Fokustema
V75
Läs senare

V75: Cyber Lane mot tio miljoner

44 svenskfödda hästar har tagit sig över tio miljoner intjänat.
Det dröjer inte speciellt länge innan Cyber Lane tar steget in i den celebra klubben.
I Halmstad visade han såväl form, fart och inställning när han vann gulddivisionen från dödens.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto: Simon Hagen
Foto: Simon Hagen

Cyber Lane (e. Raja Mirchi) är känd som en startraket och oftast har han brukats från start. Den här gången tog Johan Untersteiner det piano med sin stjärna, men när tempot blev lågt var Johan tvungen att tuffa fram i dödens. 600 kvar trampade han gasen i botten och sänkte ledande Coktail Fortuna på ett par steg. Cyber Lane fortsatte i högt tempot till mållinjen och överlägsen seger på 1.11,8a/2.140 meter via 1.10 sista rundan.
– Det var jäkligt roligt att få visa upp honom i sådan fin författning. Idag fungerade han som jag önskade, sade Johan Untersteiner om Cyber Lane som tuffar på mot tio miljoner intjänat – det fattas endast 143.000 kronor!

Peter H Sjöberg har vunnit V75 förut, men knappast något känslomässigt större än triumfen med Eppur Si Muove (e. The Best Madrik) på hemmaplan.
Eppur Si Muove, som tränas av Anna-Lena Waldén var bra med från start, blev frälst från dödens efter ett halvvarv och attackerade 400 kvar.
– Det är Halmstad, hemmaplan och Sprintermästarhelg. Det blir inte större för mig, sade Peter H Sjöberg.
Segern bärgades på 1.12,0a/1.640 meter.

Tredje hemmasegern till Pastor Power (e. Pastor Stephen) forcerades till ledningen in i första sväng av Carl-Johan Jepson och efter 1.15,5 första rundan var halva segern vunnen. Pastor Power pinnade undan utan större problem sista biten.

Första V75-starten – första segern!

Pia Jakobsson tog hem Wången Cups final och det var också hennes första V75-start i livet! Pia jobbar till vardags hos Hanna Olofsson, men lånade segerhästen av Robert Bergh. Från sjundespår hittade hon andra utvändigt med Fantasia Sisu (e. One Too Many) kunde vänta med attacken till 350 meter före mål och fick en behaglig åktur upploppet ned.
– Det blev helt perfekt och hon hade hur mycket som helst kvar när jag vred på, sade Pia Jakobsson.

Royal Navy Neo (e. From Above) hittade ut från innerspår för Björn Goop och kunde bida tid i tredje utvändigt. Österrikiske Derbyvinnaren Nero Maximus tvingades göra jobbet i dödens, men tog över 400 kvar samtidigt som Björn Goop kom fram utvändigt den nye ledaren med Royal Navy Neo. Den sistnämnde avgjorde säkert sista biten på 1.14,3/2.640 meter.

Joakim Lövgren satt hopplöst till positionsmässigt med Comanche Moon (e. Love You), men med perfekt utsikt över hela fältet. Men när tätduon inte kunde komma överens om vem som skulle ha taktpinnen och det blev 1.07 första 500 och 1.10 på varvet stärktes chanserna.
– I gulddivisionen satt jag en bit bak med Jairo och ville åka hem när det blev 1.14 första varvet. Nu satt jag istället och gottade mig, sade Joakim Lövgren.

Fakta

V75-fakta

Rätt V75-rad
8–7–6–7–9–2–6
Sju rätt: 586.719 kronor
Sex rätt: 2.550 kronor
Fem rätt: 176 kronor
Omsättning: 89.601.160 kronor

Expandera
Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.