Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: ”En av de bättre unghästar jag haft”

Det dröjde till mitten av oktober innan första segern kom.
I eftermiddag dansade treårige Ikaros Sisu hem klass II-finalen på Solvalla.
– Det är en fantastisk häst, sade Thomas Uhrberg.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ikaros Sisu och Thomas Uhrberg. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Ikaros Sisu och Thomas Uhrberg. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Jägersrotränare Thomas Uhrberg har ett härligt ämne i treårige Ikaros Sisu (e. Googoo Gaagaa). Hästen debuterade redan i april med en 1.16-tid över full distans som tvåa och efter en liten paus under sommaren har hästen kommit tillbaka med full kraft andra halvan av året.

På Åby i mitten av oktober avlade han maiden och december har nu bjudit seger i både försök och final i STL:s lägsta klass.

Dagens finalseger blev av det mycket enkla slaget, men inte desto mindre imponerande. Efter 500 meter, som inleddes efter 1.10,8, kördes Uhrberg till ledning med Ikaros Sisu. Efter dämpning till 1.14,8 första kilometern fick Ikaros sträcka ut lite sista halvvarvet och joggade undan på lätta ben i fin stil till seger på nya rekordet 1.13,7a/2.140 meter. Och det var långt ifrån utsålt.

– Det är en fantastisk häst som har både styrka och rätt inställning. Det ska bli jättespännande att träna och köra honom nästa år, sade Thomas Uhrberg.

Segern var bokslut för säsongen och det blir återkomst på vårkanten enligt Jägersrotränaren.

– Hästen har förmågan att inte flytta benen snabbare utan istället länger han på steget. Det sparar energi och när hästar klarar det blir det bra. Han är en av de bättre unghästar jag haft, sade Uhrberg.

Premiärsäsongen har inneburit elva starter (3–6–0) och 573.500 kronor på priskonto.

Inte anmäld till storloppen

Thomas Uhrberg nöjde sig inte med det. I Diamantstoets final plockade han ut en annan av stallets treåringar, Nova Mahiron (e. Maharajah). Uhrberg prickade bra från springspår och Nova Mahiron satt i spets per omgående. Väl där blev det bra fart hela vägen och Nova Mahiron var bara bäst när hon plockade hem finalen på tiondelen bättre tid än sin manlige stallkamrat, 1.13,6/2.140 meter.

Nova Mahiron och Thomas Uhrberg. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nova Mahiron inledde karriären med fyra raka segrar, men har inte testats i de större unghästloppen.

– Hon har inte varit anmäld till några årgångslopp, så därför har jag provat några gånger i diamantstoet. När jag anmälde henne tufft till försöket på Åby gjorde hon det bra och den insatsen gav henne chansen att starta i finalen idag, sade Uhrberg.

Segern var faktiskt den första sedan i somras, men 2021 års fina facit är tio starter (5–2–0) och 545.500 kronor insprunget.

Över halvmiljonen kronor vardera insprunget för Uhrbergs två treåringar alltså!

Klarade bredsida på upploppet

I övrigt från Solvallas rikstotofinaler noteras…

…att en bredsida från Ble du Gers (e. Quinoa du Gers) mitt på upploppet inte kunde stoppa Jerry Riordan-tränade Gareth Boko (e. Make It Happen) och Magnus A Djuse i guldfinalen. I kamp med bror Mats E Djuse-körde Snowstorm Hanover avgjorde Gareth Boko kort före mål.
Lucifer Lane (e. Infinitif) kördes till ledningen i första sväng, men blev något pigg på kuppen och anförde i bra fart. Ble du Gers angrep från tredje utvändigt 800 kvar och klev fram utvändigt i slustsvängen med Gareth Boko skuggande. När Ble du Gers var slagen på upploppet bröt hästen ut och knuffade till utvändige Gareth Bokos sulkyhjul. Gareth redde ut den incidenten och avgick med segern.
– Jag är jätteglad att ha kommit i kontakt med honom, det har varit få segrar på sistone men hästen har gjort bra lopp hela året. Det är en lättkörd, gammal trevlig häst, sade Magnus.

Gareth Boko. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 7–6–11–6–6–11–9
Omsättning: 73.598.006 kr
Antal system: 1.149.880 st

Att utdela:
Sju rätt: 21.477 kr
Sex rätt: 222 kr
Fem rätt: 25 kr

Expandera

…att Four Guys Dream (e. Dream Vacation) fick snabb revansch. Håkan K Perssons häst var urtapper tvåa i bronsförsöket på Romme förra helgen, men fick se sig slagen av J.K.Justus (e. Brad de Veluwe). Nu serverades Four Guys Dream en perfekt resa av Stefan Persson och vilken häst som var bäst i fältet rådde inga tvivel om. En välförtjänt seger för en häst som duger även i sin nya klass: silverdivisionen.

Håkan K Persson och Four Guys Dream. Foto: Adam Ström/stalltz.se

…att Mattias Djuse har satt Devs Definitif (e. Infinitif) i toppslag i rätt tid. Förra veckan vann hästen klass I-försöket på Romme och åtta dagar senare plockade han hem finalen. Två starter, två segrar och 330.000 kronor i prispengar.
Magnus A Djuse satt i sulkyn och följde som tvåa i tredjespår, men blev fastlåst när Anchor Man attackerade i fjärdespår 500 kvar. Det blev en mur av hästar framför, men 200 kvar vred Magnus ut i femtespår och Devs Definitif avgjorde säkert.

Devs Definitiv. Foto: Adam Ström/stalltz.se

…att Claes Sjöströms Eddy West (e. Sahara Dynamite) såg ut att avgöra silverfinalen redan i början av upploppet efter angrepp från tredje utvändigt 600 kvar, men Flemming Jensen hade en växel kvar i ledande Emoji (e. Broad Bahn), som svarade snyggt på tussrycket och säkert gick undan med halv längd. I och med segern klev hästen in i svensk gulddivision.

V75: Westholm sprängde drömgräns