Fokustema
V86
Läs senare

V86: Skoglund byter bana redan ikväll

Rikard N Skoglund har beslutat sig för att flytta till Stockholm.
Men när Solvalla ikväll kör V86-tävlingar drar Skoglund till Åby.
I angeläget ärende kan man tänka.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg

Rikard N Skoglund är en av de verkliga kuskkometerna i landet de senaste åren. Ifjol fyrdubblade han inkörda pengar och mer än fördubblade antalet vinster. Det är nya rekord att vänta i år. Han står på 100 segrar och 17 miljoner inkört, vilket ger en niondeplats gällande segrar och en sjunde om man räknar pengar. Men också en andraplats i antal körda lopp. Och de sista dagarna i september är hektiska – Åby onsdag, Solänget torsdag, Bergsåker fredag, Solvalla lördag och söndag för att sedan avsluta med en dubbel; Romme/Eskilstuna måndag.
Totalt 35 uppsittningar som ytterligare kan bättra siffrorna. Och man undrar förstås hur han hinner läsa på?
– Det är en process. Det är som att plugga till ett prov. Först kommer anmälningslistorna och då väljer man ju uppsittningar, sedan glömmer man den dagen. När det sedan närmar sig läser jag på igen, kollar tips och lopparkiv. Jag tycker att jag är riktigt bra påläst när jag kör ut i lopp, men tror att det kommer bli ännu bättre när jag flyttar till Stockholm och kommer hem varje kväll, säger Rikard.

Åby istället för Solvalla

Som alltså valt Åby istället för Solvalla ikväll.
– Jag har ju fått chansen att köra Jerry Riordans Zarenne Fas (V86-5) och vill inte gärna släppa honom ifrån mig. Det är en jättefin häst som jag gillar skarpt och jag valde honom, trots att jag hade flera fina segerchanser på Solvalla.
Zarenne Fas kommer ut i St Leger.
– Det är ett spännande lopp. Jag tror förvisso att Zarenne är bäst över kortare distanser, han är fruktansvärt snabb, men fixade ju 2.640 meter utan problem senast. Jag skulle vilja gömma min en bit på vägen, men han kan ändå vinna. Så pass snabb är han. Den här hästen kommer få ett lysande 2020 och jag skulle gärna vilja bygga honom lite till, säger Rikard.
Som även kör Ulisse Kronos V(86-7) åt Frode Hamre.
– En häst jag aldrig kört, sådana här gånger brukar jag ringa en norsk vän och få lite tips. Jag kommer så klart även prata med Frode, men lite svårare är det att få grepp om norska hästar än svenska.
Minns du alla hästar du kört (över 1.200 uppsittningar bara 2019)?
– Jag har jäkla bra hästminne, men kommer inte alltid ihåg namnen. Alltså när jag kör åt Stefan Melander och det kan vara ett antal Digital-hästar under en tävlingsdag så kanske jag inte kommer ihåg namnet, men däremot hästen. Nästa gång jag kör så vet jag direkt: ”Ja, just, det var den här hästen”.

Klartecken på Solvalla

Du sa att du valde bort bra vinstchanser på Solvalla, vilken tänkte du på?
– Framförallt Master Blaster (V86-6) som jag skulle kört åt Fredrik B Larsson. Han hade samma spår senast, tog ledningen och vann bekvämt. Som jag läste loppet är det inte värre emot den här gången. Han måste ha väldigt stor segerchans.
Efter årsskiftet är det tänkt att Skoglund ska bli Solvalla-stationerad. Samtidigt ska gården Wolmsta utanför Sundsvall säljas.
– 1 februari har vi tillträde till nya huset i Sigtuna.
Och hur går det med försäljningen av Wolmsta?
– Vi har haft några intressenter redan innan vi lagt ut det till försäljning, men jag ska ha ett möte med mäklarna inom kort. Det finns ju cirka 80 boxar och visst hade det gått att hyra ut det, men jag vill slippa det ansvaret och en försäljning är nog det bästa.
Rikard har en prislapp klar.
– Målet är att få igen det vi betalat och lagt ned på Wolmsta under den här tiden. Så sju miljoner är siffran i mitt huvud, men jag vill som sagt ta ett möte och diskussion med mäklare.
Rikard N Skoglund kommer även träna några hästar i Stockholm.
– Min sambo Lina Bergström vill hålla igång träningsbiten och planen är att ha tillgång till sex boxar. Om det blir några hästar som kommer med från Sundsvall eller om det blir nya hästar vet jag faktiskt inte ännu.

 

Hektiska dagar. 35 uppsittningar återstår i september för Rikard N Skoglund

V86-tips: Löning, jackpot och Bergh-vinnare

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Vercruysse bryter Bazires svit?

På söndag jagar den franska mästertränaren Jean-Michel Bazire sin femte raka tränarseger i final av Grand National du Trot (€110.000), men en Solvallabekanting ska försöka sätta stopp för hans framfart.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.

Bazire startar såväl Elie de Beaufour (e. Royal Dream) som han kör själv som Crusoe d’Anama (e. Ni Ho Ped d’Ombree) i söndagen storlopp och det är den duon som sannolikt kommer att få bära på favoritskapet.

Från 25 meters tillägg jagar dock Pierre Vercruysse med egentränade Drole de Jet (e. Coktail Jet) som närmast kommer från en åttondeplats i Prix de Bretagne (€95.000) där han fastnade bakom den galopperande ledaren Valzer di Poggio.

Drole de Jet har haft en stark säsong med 183.550 euro i intjänade prispengar och är för den svenska publiken mest känd som hästen som vann Europaderbyt på Solvalla år 2017.

Grand National du Trot är en rikstäckande löpningsserie i Frankrike som årligen består av 13 etapper ute på landets provisbanor.

Under de senaste fyra åren har Jean-Michel Bazire i tur och ordning vunnit med Aubrion du Gers, Bel Avis, Ble du Gers och Cleangame.

Startlista Grand National du Trot, final
2.850 meter voltstart, förstapris: 49.500 euro

 1. Dolim Jenilou – Anthony Barrier
 2. Désir Castelets – Gabriele Gelormini
 3. Classic Haufor – Damien Bonne
 4. Calou Renardiere – Thierry Guillaume
 5. Crusoe d’Anama – Nicolas Bazire
 6. Elie de Beaufour – Jean-Michel Bazire
 7. Be One des Thirons – Philippe Daugeard
 8. Django de Bocage – Philippe Daugeard
 9. Duel du Gers – Matthieu Abrivard
 10. Baron du Bourg – Jeremy Gaston van Eeckhaute
 11. Be Bop Haufor – Christian Bigeon
 12. Alinea – Charles Julien Bigeon
 13. Belle Louise Mabon – Yves Dreux (+25 tillägg)
 14. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
 15. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
Fokustema
Fokkers Trofee
Läs senare

Kansas snabbast i Mons

Belgiska banan Mons bjöd på två storlopp för holländska treåringar idag och Kansas Lobell vann den öppna avdelningen i Fokkers Trofee, medan Kimberly's Wish toppade bland stona.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från andra ytter tog Rick Ebbinge sats med Jeroen W.M. Engwerdas Kansas Lobell (e. Conway Hall-Wichita River) halvvarvet från mål. Tidigt på upploppet plockade Kansas Lobell ner ledande Karola och höll undan för icke helt körbare Kenzo W i Fokkers Trofee (€26.400) på 1.14,8a/2.300 meter.

Invändige Kansas Lobell håller undan till seger.

Kenzo W (e. Offshore Dream) noterade 1.14,9 som tvåa, medan stoet Karola (e. Virgill Boko) var trea på 1.15,3.

Belöningen var 11.000 euro och tidigare i år har Kansas Lobell bland annat vunnit Trophée d’Automne (€6.850) och försök till Holländskt Derby (€3.300), men där galopperade han bort sig i finalen.

Kansas Lobell är undan Wichita River (e. General November), 1.15,6a/47.940, som själv vann Fokkers Trofee 2007 och året innan toppade i Jofferprijs.

Bytte ut vinnarhålet

I stonas uppgörelse i Fokkers Trofee (€8.760) valde Dennis Minnema att släppa ledningen med Kimberly’s Wish (e. Offshore Dream-Paris Bi) till Kaboom efter 700 meter.

Utvändiga Kimberly’s Wish vinner.

I sista sväng bytte Kimberly’s Wish ut vinnarhålet mot dödens och sista biten tog hon sig säkert förbi ledaren och vann på 1.15,2a/2.300 meter.

Kaboom (e. Explosive Matter) var tvåa på sama tid, medan Katie Mon Amie (e. Russel November) var långt efter som trea på 1.16,4 efter en resa i tredje inner.

Segern var den andra i karriären. Tidigare i år har Bas Crebas sto vunnit ett lopp i Mönchengladbach med 500 euro i förstapris. Modern Paris Bi (e. Love You), 1.15,4/€11.488, har också lämnat Jitske’s Wish (e. Joint Venture), 1.14,9/€7.130.