Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: ”Det här är vår årstid”

Formnålen i rätt läge och gynnad av skotvånget.
Kan Bandit Frontline leverera en överraskning i onsdagskvällens Klass I-försök på Solvalla?
– Nu var hästen så bra igen som han kan vara i senaste starten så vi bara måste testa trots att han står hårt inne i loppet, säger Jan Gustavsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Gustavsson-tränade Bandit Frontline vid seger med Ulf Ohlsson i höst. Foto Martin Langels/ALN
Jan Gustavsson-tränade Bandit Frontline vid seger med Ulf Ohlsson i höst. Foto Martin Langels/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att Bandit Frontline (e. Allstar Hall) räknat hem sin sjätte årsseger hemma i Mantorp i början av november kände Jan Gustavsson att det var dags att ge hästen en ny chans i STL-sammanhang.
När Bandit Frontline testades i Klass II i Örebro i början av maj blev det allt annat än succé. Hästen hissade nödflagg i god tid och utgick felfri ur det loppet, men studsade tillbaka per omgående och har fortsatt ta topplaceringar i lopp efter lopp.
– Han har vunnit några lopp och sådär och ofta varit bland de tre främsta. Insatserna har inte varit dåliga, men jag tyckte inte riktigt han var sig själv efter att gått en upphämtning efter 1.12,6 i 1.900 meterna i ett lopp i våras. Nu var han dock sig själv igen i senaste starten och då kände jag att vi måste testa här trots att han står hårt inne i loppet; det är risk att vi kör bort startpoängen om vi väntar några starter till.

”Fungerar på brodd”

Måndagens rakbaneintervaller gjorde Gustavsson belåten, men spår tio finner han däremot inte lika mycket glädje i.
– Det var synd på startspåret eftersom hästen är så naturligt startsnabb. Det är ett hårt lopp han går ut i nu – det tuffaste han starten i under hela karriären – men kan vi få tredje-fjärde utvändigt och det blir tempo kommer han gå bra till slut.

Även om Bandit Frontline tävlade barfota bak i senaste starten så får han anses vara mer gynnad av skotvånget än flera av sina konkurrenter. Faktum är att de övriga 17 starter hästen gjort i karriären har varit med skor på hovarna.
– Och han fungerar även på brodd om det skulle krävas så där får vi väl säga att vi har en liten fördel. Det blir blinkershuvudlag på som vanligt och så går han med rycktussar igen; de rycktes för första gången i lopp i senaste starten. Dessutom är han nyrakad, det kan få vissa hästar att lyfta.

Stall i form

Bandit Frontline får anses vara ett riktigt lyckoköp även om det började oroväckande.
– Vi köpte honom i april i fjol. Då hade han kvalat på 1.23, men jag kände direkt när jag började köra honom att något var knas. Han blev opererad i höger bakben, kvalade i början av året och var jättefin. Därefter har vi kunnat starta på.

Den 53-årige Mantorpamatören vet vad som krävs för att hävda sig i de här sammanhangen. I fjol vann Leonas Sami (e. Triton Sund) ett Klass II-försök på Axevalla och även Jesper Sånna (e. Racer Bourbon) har plockat prispengar i två av sina fyra försök i STL.
– Jesper Sånna gjorde comeback i torsdags efter tre månaders tävlingsuppehåll och skrällvann till 32 gånger pengarna så stallformen är det inget fel på. Våra hästar brukar gå bra på vintern så det här är vår årstid kan man säga, avslutar Jan Gustavsson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.