt: 852 kr
Omsättning: 76.605.051 kr

Expandera

Antonio Trot gav Timo Nurmos ytterligare en seger på dagens V75-omgång, då han trots en slutvarv utvändigt om ledande Charlie Mearas, kunde hålla undan till slut före en bra avslutande Autobahn. Den stora favoriten Charlie Mearas blev släppt till ledningen efter att drygt 500 meter av loppet hade avverkats, men när det skulle göras upp om det blev det galopp i sista sväng och utvändigt kunde Björn Goop koppla greppet med Antonio Trot. Trots att invändige Autobahn fick öppen motorväg på innerspår då ledaren galopperat, höll den fyraårige Orlando Vici-sonen undan på ett bra sätt.

– Han är lite spänd och nära att galoppera ibland, men när han fokuserar så är han jättefin. Det gick sakta en bit efter första 500 och då ville jag vara nära Erik och klev fram. Det visade sig vara avgörande, sa Björn Goop.

Det kom som en blixt från klar himmel

– Han skyggade för något i banan som det kändes, han var fint i hand i det läget och det kom som en blixt från klar himmel. Det kändes som att de andra hade fått svårt att slå honom om han travat hela vägen, sa Erik Adielsson om galoppen för favoriten Charlie Mearas.

Per Lennartsson och Cab Hornline snabbstartade till ledningen i Silverdivisionen och väl där gick ekipaget inte att slå. Efter att första 500 meterna avverkades på 1.10,8, varvade Cab Hornline på för klassen måttliga 1.13,4 med Re Doc på utsidan. Under slutrundan stack Lennartsson, som både tränar och körde vinnaren, undan till en enkel triumf. Det var hästens andra seger på fyra starter under året och segrade faktiskt under samma tävlingsdag ifjol.

– Det här var en skön känsla! Han öppnade bra och var sådär skönt på bettet hela tiden. Tekniken har han alltid haft för att kunna öppna fort, men nu var han verkligen på bettet och visade mentalt att han mognat i startmomentet. Det kändes säkert hela vägen faktiskt och han vann med tussarna kvar i öronen, sa Per Lennartsson.

Publiksiffran på cirka 14.700, var en ökning på drygt 3.000 personer från samma tävlingsdag föregående år.

 

Dante åter på storloppstronen

 

Så kördes Årjängs Stora Sprinterlopp

Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.

Fokustema
Italien
Läs senare

Åttonde tränaren för Cokstile

Elitloppsvinnaren Cokstile byter adress. Igen!
Erik Bondo blir hans åttonde tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Cokstile har fått en ny tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trav-og Galopp-Nytt i Norge berättar idag att fjolårets Elitloppsvinnare Cokstile lämnar Vincenzo Gallo och skriver om alla tränarbyten som gjorts sedan hästen köptes på Klasselöpsauktionen på Bjerke som ettåring.

Dansken Erik Bondo, som varit verksam i Italien sedan 1990-talet, tar över träningen och siktet är inställt på Gran Premio della Lotteria i Neapel den 3 oktober. Bondo har inte bara fått Cokstile i träning från ägaren Renato Santese, utan också en annan Elitloppsdeltagare, Cheif Orlando.

Fokustema
Victor Gio
Läs senare

Första segrande avkomman

Peter Haughton Memorial-tvåan Victor Gio har redan haft segrande avkommor i sin första kull i Holland och hemlandet Italien, men igår fick han sin första svenskfödda vinnande tvååring.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Victor Gio vid en av sina segrar på Meadowlands. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I Skellefteå vann Petri Salmela-tränade Quantity of Time (e. Victor Gio-Quite A Yankee) för Ulf Ohlsson på 1.17,5/1.660 meter i Ung i Norr och kunde kvittera ut 25.000 kronor.

Victor Gio (e. Ready Cash-Ilaria Jet), 1.09,0ak/1.447.550 kr, har 24 hästar i sin första svenskfödda kull och Quantity of Time är hans enda startande avkomma.