Fokustema
V75 Årjäng
Läs senare

V75: ”Amerikanskfödd” norrman visade Derby-form

ÅRJÄNG. Torbjörn Jansson fick chansen bakom det norska derbyhoppet Born In The U.S.A. och gjorde ingen besviken. Segern i Bronsdivisionen blev minst sagt övertygande, på nytt svenskt rekord!
Av
Jesper Kask
Born In The USA med Torbjörn Janson Foto: Malin Albinsson/Kanal75
Born In The USA med Torbjörn Janson Foto: Malin Albinsson/Kanal75

Han var dagens stora snackis på förhand och i Bronsdivisionen visade Born In The U.S.A. att det inte bara var snack i den norska verkstaden. Efter en rad byten av ledare inledningsvis fick Clemenza Am överta efter cirka 600 meter av loppet. Väl där höll Adrian Kolgjini ett jämnt 1.13-tempo hela vägen vilket bäddade för köhästarna över den långa distansen. Genom sista sväng såg norrmannen trög ut, men körande Torbjörn Jansson fick fart på fyraåringen över upploppet och avslutade vasst till en säker viktoria. Segertiden 1.13,2 över 2.640 meter i voltstart, var nytt svenskt rekord och visst är Muscle Hill-sonen något för Derbyt i Norge!

– Han var lite seg hela vägen och hade svårt att haka på genom sista sväng. Över upploppet tog han tag i grejerna och då kändes det rätt så lugnt. Det känns som riktig sort och efter en så fin prestation över distansen känns det klart att han ska vara med och prova i det norska derbyt senare i höst, sa Torbjörn Jansson.

Evin Boko och Johnny Takter vann stoeliten. Foto: Urban Kihlman/ALN

Some Summit var dagens största favorit, men stod inte att känna igen då hon vek ned sig från ledningen i dagens Stoelit. Trots att Björn Goop fick köra till spets tidigt och värsta motståndaren på förhand, Geisha Sund, galopperade, så såg det ut att vara tomt i tanken redan in i sista sväng. Istället var det tidigare vinnaren utav Derbystoet, Evin Boko, som avgick med segern efter att ha vandrat i både dödspositionen och andra utvändigt. Viking Kronos-dottern fortsatte sin tränare Timo Nurmos och körande Johnny Takters toppform, och vann till slut säkert före storskrällen Tennis på 1.12,5 full väg.

– Det är inte rätt att snacka om mig och min form, det är enkelt när man får köra så fina hästar. Idag hade vi bra spår och min häst är riktigt bra. Inledningen blev kanske lite för tuff för Some Summit, sa segerkusken.

Susanne Richter gjorde inte resan till Årjäng förgäves, då fyraårige Ural stod för en urtapper insats i V75-2, en prestation som räckte hela vägen till vinnarcirkeln. Örjan Kihlström och Ural fick göra ett tungt jobb från femte utvändigt då de påbörjade avancemang som först i tredjespår med varvet kvar till mål. Ledaren Lukas Zaz hade fått allt serverat då han släppt ledningen inledningsvis till Bombibitt S.I.R. som senare galopperade efter dryga 1.000 meter. Lukas Zaz fick då åter ledningen och på sista bortre långsidan såg det ut att bli en säker seger, men när gummibenen uppenbarade sig, höll Ural farten starkt och segrade på 1.13,2 2.640 meter.

– Han var ruggigt stark idag. Ural är väldigt bra för klassen och jag trodde att han skulle kunna reda ut det trots resan. Det är en stor och tung häst, som borde kunna räcka en bra bit till, sa Örjan Kihlström.

”Kallblodskungen” slog till igen

Torbjörn Jansson har blivit känd för att ha en fantastisk hand med kallbloden, något han återigen gav prov på tillsammans med Odins Eld. Sonen till Moe Odin avancerade fram utvändigt om ledande Mjölner Fokus med 1.500 meter till mål och även om segern var knapp, så var segerkusken säker på att det fanns en del växlar kvar att använda över mål.

– Jag vet inte varför det går så bra med kallbloden, det är otroligt. Det var hårt i mål men det kändes som att han skulle greja det över upploppet. Jag hade pisken under armen och ryckte aldrig tussarna, sa Torbjörn Jansson, som därmed tog sin andra seger på dagens V75-omgång.

Segertiden 1.24,2 för Odins Eld över 2.160 meter i voltstart var imponerande och tränaren var lyrisk över sin sexåring. Jämförelsen med stallets stora stjärna Solör Stegg gjordes vid flera tillfällen i vinnarcirkeln.

– Så mycket folk och hemmabana, det här är det bästa man kan vara med om. Han gjorde ett kanonlopp med galopp och allt. Det här är nya Solör Stegg om du frågar mig, sa Kenneth Larsson, som både äger och tränar.

Fakta

Årjäng 15 juli

Rätt V75-rad:
3–12–5–8–5–12–2
Utdelning:
Sju rätt: 3.062.309  kr
Sex rätt: 13.357 kr
Fem rätt: 852 kr
Omsättning: 76.605.051 kr

Expandera

Antonio Trot gav Timo Nurmos ytterligare en seger på dagens V75-omgång, då han trots en slutvarv utvändigt om ledande Charlie Mearas, kunde hålla undan till slut före en bra avslutande Autobahn. Den stora favoriten Charlie Mearas blev släppt till ledningen efter att drygt 500 meter av loppet hade avverkats, men när det skulle göras upp om det blev det galopp i sista sväng och utvändigt kunde Björn Goop koppla greppet med Antonio Trot. Trots att invändige Autobahn fick öppen motorväg på innerspår då ledaren galopperat, höll den fyraårige Orlando Vici-sonen undan på ett bra sätt.

– Han är lite spänd och nära att galoppera ibland, men när han fokuserar så är han jättefin. Det gick sakta en bit efter första 500 och då ville jag vara nära Erik och klev fram. Det visade sig vara avgörande, sa Björn Goop.

Det kom som en blixt från klar himmel

– Han skyggade för något i banan som det kändes, han var fint i hand i det läget och det kom som en blixt från klar himmel. Det kändes som att de andra hade fått svårt att slå honom om han travat hela vägen, sa Erik Adielsson om galoppen för favoriten Charlie Mearas.

Per Lennartsson och Cab Hornline snabbstartade till ledningen i Silverdivisionen och väl där gick ekipaget inte att slå. Efter att första 500 meterna avverkades på 1.10,8, varvade Cab Hornline på för klassen måttliga 1.13,4 med Re Doc på utsidan. Under slutrundan stack Lennartsson, som både tränar och körde vinnaren, undan till en enkel triumf. Det var hästens andra seger på fyra starter under året och segrade faktiskt under samma tävlingsdag ifjol.

– Det här var en skön känsla! Han öppnade bra och var sådär skönt på bettet hela tiden. Tekniken har han alltid haft för att kunna öppna fort, men nu var han verkligen på bettet och visade mentalt att han mognat i startmomentet. Det kändes säkert hela vägen faktiskt och han vann med tussarna kvar i öronen, sa Per Lennartsson.

Publiksiffran på cirka 14.700, var en ökning på drygt 3.000 personer från samma tävlingsdag föregående år.

 

Dante åter på storloppstronen

 

Så kördes Årjängs Stora Sprinterlopp

Fokustema
Tyskland
Läs senare

Ny succé för Untersteiner

Efter att Toto Barosso vunnit Preis von Hamburg följde Indy Rock upp med seger i Grosser Preis von Deutschland.
Därmed gick måndagens två högst doterade lopp i Hamburg till Team Untersteiner och Jörgen Sjunnesson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Indy Rock vann Grosser Preis Von Deutschland överlägset.
Indy Rock vann Grosser Preis Von Deutschland överlägset.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Toto Barosso som alltså vann Preis von Hamburg denna måndag slog under fjolåret till i Grosser Preis von Deutschland och nu var det Indy Rock (e. Readly Express) som försvarade stallets färger.
Starten blev fördröjt med 20 minuter på grund av ett materialfel, men det var inget som påverkade Indy Rock negativt.
Jörgen Sjunnesson var på tårna från spår sju bakom vingen och pressade sig till tät efter 400 meter. Därefter kontrollerade han varje meter av loppet och när rycket kom i slutkurvan var de övriga helt chanslösa att slå följe.
– Jag kände på förhand att jag hade väldigt bra hästar idag och de har presterat precis som jag hoppades och förväntade mig. Indy Rock var i väldigt bra form idag; den tvekan Johan Untersteiner kände på förhand om just hästens dagsform märkte jag inget av idag, sade Jörgen Sjunnesson i vinnarcirkeln.
Segern var värd 20.000 euro.

Jeroen Engwerda-tränade Gladiator As (e. Muscle Massive) spurtade in till andraplatsen från tredje utvändigt i lag med Rick Ebbinge och Luciano Lobell (e. Bird Parker) från samma stall nådde tredjeplatsen för Jaap van Rijn från fjärde utvändigt.
Det stora hemmahoppet Days of Thunder (e. S.J.’s Caviar) galopperade däremot från start och den danska derbytvåan Garfield (e. S.J.’s Caviar) gick sig trött efter avancemang fram till dödspositionen.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Spårlottat till Europaderbyt

Idag skedde spårlottningen till Europaderbyt (€400.000) på Vincennes och till skillnad mot tidigare år kommer den stora banan att användas i finalen i Grand Prix d'l.U.E.T. på den svarta kolstybben i Paris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nugget Zon och Örjan Kihlström leker hem sitt försök i Europaderbyt. Idag lottades finalspåren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nugget Zon och Örjan Kihlström leker hem sitt försök i Europaderbyt. Idag lottades finalspåren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sex hästar kvalade in på Solvalla – lika många på Vincennes. Så här utföll spårlottningen:

Europaderbyt (€400.000)
Priser: 200.000-100.000-60.000-24.000-16.000 euro
Fyraåringar.
2.100 meter, autostart.

Namn – Tränare

 1. Iway – Sébastien Guarato
 2. Italiano Vero – Philippe Allaire
 3. Nugget Zon – Marcus Lindgren
 4. Inoubliable – Philippe Moulin
 5. Imhatra Am – Stefan Melander
 6. Ideal du Pommeau – Sébastien Guarato
 7. Doldis – Olle Alsén
 8. Kentucky River – Per Nordström
 9. Iznogoud Am – Stefan P Pettersson
 10. Aquarius Face – Adrian Kolgjini
 11. I Want You – Louis Baudron
 12. Louis E Lobell – Alain Rogier
Fokustema
Tyskland
Läs senare

Toto trivs i Hamburg

Efter fjolårets seger i Grosser Preis von Deutschland följde Toto Barosso upp med en fullträff i Preis von Hamburg.
Det var inget snack om vem som var bästa hästen i måndagens femåringslopp!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Toto Barosso spurtade hem Preis von Hamburg.
Toto Barosso spurtade hem Preis von Hamburg.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ifjol var det Peter Untersteiner som kuskade bakom Toto Barosso vid segern i Grosser Preis von Deutschland, men idag skötte Jörgen Sjunnesson tömmarna bakom den av Johan Untersteiner-tränade Ready Cash-sonen.

Den tyskfödde valacken som närmast kom från en andraplats i Silverdivisionens final på Solvalla fick göra allt jobb själv i tredjespår de sista 700 meterna från fjärde utvändigt, men löste likväl uppgiften utan problem på 1.13,1a/2.200 meter.

I och med att Toto Barosso nu tjänade 20.000 euro tar han steget upp och förvisas till tävling i Gulddivisonen om han ska husera i STL-sammanhang.
Wolfgang Nimczyk-tränade Bayard (e. Ready Cash) sköt till bra som tvåa via vinnarhålet och Conrad Lugauers Hidalgo Heldia (e. Raja Mirchi) gjorde en stark insats till tredjeplatsen på 1.13,3 värd 5.000 euro från femte utvändigt efter att skuggat Toto Barosso hela loppet.

Svenskhopp fanns det även i snabbloppet Hamburger Rekordmeile (€15.000). Johan Untersteiners Heart of Steel (e. Cantab Hall) slutade fyra på 1.11,9a/1.680 meter och Conrad Lugauers Night Brodde (e. Up and Quick) blev sexa på 1.12,3 och de var klart slagna av Michel Rothengatters City Guide (e. Love You) som bärgade segerchecken på 7.500 euro på 1.11,6.