Fokustema
V86
Läs senare

V86: Skoglund byter bana redan ikväll

Rikard N Skoglund har beslutat sig för att flytta till Stockholm.
Men när Solvalla ikväll kör V86-tävlingar drar Skoglund till Åby.
I angeläget ärende kan man tänka.
Av
Ola Lernå
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg

Rikard N Skoglund är en av de verkliga kuskkometerna i landet de senaste åren. Ifjol fyrdubblade han inkörda pengar och mer än fördubblade antalet vinster. Det är nya rekord att vänta i år. Han står på 100 segrar och 17 miljoner inkört, vilket ger en niondeplats gällande segrar och en sjunde om man räknar pengar. Men också en andraplats i antal körda lopp. Och de sista dagarna i september är hektiska – Åby onsdag, Solänget torsdag, Bergsåker fredag, Solvalla lördag och söndag för att sedan avsluta med en dubbel; Romme/Eskilstuna måndag.
Totalt 35 uppsittningar som ytterligare kan bättra siffrorna. Och man undrar förstås hur han hinner läsa på?
– Det är en process. Det är som att plugga till ett prov. Först kommer anmälningslistorna och då väljer man ju uppsittningar, sedan glömmer man den dagen. När det sedan närmar sig läser jag på igen, kollar tips och lopparkiv. Jag tycker att jag är riktigt bra påläst när jag kör ut i lopp, men tror att det kommer bli ännu bättre när jag flyttar till Stockholm och kommer hem varje kväll, säger Rikard.

Åby istället för Solvalla

Som alltså valt Åby istället för Solvalla ikväll.
– Jag har ju fått chansen att köra Jerry Riordans Zarenne Fas (V86-5) och vill inte gärna släppa honom ifrån mig. Det är en jättefin häst som jag gillar skarpt och jag valde honom, trots att jag hade flera fina segerchanser på Solvalla.
Zarenne Fas kommer ut i St Leger.
– Det är ett spännande lopp. Jag tror förvisso att Zarenne är bäst över kortare distanser, han är fruktansvärt snabb, men fixade ju 2.640 meter utan problem senast. Jag skulle vilja gömma min en bit på vägen, men han kan ändå vinna. Så pass snabb är han. Den här hästen kommer få ett lysande 2020 och jag skulle gärna vilja bygga honom lite till, säger Rikard.
Som även kör Ulisse Kronos V(86-7) åt Frode Hamre.
– En häst jag aldrig kört, sådana här gånger brukar jag ringa en norsk vän och få lite tips. Jag kommer så klart även prata med Frode, men lite svårare är det att få grepp om norska hästar än svenska.
Minns du alla hästar du kört (över 1.200 uppsittningar bara 2019)?
– Jag har jäkla bra hästminne, men kommer inte alltid ihåg namnen. Alltså när jag kör åt Stefan Melander och det kan vara ett antal Digital-hästar under en tävlingsdag så kanske jag inte kommer ihåg namnet, men däremot hästen. Nästa gång jag kör så vet jag direkt: ”Ja, just, det var den här hästen”.

Klartecken på Solvalla

Du sa att du valde bort bra vinstchanser på Solvalla, vilken tänkte du på?
– Framförallt Master Blaster (V86-6) som jag skulle kört åt Fredrik B Larsson. Han hade samma spår senast, tog ledningen och vann bekvämt. Som jag läste loppet är det inte värre emot den här gången. Han måste ha väldigt stor segerchans.
Efter årsskiftet är det tänkt att Skoglund ska bli Solvalla-stationerad. Samtidigt ska gården Wolmsta utanför Sundsvall säljas.
– 1 februari har vi tillträde till nya huset i Sigtuna.
Och hur går det med försäljningen av Wolmsta?
– Vi har haft några intressenter redan innan vi lagt ut det till försäljning, men jag ska ha ett möte med mäklarna inom kort. Det finns ju cirka 80 boxar och visst hade det gått att hyra ut det, men jag vill slippa det ansvaret och en försäljning är nog det bästa.
Rikard har en prislapp klar.
– Målet är att få igen det vi betalat och lagt ned på Wolmsta under den här tiden. Så sju miljoner är siffran i mitt huvud, men jag vill som sagt ta ett möte och diskussion med mäklare.
Rikard N Skoglund kommer även träna några hästar i Stockholm.
– Min sambo Lina Bergström vill hålla igång träningsbiten och planen är att ha tillgång till sex boxar. Om det blir några hästar som kommer med från Sundsvall eller om det blir nya hästar vet jag faktiskt inte ännu.

 

Hektiska dagar. 35 uppsittningar återstår i september för Rikard N Skoglund

V86-tips: Löning, jackpot och Bergh-vinnare

Fokustema
Svampen
Läs senare

Sayonara höll undan

Conrads Rödluva var kulletta som treåring. Lillasyster Sayonara är det redan som tvååring. Donato Hanover-dottern vann Svampen på Örebrotravet på 1.14,8a/1.609 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Sayonara vann Svampen, Örebros insatslopp för tvååringar.  Foto: Martin Langels/ALN
Sayonara vann Svampen, Örebros insatslopp för tvååringar. Foto: Martin Langels/ALN

Fredrik Wallin har haft ett toppår som tränare med Activated (e, Jocose – Marelle) som drottning bland de fyraåriga stona med segrar i både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Nu har alltså Sayonara (e. Donato Hanover – Moviestar) klivit fram som kullens hittills bästa tvååring. Hon kom till Örebro med seger, värd 220.000 kronor, i en auktionslöpning, och fick nu lite mer än dubbelt så mycket, 455.000 kronor, i Svampen.

Fakta

Sayonara

sto två år e. Donato Hanover – Moviestar e. Juliano Star
4 st: 3–0–1
Rekord: 1.16,3k* – 1.14,8ak*
Insprunget: 748.500 kr
Uppfödare: Ove Conradsson, med flera
Ägare: Fredrik Wallin, med flera
Tränare: Fredrik Wallin, Gävle
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Körsven: Annsofie Bergfelt

Expandera

Och det utan att hon knappast var som bäst för dagen. Auktionen såg inte helt spänstig ut och kusken Carl Johan Jepson konstaterade efter loppet att det varit nära galopp.

– Det var nära galopp några gånger och en gång kotade hon över sade Jepson.

Å andra sidan utvecklade sig loppet till Sayonaras fördel. När Tiny Rocket galopperade i täten i första kurvan kunde Carl Johan Jepson glida till ledningen med Sayonara och där stannade hon alltså in i mål. Armani Degato utvändigt ledaren syntes ha kopplat grepp i utgången av slutkurvan, men det var nog mest en frukt av att Sayonara inte var fullt körbar genom svängen, för på upploppet stegade hon undan lätt samtidigt som Armani Degato kroknade till fjärdeplatsen.

Norske Custom Cheval (e. Farifant) spurtade bra till andraplatsen – dennes femte raka andrapris! – och trea slutade Global Bookmaker (e. Broadway Hall).

– Sayonara är en underbar häst med enorm styrka i kroppen, sade tränaren Fredrik Wallin, och han kunde lagt till att hon också har förstklassig löpskalle.

Det kördes också tre riktstotoförsök på Örebro denna söndag. Timo Nurmos-tränade fyraåringen Deede Star (e. Juliano Star – Diadem Brodda) följde upp triumfen i klass II-finalen Kriteriehelgen med att nu vinna ett bronsdivisionsförsök på 1.13,0/2.609, Le Crack Sox (e. Ready Cash – Jolie Reve) och Markus B Svedberg vann klass II-försöket på 1.13,9a/2.100 och Fausto Luperinis Worth A Lot (e. Maharajah – Necklace) tog hem Diamantstoförsöket på 1.14,0a/2.100

 

Fokustema
Gran Premio Freccia d'Europa
Läs senare

Arazi Boko föll i Neapel

Svenskfödde Arazi Boko hade inget att sätta emot Vincent Sm i Gran Premio Freccia d'Europa (€88.000) i spurten på Agnano-banan i Neapel idag.
Av
Claes Freidenvall

Tredje inner blev vinnarhålet sedan Visa As galopperat i rygg på ledaren 350 meter före mål och Vincent Sm (e. C.C.’s Chuckie T) fått luckan invändigt om ledande Arazi Boko i slutfasen av loppet.

Invändige Vincent Sm spurtar till seger.

Enkelt sprintade Vincent SM och Mario Minpoli Jr. förbi sista biten och vann på 1.11,7a/1.600 meter, medan Arazi Boko (e. Varenne) noterade tiondelen långsammare som tvåa och tredjeplatsen gick till Sonia (e. Donato Hanover) på 1.11,9 efter en resa i andra utvändigt.

Mario Minpoli Jr-tränade Vincent Sm tog sin elfte seger och den största i karriären. Meritmässigt innan dagens triumf i Gran Premio Freccia d’Europa väger en tredjeplats i Gran Premio Gaetano Turilli bakom Vivid Wise As och Tamure Roc tyngst. Tiden 1.11,7 var nytt rekord, men Vincent Sm har också sprungit snabbt över medeldistans och vunnit på 1.11,9a/2.250 meter i Milano.

Modern Nikita Yank Sm (e. Yankee Slide), 1.14,6/€56.054, har även lämnat helbrodern Zigo Yank Sm, 1.13,1/€27.385. Det finns också svenska inslag i mödernelinjen – mormors mormor Kramer Samba (e. Allen Hanover) har lämnat storstjärnan Mr Lavec, 1.11,0ak/13.473.915 kr.

Fokustema
Odense
Läs senare

Jätteskräll i Danmark

Danielle D D var starkast i spurten i Grand Circle 4 års Championat för ston i Odense idag och delade ut nästan 47 gånger pengarna till sina anhängare.
Av
Claes Freidenvall

Jeppe Rask satt i sulkyn bakom Danielle D D (e. From Above US-Puk Egely) och kom hem på 1.15,1a/2.140 meter i ett lopp som favoriten Dusty Shadow tog över täten i sista sväng efter ha travat utvändigt om ledande Delicious One.

Danielle D D.

Mitt på upploppet tröt krafterna och Dusty Shadow kunde inte stå emot Danielle D D. Bakom henne slutade Dream Girl (e. From Above US) tvåa på samma tid som vinnaren och Dominique A P (e. Ready Cash) tog hand om tredjeplatsen på 1.15,2. Favoriten Dusty Shadow (e. Andover Hall) slutade fyra på 1.15,3.

– En riktigt stor seger! Hon överraskade positivt och var tapper idag, sade Jeppe Rask.

Tidigare i år har Jeppe Rasks sto vunnit försök till Danskt Stoderby (oplacerad i finalen) och slutat trea i Jydsk Fyraårings Grand Prix för ston. Ifjol tog Danielle D D hem Danskt Avelslopp – värderat till 50.000 danska kronor – medan dagens triumf gav hela 205.000 danska kronor.

Stochampionat-tvåa i mödernet

Danielle D D är undan Puk Egely (e. Juliano Star), 1.18,8am*/15.000 dkr, som bara startade tre gånger och vann två lopp. Förutom Danielle D D har hon också lämnat Beenthere Donethat (e. Great Challenger), 1.14,7am/141.794 dkr.

Själv är Puk Egely undan svenskfödda Sandy Gull (e. Sugarcane Hanover), 1.17,6ak/11.309 dkr, vars mor Sandy Brodda (e. Mr Drew), 1.13,1ak/1.787.200 kr, vann 48 lopp på 173 starter och var tvåa i Stochampionatet.

Fadern From Above US, 1.09,8/$252.260, är fallen efter Donato Hanover och Marita’s Victory. Han kostade 165.000 dollar som ettåring och inledde sin karriär hos Gregory Peck och gick därefter vidare till Ray Schnittker och Mark Silva. Totalt blev det tolv vinster på 44 starter. De två största togs som tvååring i Walnut Hall Cup ($85.250) och International Stallion Stake ($75.750).