Fokustema
Solvalla
Läs senare

Vilken segerglädje!

Ett avslutande varv i 1.09-fart och fjärdespår sista 650 meterna.
Diable de Vauvert var något alldeles extra när han spurtade hem Harper Hanovers lopp för Gabriele Gelormini.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En
En
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Ett tag trodde jag inte att det skulle gå vägen, men det här är en exceptionell travare som har en spurt som många andra inte har och den visade han verkligen upp idag, sade Gabriele Gelormini efter segern.

Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace-Pop Star) hamnade sist utvändigt och drygt 1.200 kvar tog Gabriele Gelormini rygg ute i tredjespår innan Gabriele kastade loss för egen maskin på sista bortre långsidan.

Diable de Vauvert och Gabriele Gelormini jumbo i 15-hästarsfältet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sex tiondelar från världsrekordet

På upploppet lyfte Gabriele Gelormini ut Diable de Vauvert flera spår i banan och kunde vinna på 1.12,5/3.180 meter, vilket var sex tiondelar från Moni Vikings världsrekord över distansen för två år sedan.

John Cambell och Gabriele Gelormini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Idag var jag mest rädd för voltstart eftersom det var första gången jag provade på det, men det ordnade sig, sade Gabriele Gelormimi.

Upploppsmanövern kostade 10.000 kronor i böter och tre dagars avstängning, men vad spelade det för roll när förstapriset var furstliga en miljon kronor.

Andra Grupp I-vinsten

För Diable de Vauvert var det andra Grupp I-segern för säsongen. Tidigare i år har han vunnit Prix de Paris (€400.000) och idag visade Bertrand le Bellers nioåring att han fungerar lika bra på såväl stora som små banor.

Diable de Vauvert och Gabriele Gelormini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Diable de Vauvert är fallen efter Prince d’Espace (e. Himo Josselyn), 1,11,7/€713.950, och hans vinstrikaste son. Pappan var en unghäststjärna av stora mått hos Sébastien Guarato och vann åtta semi-classique-löpningar plus att han tog en andraplats i Criterium des 4 ans och nådde en tredjeplats i Criterium des 3 ans.

Modern Pop Star (e. First de Retz-Ida Bonheur), 1.13,3/€275.680. Modern tog sin största seger i montélöpningen Prix Henri Balliere (€100.000). Förutom Diable de Vauvert har hon ytterligare sex avkommor i startbar ålder. Näst vinstrikast är Furie de Vauvert (e. Rockfeller Center), 1,14,5/€67.870.

Världsrekordhållare på mödernet

Ostartade mormor Ida Bonheur (e. Mon Tourbillon) har också lämnat Varatoga (e. Kitko), 1.15,1/€99.910. Mödernet letar sig tillbaka till ”grundstoet” Rosa Bonheur (e. Passeport), vilken är mormor till storstjärnan Mon Tourbillon (e. Amyot), 1.11,8ak/1.480.165, vilken satte världsrekord i sitt Elitloppsförsök 1985 med tiden 1.11,9. I finalen slutade han fyra efter Meadow Road, Rosalind’s Guy och Brandy Hanover.

Mon Tourbillon vinner Elitloppsförsöket på nytt världsrekord före Micado C. Foto: stalltz.se

Rosa Bonheur är också mormor till La Bourrasque (€341.680), Feinte (€257.810) och Rafaele (€174.281). Dessutom är hon mormors mor till fyra travare som tjänat över 100.000 euro och mormors mormor till 20 hästar som dragit in mer än 100.000 euro och där ingår Diable de Vauverts mor Pop Star.

Den nybakade Harper Hanovers-vinnaren har också ”fuskat” lite i aveln. Diable de Vauverts första kull föddes 2020 och innehåller 14 avkommor.

Stamtavla Diable de Vauvert. Källa: breedersbible.com