Fokustema
V86
Läs senare

V86: Skoglund byter bana redan ikväll

Rikard N Skoglund har beslutat sig för att flytta till Stockholm.
Men när Solvalla ikväll kör V86-tävlingar drar Skoglund till Åby.
I angeläget ärende kan man tänka.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg
Rikard N Skoglund ståtar med 100 årssegrar – och kan bjuda på vinnare på Åby och Solvalla ikväll. Foto Mia Törnberg

Rikard N Skoglund är en av de verkliga kuskkometerna i landet de senaste åren. Ifjol fyrdubblade han inkörda pengar och mer än fördubblade antalet vinster. Det är nya rekord att vänta i år. Han står på 100 segrar och 17 miljoner inkört, vilket ger en niondeplats gällande segrar och en sjunde om man räknar pengar. Men också en andraplats i antal körda lopp. Och de sista dagarna i september är hektiska – Åby onsdag, Solänget torsdag, Bergsåker fredag, Solvalla lördag och söndag för att sedan avsluta med en dubbel; Romme/Eskilstuna måndag.
Totalt 35 uppsittningar som ytterligare kan bättra siffrorna. Och man undrar förstås hur han hinner läsa på?
– Det är en process. Det är som att plugga till ett prov. Först kommer anmälningslistorna och då väljer man ju uppsittningar, sedan glömmer man den dagen. När det sedan närmar sig läser jag på igen, kollar tips och lopparkiv. Jag tycker att jag är riktigt bra påläst när jag kör ut i lopp, men tror att det kommer bli ännu bättre när jag flyttar till Stockholm och kommer hem varje kväll, säger Rikard.

Åby istället för Solvalla

Som alltså valt Åby istället för Solvalla ikväll.
– Jag har ju fått chansen att köra Jerry Riordans Zarenne Fas (V86-5) och vill inte gärna släppa honom ifrån mig. Det är en jättefin häst som jag gillar skarpt och jag valde honom, trots att jag hade flera fina segerchanser på Solvalla.
Zarenne Fas kommer ut i St Leger.
– Det är ett spännande lopp. Jag tror förvisso att Zarenne är bäst över kortare distanser, han är fruktansvärt snabb, men fixade ju 2.640 meter utan problem senast. Jag skulle vilja gömma min en bit på vägen, men han kan ändå vinna. Så pass snabb är han. Den här hästen kommer få ett lysande 2020 och jag skulle gärna vilja bygga honom lite till, säger Rikard.
Som även kör Ulisse Kronos V(86-7) åt Frode Hamre.
– En häst jag aldrig kört, sådana här gånger brukar jag ringa en norsk vän och få lite tips. Jag kommer så klart även prata med Frode, men lite svårare är det att få grepp om norska hästar än svenska.
Minns du alla hästar du kört (över 1.200 uppsittningar bara 2019)?
– Jag har jäkla bra hästminne, men kommer inte alltid ihåg namnen. Alltså när jag kör åt Stefan Melander och det kan vara ett antal Digital-hästar under en tävlingsdag så kanske jag inte kommer ihåg namnet, men däremot hästen. Nästa gång jag kör så vet jag direkt: ”Ja, just, det var den här hästen”.

Klartecken på Solvalla

Du sa att du valde bort bra vinstchanser på Solvalla, vilken tänkte du på?
– Framförallt Master Blaster (V86-6) som jag skulle kört åt Fredrik B Larsson. Han hade samma spår senast, tog ledningen och vann bekvämt. Som jag läste loppet är det inte värre emot den här gången. Han måste ha väldigt stor segerchans.
Efter årsskiftet är det tänkt att Skoglund ska bli Solvalla-stationerad. Samtidigt ska gården Wolmsta utanför Sundsvall säljas.
– 1 februari har vi tillträde till nya huset i Sigtuna.
Och hur går det med försäljningen av Wolmsta?
– Vi har haft några intressenter redan innan vi lagt ut det till försäljning, men jag ska ha ett möte med mäklarna inom kort. Det finns ju cirka 80 boxar och visst hade det gått att hyra ut det, men jag vill slippa det ansvaret och en försäljning är nog det bästa.
Rikard har en prislapp klar.
– Målet är att få igen det vi betalat och lagt ned på Wolmsta under den här tiden. Så sju miljoner är siffran i mitt huvud, men jag vill som sagt ta ett möte och diskussion med mäklare.
Rikard N Skoglund kommer även träna några hästar i Stockholm.
– Min sambo Lina Bergström vill hålla igång träningsbiten och planen är att ha tillgång till sex boxar. Om det blir några hästar som kommer med från Sundsvall eller om det blir nya hästar vet jag faktiskt inte ännu.

 

Hektiska dagar. 35 uppsittningar återstår i september för Rikard N Skoglund

V86-tips: Löning, jackpot och Bergh-vinnare

Fokustema
Solvalla lördag
Läs senare

V75-tips: ”Kan vara en god idé att…”

Solvalla bjuder på en högklassig V75-omgång.
Ta del av Sulkysports V75-paket från papperstidningen och nyttig information om sju hästar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180211
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180211

Sulkysports V75-paket i pdf-format.
Nio sidor med startlistor, ranker, analyser och intervjuer.

Sju rubrikhästar

 • 1 Willow Pride (V75-1) är kvick ut och imponerade i genrepet inför Lady Snärts lopp. Kort distans är inget minus och vid gardering av Double Exposure är hon given.
  – Hästen har optimala förutsättningar. Jag tror knappast att hon missar spets, men det kan vara en god idé att släppa till Double Exposure. Det är upp till kusken att bestämma. Willow Pride är kraftigt på gång och är forfarande under utveckling. Jag tycker inte att man ska glömma min häst, säger Markku Nieminen.
 • 1 Velten Limelight (V75-2) kunde inte fronta från innerspår på Charlottenlund senast och spåret kan bli en fälla. Näst senast gjorde femåringen debut på svensk mark och vann lätt från spets med krafter kvar.
  – Han har varit duktig i båda starterna i år och det här en häst som går framåt med loppen i kroppen. På Charlottenlund senast fick han sent fritt, men avslutade strålande och han känns stark i träningen. Motståndet är tufft och vi har bricka ett igen, men jag tror att innerspår är bättre på Solvalla och han ska kunna öppna lite snabbare. Inga ändringar, det blir barfota bak igen, säger Jeroen Engwerda.
 • 5 Wild Love (V75-3) var ursäktad i dödens senast. Gången före avslutade hon sylvasst och sexåringen blir segerfarlig med lopp på rulle.
  – Wild Love kändes jättefin senast, men det blev fel för hennes del. Hon är bara medelsnabb iväg och när jag valde att testa framåt blev det dödens. Hon klarar inte av att gå där i såhär hög klass. Bengt har kört henne efteråt och varit nöjd med henne så hon tycks tagit loppet bra. Allt tyder på att hon ska gå bra på lördag, säger Kevin Oscarsson.
 • 5 Waiting Hill Hall (V75-4) är tillbaka hos Steen Juul och fyraåringen ska tävla barfota runt om för första gången.
  – Hon känns faktiskt riktigt bra i jobben, meddelar den danske tränaren.

Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre

 • 5 Armour As (V75-5) var bara slagen av Ecurie D. i Ina Scots Ära senast och han är favorit att hitta till ledningen.
  – Jag var jättenöjd med Armour As senast. Han stod emot Ecurie D. på riktigt bra sätt och det känns som att de hälsoproblem Armour haft är på väg att försvinna. Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre. Han går barfota och med jänkarvagn igen och jag har bra känsla för den här hästen, han har verkligen tagit ett steg till utan skor på hovarna, säger Jerry Riordan.
 • 1 Seismic Wave (V75-6) fick perfekt resa i årsdebuten och vann lätt med krafter kvar. Femåringen har bra chans om han vinner starten, men det är inte givet och Giant Shadow och Vikens High Yield är tuffa konkurrenter.
  – Planen är att Seismic Wave ska tävla barfota runt om och eventuellt blir det norskt huvudlag, säger Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos.
 • 13 Ble du Gers (V75-7) vann ett stayerlopp i samband med Copenhagen Cup på rejält sätt och efter segern bytte den franske valacken regi från Jean-Michel Bazire till Frode Hamre. På nytt körs nioåringen av Joseph Verbeeck, som vann Harper Hanovers lopp 2016 med Bird Parker.
  – Hästen kom till stallet i början av förra veckan och har gått ett fint intervalljobb. Det var en intetsägande seger på Charlottenlund med tanke på att motståndet är helt annat på lördag. Ble du Gers är en otroligt stark häst som kommer att gå barfota runt om och utan murphy. Moni Viking är loppets favorit och hästen att slå för oss alla”, säger Frode Hamre.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Fokustema
Travets storheter
Läs senare

Tre nya namn i Hall of Fame

Idag kan travsportens Hall of Fame presentera tre nya medlemmar. Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin tar plats bland travets storheter.
Av
Hall of Fame
Upplåst för dig som är prenumerant
Jim Frick, Moe Odin och Erik Berglöf har valts in i travets Hall of Fame.
Jim Frick, Moe Odin och Erik Berglöf har valts in i travets Hall of Fame.

Erik Berglöf presenterade sig för den riktigt stora publiken genom Copiad som bland annat vann Elitloppet 1994 och 1995, slog världsrekord och vann massor av storlopp, både i Sverige och utomlands.

Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994.
Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994. Året efter vann han också Elitloppet inför rekordpublik. Foto: Stalltz.se

Copiad vann de största loppen i Sverige, Norge och Finland. Fighten mellan Copiad och Pine Chip i Elitloppet 1994 var den som fastnade i minnet hos många och även icke travintresserade personer. En indikation fick vi året efter då Elitloppet sågs av över 36.000 personer (publikrekord).

Eriks karriär spänner över så mycket mer. Han plockade redan som amatör fram Ben Brodde som kvalade in till Svenskt Trav-Kriterium. Som nybliven tränare vann han Stochampionatet med Brilana. Hela tre Derbyn – två i Sverige med Sans Rival och Utini och Treasure Ås i Danmark – har han vunnit och med Quantanamera körde han tre världsrekord.

Erik Berglöf förknippas också med segermaskinerna Jörgen Dalia (39), Lindes Way (26), Bizau (20), Guy Scoop (12), Fly High Kemp (19), Idol Brodde (20) och Val d’Amour (12) för att nämna några av alla hans topphästar.

Motivering: Erik Berglöf har under en mycket lång tid haft enorma framgångar med segrar i det svenska Derbyt med Sans Rival och Utini samt det danska Derbyt som vanns med den då i 16 starter obesegrade Treasure Ås. Med egentränade Copiad blev det då bland annat dubbla vinster i Elitloppet, Oslo Grand Prix och Olympiatravet för att bara nämna några av hans otaliga storloppssegrar.

Vann Kusk-EM

Jim Frick tog över Olle Goops stall i Rättvik när Olle flyttade till Åby. Segrarna bara ramlade in och efter att Jim vunnit flest lopp i Sverige både 1978 och 1979 värvades han till Solvalla, som han blev trogen karriären ut.

Verner och Jim Frick. Foto Stalltz.se

På plats på Solvalla fortsatte framgångarna och han vann mest lopp i Sverige även 1985 och 1986. Detta ledde till att han fick representera Sverige och han är ensam svensk om att ha vunnit Kusk-EM, vilket skedde 1987.

Jim Frick vann de flesta storloppen på Solvalla, men han reste också flitigt och samlade segrar och championat på hög. Totalt blev det 51 championat. Bara i Gävle vann han 26, det första 1979 och det sista 2008.

Jim var ständigt i farten och en av de flitigaste deltagarna på V65 och V75, och givetvis en av de som vann flest lopp på lördagarna. Storloppen var inga undantag. På Jägersro vann han två klassiska lopp. Svensk Uppfödningslöpning 1981 med Keba Way och Svenskt Travderby med Frej Nalan 1989.

Lägg därtill E3, Svenskt Trav-Oaks, Sprintermästaren, Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal om vi ska nämna några av segrarna i unghästloppen. I loppen för äldre hästar segerdefilerade Jim i Harper Hanovers lopp, Sweden Cup och Svenskt Mästerskap. Samt en räcka storlopp utomlands, speciellt under 1990-talet. Kallblod behärskade han också. Under en period var Verner och Jim Frick det bästa ekipaget i kallblodsloppen. Verner som under tre år utsågs till ”Årets Kallblod.”

Tidiga segerhästar är till exempel Narold Scotch, Hasse Bunter, Tias Bunter, Some Lawyer, Vulcan och Tessa Hoff. Vidare förknippas Jim Frick med First Lavec, Running Sea, Abbey Rozz, Savas Hanover, Com Hector, Noble Mon, Lemoyne Square, Colorado I.T, Aces Noble och Verner.

Motivering: mängder av starka meriter och en stark personlighet har gjort att Jim Frick blivit en av de stora profilerna i svensk travsport. Förutom tävlingsmeriterna på banan med över 5.000 kusksegrar och över 3.000 tränarsegrar. Jim också varit en faktor att räkna med vid sidan av banan. Han var ordförande i Travtränarnas Riksförbund (TR) och han mottog Travtränarnas Riksförbunds hedersnål i guld 2011. Han utsågs även till Travets Hedersambassadör 2012.

Moe Odin ensam fyrbent

Norske Moe Odin, en son till Elding och Moe Vilja, visar klasshästens alla sidor. Han vann alla starter som tre- och fyraåring inklusive Kriteriet och Derbyt. Han vann sedan lopp varje år under hela sin tävlingskarriär.

Tekno Odin och Ulf Ohlsson, Krönika nr 38
Moe Odins son Tekno Odin och Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När han som 14-åring lade skorna på hyllan hade han gjort 160 starter. 92 segrar, 29 andrapris och 15 tredjeplatser gav en segerprocent på 57 och en platsprocent på 85! Totalt sprang Moe Odin in över tio miljoner norska kronor.

2007, när han var tio år, hade han ett bra år. Då vann han Klosterskogens Elitlopp och Norskt Mästerskap på hemmaplan och Valtra Trot i Eskilstuna och Elitkampen på Solvalla.

I aveln har Moe Odin varit fantastisk. Två av hans bästa avkommor i Norge är Tekno Odin och Odd Herakles. Här i Sverige finns avkommor som Odin Tabac och Pydin.

Motivering: Moe Odin var en stjärna på tävlingsbanan och kanske en ännu större stjärna i aveln. Hästen med den enorme spänsten var obesegrad som tre- och fyraåring och hade sin främsta säsong som som tioåring! 92 segrar och över 10 miljoner inkört säger det mesta. Tekniken och hållbarheten har han nedärvt till sina söner och gjort att Moe Odin i levande livet blivit en av kaldblodssportens största avelsmatadorer. Nu får han en rättmätig plats i Hall of Fame.

Fotnot: Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Fokustema
Örebrotravet
Läs senare

Ny chef i Örebro

Claes Broberg ska börja på Svensk Travsport och ny sportchef och vd för Örebro Travsällskap blir Robin Thörn.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

49-årige Robin Thörn flyttar till Örebro i sommar och börjar sin tjänst i augusti. Han har stort travintresse och är både hästägare och -uppfödare. Örebrotravet skriver skriver att Re Doc (e. Love You), 1.11,aak/1.847.627 kr, och Amalia Cash (e. Ready Cash), 1.12,3am/1.185.703 kr, är två av de främsta hästarna Thörn ägt.

– Vi tycker att vi har hittat en väldigt bra och kompetent person som ny vd i Örebro Travsällskap och ser fram emot att han börjar sin tjänst, säger Fredrik Askhem ordförande i Örebro Travsällskap

Examen på Handelshögskolan

Robin Thörn utbildade sig på Handelshögskolan i Stockholm och efter examen arbetade han inom den finansiella sektorn i Sverige. Från 1998 har han jobbat utomlands i städer som London, New York, Honk Kong och Abu Dhabi.

Claes Broberg slutar på Örebrotravet den sist maj, men kommer att arbeta en dag i veckan på kontoret i Örebro samt vid ett par tävlingsdagar i juni-juli.