Fokustema
Solvalla
Läs senare

V75: ”Tror vi har en växel till”

Stärkt av ett framgångsrikt första kvartal av året trots dåliga träningsförutsättningar kan Ulf Stenströmer med tillförsikt se fram emot fortsättningen av 2022.
Idag lastar han tre hästar för start i de penningstinna loppen på Solvalla och delger en hel del matnyttig förhandsinformation.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer tränar Honfleur Mearas. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer tränar Honfleur Mearas. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter ett riktigt mellanår 2019 har det pekat åt rätt håll för Ulf Stenströmers del. Fjolåret blev marginellt sämre vad det gällde inkörda prispengar, men segrarna blev aningen fler och årets inledning har varit stark med tolv tränarsegrar på 72 starter.
Flera av dem är tagna med hästar ägda av Philip konsulting i Vänersborg som kom till stallet under hösten.
– Jag fick 15 hästar i träning, men det är sagt att det ska minskas ner till tio-tolv. Just nu har jag dock svårt att plocka ut vilka som ska bort för jag tycker nästan att alla ser bra ut. Honfleur Mearas stod för en stark insats på Axevalla i tisdags som det fanns tanke om att betäcka och samma tänk har det varit kring Ester Wibb som ska starta på Axevalla nu på tisdag. Henne är jag väldigt nöjd med, säger Ulf Stenströmer och fortsätter:
– Jag har faktiskt en fantastisk känsla kring henne. Jag har inte känt så mycket i ett sto som jag gör i henne sedan… ja, det är Your Highness-feeling. Det är en otroligt reslig och fin häst; lite snyggare än Your Highness till och med. Jag vet dock att hon haft enorma problem sedan ett år tillbaka. Hon är väldigt lite förberedd inför sin comeback på tisdag, men istället för att pressa på för mycket och få ett bakslag så tar vi det lite piano i förberedelserna, säger Stenströmer om 2019 års Oaksfinalist som därtill vann sitt uttagningslopp.

Ofrivilligt sanduppehåll

Den dugliga starten på året till trots så tror Axevallatränaren att det kan komma ytterligare ett lyft.
– Vi har faktiskt inte tränat något i sanden över huvud taget de senaste två månaderna. Det har varit den tuffaste vintern jag kan komma på träningsmässigt då vädret varit oerhört varierat. Det har varit svårt att rädda något mer än den lätta rakbanan på grund av vädret. Hästarna har inte behvöt stå över jobb, men däremot har de inte kunnat gå i sanden förrän under gårdagen så jag tror vi kan få en växel till i hästarna vad det lider.

Just en växel till var något han fick ut Borups Tornado (e. Maharajah) vid dennes senaste start – och vinst – i ett Klass I-försök på Åby. Idag är hästen favorit i dess final.
– Han tog det loppet jättebra, det märktes redan i första jobbet efter och det har varit fortsatt positivt hela vägen fram hit. Jag var lite bekymrad efter Axevallastarten näst senast och bestämde mig väldigt sent för att över huvud taget anmäla till Åby, men han såg ju verkligen förträfflig ut den dagen.

Vad var din omedelbara reaktion när du såg att ni fick spår ett i det här loppet?
– Den var… oj. Ulf Ohlsson har sagt att hästen är startsnabb och att han inte laddade senast då han direkt såg att han inte skulle komma förbi Digital Indy. Nu kommer han ladda det som går och hästen är väldigt gynnad av att gå på innerspår då han kan luta neråt när vi närmar oss en kurva. Då är det stor fördel att vara på innerspår. Förstaplanen är att hålla ut; annars är det ett par mindre snabba utvändigt som jag ser det vilket kan göra att det splittras upp och han kommer ut. Jag tycker hästen är så bra att han ska duga även om det inte blir ledningen.

”Väldigt gynnad”

I Diamantstoets final startar han Timoko-dottern Hattusa och där aviseras en noterbar ändring.
– Hon ska få springa barfota runt om nu och det tror jag att hon kommer vara väldigt gynnad av. Det är en jättehärlig liten märr med attityd och fin teknik. Dock har jag stor respekt för spår fem och skiftar från helstängt till norskt huvudlag. Hon öppnade trevande senast från snävt spår och är i sådan jäkla form så hon lär vara ivrig även nu, men förhoppningsvis kan vi köra på henne ändå när hon öppnas upp i starten. Hästen har verkligen utvecklats och gynnas av att gå i ledningen, men det kan bli svårt att hitta dit. Samtidigt går hon okej bakifrån också, men jag vill inte ha henne i tredje utvändigt och dra tåget sista 700 meterna. Det kommer inte passa henne. Ett roligt garderingsstreck om man tar ett gäng.

Stallets tredje häst är M.T.Rapunzel (e. Yarrah Boko) som ska starta i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston.
– Hon såg strålande ut från ledningen i årsdebuten och det ska bli spännande att se henne tävla mot dessa hästar. Det här loppet kan innehålla åtta-nio av finalisterna i Drottning Silvas Pokal, men vi tar detta som en liten ”Galup-undersökning” på hur hon står sig. Det är nog oundvikligt att ladda från det här spåret för hon är otroligt startsnabb om man trycker av henne, men vill samtidigt vill man inte ha tredjespår fram till dödens, avslutar Ulf Stenströmer.