Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Vilken dopare…

Avstängd tills vidare efter fyra dopingrelaterade fall. Nya växlar för svenskfödd i Finland. Norsk snabbast i Danmark. Förstärker med högklassigt stammat sto. Hans-Owes topphäst gör debut för ny tränare. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Fyra gånger har en tränare fastnat i olika slags dopingkontroller under 2022.
Fyra gånger har en tränare fastnat i olika slags dopingkontroller under 2022.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Santiago Porfilio har haft en tung inledning som tränare på 2022 och fastnat vid fyra olika slags dopingkontroller på Meadows. Humboldt, som slutade femma i ett lopp den 28 januari i år, hade för hög koncentration av dexametason och tränaren stängdes av i 15 dagar mellan den 19 mars och 2 april, men det räckte inte för Porfilio. Den 2 februari hade Rollin Withholl A också för hög koncentration av det lagstadgade tröskelvärdet för dexametason.

Santiago Porfilio.

Den 17 februari var det dags igen! I det omklädningsrum Santiago Porfilio befann sig hittades det flera etikettlösa glasflaskor och tuber, innehållande bland annat clenbuterol, Regu-Mate, SMZ-tabletter, men också injektionsnålar. Porfilio erkände och dömdes till 1.000 dollar i böter och först till 45 dagars avstängning…

Men historien slutar inte där…vid en kontroll den 10 mars på Meadows obseserverade säkerhetspersonal på Meadows, att Santiago Porfilio gav en vid tillfället okänd substans till She’sonehowriter, som skulle starta senare under dagen.

Då bestämdes att Santiago Porfilio skulle stängas av tills vidare, vilket också fastslogs också den 14 mars av Pennsylvania Racing Commission.

***

2 Stall Nyx fortsätter att satsa på högklassigt stammade travare och nu har stostocken utökats med femåriga Kirsi Boko (e. Readly Express-Sue Boko), 1.11,8ak*/473.000 kr, som vunnit fem lopp och var finalist i Drottning Silivas Pokal förra året.

Kirsi Boko och Peter Untersteiner. Foto Adam Ström/Stalltz.se

– Hon ska betäckas med Bar Hopping, berättar Micke Blomgren.

Kirsi Boko är undan Sue Boko (e. Yankee Glide), 1.12,3ak/834.216 kr, vilken segrade i Treåringseliten för ston och som är utsedd till ”Elitsto” efter ha lämnat Inti Boko (e. Chocolatier), 1.09,9ak/5.979.500 kr, Amaru Boko (e. Coktail Jet), 1.10,3ak*/4.370.093 kr, Grant Boko (e. Ready Cash), 1.10,9ak/2.735.649 kr, och Dollar Boko (e. Ready Cash), 1.12,9ak/809.400 kr.

Stall Nyx äger sedan tidgare kvintetten Prowess Kronos (e. Andover Hall-Glide About), 1.14,3am*/405.000 kr, Bloom Boko (e. Cantab Hall-Shae Boko), 1.11,7ak/628.970 kr, Gliding Light (e. Yankee Glide), 1.11,9ak/160.350 kr, Morgana Bi (e. Donato Hanover), 1.12,0ak*/510.600 kr, och La Camilla Pellini (e. Ready Cash-Anna Karin’s Girl), 1.13,8am/292.750 kr.

***

3 Hästarna som bara vinner och vinner är lätträknade, men just en sådan dyker upp vid eftermiddagens tävlingar i Odense. Morten Juul-tränade Giantissimo (e. Timoko) är på jakt efter sin tionde raka fullträff sedan han anslöt till Skive-tränaren, varav den senaste segern togs på Jägersro i början av februari.

Timoko-sonen är uppfödd av självaste Richard Westerink som också tränade hästen initialt, men efter en galopplysten säsong 2020 exporterades hästen till Danmark där det alltså blivit succé.

Giantissimo har att brås på då hans mor Rustine (e. Hubert) vann 13 lopp på 53 starter under sin karriär och tjänade 246.720 euro.

***

4

Den norskfödde Revenue-sonen Red Bar är årets snabbaste vinnare på dansk mark. I lördagskvällens snabblopp i Ålborg höll nioåringen svenskfödde Bandit Brick (e. Yankee Glide) stången från tät med en längd på 1.11,4a/1.640 meter trots att han varvade på 1.10,4.

Red Bars tränare Morten Friis satt själv i sulkyn bakom hingsten som nu i tredje försöket tog sin första seger i Friis regi efter att köpts från Norge i december.

I Ålborg blev det även seger för Eric the Eels (e. Muscle Hill), 1.10,6am/2.015.128 dkk, treåriga lillasyster High Over Heels (e. Dominion Beach).

Tillsammans med sin tränare Bo Westergård vann hon sin tävlingsdebut på 1.19,7a/2.140 meter och blev samtidigt Dominion Beach andra avkomma av fem som hunnit starta att vinna travlopp.

***

5 Den svenskfödde dubbelmiljonären Martin de Bos (e. Maharajah) bärgade sin första seger sedan december 2020 vid lördagens tävlingar i finska Joensuu. Efter att tidigare funnits i Petri Puro, Philippe Billard/Fabrice Souloy och Tomas Malmqvists regi så är det hos Ossi Nurmonen som åttaåringen numera huserar.

Denna gång rundade han till seger värd 4.000 euro trots att han fick vandra som förstahäst i tredjespår de sista 1.200 meterna utan rygg. Segertiden skrevs till 1.14,3/2.160 meter via 1.13,3 sista varvet och den togs i lag med Ari Moilanen som kusk.

I Joensuu blev det även seger för svenskfödda Muska (e. Super Photo Kosmos) vars inledande tio starter resulterat i sex segrar. Ari-Pekka Pakkanen tränar det fyraåriga stoet som som kördes till vinst av Santtu Raitala på 1.17,0/2.140 meter.

***

6 Som tvååring sågs Banderas Bi (e. Ganymede) som en av Europas främsta springare i sin kull efter seger i hingstavdelningen av Gran Premio Anact (€154.000) och en andraplats i  det italienska uppfödningsloppet Gran Premio Mipaaf (€407.000).

Treåringssäsongen innehöll förvisso en andraplats i Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale (€200.200), men säsongen som helhet blev ett misslyckande och inte heller fyraåringssäsongen blev särskilt framgångsrik.

I höstas flyttades hästen från Holger Ehlert till Enrico Bellei och i vad som nu var hästens femte start för sin nya tränare så kom äntligen hästens första seger sedan 17 maj 2020. Banderas Bi hade alltså gått segerlös i 671 dagar, men nu löste han Premio Iris the Great (€12.100) på 1.12,0a/1.640 meter på Capannelle-banan i Rom.

***

Selected News voch Magnus A Djuse vann Solvalla Grand Prix. Foto: Adam Ström/stalltz.se

7Hans-Owe Sundberg klev in i travet som 14-åring och blev proffstränare 1972, men den 30 november tog en lång, lång epok slut. Då lade han kör- och tränarhandskarna på hyllan och han gjorde det på bästa sätt. Karriärens sista starthäst var Selected News (e. Maharajah) i fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix ett par dagar tidigare – och det slutade med seger!

I eftermiddag på Romme (start 13.45) är hästen tillbaka på banan för årsdebut – i debut för sin nye tränare Svante Ericsson. 29-åringen flyttade in på Hans-Owes träningscamp den 1 december och det har blivit succé. I år har 42 starter slutat med 18 vinster – eller 42 i segerprocent!

Selected News vann själv nio av 24 starter för Hans-Owe Sundberg och ställs idag mot mycket mer rutinerade konkurrenter, men visst talar mycket för att det blir en lyckad eftermiddag i debuten för den formstarke tränaren.

Här är startlistorna till söndagens tävlingar.