Fokustema
Solvalla nobbar bästa hästen
Läs senare

”Vi följer bara reglerna”

I en kolumn på den ansedda nordamerikanska nätsidan Harness Racing Update går krönikören och Oney Halls ägare Alain Leavitt till hårt angrepp på Solvallas sportchef Anders Malmrot varför han inte bjuder in Kanadas bästa travare till Elitloppet i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alain Leavitt riktar kritik mot Solvallas sportchef Anders Malmrot i en krönika. Foto: stalltz.se
Alain Leavitt riktar kritik mot Solvallas sportchef Anders Malmrot i en krönika. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Tre gånger i rad har Oney Hall besegrat Elitloppsinbjudne Perfetto och han står för närvarande med fem raka triumfer. I sin kolumn ”The art of Breeding” skriver Alain Leavitt att det hela började med att han fick ett samtal från hästens tränare Bob McIntosh som undrade om han visste varför Oney Hall inte blivit inbjuden, men Perfetto.

Alain Leavitt skrev ett brev till Anders Malmrot för att söka svar. Efter en tid kom svaret och Solvallas sportchef meddelade att han inte bjudit in Oney Hall eftersom han i samtliga lopp på Mohawk Raceway behandlats med lasix och bar travhobbles.

”Och det är verboten i Sverige! Jag svarade tålmodigt att både lasix och hobbles är tillåtna enligt Ontarios regler och att varje jurisdiktion för sulkytävlingar respekterar tävlingsregler i alla andra jurisdiktioner. Fram till nu och tills det gällde Oney Hall”, skriver Alain Leavitt.

Oney Hall och Trevor Henry Foto: New Image Media

Oney Halls ägare undrar varför en häst kan uteslutas från ett av sportens största lopp när de bara följt reglerna i staten Ontario i Kanada?

Anders Malmrot. Foto: stalltz.se

”Men detta betydde ingenting för Malmrot att vi naturligtvis skulle – om vi blev inbjudna – tävla under svenska regler, alltså utan lasix och inga hobbles. Nu kommer inte den bästa travaren för tillfället i Kanada att representera landet i ett av de mest prestigefyllda travloppen i världen.”

Hade gärna åkt till Sverige

Oney Halls tränare Bob McIntosh säger också i Harness Racing Update, att han gärna hade sänt hästen till Sverige:

”Det är inga problem för honom att tävla utan hobbles och lasix.”

Till skillnad mot flera andra elithästar på andra sidan Atlanten har Oney Hall inga insatslopp som han är anmäld till de närmaste månaderna, utan endast Maple Leaf Trot på Mohawk Raceway till hösten.

Felval av Solvalla